tisdag 13 december 2016

Fallen stad


Det brukar sägas att i en mordutredning är de första 48 timmarna avgörande. Rent statistiskt minskar chanserna att klara upp mordet drastiskt efter två dygn.

När en ostraffad 24-årig man som precis blivit klar med sin tandläkarutbildning skjuts till döds i Malmö borde således alla resurser sättas in direkt från start för att ge utredningen bästa möjliga förutsättningar att lyckas. 

Riktlinjerna säger att vid en dylik händelse ska 30 specialister involveras. I detta fall fattades dock beslutet att inte tillsätta en särskild utredningsgrupp. En enda polis fick uppdraget att sköta fallet. Det säger sig självt att en sådan utredning är dömd att misslyckas, om så den skyldige själv anmälde sig på polisstationen med en påse med DNA-bevis.

Föreställ dig känslan som anhörig att få veta att polisen i praktiken helt prioriterar bort mordet på din älskade. Av resursbrist. 

Tänk dig sedan hur de poliser som tvingas göra dessa prioriteringar mår. Poliser som redan tvingats nedprioritera ärenden som rör våld i nära relationer, rån och sexualbrott mot barn. Det är inte konstigt att svensk polis förlorar tre anställda varje dag. Poliser känner hopplöshet över situationen. Eller som en bittert uttrycker saken i Polistidningen: "Låt korthuset rasa."

Stefan Sintéus är chef för Polisområde Malmö. Han konstaterar något som visar hur lågt svensk polis har sjunkit: "Vi tvingas prioritera bland redan prioriterade ärenden, däribland färska mord."

Polisbristen river sår i det svenska samhället. Den skapar en förtroendekris för polisen, men det är värre än så. Den urholkar förtroendet för hela rättskedjan eftersom åklagarna inte kan gå iland med åtal de aldrig får chansen att väcka.

Varför polisanmäla när ingen ändå har tid att utreda brottet? Varför lita till statens våldsmonopol när du vet att det inte kan leverera? Varför inte hellre ta saken i egna händer? Läget är inte lika illa i alla delar av landet. Men det vi ser ske nu i Malmö är en varning för vad som kan hända i hela Sverige om inte vår lagstiftande församling omedelbart får ordning på sina prioriteringar.

Malmö liknar alltmer en stad som kapitulerat. En fallen stad.

Läs även:

33 kommentarer:

Anonym sa...

Alla de med sina hjärtefrågor utrustade politikerna trodde att de kunde överge statens kärna, att upprätthålla inre och yttre säkerhet samt ett fungerande rättsväsende och istället ägna sig åt poserande politik för extrema marginalväljare.

Lallarna pysslade - och pysslar fortfarande - under stort allvar med allehanda trams, allt från HBTQ-certifierade bibliotek över genuspedagogik till klimatcertifierade hallon och glitterögt välkomnande av asylartister.

Det är inte klokt någonstans.

Och ingen kommer någonsin att ställas till ansvar när samhället så sakteliga förfaller. För de ville ju så väl, de små liven.

Vidrigt.

Anonym sa...

Tja man undrar ju hur långt ut i periferin det ska sprida sig? Inkompetensen i toppen av samhället är som vattentät betong.

I USA tog man John Dillinger och några årtionden senare Lee Harvey Oswald på några timmar.

Fd moderat sa...

Magnus Betnér kommer nog att fortsätta sitt "Sverige har aldrig varit tryggare" vilket han blev ilurad av Johan Norberg. Det är nog ingen som lyssnar på dessa charlataner i denna fråga längre.

Anonym sa...

Men det finns ingen kris.Visst en utmaning men ingen kris.Allt annat är alarmism och fiskar i grumliga vatten.Vi har hört dom där dom stått på rad och berättat.Vi har läst om hemska Facebook-grupper och näthatet.Ingen behöver vara orolig, Sveriges regering har full kontroll.Allt det där.
En politiker i Skurup, inte så långt från Malmö, hoppar av sitt uppdrag efter att ha fått bilen sprängd av nazister.Men det är inga problem säger Eliasson och hans minister.En annan politiker blir frikänd i Lund eftersom hon uppviglat så lite.Inga problem det heller naturligtvis.
Något håller på att gå sönder i Sverige sa Löfven inför valet.Han menade det som en klyscha som skulle ge honom röster förstås.Dessvärre hade han rätt.Alla som kan tänka vet vilka som bär skulden.Löfven får svårt att svära sig fri.

Anonym sa...

Hej.

Malmö är en logisk konsekvens av den förda politiken, varken mer eller mindre.

Liberalers alla är lika värda; socialisters stat där någon annan betalar, och hybridiserade idébastarder från kultur & mediasektorn där berättelsen är allt.

Motsatsen är patriotisk nationalism, enighet kring att vara svensk, och att den som till Sverige kommer skall av svenskar efter svenska värden bedömas - och har ingen rätt att ställa några krav alls utifrån sin egen utländska härkomst, tro eller tradition.

Hade Malmö sett ut som idag om det andra alternativet fått fortsätta gälla, istället för multikulti, öppna gränser, och den värdenihilistiska fisliberalismens inavlade politik? Nej.

Malmö är Sveriges framtid - beväpna er.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare, som levt över tjugofem år i mångkulturens ghetton.
Ps Jag vet inte om det strider mot lag eller god sed att skriva uppmaningen 'beväpna er', så om det gör det så tycker jag att du (Hans) skall ta bort hela posten så att du inte får problem. Ds

Anonym sa...

Skurup-politikern var sosse så nu rasar sossar på twitter om terroristklassning av nassar.Lundapolitikern var V och uppviglade emot SD så gapvänstern är tyst och nöjd.I Malmö har Ungsvenskarna blivit bombhotade efter en bild med Muhammed som Lucia.Det är skillnad på Lucia och Lucia.Lite som rondell-hundar.
Men oavsett var man står så ska man inse att utan en fungerande polis och jurister, som inte är aktivister, så är det här bara början.Får vi inte hjälp utifrån så ser Sverige snart ut som Libanon eller Jugoslavien.

Anonym sa...

Bah Kuhnke tycker att vårt demokratiska samhälle hotas efter att ha läst om politikern i Skurup.Frågan är viktig tycker hon.Eftersom politikern var S-märkt.När ungsvenskar bombhotas eller SD:are blir överfallna har Bah Kuhnke inte läst om det.Uppviglingsåtalade politiker är inte heller så viktigt om uppviglingen gick åt rätt håll.Regeringen arbetar nu med en handlingsplan för utsatta grupper säger hon.Vad den handlingsplanen betyder utan något som kan backa upp den får ministern läsa om senare.Om hon nu lever alltså.Politiker är ju en utsatt grupp.

RP sa...

Du citerar väl bara en känd punk-dänga?

Anonym sa...

Som jag ser det så har vi att välja mellan att bli ockuperade av Islam eller Ryssland på lite sikt.I det sammanhanget väljer jag Ryssland.
Så hyr ut Slite och vräk Malmö.

/Hyresgästen

Utlandssvensk sa...


"Malmö är Sveriges framtid - beväpna er."

Ja, det är den helt givna slutsatsen om man vill stanna kvar i landet. Vidare finns det, än så länge, flera lagliga vägar att gå. Personligen skulle jag satsa på att gå med i hemvärnet. Där finns det största hoppet för att bilda en etnisk svensk milis, något som lär bli helt nödvändigt inom en ganska nära framtid.

Men man ska inte överdriva sannolikheten att detta sker. Mest troligt är att svenskarna låter sig utrotas utan motstånd. Men vill man kämpa, behöver man bli del av en grupp, fast en mer korrekt benämning är väl klan. För ska svenskarna överleva, måste de tillbaka till klan- och stamtänkandet illa kvickt. Det finns inte mycket tid kvar.

Anonym sa...

Dagens absolut mesta extra allt alla kategorier.
DN intervjuar Jan Helin om SVT:s kamp mot filterbubblor.Kan det bli bättre?
http://www.dn.se/kultur-noje/svt-vill-sticka-hal-pa-bubblorna-vi-maste-ha-talamod-istallet-for-att-obetanksamt-dela-allt/

Kap Horn sa...

I dag en fallen stad,
i morgon ett fallet land.

Det gär fort nu!

Anonym sa...

Jan Helin är en kul prick men fighten mellan Johan Forssell (M) och Maria Ferm (MP) på Dagens Samhälle går inte heller av för hackor.Båda dessa partier saknar all skuld och det är den andres fel att det ser ut som det gör.Kort sagt så berättar man inte helt oväntat sin egen lilla sanning.Om nu SD inte funnits så hade vi nog missat den uppgörelsen.Det räcker för mig.

Anonym sa...

@Utlandssvensk Rikard, fd lärare

Det pågår initiativ av den sorten även om det inte direkt annonseras ut än så länge.När tiden är mogen ska det finnas alternativ klappade och klara.

Anonym sa...

Det kommunala utjämningssystemet visar sitt fula tryne. Hade inte Malmö fått de pengarna hade problemen blivit uppenbara 5 miljarder tidigare. Nu har det fått fortgå, säkert med kommunalpolitikernas fasta övertygelse att mer pengar skjuts till när de kommer behövas. Malmö borde långt tidigare ha haft en ohållbar situation.

/Lasse

Anonym sa...

19.00 så här långt in på kvällen en skjutning i Malmö och en i Stockholm.
Ingen är gripen och polisen jagar gärningsmännen.
Imorgon har polisen inga spår och inga spaningsuppslag.

Anonym sa...

Hej.

@RP:

F*n! Det borde jag tänkt på - jag har ju plattan! Tack för tipset; det kan bli användbart.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Malmö är väl bara konsekvensen av ett långt sossestyre i snart 100 år. Sedan är väl polisen stora dumhuvuden, de kan dra ner på resurser till gängmorden och satsa allt på när skötsamma drabbas av våld. Polisen sköter inte prioriteringarna rätt ens.
Malmö är helt kört, det enda är att bygga en 3-4 meter hög mur runt den där eländiga kommunen likt Israel gör mot palestinierna. Det slår mig nu att det är väl många palestinier som sossarna hämtat dit.

Fd moderat sa...

De som försvarar sig kommer att bli kallade rasister.

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"De som försvarar sig kommer att bli kallade rasister."

Det gäller väl även alla andra som protesterar, även om de inte försvarar sig?

Anonym sa...

Visst är det märkligt att utrikesministern och försvarsministern inte kan klampa in och bestämma i kommunerna men arbetsmarknads- och etableringsministern
hon kan minsann?

Anonym sa...

2012 besökte dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt Malmö.
Malmös rykte som en gangsterstad tycker Reinfeldt är överdrivet.
"- Jag tror att folk som bor här inte känner igen sig i det, utan upplever att Malmö är bra. Man ska vara försiktig med att sätta etiketter på en stad. Det har varit uppmärksammad brottslighet och nu görs insatser för att komma åt det, säger han."
http://www.expressen.se/kvp/har-ar-rein ... k-i-malmo/

1 maj 2013 höll nuvarande statsminister Stefan Löfven tal i Malmö.
"På bara några år har ni i Malmö klivit fram och visat att det här är en stad i kulturens och utvecklingens framkant. Och jag tror att det är känslan av framtidstro som gör att staden växer."
"Det är vi som avgör vår framtid, och därför samlar vi nu Sverige för att skapa möjligheter för den generation som ska ta vid.
Och precis som Malmö är denna generation ung, den är global, och den är redo att slå oss med häpnad!"
http://www.socialdemokraterna.se/Stefan ... jtal-2013/

Hur långt från verkligheten befinner sig våra politiker?
Ska vi inte oroa oss? Har våra folkvalda full koll på läget?
//tompas11

Fd moderat sa...

Visst är det så.

Anonym sa...

Tyckte Ygeman skruvade på sig varje gång Eliasson öppnade brödsaxen i teve.
Hög tid att se till att man inte blir neddragen tänkte han.
Fast hur det skulle gå till är det nog ingen som vet.

Fd moderat sa...

tompas11,

Löfvén hade rätt. Malmö kommer att slå oss med häpnad, dock inte på det sätt han tänkte sig.

Även Johan Norberg hyllade Malmö 2012. Jag förstår varför han har flyttat därifrån nu.

http://www.expressen.se/kultur/stad-i-rorelse/

Anonym sa...

Insikten och den påföljande paniken när man inser att rasisterna inte ser ut som Aftonbladet brukar säga.Man kan se texten: "Jamen vad fan gör vi nu då djävla Anders Lindberg" flimra förbi.
Ett tips vore att sluta hänga i filterbubblan Aftonbladet.Kanske blir det ordning och reda på både Malmö och polisen av bara farten?

http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/det-breda-stodet-for-sd

A nonym sa...

Tänkte samma sak, i ena fallet pratar de om grundlagsändring för att kommunala självstyret är så starkt i andra fallet är det verkligen inga problem att tvinga på kommunerna nya invånare mot deras explicita vilja.

Men var inte en definition på politik att vilja, så vi ser klart vad de vill och inte vill gällande Sverige.

Utlandssvensk sa...

@ tompas11 & fd moderat,

"Malmö kommer att slå oss med häpnad"

Med ett järnrör kan man slå hela världen med häpnad!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Socker-Conny

Sen vad gäller lyriska Malmö skildringar, kan jag bidra med:

"i dag vet alla att Malmö, sina problem och mord till trots, som projekt och stad är en hejdundrande succé; Sveriges mest lysande urbana stjärna.” (DN kultur, 2012)

Anonym sa...

Efter lite påtryckningar så säger Gotland o Karlshamn nej.När får vi veta hur mycket det kostade?

Anonym sa...

Hej då Malmö. Vi ses på andra sidan Katastrofen

Unknown sa...


"De som försvarar sig kommer att bli kallade rasister."

På det må vi svara: "Håll käften!" så som man bör bemöta härskarteknik.

Det fungerar. Prova det.

Anonym sa...

"Malmö är Sveriges framtid - beväpna er.

Kamratliga hälsningar,"


[...]

"Ps Jag vet inte om det strider mot lag eller god sed att skriva uppmaningen 'beväpna er'"

Hm. Svårt att säga. Men om du formulerar om det till "Kamrater, beväpna er", och för säkerhets skull uttalar det på göteborgska, så är det lugnt. Då kan du tillbringa resten av livet i tv:s morgonsoffor.

Anonym sa...

Man kan hävda att man citerar Tåström bara eller varför inte Wiehe?
Då är det inte omöjligt att man får gå på Nobelfest "o såna grejjer".