tisdag 27 december 2016

Sossarna har slut på idéer


I partiledardebatten i oktober drabbade Stefan Löfven samman med Jimmie Åkesson om segregation och integration. Löfven vill som bekant satsa mer medan Åkesson vill avskaffa integrationspolitiken helt och hållet och ersätta den med en assimileringspolitik.

Problemet för Löfven är att han vill satsa mer på en politik som har misslyckats i minst 20 års tid. Detta gäller inte bara integrationspolitiken utan egentligen Socialdemokraternas hela politiska program. Där finns ingenting fräscht, inga nya djärva idéer, inget nytänkande. S har kallat sig för "Framtidspartiet", men det är få politiska rörelser som känns så fast i 1900-talets misslyckade politik som socialdemokratin.

Nu när landet har hundratusentals nyanlända människor, varav många saknar både utbildning och relevant arbetserfarenhet, på något sätt ska ut i arbetskraften vill inte S röra den heliga "svenska modellen" utan fortsätta med en politik som placerat folk i mångårigt utanförskap.

Nu när Sverige står inför den största bostadskrisen i modern tid vill S inte göra annat än att skjuta till några miljarder i byggsubventioner. Så inte ens när sossarna vill något gör de ens tillnärmelsevis tillräckligt för att det ska ge effekt.

Socialdemokraterna har helt enkelt inga nya idéer. Alls. Annars kunde man ju förvänta sig att ett parti som faktiskt satt hela åtta år i opposition skulle ägna sig åt att kläcka åtminstone en eller ett par nya tankar och förslag. Men nej, det var inget för sossarna. Väl tillbaka i Rosenbad, som enligt S egentligen bara är en lokal som lånas ut till andra partier emellanåt innan väljarna kommer på bättre tankar, kunde sålunda socialdemokratin åter föra just den politik den alltid har fört.

Det enda som har förändrats lite grand är retoriken. Stefan Löfven vill låta som en statsminister som önskar ordning och reda, som ställer krav. Men mycket lite i partiets politik bekräftar detta, i synnerhet ekar det tomt att alla som kan arbeta ska arbeta när S vägrar att göra det mindre förmånligt att inte göra det.

Bristen på nya idéer gör att Socialdemokraterna nu hemfaller åt populism. Den stora frågan som S vill driva i nästa valrörelse är vinster i välfärden. Ett närmast ogenomförligt förslag har tagits fram av utredaren Ilmar Reepalu. Detta ska ligga till grund för en klassisk vänster-höger-konflikt och vinna valet åt Löfven, är tanken.

Nästa valrörelse riskerar att bli ovanligt bråkig och tjafsig. I brist på konkreta lösningar. Mot varandra står nämligen en socialdemokrati tom på idéer och en borgerlighet utan självförtroende. 

20 kommentarer:

Anonym sa...

Stefan Löfven och S har, precis Anna Kinberg Batra och M, förstått att valet 2018 inte går att vinna.Oberoende av vilken opinionsundersökning man än tittar på så ligger grundförutsättningarna fast.Det beror på populisterna som bara har enkla svar på de komplicerade frågor de icke-populistiska politikerna har skapat åt oss.Lösningen är fortsatt DÖ och inga lösningar på de där komplicerade frågorna som också kan kallas utmaningar.På det sättet kommer väljarna förstå att populisterna inte har några svar och återgå till icke-populisterna redan 2022.
Eller så gör de som när man lessnat på Ica och Coop och knallar över gatan och handlar på Liedl.För att sedan fortsätta med det.Men just det är en alldeles för okomplicerad fråga för icke-populistiska politiker som man inte har ett svar på.Så vi fortsätter låtsas att det händer stora saker i opinionen när 0.01% bytt åsikt.
Går det så går det och annars går det åt helvete.

Utlandssvensk sa...


"Stefan Löfven och S har, precis Anna Kinberg Batra och M, förstått att valet 2018 inte går att vinna."

Jag delar den bedömningen! Vidare har de självklart rätt. Redan nu är det stora och uppenbara problem i landet, men läget kommer att vara MYCKET värre i september 2018. I princip samtliga orter lär då vara som Ronneby nu eller värre. Vidare kommer både staten och kommunernas ekonomier vara väldigt ansträngda, med kraftig skattehöjningar kombinerat med hårdhänt ransonering av "välfärden".

Utflyttning av kvalificerat folk och företag kommer att vara påtaglig och 7 klövern kommer mer eller mindre tvingas att införa höga flyttskatter, kanske redan nästa år.

Många svenskar är arga nu, men det är ingenting mot vad de kommer att vara i september 2018. Aldrig i livet att 7 K kommer att tillåta befolkningen att rösta i ett fritt val då.

Anonym sa...

Vi är jätte-arga på EBT som leker en farlig lek när hon kan tänka sig passivt stöd av SD i regeringsfrågan.Det enda ofarliga alternativet är att sossarna får sitta kvar med aktivt stöd av V,MP och islamisterna.Allt annat är en statskupp som vi brukar säga!
/alla vi sossar i Bullerbyn

Anonym sa...

sossarnas idéer tog väl slut redan när de kom till makten 1932, de lösningar de klämde fram då är samma gamla dynga de har nu. Sossarna och den där Löfven har ingenting med framtiden att göra.
Sosseriet kan bäst beskrivas som ett gäng nollor som backar in i framtiden med arslet först, baklängespartiet socialdummokraterna är ett mer passande namn.

Analytikern sa...


Hmmm.....
Det kanske är så enkelt att det föreligger en under-bordet-överenskommelse mellan m och s.
Om det blir tillräckligt svettigt tills valet 2018 kan det definitivt bli en marknad för en samlingsregering åtminstone i m och s ögon.
Och säkerligen kan m och s fixa ett parlamentariskt underlag.

Och vips har s och m på ett fiffigt vis tillägnat sig makten och dess fördelar samt placerat SD vad gäller makt i frysen.

Sån kanske planen är....
Om du tror på den planen så är oppositionens handlingsmönster förståeligt.
Annars blir det svårt att förklara en helt passiv borgerlig opposition.

Det finns ju många aktörer som arbetar för att marknaden för en stark man / samlingsregering skall växa ex vis rikspolischefen Danielsson.
Givetvis förhåller det sig att allmogen föredrar lugn och ro framför en impotent parlamentarisk demokrati.
Vad tror panelen om min hypotes?
Hur skall man annars förklara borgerliga oppositionens bristande handlingskraft?

Analytikern sa...

till utlandssvensk

Visst planen är nog att bilda en samlingsregering för att utestänga SD.
Och många omvärldsfaktorer talar för en dylik lösning.
Mysigt för eliten men kanske inte lika mysigt för allmogen om man nu anser
att demokrati skall ge folket ett realt inflytande.
Annars är det fint.

Anonym sa...

"Argumenten för en liberal världsordning, byggd på demokrati och marknadsekonomi, har inte blivit sämre. Den är inget att be om ursäkt för, utan förtjänar tvärtom att försvaras. Vi som gör det måste samtidigt anstränga oss för att visa att den är till för alla, och nyttig för alla."

Liberala DN förfasar sig över året som gick allt annat än liberala DN:s väg.
Sossarna gör bara som liberalerna.Man räknar upp allt hemskt som hänt 2016.
Ingenstans ser man den egna skulden.Allt har plötsligt börjat djävlas bara.
Folk fattar inte sitt eget bästa, det gör bara S och liberalerna.
Ingenstans ser man den egna skulden.Allt har plötsligt börjat djävlas bara.
Hur skulle det kunna bli på något annat vis?

http://www.dn.se/ledare/signerat/dystra-tider-for-demokrater/

Utlandssvensk sa...

@ Analytikern,

"Det kanske är så enkelt att det föreligger en under-bordet-överenskommelse mellan m och s."

"Om du tror på den planen så är oppositionens handlingsmönster förståeligt."

Ja, exakt så! Det är den enda rimliga förklaringen och uppfyller helt klart kraven i Occams rakkniv. Sen innebär inte detta att det inte kan finnas andra förklaringar, men den du beskriver är klart mest trovärdig.

Anonym sa...

Fast utrikesminister Margot Wallström prövar nya grepp och hamnar på Simon Wiesenthal-centrets årliga lista som åtta.Nu har hon chansen att klättra ytterligare och bli årets antisemit 2017.Antisemitisk feminism kan väl vara något?

Kap Horn sa...

Hej

Jag har en enkel fråga efter mera än två års läsande i olika blogg tidningar och forum som sträcker sig från lååångt till höger och låånågt till vänster, i mitten och som dök ner i islamistiska sidor:

"Vad i h..s.ke är det egentligen frågan om?
"Vem vill bestämma?".

Tyvärr så finns ingen, enligt min uppfattning, som ens vill försöka, än mindre gör det i det här landet längre.

Landet "lagom" har blivit landet "mähä".

Dags att ta sig i kragen...och då menar jag mig, och dig och alla som finns i det här landet!!!

De som inte vill det...skall åtminstone ha så mycket förstånd att, helt enkelt?, hålla kä..en

Anonym sa...

Det råder väl en tydlig fortsättning på DÖ?
Så varför uppehålla sig i funderingar kring en eventuell under-bordet-överenskommelse? Inte ens välkammade tyckare på borgerliga ledarsidor bestrider det
längre.Det är ju också därför sossarna blir så upprörda när EBT inte spelar med här heller.DÖ kräver att man ställer upp för laget och DÖ kräver lydiga lagspelare även om man saknar ett lag.

Anonym sa...

Hej.

För tre år sedan blev man kallad foliehatt och konspirationsteoretiker när man efter noggrann analys och sakligt presenterande av olika sannolika scenarion hävdade att socialmoderaterna i regeringsställning kommer att vara effekten av en växande politisk opposition. Man blev och blir också anklagad för att göra den politiska motsvarigheten till att förutspå jordbävningar i Japan; att ens analys beror på kunskaper inom geologi och platt-tektonik, eller dessas politisk-ekonomiska motsvarigheter, kan inte tänkas.

Nå, jag tror vi får rösta 2018. Däremot spelar det ingen roll ens om Det Onda Partiet (tm) får 100% av rösterna.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Vad värre är för en sosse är att chansen/risken är ganska stor att man efter en eventuell valseger får sitta rätt ensamma här uppe på marginalen och joddla.
Merkel har inte direkt några sötebrödsdagar framför sig.Allt fler tyskar upptäcker att de inte uppskattar att kvinnor blir sparkade utför trappan eller hemlösa som det sätts eld på i tunnelbanan.Alltså om nu inte lastbilen på julmarknaden räcker så det blir över.Mutti Merkel har vissa problem att entusiasmera numera.
På det är det bara en tidsfråga innan Trump får ett utbrott på våran Margot som får Netanyahus att framstå som en stilla sommarbris.Oavsett Säkerhetsrådet.
Sådant kan få t.o.m en sosse att inse att resten av världen inte tänker göra det the swedish way oavsett hur trosviss man varit tidigare.Goda kumpanen MP däremot glädjer sig däremot hållbart när danskarna river bron och norrmännen stänger gränsen.Sverige får ju en gratischans att backa tillbaks till 1500-talet minst.
Nackdelen blir det där med vita cis-män och Suv:ar när allt som finns är apostlahästarna..
/Oraklet

Unknown sa...


"Däremot spelar det ingen roll ens om Det Onda Partiet (tm) får 100% av rösterna."

Varför inte?

Anonym sa...

Lite intressant det här att en ledare på Aftonbladet tar upp de gamlas situation i den humanitära stormakten Sverige.75 000 ligger omkring svältgränsen.I Trelleborg betalar man samma pris som alla andra men får fil istället för mat.Det har med matsvinnet att göra säger kommunen som säger sig inte ha råd.Aftonbladet tar förstås inte upp elefanten i rummet.Sverige går ju bra vettja men kommunen har inte råd att ge gamla mat som de betalat för.Elefanten i rummet har man däremot råd med eftersom den är så lönsam.Men eftersom vi inte ska ställa grupp mot grupp så får vi nog ta och höja skatten så elefanten kan få en ny iphone.De gamla är ju gamla och behöver ingen iphone.Faktum är att de inte behöver någon mat heller eftersom de är så gamla.Däremot behöver de betala för den.Maten alltså.Det har nog något med svinnet att göra eftersom en iphone nästan är gratis nu för tiden.
Somliga får nöja sig med fil när andra åker gräddfil.Det lönar sig nämligen i längden.
Helt ointressant i sammanhanget är det inte heller att skribenten heter Somar
al Naher.
http://www.aftonbladet.se/ledare/a/EeVg5/dementa-far-fil-nar-kommunen-sparar

Anonym sa...

Tydligen är Expressen ensamma om att klassa Wallströms antisemit-pris som en nyhet.Annat var det när SD:s Söder stod på listan.Inte en rad var tom.
Återstår nog bara timmar innan Expressen ger upp.Parallellen till storyn om Ronneby ligger nära till hands.Om detta skall du icke berätta.

http://www.expressen.se/nyheter/ny-israelkritik-mot-margot-wallstrom/

Anonym sa...

Hej.

@DieterH:

All offentlig förvaltning består så gott som till fullo av politruker.

Antingen måste Det Onda Partiet (tm) arbeta via dessa och få se vartenda förslag saboteras via de andra partiernas indirekta inflytande, eller så måste de tillsätta egna politruker, vilket känns osannolikt.

Därmed blir det svårt för Det Onda Partiet (tm) att få något vettigt gjort.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Björn i Bromma sa...

Man har onekligen satt sig på pottkanten, och det rejält.
Dessutom med dumstrut på.

Anonym sa...

"en lokal som lånas ut till andra partier emellanåt innan väljarna kommer på bättre tankar"
Jag vet att det är en klassiker i repris, men jag älskar den formuleringen! Den gör det lite lättare att förklara för folk i andra länder varför (S) gör som de gör.

FD Liberal sa...

Diversity + Proximity = Conflict. Svårare är det inte.

En mångfaldsdemokrati är de facto en konflikt mellan olika etniska grupper. I dagsläget är den gemensamma nämnaren för våra kära nysvenskar att de vill ha vad gammelsvensken har/haft. De kommer att fortsätta vilja ha vad svensken har tills svensken inte längre har det.

Polen har inga svåra etniska konflikter eftersom den överväldigande majoriteten är polsk.

Om inte svensken ska vara en bespottad minoritet i sitt eget hemland om 50 år så finns det en gammal men klassisk idé man skulle kunna pröva. Nygammal. Vintage. Retro.