fredag 30 december 2016

Ofredsår


Den som både vill förstå sin samtid och förändra den måste kunna skilja mellan trams och realitet, mellan illusion och verklighet och mellan önskemål om hur saker borde vara och hur de faktiskt är.

Men även den makthavare som de facto ser verkligheten måste kunna avkrävas svar på hur allvarliga samhällsproblem ska kunna lösas. Tyvärr förefaller stora delar av Sveriges politiska och mediala elit fortfarande gå omkring och dagdrömma. Det är oroväckande.

Ett sådant exempel är att det på ledarsida efter ledarsida, i utspel efter utspel och i var och varannan illa skriven krönika i mainstreampressen ställs krav på en migrationspolitisk återgång till de generösa regler som gällde fram till den 24 november 2015. Ni vet den där sköna tiden utan åldersbestämningar (vilket resulterat i både våldtäkter och mord på hvb-hem där barn blandats med vuxna), inget försörjningskrav för den som vill ta hit sina anhöriga, permanenta uppehållstillstånd utan motprestation, bidrag och boende för den som fått avslag på sin asylansökan och mycket annat. Just den politiken.

Sverige har fått det där beryktade andrummet, hävdas det. Men då avses endast det initiala mottagandet. Ty inte kan väl någon på allvar mena att det råder andrum i svensk skola, i socialtjänsten eller ute i kommunerna generellt? En rad kommuner har ju tvärtom gett upp försöken att hitta boende åt nyanlända. Andra placerar dem i plywoodbås i en bilhall och i Stockholm upphandlas hotell och vandrarhem. Samtidigt vill regeringen förbättra integrationen. Ja, se goddag då.

Det som oroar mest just nu är emellertid något annat: det svenska rättsväsendets oförmåga att hantera kriminaliteten. Om detta inte fungerar brister staten i sitt mest grundläggande uppdrag. Konsekvenserna är inte svåra att sia om, det räcker att blicka ut över världen och se vad som händer med stater där rättsstaten kapitulerat. Förfallet sker inte över en natt utan över år och decennier. Men vägen tillbaka till ett välfungerande samhälle igen med hög tillit är fruktansvärt lång.

Sverige har haft bilbränder och oroligheter i utanförskapsområden i många år. De har blossat upp och sedan lagt sig. Nu tycks emellertid viss kriminalitet ha permanentats till en sådan grad att handlare stänger sina butiker i protest och vanligt laglydigt folk känner rädsla för att ens gå ut.

Och här kommer vi till det kanske mest oroväckande av allt: den politiska elitens handlingsförlamning. Finansministern oroas över växande klyftor men har ingen annan lösning än några nya skatter att erbjuda. Centerledaren Annie Lööf vill ha en kriskommission. Icke-svaren från landets makthavare är illavarslande.

Lööf tror att det räcker att vara en "obotlig optimist" för att leda Sverige. Det tror inte jag. Jag tror att det landet behöver är en klarsynt realist. En person som ser målkonflikter och förmår hantera dem. En politiker som inte upptäcker problem flera år för sent.

Det ser skakigt ut för Sverige under de kommande åren. Landet är illa rustat för både inre och yttre hot. Polisen har släppt vardagsbrottsligheten och låtit livstilskriminella ta över hela bostadsområden. Många som begår dessa brott är så unga att de inte ens kan dömas, andra som misstänks vara äldre än de uppger får inte åldersbedömas. I delar av landet prioriteras det nu till och med bland mord. Och samtidigt fortsätter polisen att tappa kompetent personal.

Vi står inför ofredsår. De politiska beslut som fattas under de kommande två, tre mandatperioderna kommer bli avgörande för mycket. De kommer avgöra om en stad som Malmö kan räddas eller falla för de kriminella, om storstädernas förorter kan resa sig eller bli permanenta rekryteringsplatser för såväl jihadister som gängkriminella och om välfärdsstaten kan reformeras eller falla ihop av sin egen tyngd.

För allas skull, måtte våra dagdrömmande makthavare, om än av misstag, fatta rätt beslut.

Tidigare bloggat:
Fallen stad

Läs även:
Transportarbetaren: Malmö är en förlorad stad

22 kommentarer:

Fd moderat sa...

De som tidigare har styrt och ställt till nuvarande situation varnar för SD som om det är SD:s fel att den nuvarande situationen har uppkommit.
Om de tidigare ledarna inte har velat se problemen utan tvärtom hävdat att allt är bra, att det är lönsamt med invandring, att det ger oss kompetensregn osv men att de visat sig vara rena lögner, varför skall jag lita på att de klarar av att ta oss ur nuvarande situation?
Jag vet inte om jag tror att SD klarar det heller men jag vet att de åtminstone kommer att stoppa inflödet av nya bidragstagare.
Sedan har jag tänkt på en sak angående flyktingdebatt. Redan 1988 vägrade Sjöbo att ta emot flyktingar från MENA. Nu fanns det en massa saker med hela den saken jag inte gillar. Emellertid torde vi inte ha haft de problem i Sverige idag om vi hade fört den invandringspolitik som Sven Olle Olsson ville ha.
Vi kunde ha tagit emot cirka 3 000 kvotflyktingar per år som då hade tvingats assimileras.

Anonym sa...

Ännu en dag och på DN är man upprörda.Igen.
"Bokkontrakt till näthataren Milo Yiannopoulos får stark kritik"
"Milo Yiannopoulos, skribent på hatsajten Breitbart News, blev i juli avstängd från Twitter för sitt näthat mot "Ghostbusters"-stjärnan Leslie Jones."
Sedan radas en radda amerikanska stjärnor och tyckare upp som exempel på alla dem som är kritiska och upprörda.Eftersom jag inte jobbar på DN känner jag inte igen en enda en.Men näthat, näthatare, troll, hatsajter, rasistiska och sexistiska åsikter - det känner jag igen.Från DN.
Också idag känner sig DN som en del av en god rörelse emot allt det onda.Inte helt oväntat.

http://www.dn.se/kultur-noje/bokkontrakt-till-nathataren-milo-yiannopoulos-far-stark-kritik/

Magne sa...

Fd moderat:

Vill du läsa om invandringsdebatten från några Sverigedemokrater under 80-, 90- och 2000-talet så finns det mycket infromation här: http://www.bgf.nu/index.html.

Här en moderat som tidigt 2000-tal motsatte sig invandringspolitikens utformning:

" 'Lotta Gröning är ju en av dem som vi kan se i olika debattprogram i TV. Delvis kan man där olika åsikter, men i grunden ägnar man sig åt att dunka varandra i ryggen.

En som Lotta Gröning inte dunkar i ryggen är Eva Bergquist, redaktör för Fri Information och medlem i Moderaterna. I VLT (Västmanlands Läns Tidning) efter valet angrep hon Bergquist, som dock fick ett genmäle den 27/9 -02:

"Jag har aldrig haft kontakt med chefredaktör Lotta Gröning. Ändå kan hon i tisdagens VLT beskriva mig som 'mörkerkraft', 'löss i fanan' och sverigedemokrat. Hon påstår vidare att jag 'kallar invandrare för svartskallar och kräver att de kastas ut'.

Jag är inte sverigedemokrat. Jag använder inte ordet svartskalle, bland annat därför att det av såväl Högsta Domstolen som JK klassificerats som missaktning mot folkgrupp och därför olagligt att sprida.

Jag har aldrig krävt att andra invandrare utvisas än de som fått uppehållstillstånd och/eller medborgarskap på avsiktligt förfalskade grunder eller överbevisats om upprepad och/eller grov brottslighet. Sverige har tillräckligt med hemtillvekrade brottslingar för att inte behöva importera fler Däremot förespråkar jag ökad restriktivitet i prövning av asylskäl och uppehållstillstånd och även minskad anhöriginvandring.

Utrycket 'löss i fanan' har Lotta Gröning tagit från den gamle socialisten, botanikprofessorn och antisemiten Bengt Lidforss. Han använde det i tidningen Arbetet 1905 för att ta avstånd från revolutionären och anarkisten Hinke Berggrens uppmaningar till sprängattentat och 'småmord'. Förmodligen säger det ganska mycket om Lotta Gröning att hon betraktar den som i god demokratisk ordning protesterar mot invandringspolitiken som brottsling av samma dignitet som mördare och bombkastare. Varsamhet med ord och fakta borde vara en dygd även hos Norrländska Socialdemokratens politiska chefredaktör.' "

Anonym sa...

Trams..
Följetongen om den i Sverige världsberömda musrestaurangen i Malmö som ovanpå det nu vandaliserats.
Vilket närmast betraktas som ett terrordåd i media.
Clownerna som fick blodet att frysa till is på redaktionerna för att sedan försvinna helt lagomt till Halloween.
Vart tog dom vägen egentligen?
Försvann dom ner i den mörka underjorden dömda till ett evigt utanförskap?
Schyffert som hittat sin Nour och givit henne en kärleksvas och inte längre har råd med Fanta och Netflix efter det.
I varje fall inte om nästa standup-turne floppar...
Nobelpristagaren, den progerssiva pricken över i, som inte kom för att hämta sitt världsberömda pris.Troligen för att
han inte inte visste vart fan i hela helvetet det där Sverige och Stockholm ligger överhuvudtaget.Eller om han helt enkelt
bara skiter i vilket?
Trams är opium för folket.

Anonym sa...

MSM i kris bråkar om siffror som ska bevisa att man inte är i kris. http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/12/30/sifferbrak-mellan-kvallstidningarna/

Utlandssvensk sa...

@ Magne & Fd moderat,

Den sajten som Magne länkar till, rekommenderar jag varmt för alla som vill få ett historiskt perspektiv. Den var under många år det bästa som fanns i Sverige.

Föga förvånande har han som drev den, den gamle sossen Jan Milld, fått betala ett väldigt högt pris personligen. Han blev helt krossad av media och var en av de första som fick känna på Expos terrormetoder. Men han står upp och driver fortfarande en blogg. Det är faktiskt helt otroligt, givet vad han har fått gå igenom. Många andra blev knäckta och en del drevs bokstavligen i döden.

Sen skulle jag vilja påminna om en annan "moderat som tidigt 2000-tal motsatte sig invandringspolitikens utformning", nämligen Sten Andersson. Han hoppade av från M 2001 och blev politisk vilde, men i praktiken SDs första riksdagsman. En riktig, äkta hjälte! Tyvärr dog han kort innan han kunde komma in i riksdagen "på riktigt" för SD 2010. Även Stellan Bojerud förtjänar att lyftas som en tidigare M politiker som gick över till SD 2009, långt innan det blev rumsrent. Han var en etablerad militärhistoriker, men efter att han gick med i SD, blev det ont om uppdrag. Sen blev han allvarligt sjuk när han satt i riksdagen, men de övriga partierna vägrade att låta SD vara med i kvittningssystemet, så Bojerud fick släpas i rullstol från sjukhuset till riksdagen för att rösta....

Anonym sa...

Ja vad är väl en grov gruppvåldtäkt med lite sadism, misshandel, förnedring, hot och knarkbrott om man är i en påstådd sjuttonårsåldern för en svensk jurist?
Finns det öht brott man kan utvisas för? Får man medalj, bidrag och bostad för precis allt nu för tiden?
Rättsstaten brinner och det är juristerna som eldar!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/eg3mg/dom-for-gruppvaldtakt-mot-pojke
http://www.expressen.se/nyheter/fem-tonaringar-doms-for-grov-gruppvaldtakt/

Utlandssvensk sa...


"Det som oroar mest just nu är emellertid något annat: det svenska rättsväsendets oförmåga att hantera kriminaliteten."

Angående detta hade vi nyligen en debatt, där jag förklarade att jag inte ser det som realistiskt att tro att vi kan få ordning på ställen som Rinkeby och Malmö. Som ett tillägg till detta, kan det vara värt att begrunda vad den danske psykologen Nicolai Sennels har att säga om kopplingen mellan våldsam brottslighet och islam. Artikeln är från en av de största tidningarna i Israel, men den är ganska rakt på sak. Lite smakprov:

"How Islam Creates Sociopaths
Psychopathic people and behavior are found within all cultures and religions. But one tops them all — by many lengths."

"As a psychologist in a Danish youth prison, I had a unique chance to study the mentality of Muslims. 70 percent of youth offenders in Denmark have a Muslim background. I was able to compare them with non-Muslim clients from the same age group with more or less the same social background. I came to the conclusion that Islam and Muslim culture have certain psychological mechanisms that harm people’s development and increase criminal behavior."

Läs resten, om ni vågar!

http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/17646

Anonym sa...

Är det någon som vet hur situationen i Afghanistan bedöms?
Och av vem och varför?
Är det tingsrätten i Uppsala som gnuggar geniknölarna?
Någon aktivist på Migrationsverket?
UD?
Kungen?
Statsministern?
Vem ansvarar för att man tydligen kommer undan med allt eller får en duktig rabatt
om man bara säger att man är tonåring från Afghanistan?

/Lagstifta om ett tjänstemannansvar Annie istället för att fjanta med en kriskommission!

Anonym sa...

@Utlandssvensk

Jag har hört via en vän att Janne Milld är vid dålig hälsa efter att ha drabbats av stroke ett flertal gånger.

/Klimathotet

Anonym sa...

Hej.

Jag ser fram emot att vår regering under kommande år lägger fram ett lagförslag som alla partier utom ett kommer att rösta för, och detta med starkt stöd för lagen från Hilda & Ruben:

Samma lag som Obama-administrationen drev igenom idag - att ha en statlig myndighet eller liknande funktion vilkens uppgift det är att spåra och lagföra (om möjligt) så kallade fejkade nyheter.

Någon som tror att Chang Frick räknats som fejkade nyheter när han spräckte DN:s censur av de av invandrare utförda sexuella övergreppen mot svenska flickor på festivalen i Stockholm?

Den lagen kommer vi att få, eftersom alltför mycket fejkade nyheter om Sverige nu kan läsas via utländska media.

För övrigt: hur många rån, mord, och våldtäkter skall ske innan fler än jag fattar att ont skall med ont fördrivas?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Utlandssvensk sa...


@ Rikard,

"hur många rån, mord, och våldtäkter skall ske innan fler än jag fattar att ont skall med ont fördrivas?"

Jag minns mycket tydligt hur Ulf Nilsson skrev en väldigt bra och närmast ursinnig krönika i Expressen eftersom antalet anmälda våldtäkter i Sverige hade gått över 1000 per år. Både Ulf och jag trodde då att nu måste väl ändå svenskarna ha fått nog! Antingen vidtar politikern kraftfulla åtgärder eller också kommer de att röstas bort!

Det var väl minst 15 år sen och antalet ligger nu kring 6000, cirka 10 gånger fler än i Schweiz med ungefär lika stor befolkning.

lensof sa...

Är det bara jag som börjar tycka att det är befriande att läsa Putins agerande och svar på Obamas utspel? Kanske har Putin en agenda jag inte förstår men att han är intelligent är tveklöst. Känner att jag saknar just intelligens i den svenska politiken för jag börjar tycka att karl'n är sexig. Fast det kan ju vara en reaktion på de svenska s.k. politikerna.

Anonym sa...

@Hans

Varifrån kommer bilden och vad är det för konstig ritual som har fotograferats?

Anonym sa...

Sverige är medlem i EU. Varför skall Sverige ha egen flyktingmottagning och egen U-hjälp? Sådant och mycket annat borde kunna ledas och samordnas av EU-gemensamma organisationer där Sverige bidrar med sin andel. Det är hybris att ha egna organisationer för detta som egentligen bara syftar till att försörja de som arbetar i de svenska organisationerna. Det skulle bli mycket mera pengar över till flyktingar och fattiga länder om det fanns en EU-gemensam organisation som handhade det hela. Låt Sverige ta sitt ansvar, men försök inte vara bäst i klassen!

Anonym sa...

Till Lenshof, Putin är smart. Genom att inte utvisa amerikanska diplomater förhindrade han att USA skickar dit nya "diplomater" som säkerligen förberetts för sina uppgifter i Ryssland. Detta kan vara helt nya uppgifter som inte de befintliga diplomaterna klarar av. Dessutom kan agerandet leda till avspänning och det kan gynna oss alla.

Anonym sa...

"För allas skull, måtte våra dagdrömmande makthavare, om än av misstag, fatta rätt beslut."

Dagdrömmande eller inte. Vem vill haverera sin karriär och löpa gatlopp i massmedia utpekad som nazist och rasist?

/Eskil

Anonym sa...

SD har pratat om att det borde införas undantagstillstånd på flera platser i landet. Det är naturligtvis enda lösningen för att komma till rätta med den ökande gängkriminaliteten. Skicka Nationella Insatsstyrkan till Tensta o Rosengård så de får jobba lite också och inte bara träna, som Leif GW påstår att de gör dagarna i ända.

När det gäller de förhoppningsvis omfattande utvisningarna av alla "flyktingar" som fått o kommer få avslag, rekvirera militären. Alla tuffa killar o tjejer som fått åka till Afghanistan o leka Action Force vs Cobra kan äntligen få börja göra lite nytta och försvara Fosterjorden!!

Anonym sa...

Kanske deodorant effektivitets forskning?

Magne sa...

"Skicka Nationella Insatsstyrkan till Tensta o Rosengård så de får jobba lite också och inte bara träna, som Leif GW påstår att de gör dagarna i ända."

Vi vet alla att det blir nationalister (också kallade rasister o nazister) som blir måltavlan. En hårdförare polisstyrka blir svenskarna offer för. Det bästa för oss svenskar är trots allt en feminiserad och vek polisstyrka. Det är som vanligt en paradox, men vad är inte en paradox i detta självutnämnda godhetsrike?

Anonym sa...

Hej.

@Magne:

Ditt omnämnande av paradox slog an en gammal nerv.

En intelligent, bildad och upplyst person tenderar att avsky paradoxer, eller liknande tankefigurer och situationer; detta då en intelligent och kreativt kognitiv (eller tvärtom) person har en mycket bestämd bild av hur världen borde vara, men inte alltid en sådan utgående från hur världen är. Se de myckna resonemangen från såväl politiker och godhetsens mediala prästerskap om hur saker borde vara - inte hur de de facto är (oavsett varför) - som exempel.

En mer jordnära och överlevnadsorienterad person, oavsett faktisk eller teoretisk kognitiv förmåga (alltså någon med sådan bakgrund att den lärt sig livets realiteter kontra ideal) kan ignorera eller utnyttja paradoxer istället - ignorera paradoxen när den försöker orsaka handlingsförlamning (feministers hållning re: MENA-kulturer i praktiken till skillnad från MENA-kulturer som exotiska offerprojekt t ex) eller utnyttja den för att placera en motståndare i paradoxal handlingsförlamning (svenska politikers eviga 'men tänk om X händer' och ständigt hålla denne på den reaktiva defensiven.

Som varje taktiker, strateg, utövare av konfliktsport eller förhandlare vet så gäller "Ares hatar den/de som tvekar/är obeslutsamma"; den som kan erövra och behålla initiativet tenderar att kunna vinna (eller åtminstone skapa ett för motståndaren kostsamt oavgjort).

Däri ligger en i svensk debatt outforskad ådra: våra politikers närmast totala brist på bildning inom historia och spelteori. Få saker är egentligen nya inom det politiska, trots allt - det är mest scenbyte, nya namn på gamla företeelser, och den fåfänga arrogans romantiska naivitet (och därmed också dess småsinta härsklystna agerande helt fritt från varje uns av heder eller ära), i vår tid förkroppsligad av sådana som Barack Obama eller Margot Wallström.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Jag hoppas 2017 blir året då svenskarna vaknar upp ur sin törnrosasömn och upptäcker hur läget faktiskt ser ut, och hur illa ställt det är med grundläggande funktioner i landet. Troligt är det inte, men man kan ju alltid hoppas.