söndag 11 december 2016

Sex, sexism och självmord


En 31-årig italienska tog sitt liv efter att hennes expojkvän laddat upp en sexvideo av henne tillsammans med en annan man, en film hon själv skickat till exet. En hämnd för en hämnd, således.

Det är förstås för jävligt. Och så fruktansvärt onödigt. Självmord är nämligen nästan alltid det. Det som verkade olösligt och omöjligt att leva med hade i de allra flesta fall gått att reda upp. I ett annat fall ledde spridda bilder på en naken tonåring efter en blöt fest i USA till ännu ett självmord (berättelsen skildras i dokumentären Audrie & Daisy, finns på Netflix).

Fallen har satt strålkastarljuset på det som kallas hämndporr och på näthat i allmänhet, problem som i vissa medier målas upp som större problem än både världsfattigdom och terrorism. Men låt oss i stället tänka ett steg längre och för ett ögonblick vända på perspektiven.

Varför skäms en kvinna så oerhört över en filmad sexuell handling eller naken hud att hon upplever att hon inte kan fortsätta leva? Jag skulle vilja skylla detta på en allmän sexfientlighet i våra samhällen, i dag påeldade av den feministiska och moralistiska (och för all del även konservativa) kultur som gör nakenbilder till en så stor grej.

Det ska sägas att skolan är en speciell miljö och man som tonåring är särskilt utsatt under skoltiden. Ungdomar kan vara grymma mot varandra. Men att en kvinna i 30-årsåldern upplever att hon inte kan leva vidare efter att en sexfilm med henne har spridits är fruktansvärt.

Frågan är hur detta hade kunnat förhindras. Vi kan aldrig förhindra att människor som brutit upp hämnas på varandra i syfte att skapa svartsjuka eller något ännu värre. Vad vi kan göra är däremot att arbeta långsiktigt för en mer öppen syn på sex och mot den nymoralistiska våg som sköljer över oss.

Det finns många pusselbitar som skapar denna sexfientlighet i vårt samhälle. Allt från konservativa krafter som kräver att kvinnor skyler sig till förment progressiva partier som kräver förbud mot så kallad "sexistisk reklam". Båda dessa grupper säger sig stå på den enskilda kvinnans sida - den ena försvarar hennes heder och den andra hennes rättigheter. I själva verket bygger båda en strikt inhägnad runt henne och dikterar när och under vilka förutsättningar kvinnan får lämna denna inhägnad.

Vårt moderna samhälle är på flera sätt mer upplyst än det som våra far- och morföräldrar växte upp i. Men när det kommer till sex känns det som att vi står och stampar och ibland rent av tar steg bakåt. Genom att säga att det är fult, fel och kränkande med lättklädda personer i reklamen sänds en signal till alla flickor och kvinnor att det är något fel med att vara lättklädd. Att visa hud. Att vara frigjord.

Detta ger knappast en ny generation kvinnor bättre självförtroende, ej heller ger det råg i ryggen att vända blad efter att nakenbilder eller en sexfilm spridits på nätet. Diskursen i samhället kan påverka enskilda människors beslut. En mindre fördömande syn på sex och naken hud kan därför faktiskt rädda liv.

Nymoralister, feminister och islamister gör bisarrt nog gemensam sak här. Det borde göra det tämligen enkelt för oss övriga att ta ställning mot dem.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en naturlig del i drevet mot internet.
Ni vet näthatet som drabbar och möjliggörs av anonymiteten.
Trollen i mörkret som gör elaka saker.
Tangentbordskrigarna.De onämnbara.Hatarna.Hackarna.
Här om dagen bidrog sociala media till Jul-stressen också.
Eller egentligen orsakade den.
Klimatförändringarna är också internets fel.
Precis som EU-motståndet.
Populismen.Faktaresistensen och filterbubblorna.Internets fel.Alltihop.
Fejk-nyheter och desinformation, alltid från internet.
Därför gick Aftonbladet ut och föreslog en ny god ton.
DN hängde på.
Aftonbladet och DN har alltid förespråkat den goda tonen i debatten.
Det gjorde inte trollen, de ryska putinistiska desinformationsfabrikerna,
Trump med sitt twitter-konto, populistiska bloggar och en massa annat vidrigt.
Det var aldrig meningen att internet skulle få ett eget liv.
När MSM skrev upp sociala media under den arabiska våren var det för att generera klick och reklampengar.Inte för att sociala media skulle ifrågasätta MSM inte.Så var det inte tänkt.Alls.(faktaresistenta populist-jävlar!)
Så allt är internets fel.Om det inte är Staffan Westerbergs förstås..

Anonym sa...

Fantastiskt välformulerat Hans: två fel gör inte saken rätt! Det är naturligtvis (den religiöst nedärvda) skamkulturen som är problemet. Att förbjuda sex och pornografi är just ett led i att odla denna skamkultur. /Nietzsche

Anonym sa...

"Vårt moderna samhälle är på flera sätt mer upplyst"
Ja, vi är i varje fall lite till mans övertygade om att vi är moderna och upplysta.
Så in i moderna och upplysta.
I Malmö debatteras MR och det slutar med hot och hat och millimetrar från handgemäng.Och det i en samling med enbart moderna, upplysta och goda debattörer.

"Mänskliga rättighetsdagarna drivs bland annat av Ordfront, Diakonia, Raoul Wallenberg institutet vid Lunds universitet, Sveriges Kvinnolobby, Ibn Rushd studieförbund och Svenska kyrkan."

http://www.sydsvenskan.se/2016-12-10/debatt-om-manskliga-rattigheter-sparade-ur-s-politiker-anklagas-for-hotUtlandssvensk sa...


Om mannen som först fick filmen från sin flickvän hade tagit livet av sig istället för att lägga upp filmen på Youtube, så hade det aldrig blivit en nyhet. Självmord är nämligen ett nästan helt manligt problem, men 100% av all uppmärksamhet går till de relativt få kvinnliga fallen.

Män står för 70-80% av alla självmord i Västvärlden och i UK är det den vanligaste dödsorsaken bland män under 45 år:

http://www.independent.co.uk/voices/world-suicide-prevention-day-men-emotions-childhood-biggest-killer-in-uk-under-45-a7235766.html

Sannolikt är detta relaterat till den kvinnliga frigörelsen och "jämnställdheten" som vi har uppnått i väst. En av de absolut snabbast växande rörelserna bland yngre män är något som kallas MGTOW, dvs. men going their own way. Detta innebär i korthet att män säger nej till alla former av fasta förhållanden med kvinnor. Allas vår favorit Milo Yiannopoulos har skrivit en av de mest kända artiklarna om detta:

http://www.breitbart.com/london/2014/12/04/the-sexodus-part-1-the-men-giving-up-on-women-and-checking-out-of-society/

Läs gärna den! Det finns över 20 tusen kommentarer!

Jag är kring 50 år gammal, så för mig låter det hela ganska märkligt, men jag har förstått från min son att detta tänkande är väldigt utbrett bland yngre män. Om man surfar runt lite, inser man snart att det dessutom är ganska rimligt. Hela samhället har förskjutits så extremt kraftigt till att gynna kvinnor, att ekvationen inte längre går ihop för en mycket stor grupp män. Självmord är den mest dramatiska konsekvensen, men betydlig mer vanlig är att män helt enkelt inte vill spela med längre.

Min uppfattning är att oavsett vad man anser om jämlikhet och sexuell frigörelse, kan man bara konstatera att det kraftig försvagar ett samhälle och bidrar till att det inte längre kan försvara sig och upprätthålla sin egen kultur. Debatten kring detta har blivit väldigt intensiv bara de senaste åren och om man vill få ett smakprov kan man börja med denna video:

https://www.youtube.com/watch?v=UxpVwBzFAkw

Den har nästan en miljon visningar och 30 tusen kommentarer. Jag säger inte att jag håller med om allt, men denna typ av frågeställningar har nu börjats debatteras väldigt friskt på massor av engelskspråkiga forum. I grunden försöker man att besvara frågan om varför västvärlden håller på att förinta sig själv. Att detta skulle bero på för lite sexuell frigörelse verkar knappast troligt, men motsatsen framstår allt mer som en vettig hypotes.

Sverige återkommer ständigt i alla dessa debatter, som ett exempel på just vad stort kvinnligt inflytande leder till.

Anonym sa...

Internets fel? Och jag som trodde att det var vita medelålders mäns fel... //tompas11

Anonym sa...

tompas11
det är väl bara vita medelålders cis-män som hänger på¨internet?

Anonym sa...

Det är nåt som känns konstigt här. Det var ok för henne att först skicka filmen till exet som hämnd. Han skulle alltså se den så han blev ledsen? Men när han gjorde en oväntad sak och la ut den blev det för mycket för henne? Jag har svårt att tycka synd om henne om det är en korrekt beskrivning. Snarare karma, what goes around comes around. Men vad vet jag. Jag är ju bara en vit medelålders hetero man som dessutom är kristen.

Anonym sa...

Ett modernt samhälle måste stå ut med en viss grad hyckleri för att kunna kalla sig modernt.Lite som när SD blir bjudna på lunch och ändrar sig medans jag får dra på mig fracken och gå på Nobelfesten utan att behöva ändra mig det minsta.

/Jonas med fracken i V

Anonym sa...

Det är inte moralismen som är huvudproblemet, utan hyckleriet och förljugenheten. Vi är biologiskt programmerade att titta, hur många tusen bröst och rumpor vi än har sett tidigare. Inget är ju nytt och okänt. Och vi inbillar oss inte att vi ska få se något nytt, men måste ändå titta. Vad som än skrivs och haussas upp kommer ingen uppumpad och rik stjärna, oavsett sin figur och rikedom, att få ett bättre och lyckligare sexliv än den rynkige fattiglappen kan få med sin egen käresta. Men ändå måste vi titta. Och detta tvång är världens bästa kassako. Varje grej kan säljas med en tjej - eller man säljer åtminstone en glutt på hennes behag.

Frigjordheten är underbar i sängkammaren, men inget säger att den hör hemma i det offentliga rummet. Så länge vi inte är ett enda lyckligt kollektiv är det precis tvärtom. Dagens offentliga frigjordhet är parad med ett motbjudande hyckleri. "Se men inte röra" är axiomet för radikalfeminismen, media, modet och reklamen. Men det är hyckleri att signalera sin brunst och låtsas att man inte gör det. Det är hyckleri när inte bara medierna och reklammakarna, utan även hundratusentals föräldrar klär ut sina småflickor till sexobjekt, men pedofili ses som det värsta brottet. Vårt samhälles offentliga rum - inklusive internet - har sedan länge präglats av en totalt perverterad frigjordhet och brist på biologiskt grundat sunt förnuft. Under de närmaste åren kommer de våldsamma kulturkrockarna med islam att tvinga fram ökad medvetenhet om detta.
/ Sixten Johansson

Anonym sa...

Jag är inte helt säker på att alla sexuellt frigjorda tänkt igenom hur Islam ställer sig till deras frigjordhet.Jag är osäker på att det uppskattas från Imam-håll när håriga stjärtarna dallrar i takt med musiken på pride-paraden.Jag är inte så säker på att Jonas och Mark är godkända som par fast de är gifta och gömt flyktingar.Det där med att klä sig som man vill verkar inte ens polisen ta på allvar när Taharrush gamea-gängen går på på festival fast man delat ut armband och allt.
Men kanske räknar man med att islam liberaliseras och blir mer frigjort nu när religionen berikar Sverige?
Skulle man ha räknat fel där så får man vara frigjord under burkhan eller med huvudet liggande på magen..

/ 1 + 1 kan aldrig vara 2, det bara går inte i MR-matematiken

Anonym sa...

Jo moralismen är ett problem tex bland den nya högern och sverigevänner likaväl som den sekteristiska vänstern. Frigjordhet är inte ett problem, att hyckla frigjordhet och fortsätta spela på den gamla kristna sexualskräcken är ett seglivat gissel i västvärlden. Förbjud fri abort & p-piller... och sexistisk reklam och porr naturligtvis... ja men då kan man ju lika gärna flytta till valfritt muslimskt land. Klimatet är varmare och maten lär inte vara så illa heller.

Anonym sa...

@anonym 1850. Väl talat! /Nietzsche

Anonym sa...

Kom hyckleriet med maktfullkomligheten,eller maktfullkomligheten med hyckleriet?

Anonym sa...

@11 december 2016 18:50

Så moralismen är ett problem ute på kanterna?
Det är ytterkantspartier som vill förbjuda sexköp utomlands t.ex?
Eller skriker sig hesa över något reklaminslag som inte passar?
Medelklassens liberaler håller sig för goda för att förfasa sig moraliskt?

/Så många frågor

Disillusioned sa...

Så det riktiga offret är alltså den man hon hade sex med och sedan - utan godkännande - delade deras sexvideo?
- intressant och se hur skruvat perspektivet är i frågan.

Anonym sa...

Man ska ju inte glömma den tredje parten i detta. Den stackars sate till ny man som denna tjej hade sex mead i filmen. hans situation är nu att en tjej valde självmord pga av honom, dvs det var så pinsamt att hon hade sex med denna kar eller det sätt som hon hade sex? tror ni att hon hade begått självmord om filmen hade varit med George Cloney? sjaälvklart inte, så han mår nog inte så bra nu....kommer nog att begå självmord också snart.....

Anonym sa...

Hej.

Värde avgörs av tillgång (bland annat).
Om alla har tillgång till alla andras sexuella handlingar, saknar dessa värde.
Vad för värde har då en människa annat än som sexuellt objekt?

Moraliska (eller moralistiska; ett ord med samma giltighet och gift som populist eller rasist idag) värderingar om sexualitetens integritet, och sexualaktens värde bortom den djuriska tillfredsställelsen eller fortplantningen, existerar endast om just moraliska värden kan tillföras akten.

Man kan också se det som att utan seder för sädens såning, så späder man spänningen i sedesamt samliv såväl som i sybaritisk sorglöshet.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare