lördag 3 december 2016

Censurministern


En stor snackis inför och efter det amerikanska presidentvalet har varit spridningen av påhittade nyheter på Facebook. En del menar (eller vill tro) att sådana hade en avgörande inverkan på valutgången. Oavsett hur det är med den saken är frågan vad skillnaden är mot tidigare.

Falska nyheter har alltid funnits. De har alltid spridits. Tidigare i blaskor i tidningshandeln, nu i sociala medier. Skillnaden är förstås att de dels når fler nu, dels möjligen är lite mer raffinerade. Men är de ett hot mot demokratin? Knappast.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anser att Facebook har ett ansvar för allt som sprids. Påståendet visar att ministern inte förstår vad Facebook har blivit: en infrastruktur. Det är lite som att hävda att Telia har ansvar för vad folk säger på telefon eller att Google ansvarar för vad du skriver i din Gmail (att de kan se allt du skriver är en annan femma och ett skäl att inte använda Gmail).

Vad vill då Bah Kuhnke göra? Jo, hon vill bjuda in Facebook för att diskutera saken och påpekar att "förändringsarbetet ska ske frivilligt". Och om Facebook inte går med på att censurera vad deras användare skriver? Då väntar "nästa steg":
Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.
Så talar alltså landets demokratiminister. Det är häpnadsväckande. Alice Bah Kuhnke beskriver Facebook som ett slags nätverk för spridning av hat. Sällan preciseras närmare vad som menas med hat. Men vi kan ana mellan raderna att det inte är vänsterextremister och/eller manshatare som skriver att de ska klippa kuken av alla män som avses.

Det finns från etablissemanget alltid en större förståelse för "fint" hat, sådant som anses komma "underifrån" (från kvinnor riktat mot män, från svarta riktat mot vita och så vidare). Toleransen åt andra hållet är desto mindre - nuförtiden räcker det ofta att uttrycka fel åsikt för att få uttalandet klassat som "hat".

De stora mediehusen tappar i både upplaga och anseende. Det skulle inte förvåna ett dugg om DN:s Peter Wolodarski kan tänka sig lite god hederlig censur för att öka chanserna för hans tidning att behålla sin ställning. Ty om regeringen är redo att tvinga Facebook på knä, vad är den då inte beredd att göra mot de växande alternativmedierna? Det föreslagna systemet med en ny medieavgift, med ett bidrag som villkoras med att den som söker delar rätt värdegrund, är månne bara ett första steg. Resten kan demokratiministern uppenbarligen ta hand om.

Etablissemangspolitiker säger sig vara oroade över auktoritära idéers tillväxt i vår tid. De verkar inte ha insett att de genom sin politik själva är en del av just detta.

Yttrandefriheten firar 250 år. Striden om den känns som på allvar nu.

Läs även:
Nils Funcke

31 kommentarer:

Anonym sa...

Om Zuckerberg är bara det minsta smart så gör han som när familjen Bonniers hamnar i blåsväder.Han drar antisemitkortet,jude-kortet.Då är det kört för Alice Bah och vägen är stängd.Precis som den är det för familjen Bonniers redaktörer och journalister som är hatiska mot Fejjan i tider som dessa när läsarna sviker.Jude-kortet trumfar det mesta hemma i Sverige om det dras i rätt ögonblick.Alice Bah,Bonniers och Wolodarski,och alla de andra vill inte ett endaste ögonblick hamna på samma sida som Anna Hagwall f.d SD som fick jude-kortet mulat i fejjan.
Jag är övertygad om att Zuckerberg är en smart kille, t.o.m smartare än både Alice Bah och Wolodarski tillsammans.Så han drar kortet eller mumlar något ohörbart, lite som Bahs regeringskollega, i vetskap om att senast 2018 är Bah ivägstädad till något av historiens mörkaste hörn och ett dystert minne blott.

Anonym sa...

Schlyter,Schlaug och alla andra icke-visionära-realister i det miljöpartistiska upproret borde darra av skräck.Motstånd i de egna leden har aldrig setts med blida ögon av makten.
En ishacka i skallen blev det för en uppstudsig Trotski som inte höll med om Stalins realistiska visioner..

Anonym sa...

Bra att en rimlig bedömning av Alice Bah Kuhnke kommer till tals här. Expressens Ledarredaktion gör en motsatt bedömning. De anser att Kuhnke är en välmenande politiker med mycket goda intentioner, men nackdelen är att en populist i framtiden kan inneha hennes post. Därför anser denna Ledarredaktion att kulturministern inte ska censurera bort invandrings-, mångkultur-, islamkritik etc.

"När populistiska vindar blåser över västvärlden är Alice Bah Kuhnkes reflex i stället alltså att vilja ge staten större makt även över sociala medier.
Det är ett mycket oroväckande förslag. Och de entusiastiska bör betänka att det i framtiden inte är säkert att vi har en välmenande miljöpartist som kulturminister."

Magne

http://www.expressen.se/ledare/lat-inte-facebook-bli-sanningsministeriet/

Anonym sa...

"lite som Bahs regeringskollega, i vetskap om att senast 2018 är Bah ivägstädad till något av historiens mörkaste hörn och ett dystert minne blott."

Vi får inte glömma att Kuhnke är rasifierad. Det finns alltid en plats för henne hos F! eller Vänsterpartiet ifall MP faller igenom. Veronica Palm är det dock mer tvekan om hon är kvar inom politiken. Hon är inte rasifierad eller muslim. Hon har dock kvinnokortet att spela på. Kan faktiskt göra henne till minister inom F!, men ändå osannolikt när du betänker att du konkurrerar mot sådana som har samtliga egenskaper för en ministerpost, dvs. rasifierad, feminist, islamist och vegan.

Magne

Anonym sa...

Hur vill vår demokratiminister begränsa utländska medier? Vill hon förbjuda oss att ta del av innehållet i utländska medier. Får vi inte prenumerera på TIME i framtiden?
Det är viktigt att tycka, men det verkar vara viktigare att överlåta tyckandet åt våra proffstyckare.

Anonym sa...

Sånt som Alice Bah Kuhnke inte vill att vi ska läsa om på Facebook.
Regeringen säger: Vi ska inte ställa grupp mot grupp.Det är bara så att funktionshindrade inte räknas.Heller.
Det är väl faktiskt ingen nyhet?

http://www.svd.se/protester-pa-25-orter-mot-minskande-assistans

Anonym sa...

En ytterligare aspekt. Är det inte problematiskt att så många människor (som jag förstått det) tillbringar större delen av sin internetnärvaro på Facebook och nästan har glömt att det finns ett stort Internet utanför? Facebook har ju byggt ett Internet inuti Internet, så många vanliga människor hittar nog det mesta de behöver innan för Facebooks väggar? Företag och myndigheter ger service via Facebook och tidningar publicerar texter direkt på Facebook så att tidningshemsidan inte behöver besökas. Detta gör att det är extra allvarligt när politiker vill tvinga Facebook att censurera innehåll. Om många internetanvändare befinner sig inuti Facebookbubblan är det lätt att styra dem.

Facebook har ju för övrigt på egen hand påverkat sina användare. Det finns något som heter trending topics och det var ju en nyhet om detta för en tid sedan att dessa trending topics inte är det som läses mest, utan att det är en grupp personer som sitter och väljer ut vad som ska anses vara trending topics. Det framfördes kritik att det uppenbarligen tillämpades vänsterliberala kriterier för trending topics.

Ända sedan Facebook blev populärt har jag tyckt att tanken med att samla all information på ett standardiserat sätt på ett ställe skrämmer mig. Jag har betraktat det som ett frivilligt sociologiskt experiment. Facebook-användare kommer att vara vana vid full genomlysning om övervakningsstaten senare slår till med full kraft.

Anonym sa...

Det är en uppgörelse mellan kriminella kan man nu slå fast.Klart det är det.Det är ju kriminellt att skjuta på folk i Sverige fortfarande.Inte för att risken att åka fast är så värst stor men den finns i varje fall fortfarande.Förklaringen är socioekonomiska faktorer så klart.Utan jobb hamnar man i ett bidragsberoende i något utanförskapsområde eller i som lågavlönad i något getto beroende på vem som förklarar.Den nödvändiga berikande investeringen, som somliga ber om ursäkt för, rullar på och integrationen fungerar nu bäst i världen så snart kan vi ta bort gränskontrollerna och bli generösa igen.Det är ju bara en uppgörelse mellan kriminella kan man slå fast.Med automatkarbiner.
Det värstaste är ändå Facebook som inte ska vara en rättslig frizon säger Censurministern.

Björn i Bromma sa...

Man har helt klart fått kalla fötter, mest beroende på att man hänger inte med i teknikutvecklingen.
Idag så avslöjas politiska osanningar och floskler mer eller mindre på studs via spridning på Internet. Förr så skedde det hela på gator och torg, pubar, cafeér mm.
Den stora skillnaden är spridningshastigheten.

Anonym sa...

Det fullkomligt bigott att man försöker förbjuda känslor som hat. Känslan hat kan vara vara berättigad (tex som mobiliserade kraft i krig mot en tyrann) eller onödig (om den tex beror på ett missförstånd -tex att man är feminist/marxist). Att fokus riktas mot individens känslor och privatliv och bort från den verkliga makten (dvs kuhnke själv) är inte tecken på vare sig upplysning eller demokratisk utveckling. /Nietzsche

Magne sa...

"Den nödvändiga berikande investeringen, som somliga ber om ursäkt för, rullar på och integrationen fungerar nu bäst i världen så snart kan vi ta bort gränskontrollerna och bli generösa igen.Det är ju bara en uppgörelse mellan kriminella kan man slå fast.Med automatkarbiner.
Det värstaste är ändå Facebook som inte ska vara en rättslig frizon säger Censurministern."

Du kan ju få för dig att den där skjutningen i Rinkeby utfördes av barn till anhörig- eller flyktinginvandrare, som senare fått svenskt medborgarskap. Är det då pga. invandringen som skjutningen skett? Jag hävdar det. Utan den, inte skjutningar vid Järvafältet.

Jag anser inte upprinnelsen till skjutningen är pga. socioekonomiska faktorer. Vad säger censurminister Kuhnke om det? Vad tror ni? Surprise: Lögn och hat. säger hon.

Nu har vi det klarlagt. Socioekonomiska faktorer. Jag tvivlar i alla fall på att Jerzy blir censurerad av Kuhnke på Facebook. Ingen lögn där inte! Passerad skriver Kuhnke på informationen. Kuhnkes sanningsministerium har fullgjort sin uppgift, och hon checkar ut sin lön.

Magne sa...

Jag vill också tacka för en faktaspäckad blogg, och därtill genomtänkta blogginlägg.

Du (Hans) träffar oftast rätt med bilder. Många får sig lite skratt här och där av dem. Denna bild, som du i bloggposten valt, på Kuhnke är inget undantag. Men hon är nog mer glad över att få sätta dig "hatarna". Det ser hon som ett privilegium och en kamp mot mörkret! Härmed är min förmodan att hon mer ser ut så här, när hon får sätta dit en "hatare": https://data.riksdagen.se/filarkiv/bilder/ledamot/ce806f5d-33d2-41d1-8fa4-7f14e0361bd3_320.jpg.

Anonym sa...

Anonym 3 december 2016 14:13
En mycket hälsosam inställning till Facebook skulle jag vilja säga.
Det finns utbildning i research och också yrken som sysslar med research för att inte tala om researchgruppen som researchar åt media...I stora drag handlar det om Facebook alltihop.Man lämnar ut allt utan att tänka efter i 2 sekunder.Det enda som krävs är en drös falska facebook-konton och en korsning av nörd och snok kan hitta det mesta med lite tålamod och kalla det research.Visst, internet går alltid att spåra, Snowden, FRA, NSA och allt det där MEN det krävs så oändligt mycket mer och mycket större resurser.
Några exempel.
En bekant med angiven adress och telefonnummer som berättade om kommande Thailandsresa och mellan vilka datum han skulle vara borta...
En annan med angiven adress och telefonnummer som la ut bilder på 2 stycken förtjusande avkommor nakna i plaskepoolen och i studsmattan.
En tredje som skulle fira födelsedag med att bli bortbjuden av maken och barnen på middag långt hemifrån med övernattning och naturligtvis angivet datum.
Nåväl, det handlar inte om IS-propaganda eller hemliga nazigrupper, men vilken idiot som helst borde klara att själv komma fram till en drös ganska otrevliga scenarion som konsekvenser.
Det sägs att om Holland haft ett lika utbyggt personnummer-system som det svenska så hade Anne Frank aldrig kommit till sidan ett i sin dagbok.Facebook vore i så fall nazisternas våta dröm.Eller varför inte Alice Bah Kunkhes?
Eller FRA:s, kriminalpolisens, researchgruppens eller DN:s?
Om det nu vore bara ren paranoja så vore det intressant om någon kunde förklara medias banbrytande "gräv"gång efter annan på annat sätt än med grävets bästa kompis Facebook?
Så djävla svårt är det ju inte för vem som helst att snoka runt när ingen förstår sitt eget bästa..

Anonym sa...

En nyhet som var falsk är väl den om hur stora delar av media hävdade att Trump inte skulle vinna?

Anonym sa...

"Karlsson (MP) säljer en dag som kommunalråd"
Man kan fundera på vad Nils Karlsson (MP) Malmö kan tänka sig att sälja?
På riksnivå har hans parti sålt Bromma, Vattenkraft och partiets själ bland annat.
Kan Nils Karlsson då på det kommunala planet tänka sig att sälja förtur i bostadskön?
Ett garanterat alkoholtillstånd om man vill öppna krog och har en slant över?
Förtur till valfritt dagis eller bara en namnteckning på valfritt intyg?

http://www.sydsvenskan.se/2016-12-03/karlsson-mp-saljer-en-dag-som-kommunalrad

Nisse sa...

Webben blev inte det verktyg för att få demokratin att blomstra som rosenkindade entusiaster, varav många liberala, inbillade sig för 10 år sedan. Tvärtom har webben blivit ett utmärkt verktyg för att organisera inskränkta och fördomsfulla människor.

Huruvida detta är ett problem eller inte kan diskuteras men personligen tror jag att demokratin i längden inte tål organiserad fördomsfullhet. Att den västerländska demokratin överlevt så länge som den gjort tror jag beror på att den varit framgångsrik i att hålla vissa grupper borta från inflytande (vilket inte är särskilt demokratiskt, men kanske nödvändigt).

Censur är naturligtvis inte rätt väg att gå oavsett vilket men som alltid söker makten de enkla lösningarna när den blir trängd.

Anonym sa...

Gellert Tamas, Niklas Orrenius och Lisa Bjurwald i en paneldebatt på Kulturhuset i Stockholm är intresserade av kulturministerns förslag. – Om Sverige haft Tysklands praxis kring hate speech skulle polisen gått in hos Avpixlat och gripit Ekeroth, säger Gellert Tamas.Om inte om hade varit så skulle allt sett annorlunda ut.Det ska vi ändra på tänker dessa det fria ordets förkämpar.
Resten av resonemanget är ni luttrade nog att själva gissa.Javisst, i den berömda slutändan kokar det ner till vänsterjournalisternas yttrandefrihet.Och kulturministerns.
Alltså det som kallas hatet.När journalisters yttrandefrihet och tolkningsprivilegium ifrågasätts kallas det för hatet.Också av kulturministern förstås.
Själv har jag besökt orten och inhandlat en AK-47, en Scorpion och en liten Makarov.Allihop med extra allt.Inte gratis direkt men mina gamla kontakter har flyttat på sig.
Det är bättre att dö stående än att bli halshuggen på knä som Zapata skulle ha sagt idag.

Anonym sa...

Ännu ingen gripen för Rinkebymorden.Man med skottskada till Malmösjukhus.Blir visst en mardrömshelg igen för Danne, Mankan och Jerzy.Det är tur att en ny polisavdelning ska utreda hatbrott på facebook så att nån åker fast i varje fall!

Anonym sa...

"@BoerjeBrandt: Vilken #arbetare har råd med middag á 65.000 kr med @jimmieakessonSD? #Extremhögern & #Sverigedemokrater liknar #miljonärsklubben... #Svpol."

Twitter har sina egna stjärnor.BoerjeBrandt tillhör inte dem.BoerjeBrandt är mer som en av de där som sjunger falskt i försäsongen på Idol och sedan grinar hysteriskt när de inte får vara med.
För övrigt den enda del av Idol som är kul.
Börje har visst missat att det är Inte-rasist-men som bjuder på en middag med Jimmie Å.En sajt som betalas av LO som organiserar arbetare som Börje.Vad det nu är Börje kan tänkas syssla med.
Om inte annat känner sig Börje som en riktig arbetare med precis de rätta progressiva politiskt korrekta inslagen.Skolad i SSU då det begav sig.
Men så länge det finns stjärnor som BoerjeBrandt kommer S och MP få några röster ändå.Alldeles oavsett vilka idiotier de föreslår.

Magne sa...

Är Behrang Miri en "hatare" eller en "älskare". Vem är han, denne Behrang? Är det han skriver på Facebook en falsk eller sann bild? Behrang skriver på Facebook:

"Ännu en gång förlorade orten några utav sina barn - denna gången i Järva. Må ni vila i frid. Allah Yerhamo.
Det märkliga är hur lite majoritetssamhället bryr sig om ortens barn. Det allmäna tillståndet är att zappa förbi. Lite som de nyheter vi ser kring barnen som dör i Syrien, Afghanistan, Irak, Sudan, Somalia eller på flykt över Medelhavet. Det är bara att zappa förbi. Till sist blir liv reducerad till siffror och avhumaniseringen blir till ett faktum. Det är ett faktum. Och detta gäller även ortens barn. Till sist bara siffror - statistik. Ingen omtanke till familjerna, vännerna, släktingarna, kamraterna. Hade dessa barn inte varit från orten. Inte haft en viss bakgrund. Hade dessa barn haft en bättre socioekonomisk ställning i samhället så är jag säker på att samhällets engagemang hade sett annorlunda ut. Fler hade tänt ett ljus. Fler hade arrangerat minnesstunder."

Förutom en fruktansvärt eländig svenska, är det svårt att uttyda ifall det "hat" eller "kärlek", sant eller falskt. För mig framstår det som "hat", eftersom Mehrang menar att det är ett tvång att majoritetssamhället ska bry sig om de som skjuts till döds. Inte kan vi veta varför de sköts till döds. Sköts de till döds pga. en galning som sprejade ner dem, väcker det en smärta hos allmänheten. I annat fall inte.

Nu till frågan ifall Mehrang har rätt eller inte i sina formuleringar om att de sköts till döds pga. socioekonomiska orsaker. Vilka var de som sköts? Vilken grund hade de till att inte välja en väg som snickare, rörmokare, städare eller butikspersonal? Hade de inte en grundskola, gymnasie, och senare fri tillgång till universitet att bli vad de nu behagar? De har i Sverige alla de möjligheterna. Slutsatsen är att socioekonomiska faktorer inte gällde för de skjutna.

Behrang sprider desinformation om anledningen till att Rinkebymorden skedde. Han är usel på att formulera, strukturera och framföra sina tankar i text. Men du förstår, trots svenskan, hans utläggningar. Kommer Kuhnke att fängsla honom? Spärra hans konto är väl det minsta hon kan göra. Han arbetar trots allt på SvT och sprider falsk information på Facebook, det är klarlagt. Är det pga. sådan desinformation Behrang sprider Kuhnke vill förhindra falsk information på bland annat Facebook? Svensken får lista ut den själv!

Jag har därtill svårt att tänka mig att folket i "Syrien, Afghanistan, Irak, Sudan, Somalia eller på flykt över Medelhavet" bryr sig om svenskarna som skjuts i Sverige. Vilka i dessa länder sörjer svenskar som skjuts ihjäl? Eller Rinkebymorden som nu skett? Vi har våra att ta hand om, de har sina. Fullt förståeligt. Kuhnke borde även här se över rimligheten i Behrangs resonemang, eftersom det är ett sätt att få svenskar att värna andra länder som ger blanka fan i Sverige och svenskarna. Fler röstar därmed på MP och inte på SD. FALSK INFORMATION!

https://www.facebook.com/behrangmiri

Anonym sa...

Hej.

Den som är för censur brukar av mig få följande fråga i levande livet:

Får jag slå dig på käften om du säger något jag anser är fel?

Eftersom ingen hittills svarar ja, kommer följdfrågan: varför anser du att staten skall få slå folk på käften för deras åsikter?

Det brukar bli bra debatt.


Att Alice Bah Kunke (ABK, till skillnad från allas vår AKB) anser det hon gör är inte förvånande: Mp är ett parti sprunget ur symbiosen mellan Maoister och gröna våg:are, och vi har ju alla lärt oss att i svensk politik finns inget viktigare än ett partis eller dess politikers rötter.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det vi har sett de senaste åren är att journalister har börjat granska medborgarna i stället för politiker. Samtidigt har vissa initiativrika medborgare börjat granska journalister och politiker. Det har blivit riktigt obekvämt för politikerna att ha dessa till stor del oavhängiga kritiker som hela tiden sticker hål på de synnerligen syrefattiga pratbubblorna.

Renodlade personangrepp av icke acceptabel karaktär borde man kunna komma åt via lagstiftning om förtal och hets mot folkgrupp. Men jag tror snarare att det handlar om att det börjar bli obekvämt att ha en påläst skara medborgare som inom minuter eller timmar vederlägger varje blå dunst man försöker blåsa i väljarnas ögon.

Vad är lösningen? För mig är det uppenbart. Lösningen är att bli bättre. Ni politiker måste bli bättre på vad ni håller på med! Och detsamma gäller journalister. Ni är urusla! De som arbetar som politiker och journalister är tyvärr bland de minst kompetenta i vårt samhälle. Alternativt följer de en hemlig agenda och har förtvivlat svårt att spela teater på ett trovärdigt sätt. Jag vill helst inte fara ut i konspirationsteoretiska resonemang, men när man betraktar dessa amatörer får åtminstone jag intrycket att det är något de döljer. Mycket av det som sägs är så gräsligt korkat att det måste vara en fasad.

Många av de argument som har hörts i immigrationsdebatten under de senaste åren är rent löjeväckande. "Asylinvandrare får landsbygden att leva." Jag brukar tänka på magister Janne i mellanstadiet på 80-talet. Han var sträng. Vi studerade Sveriges geografi, inklusive natur och näringsliv och annat som hade bäring på det aktuella området. Om jag hade räckt upp handen och sagt att om vi tar människor från Somalia och Syrien och låter dem bo i avfolkningsbygderna skulle dessa områden leva upp igen. Hela klassen skulle ha skrattat och så hade jag fått en laddning skarpa motfrågor från Janne. Exempelvis: Varför skulle somalierna och syrierna ha lättare att få arbeten än svenskarna? Aha, somalierna och syrierna ska försörjas av bidrag. Av vem? Aha, skattebetalarna. Hur länge då? Aha, en viss tid. Och sedan då? Kommunen. Aha. Vinstaffär? Ja, skolorna och vårdcentralerna skulle kunna vara kvar. Men skulle det inte vara billigare att tillväxtregionerna i Sverige betalar landsbygdens skolor och vårdcentraler UTAN att befolka dessa med somalier och syrier? Janne var cynisk och brukade tala om hur skönt där är att kissa i brallorna, för det blir så varmt och skönt. Men strax är det inte så skönt längre. Jag var aldrig så förtjust i metaforen, men den är ganska relevant i detta sammanhang. Det är förstås Centerpartiet Extremisterna som har torgfört idén om att landsbygden lever upp med asylinvandring. De har väl känt nåt slags tvång att hålla liv i idén att Centerpartiet skulle ha något slags relation till landsbygden.

P.N. Grata

Björn i Bromma sa...

En historisk upplysning :
Hade det funnits Internet, facebook mm på 1970-talet så hade det varit ungefär detsamma som idag.

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

" Mp är ett parti sprunget ur symbiosen mellan Maoister och gröna våg:are"

Har du lust att utveckla detta? Min uppfattning är att det var folkpartisten Per Gahrton som var initiativtagare och i princip grundare av MP. Jag har alltid betraktat MP som en utbrytarfraktion ur FP, men det fanns väl för all del ett gäng som var mer eller mindre maoister i det partiet också på 70 talet.


Anonym sa...

Att vara politiskt korrekt innebär att anamma och stödja den politik som för tillfället förs av statsmakterna. För att kunna göra det kan man inte ha ett eget kritiskt tänkande, utan man måste vara flexibel i huvudet. Så flexibel att man till och med kan förespråka två motsägelsefulla utsagor samtidigt.

Vi skulle kunna ha väldigt mycket att vinna i Sverige på om de styrande ville ta del av den kompetens som finns inom befolkningen. Men kritik ses bara som något negativt (även om den är konstruktiv) och då måste man tillgripa censur.

Magne sa...

"Om jag hade räckt upp handen och sagt att om vi tar människor från Somalia och Syrien och låter dem bo i avfolkningsbygderna skulle dessa områden leva upp igen. Hela klassen skulle ha skrattat och så hade jag fått en laddning skarpa motfrågor från Janne."

Ni hade inte under 80-talet fått i er det riktiga knarket. Det som kallas för godhetsknarket. Tar du en sväng på den trippen med Ernman, Schyffert, alla människors lika värde, tredje världens fattigdom, Martin Luther King, SvT, SvD, DN m.m., så är det svårt att sluta. En heroinist vill tända på. En godhetsknarkare vill få sig en tripp i fablernas värld. Olika droger, samma effekt.

Anonym sa...

"Etablissemangspolitiker säger sig vara oroade över auktoritära idéers tillväxt i vår tid. De verkar inte ha insett att de genom sin politik själva är en del av just detta."

Va inte naiv, dom vet att dom ljuger , vanligt orwellskt dubbeltänk från härskarklassen. Frihet är slaveri , censur är demokrati.

Anonym sa...

Ännu en dag när sånt som inte kan hända mycket väl kan hända igen.
MSM ligger lågt vad det gäller prognoser den här gången.Kanske har man lärt sig något i varje fall? Leif GW och Alex Schulman hetsar mot Ekeroth och Oscarsson och på kultursidorna smyger undergångsstämningen sig vidare.Sandströms avbön kan mycket väl gynna SD spikar nåt snille fast i SvD.No shit Sherlock liksom..
Om det hela inte var så tragiskt så skulle det faktiskt vara lika kul som försäsongen i Idol.Duschens skönsångare som stärkta av mammas hyllningar tar sig an att vinna en position bland stjärnorna utan att kunna ta en ren ton.Men hur fan i hela helvetet kunde vi rösta på dom? Eller hur fan i hela helvetet kunde så många rösta på dom?
Jo MSM:s journalister är svaret.Eller mamma i liknelsen ovan.

Anonym sa...

Hej.

@Utlandssvensk:

Det fanns en stor grupp som köpte Kina:s propaganda, t ex att varje fabriks avfall var en annan fabriks råvara, och därmed var Kina under Mao:s ledning ett föredöme i miljöpolitik. Miljörörelsen som föregick partiet samlades kring frågor som kärnkraft, kärnvapen, avrustning, pacifism, kollektivt ägande (cyklar, bilar, tvättstugor) samt en grundläggande idé om att istället för att fortsätta förbättra teknologi skulle ett jämviktsläge med naturen uppnås via begränsad och centralstyrd konsumtion.

Som jag ser det har Mp tre grundfåror:
Den maoistiska, med det centralplanerade kollektivet under en upplyst krets ledares styrning, med folkkommuner som verkställare. Kina, Kambodja/Kampuchea, samt Kuba stod modell.

Den liberala, med villaförortens kvinnor som största grupp, med starkt engagemang i fattighjälp i u-länder, miljöpolitik utan kunskap, så kallad ekologisk mat och liknande, samt hos en del ett engagemang för självhushåll utan skatteplikt. Det var folk ur denna gruppering som skapade ett politiskt parti, bland just i opposition mot vad de såg som skadlig centralplanering (jfr ovan - man byggde in en splitterpunkt från start).

Den rent miljöinriktade, vilken i sig när en inre splittring: mellan de som ser bättre teknologi och mer kunskap som en väg att minimera miljöpåverkan, och att detta måste börja i Sverige genom att skapa och visa via resultat metoder som fungerar, samt den andra gruppen som propagerar för minskad konsumtion, minskad energiförbrukning, och ett stopp för teknologisk utveckling via sitt tillbaka till naturen-tänkande. Ren naturromantisk idéströmning, komplett med diverse försök till kollektivboende utan moderniteter och liknande, och fröna till dagens identitetspolitik med alternativa livsstilar, ormgrop, och att ingen äger någon annan (deras syn på äktenskapet).

Att Gajrton kunde hålla ihop detta är i sig en bedrigt.

Jag tycker mig se ett starkt drag av romantikens förvridna naturlighetsideal i miljörörelsen; ett ideal som föga har med natur eller miljö sådan den är att göra, utan mer av bilden av ett system med någon sorts balans som ideal, och med människan som hemfallen åt utvecklingens och upplysningens syndafall.

Sedan bör tilläggas att miljöhänsyn när det dök upp som en faktor var i grunden av godo då det var en förbisedd faktor, men att det snabbt gick överstyr - kärnkraftsdebatten, diverse satsningar på massivt subventionerade vindsnurror, samt skapandet av en energimarknad som har föga med miljöhänsyn att göra.

Kunskapsnivån i Mp verkar tyvärr inte vara högre än att man tror att utsläpp är något som kan klimatkompenseras för - lika litet som man slutar supa genom att byta från sprit till rödtjut hjälper det att släppa ut samma eller större mängder men på annan plats i systemet. Det visste i alla fall grundarna till miljörörelsen - Gillberg med flera. En av den tidiga miljörörelsens viktiga figurer, som var en inspirationskälla även för Mp ursprungligen, är Amory Lovins. Han närmast förkroppsligar det hela: för sänkt energikonsumtion, men att det sker via höjd effektivitet, för att stater skall bygga kraftverk, men mot satsningar på kol och kärnkraft, samt för fri marknadskapitalism och små lokala företag.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Angående @BoerjeBrand och hans meningsfrånder

så har vännerna i vänstern har fått ett problem på halsen.Den SD-kritiska sajten Inte rasist men samlar in pengar för att vinna en auktion om en middag med SD:s Åkesson.Pengarna samlar IRM in av så kallade anti-rasister som alltså den LO-finansierade Henrik Johansson ska använda till att äta Åkessons mat och äntligen få intervjua honom.Hmm..
När SD så fått pengarna ska de gå till en stiftelse som "ska hjälpa flyktingar i närområdet och matpaket till förföljda och utsatta kristna i Libanon".OM IRM inte vinner så går pengarna till IRM:s valrörelse istället.En win win situation enligt IRM.Hmmm...
Efter omfattande vänsterkritik säger nu IRM att SD måste specifiera vad pengarna ska gå till och att man annars kommer vända upp och ned på jord och helvete för att visa att SD inte går att lita på.Hmmmmm.....
På SD:s hemsida står det att SD:s stiftelse samarbetar med nåt som heter ArDO.Enligt IRM:s vänsterkritiker är det högerradikalt och islamofobiskt.Hmmmmmm......
Det hade Henrik Johansson IRM inte en aning om.Hmmmmmm......
"Tycker ni att det är rätt att anti-rasister samlar in pengar till en SD-stiftelse?
– Nej, vi samlar in dom till de mål som Sverigedemokraterna specificerar i det här inlägget."
Hmmmmmmm........

"Jag har inget problem med att man hjälper båda grupperna, helst skulle jag ju vilja hjälpa alla. […] Går pengarna till det dom påstår eller går det till någonting annat? Om det går till någonting annat så sitter vi ju i en skandal, som jag framförallt skulle vilja vara med och uppdaga. Att SD inte går att lita på när det gäller deras biståndsorganisation. Då kan man fråga vad fasen de sysslar med egentligen. Är det inte dags att stänga ned den här organisationen nu? SD går inte att lita på när det gäller bistånd, de lurar dem som skänker pengar, och så vidare."
Hmmmmmmmmmm............

"Houston, we have a problem".Så kan det gå.

Anonym sa...

Bah Kunkhe är direkt samhällsfarlig, och borde tvingas bort från sin post. Hon borde med detta uttalande ha gjort dig omöjlig i alla offentliga sammanhang för resten av sitt liv. Tack gode gud att jag och min familj snart tar våra akdemiska utbildningar och lämnar landet. Kommer aldrig sätta min fot i Sverige igen.