måndag 5 december 2016

Hela Sverige deppar


Jag minns tiden när det var vänstern som var dystopisk och varnade för att världen skulle gå under. När högern började misströsta över samhällsutvecklingen var det nästan som om vänstern ett tag, åtminstone vissa av dess företrädare, stod för det positiva, eller möjligen naiva, budskapet. Nu, däremot, är alla pessimister. Hela Sverige deppar.

Vi deppar och misströstar men av helt olika skäl. Konservativa och liberalkonservativa, och för all del en hel del gammelsossar i väljarkåren, oroas över utvecklingen i Sverige. De känner oro för en skola i förfall, en polis i kris, en sjukvård som ständigt är flera händer kort, en bostadsmarknad som är helt ur spel och en migrationspolitik som har gjort situationen ännu värre på alla dessa områden. Det gungar betänkligt om den så kallade svenska modellen.

Vänstern oroar sig emellertid mer för vart väljarna tar vägen. Efter Brexit och Donald Trumps valseger är det som om ledarskribenter och kommentatorer sitter klara med sina svavelosande texter, redo att trycka på "send" så snart ett land har gått till val. Inväntande ännu en seger för "högerpopulismen".

Helgen bjöd på spridda skurar. Folkomröstningen i Italien gick inte Matteo Renzis väg. Men i Österrike borde etablissemanget jubla. Aftonbladet och DN hade laddat för att Norbert Hofer skulle vinna det österrikiska presidentvalet. När så inte skedde passar Aftonbladets ledarsida på att åtminstone förfasa sig över att Hofer "nästan" blev president. Till och med när en miljöpartist går och vinner ett europeiskt presidentval ska det deppas.

Det är dock inte bara vänstern som misströstar över valresultat. Inom högern sitter Johan Norberg, Mattias Svensson och Fredrik Segerfeldt - tre personer som satt mat på bordet på föreställningen att allt egentligen bara blir bättre - i en gemensam podd och deppar ikapp efter Trumps valseger.

Det frossas kort sagt i negativitet och missmod just nu. Av lite olika skäl och ur olika perspektiv. Det finns goda skäl att känna viss pessimism (och nej, Brexit är knappast ett sådant). Samtidigt leder deppandet ingenvart. Det bidrar inte med något konkret. Det löser inga problem.

Precis som efter ett dödsfall finns det en försvarlig tid för ältande. Men denna period bör inte vara för länge, för då övergår den i bitterhet. Och bitterhet gör att vi äts upp inifrån.

Den som vill vinna en framgång i nästa val har en knepig balansgång att gå. Å ena sidan beskriva verkligheten som den faktiskt är: inte alls särskilt upplyftande. Å den andra presentera ett positivt och trovärdigt framtidsbudskap. Det vete tusan om något av dagens riksdagspartier har förmågan till både och.

47 kommentarer:

Fd moderat sa...

Lite lustigt att Segerfeldt, Norberg och Svensson inte drar sig för att klaga på lata svenskar på landsbygden men inte har några som helst problem med att vi inporterar socialbidragstagare från arabvärlden. Svensson har t o m skrivit att han är för skattehöjningar om det går till nyanlända.

Anonym sa...

Vill bara påpeka att Fredrik Segerfeldt numera bör tilltalas Karim och inte tar kvinnor i hand längre.Om nu någon känner för att hålsa på hen.

Utlandssvensk sa...

"Precis som efter ett dödsfall finns det en försvarlig tid för ältande. Men denna period bör inte vara för länge, för då övergår den i bitterhet."

Många här har säkert läst "The Black Swan" av Nassim Nicholas Taleb. En väldigt bra bok, men vad har den med detta att gör kanske ni undrar? Jo, i början skriver Taleb, som växte upp i Libanon, en del om hur de kristna hanterade sönderfallet mentalt. Det som fäste sig i mitt minne var att han beskrev hur det satt en stor grupp på Cypern som hela tiden hoppades att allt skulle bli som förr och att de skulle kunna flytta tillbaka hem. Men som vi vet, blir det aldrig som förr i Libanon. "Demography is destiny"!

Problemet i Sverige är inte att folk börjar bli svartsynta, utan att nästan alla fortfarande sitter på små rosa moln och inbillar sig att det inte kan gå åt h-vete på riktigt. Precis som libaneserna som satt på Cypern lever man på ett helt irrationellt hopp som utgår från att just i fallet Sverige så ska samma demografi som överallt annars på jorden leder till utfall X, leda till utfall Y.

Sen är det självklart inte bra om en realistiskt syn på framtiden leder till bitterhet och paralysering. Det vettigaste är att fokusera på att rädda sig själv och sin familj genom att lämna landet. Men man kan också stanna och jobba för att rädda landet. Om man väljer det senare bör man dock gå in i det med öppna ögon och inse att det knappast kommer att finnas några trevliga och civiliserade scenarion.

Det är bara att läsa på om kristna minoriteter i MENA i modern tid för att bilda sig en uppfattning om vad som väntar ungarna. Man kan t.ex börja med kopterna i Egypten. Men det är väldigt stark läsning, nästan så att man inte kan hålla tillbaka tårarna. Men sån är verkligheten och om dagens vuxna svenskar väljer att strunta i den, är det deras barn och barnbarn som kommer att få betala priset....

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 12.06,

"Vill bara påpeka att Fredrik Segerfeldt numera bör tilltalas Karim"

Jag trodde att det var ett skämt, men det stämmer!

http://www.friatider.se/svensk-liberal-har-konverterat-till-islam-mitt-namn-r-karim

Det blir säkert många, många fler. Svenska kåkstadsliberaler och annat löst folk brukar ju vara duktiga på att känna var vinden blåser och sen vända kappan i rätt riktning.

Jag sticker ut hakan och gissar på att Ullenhag kommer att ha konverterat innan han flyttar tillbaka från Jordanien...

Anonym sa...

Dom där populisterna som inte har några svar får folk att rösta på sig ändå fast vi har talat om att vi har svaren och skulle bli glada över deras röster så vi kan ta itu med problemen vi har skapat.Snart är enda sättet att miljöpartistiskt socialliberalt, tillsammans med S,förbjuda folket av hänsyn till miljön.Det skulle bli väldigt mycket svalare vid polerna i ett endaste svärdshugg på det viset.Parisavtalet kunde implementeras i sin helhet innan vårt parti kongressar dessutom.

/en alldeles vanlig visionär realist

Magne sa...

"Jag sticker ut hakan och gissar på att Ullenhag kommer att ha konverterat innan han flyttar tillbaka från Jordanien..."

Jag förstår inte varför inte Ullenhag stannar i Jordanien. Reinfeldt skulle nog trivas bäst i Egypten eller Mogadishu. Eller Chicago med sina skjutningar, som han inspireras så mycket av.

Utlandssvensk sa...


Det kom ut en viktig artikel på DGS idag som har bäring på frågan om pessimism är berättigat. I korthet beskrivs hur Sverige sannolikt redan nu i princip fungerar som viloläger för terrorister:

https://detgodasamhallet.com/2016/12/05/ar-sverige-europas-pakistan/

Jag delar helt den uppfattningen och även slutsatsen att det är denna dynamik som förklarar avsaknaden av terrordåd i Sverige. Vidare kom FN till i princip samma slutsats redan för ganska många år sen när de utredde terrorgrupper i Somalia.

Men av praktisk betydelse är att inse att andra länder gradvis börjar att begripa detta. De sätter redan nu press på Sverige att jaga terroristerna mer effektivt. Här finns det bara två utfall: Antingen går vi övriga västländer till mötes och då kommer vi snart att få MÅNGA terrordåd. Eller så fortsätter vi som nu och då kommer övriga västvärlden gradvis att införa restriktioner mot alla som reser från Sverige. Att USA nu har lagt sin gränskontroll på Arlanda tolkar jag som ett tidigt tecken på det senare.

Anonym sa...

Vi behöver inte alls vara dystra. Om 10-20 år behöver vi vara mer dystra, då vi är i en allvarligare situation. Nu är det bara att festa på, samla stålar, planera för vart du ska bege dig den dag det brakar ihop. Utlandssvensk skulle också kunnat bo segregerat i Sverige, men valde tidigt att bege sig av. Finns nog många som Utlandssvensk, men som segregerar och väntar tills sönderfallet är ett absolut faktum.

Min ställning är: den dagen den sorgen. Inte mycket att tänka på nu, du gör bäst i att leva för dagen.

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

apropå det du skriver om Libanon, nu vet jag inte hur stor andel kristna det var där innan inbördeskriget 1975.

Nu är jag personligen inte troene men ibland undrar jag om det inte varit bättre om Sverige hade varit mindre avkristnat. I så fall hade det kanske funnits ett starkare motstånd mot att ta in muslimer från MENA än vad det har gjort nu.

Dessutom finner jag det märkligt när de personer som nämns av Hans i bloggposten tillsammans med feminister ställer sig på islamisternas sida. Det är helt obegripligt men de verkar anse att islamism inte är ett problem alls.

Anonym sa...

Jag deppar för sådant här, som SvT sprider: https://vimeo.com/150271055.

"SVT (Sveriges Television), from whose website the miscegenation video originates, is the government-controlled, ground-based television broadcasting monopoly in Sweden. The video—Blanda Upp or “Mix it Up”—seems to have been part of a serial comedy-variety program called Grotesco. This program is the Swedish equivalent of Saturday Night Live (in recent years) or something on Comedy Central. It is not precisely a piece of direct, federal, top-down propaganda; but it is something that the producers of the program believe that their audience (people under twenty-five, I would guess) will find “cool” or “transgressive.” It is not so different from many “rap music” videos shown on MTV, which is to say that it is in extreme bad taste, inviting adolescents to condone or imitate the behavior of the worst and least assimilated elements of the society. The degeneration of Sweden from ett folkhem (“a society of one people”) into a nihilistic multicultural tyranny is a pathetic spectacle. To put it in terms that readers of VFR can understand, the Swedish elites, who are spiritually akin to our own Janet Napolitano, have been laboring mightily to destroy their nation for forty years. Sweden has been socialist since the late 1920s, but the pre-multicultural socialism arguably made sense for an ethnically homogeneous nation. From Strindberg and Ingmar Bergman to Blanda Upp—that is almost like Atlantis, which, according to Plato, sank beneath the waves in a single day and night."

Anonym sa...

Det är märkligt att folk deppar over dagens politiska utveckling. De flesta av oss borde vara vana vid att olika människor tänker olika, men detta faktum kanske inte har nått våra kära vänsterpopulistiska proffstyckare.
Folk förundrar sig över BREXIT medan jag som EU-vän ställt mig frågan om inte EU blir bättre utan Storbritannien. Storbritannien har ju ständigt motarbetet EU. Vi får kanske ett bättre EU efter att BREXIT fullbordats. Men det är viktigt att resten av unionen består och att alla medlemsstater följer gemensamma bestämmelser. EU blir aldrig något bra om småpåvar i olika medlemsländer skriker efter särbestämmelser, däremot bör EU inte vara allt för klåfingrigt och reglera sådant som inte bör regleras gemensamt.
När det gäller Trumps seger i amerikanska presidentvalet så ser jag det fortfarande som en chansning. Men det finns ljuspunkter som kan leda framåt mot en bättre värld. En sådan ljuspunkt är att Trump väljer erfarna medarbetare som ministrar. Det är människor som förmodligen inte ser fram emot att pimpa sina CVs eftersom detta troligen är deras sista jobb. Därför kan vi se fram emot ministrar som strävar efter att göra sitt bästa för andra människor utan att ta hänsyn till framtida karriärmöjligheter. Detta gör att jag har mycket mera tilltro till Trumps ministär än jag har för våra valpiga politiker som likt vindflöjlar strävar mot maktens centrum, för att därefter berika sig som konsulter eller TV-personligheter.
Vidare har Trumps beskrivningar av de senaste decenniernas krig i Mellerstaöstern gjort att jag med tillförsikt ser fram emot fred i regionen efter alla vänster-liberala korståg som förstört vardagen för vanligt folk i Mellerstaöstern och skapat flyktingströmmar.
När jag nu hör hur vänster-liberaler gråter över att folket, eller i varje fall folkets röster i allmänna val, lämnar dem undrar jag om dessa vänster-liberaler egentligen förstår hur vanligt folk resonerar. Jag har hittills ryckt på axlarna för vänster-liberala pet-projects, de har ofta varit OK men inte särskilt viktiga för mig. Men när det tjatas i ändlighet blir OK-projekt plötsligt inte-OK-projekt eftersom jag inte tyckte de var särskilt viktiga. En annan och viktigare iakttagelse är att om oviktiga projekt tar plats framför viktiga projekt då blir plötsligt de oviktiga projekten inte OK. Det är troligen detta som ske i dagens politiska värld. Våra kära vänsterpopulister måste prioritera om, annars kommer vänster-liberalerna snart att bara finnas på plats i historieböckerna.

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"apropå det du skriver om Libanon, nu vet jag inte hur stor andel kristna det var där innan inbördeskriget 1975."

Ja du, det är inte lätt att veta! Jag har grottat lite i ämnet och det går inte att få fram några klara siffror, allt är väldigt rörigt. Det som dock är helt klart är att de kristna har gått från klar majoritet till liten minoritet. Jag har tidigare länkat en video med en libanes som kom till Sverige på 80-talet och enligt honom var Libanon 80% kristet för 100 år sen och nu återstår endast 10%. Hur det var 1975 har jag faktiskt försökt att ta reda på, men inte hittat något klart svar.

Anonym sa...

Så efter all ilska och aggression som riktats emot Putins Ryssland med tillhörande putinistbeskyllningar så bestämmer sig Gotland för att hyra ut Slite hamn till Ryssland? Inte ens Ylva Johansson som vanligtvis inte ser några hinder att smälla trilskande kommuner på fingrarna gör något.
Kan det vara för att regionstyrelsens ordförande Björn Jansson är S-märkt eller är båda bara vanliga putin-kramare?
Eller behövs pengarna för att investera i Sveriges framtid aka flyktingarna?

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 13.09,

"Nu är det bara att festa på, samla stålar, planera för vart du ska bege dig den dag det brakar ihop."

Det är väl rimligt, om man inte har några barn. Men med ungar ska man noga fundera över vad man håller på med. De barn som nu växer upp i Sverige kommer att få det extremt svårt att lämna landet under värdiga former om 10-20 år, samtidigt som de rent desperat kommer vilja flytta. De kommer INTE att visa tacksamhet mot deras föräldrar som de facto dumpade dem som en minoritet i ett MENA land.

För övrigt vet jag att en hel del av de som bor segregerat i fina områden nu allvarligt funderar på att lämna landet. Om eller när de börjar flytta i stor skala är det över. Sverige kommer då att permanent förlora den ekonomiska förmågan till fredlig repatriering med hjälp av återvändarbidrag. Endast ytterst otrevliga utfall är då möjliga.

Anonym sa...

Det där med utanförskapsområden är kanske inte så dumt i alla fall?
Finns det nån kurs som man kan anmäla sig till för att bli ett?

"Efter hot mot parkeringsvakter utfärdade Transportförbundet arbetsstopp i Tensta, rapporterar Mitt i. I över åtta månader har det varit fritt fram att parkera var som helst – något som ställt till det för de boende och sophämtare."
http://www.dn.se/sthlm/p-vakterna-far-inte-arbeta-i-tensta-efter-hot/

Anonym sa...

En liten fundering. Man borde sluta använda vänsterns (kommunisternas) språkbruk. Tex. använder de ofta populister i en nedvärderande form. Det korrekta språkbruket är realister.
Så läs och hör så här populister = realister och plötsligt så får ”budskapet” en annan andemening.
Notera följande i Wikipedia:
”Populism, (lat. populus, "folk"), politisk rörelse som vädjar till "folket" och "sunt förnuft" samt angriper en politisk eller social elit, ofta utan grund i en specifik ideologi.”

Utlandssvensk sa...


" I över åtta månader har det varit fritt fram att parkera var som helst – något som ställt till det för de boende och sophämtare."

En seger för grönhögern! Härlig, mångkulturell anarki! Att ett gäng vita medelålders män en gång i tiden har målat vita (!!!) streck på gatorna ska inte få hindra den fria rörligheten! Utplåna vithetsnormen i trafiken! Bort med alla vita linjer! Låt folk köra och parkera hur de vill! Det är vägen till äkta frihet! Dagny Taggart möter Mad Max!!!!

Hans Li Engnell sa...

Man borde sluta använda vänsterns (kommunisternas) språkbruk. Tex. använder de ofta populister i en nedvärderande form. Det korrekta språkbruket är realister.

Jag tycker absolut att man kan använda begreppet "populist". Det är ju upp till läsaren vad denne lägger i begreppet. Det har i mainstreammedier kommit att få en odelat negativ betydelse (och rent av likställas med "rasist", vilket förstås är rent stolligt), men så behöver ju inte alls vara fallet. Göran Persson använde ordet populist om Gudrun Schyman - i positiv bemärkelse. En skicklig politiker behöver nog vara lite populistisk, och det finns politiker jag gillar (som Nigel Farage) som jag utan att tveka kan kalla populister.

Anonym sa...

Så först har Åhlens bild på en pigmenterad maskulin Lucia 30 000 gillanden från någon #-förening och får vara med gratis i MSM överallt.Sedan tas bilden ner för att 300 i någon rasistförening hatade bilden innan de 30 000 gillade den?Och Åhlens tar då ner bilden av respekt och kommer aldrig att ge sig ?

Kom och köp konserverad gröt!

Anonym sa...

Jesus i den blå himmelen!
I Expressen tjatar Anna Kinberg Batra vidare om att det är jobben som ska rädda integrationen.Kan hon inte bara åka ut till Rinkeby utan eskort och berätta det för dom där istället för att tjata vidare?

Anonym sa...

Men snälla Hans, ett exempel:
Om jag säger att jag max kan få in 8 personer i min gamla Volvo (specificerad för 5) och inte 18 som vänstersympatisörerna kräver, är jag då en populist eller en realist?
/LL

Anders Romelsjö sa...

Renzis förlust bra för folket, inte för etablissemanget och finanseliten. Det var från början JP Morgon som reste krav på ändring av grundlagen.
http://jinge.se/allmant/italien-nej-till-vanstyre-och-till-eu.htm

Föredetta pirat sa...

Realistisk populist?

Det mest inkorrekta är ändå högerextremister. När blev FN högerextremister, enligt SvD? Varför kallades inte Nya Moderaterna och Miljöpartiet för extrema sabotörer?

Korrekt är väl att kalla Lööf o Kinberg Batra för sabotörer. Den störste sabotören var Reinfeldt. Och han sitter snart i SvT! Tur att man inte ser den skräpkanalen, eller betalar för den smörjan!

Anonym sa...

@ Anonym 16:30

Arbete som integration är en myt som borde stå näst i tur att avlägsnas ur argumentlådan.

Det enda som kan rädda integrationen och därmed landet är:

1) stoppa den väntade anhöriginvandringen på 374 000 personer

2) införa generösa repatrieringsbidrag som morot och lämplig "piska" för att så många som möjligt ska nappa på erbjudandet.

Hallsten Stenkilsson

Hans Li Engnell sa...

Om jag säger att jag max kan få in 8 personer i min gamla Volvo (specificerad för 5) och inte 18 som vänstersympatisörerna kräver, är jag då en populist eller en realist?

Populism är ett betydligt vidare begrepp än att bara rymma invändningar mot en ansvarslös migrationspolitik.

Anonym sa...

På sitt sätt så vore det en välgärning om ABK fick Facebook att censurera.Elaka kommentarer från alla håll och kanter.Nakna tuttar och armhålor.Taskiga recensioner av någon film,restaurang eller bok.Ganska snabbt skulle de flesta tröttna och flytta ut på nätet igen.ABK skulle få ta från sin gröna budget och ge till FRA.Polarisarna skulle smälta och folk skulle sitta ute på det vanliga nätet och vara så där vanligt taskiga och tykna emot varandra som ABK tycker hon ogillar.Vid det laget är MP så litet att ABK får jaga jobb på SVT som ju brukar ta emot misslyckade politiker..

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Jag har sett lite siffror på Wikipedia över antalet utlänningar i Schweiz. Det är en hög siffra om 20-30 %. Är ibland inne och tittar på festbilder från usgang.ch och konstaterar att blattar och utomeuropéer är många. Verkar vara väldigt många från Balkan och Turkiet. Hur resonerar ni vita i Schweiz om att det så många utomeuropéer? Vill ni ha in fler utomeuropéer? Är kravet att de ska assimileras? Tar ni in färre utomeuropéer? Har det någon betydelse om Schweiz blir ett land där vita är i minoritet? Är det enbart ekonomiska fördelar som ni räknar?

Vilka är de mer vita och vilka är de mer utomeuropéeiska städerna? Jag anser t.ex. att Zurich har många utomeuropéer, från mina granskningar på usgang.ch. Festar utomeuropéerna mer än de vita? Bor du själv i ett vitt område eller är det väldigt blandat med turkar, balkaneser, svarta, sydamerikaner, östasiater?

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 18.41

"In 2013 there were a total of 1,937,447 permanent residents (23.8% of the total population of 8.14 million) in Switzerland.[11][12] The majority (1.65 million, 85% of the total and 20.2% of the total) came from Europe. "

https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Switzerland#Permanent_residents_by_nationality

(punkt 3.1)

"Jag anser t.ex. att Zurich har många utomeuropéer"

Ta och åk ner och titta! Det ser ut ungefär som Stockholm 1975....

Anonym sa...

This definition includes first- and second-generation immigrants, 2011.

Switzerland (whole country):

Non Swiss background: 37.2 %

Swiss background: 62.8 %

Canton of Zürich:

Non Swiss background: 40.9 %

Swiss background: 59.1 %

https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Switzerland#Permanent_residents_by_nationality

De där siffrorna är ju mer rättvisa än att enbart referera till uppehållstillstånd.

I artikeln står också: "The largest immigrant groups in Switzerland are those from Italy, Germany, the Former Yugoslavia, Albania, Portugal and Turkey (Turks and Kurds)."

Jag ser på usgang.ch många från de länderna.

Jag kan se att Schweiz tagit in många arbetskraftsinvandrare som gynnar landet, och som inte är européer. Men min fråga är ifall du anser att man ska ta in européeisk och inte utomeuropéeisk arbetskraftsinvandring till Schweiz. Jag anser att man ska bevara det vita Schweiz.

Jag menar inte att Schweiz har lika många blattar som Sverige, bara att jag får intrycket av när jag ser på usgang.ch, att det är många utomeuropéer. Och att man där också, som i Sverige, bör koncentrera sig på vit immigration.

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 20.04

"De där siffrorna är ju mer rättvisa än att enbart referera till uppehållstillstånd."

Jaha! Bra att du hittade något som du är nöjd med!

"Men min fråga är ifall du anser att man ska ta in européeisk och inte utomeuropéeisk arbetskraftsinvandring till Schweiz."

Jag anser att man nästan enbart bör ta in västerländsk arbetskraftsinvandring. Detta är även fallet sen lång tid tillbaka. Det kom en del turkar på 70-talet och sen jugoslaver på tidigt 90-tal. Sen dess har det varit stopp.

"bara att jag får intrycket av när jag ser på usgang.ch"

Jag har ingen aning om vad "usgang.ch" är, men jag är ofta i Zurich. Du får väl tro vad du vill, men verkligheten är att den staden är nästan helvit.

Anonym sa...

Hehehe, konverterat? Gjort som många andra gör, i synnerhet fransmän som gifter sig med en muslimsk kvinna där familjen kräver en "muslimsk make", enkelt fixat, köp ett intyg från en imam,100-300/€ brukar räcka i Frankrike , hehehe, för 500-1000€ behöver du inte ens rapa trosbekännelsen(shazada), hehe

Björn i Bromma sa...

Det österrikiska presidentvalet har ingen större betydelse, det är i princip en cerenomipost.
Desto tyngre var nederlaget för EU och globalisterna vid folkomröstningen i Italien.
Avsevärt mycket tyngre.

Anonym sa...

@ Björn i Bromma

Precis, presidentposten i Österrike är en ceremoniell post. Och man kan, som en företrädare för FPÖ sade igår, se presidentvalet som ett slags framgång också. Att så många röstade på Hofer i de sammanlagt tre valomgångarna bådar gott för nästa parlamentsval som äger rum senast september 2018. (De har inte inte fasta mandatperioder.) FPÖ ligger på cirka 35 procent i opinionsmätningarna för parlamentsval, så bland de 46 procent som röstade på Norbert Hofer får man väl anse att 35 procentenheter är FPÖ-väljare och resterande 11 procent från andra partier. Huruvida 35 procent (eller mer!) i nästa parlamentsval räcker för att FPÖ att sitta i regeringen är en annan fråga. Österrikarna är urtrötta på sin evighetskoalition mellan motsvarigheterna till sossarna och moderaterna.

Hallsten Stenkilsson

Anonym sa...

Utlandssvensk:

"Jag anser att man nästan enbart bör ta in västerländsk arbetskraftsinvandring. Detta är även fallet sen lång tid tillbaka. Det kom en del turkar på 70-talet och sen jugoslaver på tidigt 90-tal. Sen dess har det varit stopp."

Jag vill att vi i Europa och i synnerhet Sverige enbart tar emot vit europeisk arbetskraft. Jag hade inte haft något emot arbetskraft från Indien, Thailand och Kina ifall de bildade sin egen gemenskap som svenskar gör i Singapore, Japan och Kina och sedan, gör som svenskarna, beger sig hem efter 5-10 år. Arbetskraft från Kina och Indien beger sig inte hem utan börjar ofta leva som svenskarna. (De börjar leva som svenskarna och bosätter sig i Sverige när vi accepterar dem. Det är mycket svårare att som svensk bli accepterad av kineser, japaner och i singaporeaner.) De integreras bättre än blattarna och blir i många fall assimilerade, men de utgör likväl ett annat folkslag och bör inte tillåtas medborgarskap eftersom de varken är svenskar eller vita.

Jag föredrar en lika god hållning i vem som kan tilldelas medborgarskap som Sydkorea för. Kom gärna hit och arbeta, men du har inte rätt till medborgarskap - högst 10 år uppehållstillstånd för arbetskraft, sedan hem igen. Då hinner de varken bli integrerade eller assimilerade utan har barnen i skolor som undervisar på deras språk, umgås med svenskar på engelska och sina landsmän på sitt hemspråk.

Utlandssvensk sa...


@ Anonym,

Vi kommer långt i från ämnet här, men bara för att avsluta vill jag nämna att Schweiz absolut inte är som Kanada och Australien, dvs. släpper in många asiater. Om man inte är EU medborgare är det svårt att få uppehållstillstånd här.

Anonym sa...

Hej.

Så vad du efterlyser inom politik och media är en realistisk och konstruktiv ledare som kan övertyga med argument och väl genomtänkt och sedermera utförd sakpolitik?

Det lär vi inte hitta inom dagens riksdagspartier, är jag rädd. Det finns inget farligare i en demokratiskt uppbyggd organisation än människor med kompetens och förmåga över genomsnittet och medelmåttan. Då medelmåttorna är fler, röstar de bort den duglige, något TV-programmet 'Expedition Robinson' visade i mikroformat.

Själv hade jag faktiskt kunnat tänka mig att rösta på hr bloggägaren, om han varit valbar, då han oftast (och även i frågor där jag inte delar åsikt) resonerar utifrån sunda och realistiska grundföresatser.

Från mångkulturens frontlinje i Sverige kan jag annars rapportera att män med utländskt utseende börjat att i bil patrullera 'orten', och visar särskilt intresse för svenska män när dessa promenerar parvis; troligen på spaning efter 'aina'. Detta har hittills bemötts med 'paranoid' och 'nojig' som motargument.

Det är nästan att debattnivån gör mig mer deprimerad än de faktiska problemen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

@ Utlandssvensk

Aha, det är fler än jag som visar intresse för Schweiz! Några kommentarer apropå vad som skrivits tidigare.

Även Schweiz fick fler asylsökare under 2015 under 2016. Kan Schweiz verkligen skydda sig mot asylsökare när Erdogan vrider på kranen eller om de börjar komma över gränsen från Italien? Vad har Schweiz att sätta emot när folk ställer sig vid gränsen och vill komma in?

Någon gång i slutet av förra året pratade Ueli Maurer (som då fortfarande var försvarsminister) om hur militärkaserner kunde användas för att inhysa asylsökare i. Det framstod för mig som fel ansats att hantera problemet.

Schweiz ligger som en ö inuti Europeiska Unionen och har lång gräns mot Tyskland och Frankrike. Oroligheter i dessa länder borde kunna spilla över på Schweiz? Och om det tyska tjänstefolket inte är tillräckligt tjänstvilligt kanske en del ser sig om i grannländerna i stället?

Jag har noterat hur flera schweiziska större städer verkar uppvisa samma tendenser vad gäller den förb***ade "öppenheten" så som i många andra länder. Finns det inte risk att dessa vänsterliberaler löper amok och opinionsbildar för att även deras land ska förstöras?

Anders Eriksson

Anonym sa...

Så är röran total.Mindre inbördeskrig inom MP, V och S.Detsamma inom M, och inom Alliansen.Expressen mot DN, DN mot GP och ledarredaktionen AB mot kulturredaktionen AB.Kommun mot kommun och kommunerna mot staten.All kraft som riktats mot SD under flera år släpps loss emot de egna.SD har det ju inte påverkat.Sverige är splittrat säger man.Det är nog århundradets underdrift.

Anonym sa...

“Hela Sverige deppar”, så är det ju och så har det varit under lång tid. Den som inte är kränkt på något sätt är ingen riktig svensk. Bland allt som sker runt om oss, finns det alltid något som gör oss till offer. Varför skulle vi då inte deppa?
Nu talas det om populism för att vi alla ska känna oss lurade. Men är vi lurade? De som kallas populister inom politiken har ju oftast kommit fram genom allmänna demokratiska val. Tyvärr har den svenska demokratin fått slagsida. Numera räknas bara val som demokratiska om vanligt folk röstat ”rätt”. När valutslaget blivit fel söks det med ljus och lykta efter anledningar till att utslaget blivit fel. Har det fuskats? Är valsystemet fel? Har väljarna hindrats att lägga sin röst rätt? Alla uppkomliga anledningar förs fram, utom att det som borde varit rätt egentligen bedömts vara fel. Är det inte så att om exempelvis SD skall kallas för populister, då bör väl även de andra riksdagspartierna kallas för populister, fast vart och ett av dem med lite annan populistisk inriktning. Frågan är egentligen om det inte rent av är så att de är flesta andra partierna som är populister, eftersom de ständigt ändrar inriktningen på sin politik i förhoppning om fler riksdagsmandat. Det är smart av dem, genom att ständigt ändra inriktningen på sin politik så får de allt fler att deppa. Då känner vi oss som riktiga svenskar som kanske rent av kan tänka oss att rösta på dem. Men kan vi förutse vilken politik de kommer att föra om vi röstar på dem? Troligen skulle de göra oss till riktiga svenskar eftersom vi blivit offer för en ohederlig valkampanj. Då får vi deppa och deppandet är som sagt ett sätt att känna sig svensk.

Utlandssvensk sa...

@ Anders Eriksson,

"Även Schweiz fick fler asylsökare under 2015 under 2016"

Visst, det gäller många länder. Schweiz hade cirka 40 tusen 2015.

Utan att gå in i detaljer, är det så att Schweiz ofta har ganska många sökande, men sen har man välfungerande system för direktavvisning inom 48 timmar samt ganska låg grad av beviljade ansökningar (kring 20-25%).

"Schweiz ligger som en ö inuti Europeiska Unionen och har lång gräns mot Tyskland och Frankrike. Oroligheter i dessa länder borde kunna spilla över på Schweiz?"

Ja, det är en klar risk. Man erkänner detta öppet och det var därför man satte upp 5 nya bataljoner med militärpoliser för några år sen.

"Jag har noterat hur flera schweiziska större städer verkar uppvisa samma tendenser vad gäller den förb***ade "öppenheten" så som i många andra länder. Finns det inte risk att dessa vänsterliberaler löper amok och opinionsbildar för att även deras land ska förstöras?"

Visst, det är klart. Hittills har de inte lyckats så bra, men visst försöker de. Det är fullt möjligt att det går åt h-vete här också, om dessa figurer får större inflytande. Folkomröstningarna kan användas både för att förhindra förändring eller för att införa den snabbt.

Min uppfattning är att en stor del av förklaringen till Schweiz relativa framgång är att kvinnor fick rösträtt mycket senare här (1970). Detta innebär att samhället inte har feminiserats på samma sätt som övriga västländer. Men det är fullt möjligt att man kan komma ifatt. Man kan se en del tecken på detta. T.ex börjar kvinnor nu dominera inom grundskolan och de verkar präglade av samma tänkande som har lett till haveriet i Sverige.

Vidare är det så att ALLA västländer håller på att gå åt h-vete, men det finns stora skillnader i takten. I Schweiz finns det nästan noll risk för problem på kort och medellång men visst kan det gå illa här också på längre sikt, men det är inte uppenbart att så kommer att ske. Detta är en väldigt stor skillnad mot Sverige, där det är helt klart att det kommer att gå åt h-vete ganska snart om inget dramatiskt görs.

Jag tror och hoppas att flera länder i Europa kommer att införa repatrieringsprogram, vilket är det enda sättet att säkra framtiden. Frankrike och/eller Holland är troliga kandidater att börja.

Anonym sa...

Mycket intressanta diskussioner i DN om hur GP med Teodorescu och Expressens ledarredaktion med Anna Dahlberg gjort en högergir, en populistisk gir.

Efterfrågar ett inlägg från Hans om detta. Hans, och andra, kanske redan vet detta, att det går att läsa alla DNs artiklar gratis på Internet genom att blockera javascript i sin webbläsare. Blockera javascript gör du enklast i Chrome genom att se under Sekretess och blockera javascript för www.DN.se, så är alla betalartiklar fria att läsa.

Här är artikel om hur förfarandet går tillväga: http://www.howtogeek.com/tips/how-to-block-javascript-and-ads-for-a-single-site-in-chrome/.

Det ska inte uppmuntras att läsa DNs artiklar i syfte att få en grund för sina ståndpunkter i frågor. Men jag anser att DN är de allra deppigaste för tillfället. Det är flodvågor av tårar som sköljer genom den tidningen, dagligen.

FD Liberal sa...

Johan Norberg, Mattias Svensson och Karim Segerfeldt och deras gelikar kan knappast kallas höger. Den grenen av liberalismen kan eventuellt kallas äganderätts- eller lågskatte-vänster. Om ens det eftersom massinvandring definitivt är en kränkning av äganderätten. Som dessutom gör att vänstern kommer att vinna alla val när kolonisatörerna fått rösträtt, tills kalifatet upprättas. Då kommer enbart vita kuffarer betala jizya till de rättrogna (ungefär som nu...).

Ibland säger de att kommunism är dumt, räcker verkligen det för att klassas som höger?

Anonym sa...

Fega äckliga rasistsvin säger V:s Rossana Dinamarca som brukar säga sånt och mer därtill.Hon är arg på rasisterna som mobbar den lille Åhlens-pojken.Dinamarca har rätten på sin sida när hon struntar i den där goda tonen ni vet.Det är bra det.Det ger rätten att strunta i sånt också till andra.Inte ens demokratiministern, eller för den delen hennes chef, kan göra nåt åt det.Vi skiter i den där goda tonen helt enkelt.Vi förolämpar varandra ett tag tills vi tröttnat på det.Då slår vi varandra på käften, tills vi tröttnat på det.Resten förstår ni själva.God ton,respekt och inkludering kan fara helt enkelt.Som konsensus och demokrati.Vad var det för idiot som trodde annat?
Det är helt ok.Frågan är om just Åhlens-pojk-Lucian eller Rossana Dinamarca, riksdagshen för V, vinner på det?

Anonym sa...

Den terror-anklagade mannen i Malmö som eldade upp en shia-moske visar sig vara en syrier bosatt på ett asylboende.Sunni kan man tänka?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article24052425.ab
Vad det gäller Uppsala-våldtäkten skriver AB: "Åklagaren yrkar på utvisning för samtliga åtalade."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article24052374.ab
Betyder det att AB går Avpixlat?
Eller bara att man överger de Lindbergska doktrinerna?
Eller börjar Schibsted räkna lite på intäkterna?

Anonym sa...

Ooops Åhlens glömde visst att ta bort bilden på Lucia-pojken.Det är inte möjligt säger man på Åhlens när det påtalas.Jo det är nog det det är när det inte är så jävla noga.Man hade fått ut vad man ville ha.Uppmärksamhet.Godhetspoäng.Det är lätt att slarva då med att ta bort bilden som man skulle ta bort av respekt.Ooops och ooops igen.

Anonym sa...

Det verkar som om de flesta är deppade. Vi som inte ville ha det så här är självklart deppade. Men också de som hela tiden har strävat efter det tillstånd vi nu har är också deppade över (den oväntade?) motreaktionen. De enda som inte är deppade är väl de som inget fattat alls?

Du ser så deppig ut i dag. Vill du ha en kopp kaffe? Ja tack, det blir bättre med en kopp kaffe.

Anonym sa...

- Nämen, lille vän, varför ser du så bedrövad ut?
- Jo, ser tant, min civilisation håller på att gå under.
- Så, så, det är väl inte så farligt. Den var ändå inget att ha. Du får snart en ny ska du se.

Hallsten Stenkilsson