fredag 23 december 2016

Orättfärdigt, oanständigt, oacceptabelt


Vad är ett liv värt? Denna fråga är värd att ställa efter att hovrätten sänkte straffet för den man som mördade Lotta Rudholm genom att sitta på henne och, som gärningsmannen själv uttryckte det, "mata slag".

Hovrätten river upp tingsrättens livstidsdom och fastställer straffet till 18 år. Vilket betyder att Martin Jonsson är ute om 12 år. Sven-Erik Alhem är upprörd. Domen ligger inte i linje med det allmänna rättsmedvetandet, konstaterar han. Hovrätten hänvisar dock till HD-praxis.

Förutom ett betydligt lindrigare straff får domen även en annan konsekvens: eftersom livstidsdomen rivs upp och straffet i stället tidsbestäms kommer mördaren inte behöva genomgå en riskbedömning. Han kommer bara släppas ut, punkt slut. Redo att begå nya brott. Hovrätten har säkert gjort en korrekt bedömning. Vilket får oss att landa i slutsatsen att det är lagstiftningen som måste ändras.  Så här kan vi inte ha det.

Regeringen aviserade nyligen att den vill höja minimistraffen för grov våldsbrottslighet. Men den som tittar på vilka straffskärpningar som föreslås märker att det inte är mycket att höja på ögonbrynen åt. Jag förstår ärligt talat inte vilken skillnad regeringen tror att ett år eller tre månader extra kommer göra. Det som skulle behövas är en större reform av rättspolitiken.

Efter hovrättens bedömning av fallet Rudholm måste riksdagen på allvar se över livstidsstraffen. Att ett så brutalt mord resulterar i ynka 12 års fängelse efter obligatorisk straffrabatt är direkt oanständigt i ett rättssamhälle. Det är en spottloska i ansiktet på offret och dess anhöriga. Hennes liv var inte värt mer.

Sverige behöver en rättspolitisk reform som prioriterar brott mot liv och egendom och lägger brott utan offer på den rättshistoriska skräphögen.

- Tvåtredjedelsprincipen måste avskaffas. Tidigare frigivning ska var ett extremt undantag när den dömde har visat stor förändringsvilja och inte längre bedöms löpa risk för återfall i brott. 
- Riktiga livstidsstraff. En livstidsdom ska betyda livstid. Den dömde ska ha rätt att ansöka om tidsbestämt straff, men det ska finnas mycket synnerliga skäl för att personen ska släppas ut.
- Fördubblade straff för våldsbrott, stöld, inbrott och skadegörelse.
- Sluta prioritera narkotikabrott, i synnerhet för eget bruk. (I förlängningen måste Sverige avkriminalisera narkotikabruk helt och hållet, men det är inte riktigt realistiskt i nuläget.)

Först när detta genomförs närmar sig rättspolitiken det som brukar kallas det allmänna rättsmedvetandet. Regeringens försök att vara "tuff mot brottsligheten" är justeringar i marginalen och helt otillräckliga.

Martin Jonsson är 45 år när han släpps. Gott om tid för att trakassera, misshandla och mörda fler människor. Det svenska rättssamhället har åter igen visat sig stå på gärningsmannens sida, inte offrets. Låt fallet Lotta Rudholm bli en ögonöppnare.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Men Sverige är på fler områden än detta direkt oanständigt och visar hur lite vi är värda i den s k "rättsstaten Sverige", dvs inte ett dugg.
Den som vill ha rättvisa får nog ordna rättvisan själv så gott det går.

Anonym sa...

Ja vad då?
Här bestämmer sig ju HD för att dela ut frikort till alla ensamkommande flyktingbarn som kan tänkas begå brott och ovanpå det påstå att man är tolv eller så.Alltså ifall man nu skulle torska....

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6595093

Fd moderat sa...

En av anledningarna till att jag blev kritisk mot invandring var flatheten hos svenska myndigheter mot kriminella. Kriminella förstår bara maktspråk och inget annat. Att sitta och dalta med sådana här personer gör inte att de slutar att begå brott.
Sedan är det så att även om fängelse inte rehabiliterar sådana här personer har de inte möjlighet att begå brott under den tid de sitter inne, i alla fall inte mot allmänheten.

Anonym sa...

Jag säger HILDA.
Och jag säger RUBEN.
Och Anne Ramberg.
Där sitter makten.Inte hos pellejönsarna i regeringen.

A nonym sa...

*Stöööön*
Det måste ändras till kan man inte bevisa sin ålder ska man anses vara myndig, personen ska dock kunna begära en medicinsk prövning för att bevisa sin ålder.
Då hamnar bevisbördan där den hör hemma.

Anonym sa...

Det mesta som du skriver kan nog vara korrekt och man kan fråga sig varför en person som döms för så allvarliga brott inte tilldöms, vid eventuell frigivning livslång elektronisk övervakning. Vad som däremot kan vara problematiskt är begreppet "allmänt rättsmedvetandet". Det är inte ett vetenskapligt/empiriskt förankrat fenomen utan kan skifta väldigt. Det allmänna rättsmedvetandet var ju tex i DDR att anmäla alla politiska "brottslingar" till Stasi. /Nietzsche

RP sa...

Jag måste säga att radio mises syn är intressant, begår man allvarliga brott ska man bli rättslös, vänder man rättsystemet ryggen har man förtjänat att inte få något stöd från densamme.

Utlandssvensk sa...


"- Tvåtredjedelsprincipen måste avskaffas. Tidigare frigivning ska var ett extremt undantag när den dömde har visat stor förändringsvilja och inte längre bedöms löpa risk för återfall i brott.
- Riktiga livstidsstraff. En livstidsdom ska betyda livstid. Den dömde ska ha rätt att ansöka om tidsbestämt straff, men det ska finnas mycket synnerliga skäl för att personen ska släppas ut.
- Fördubblade straff för våldsbrott, stöld, inbrott och skadegörelse.
- Sluta prioritera narkotikabrott, i synnerhet för eget bruk. (I förlängningen måste Sverige avkriminalisera narkotikabruk helt och hållet, men det är inte riktigt realistiskt i nuläget.)"

Ja, det är en fin och bra lista på åtgärder. Den sista punkten borde vara den lättaste och mest uppenbara. Portugal har haft mycket stor framgång med detta och flera andra länder i Europa, inklusive Schweiz, rör sig i den riktningen.

Men sen tror jag, tyvärr, att listan i övrigt är lika orealistisk som mina drömmar om repatrieringar. Vi har nu väldigt stora och snabbt växande grupper av människor i landet med en helt annan syn på vad som är rätt eller fel, jämfört med en vanlig Svenne. Om planen är att verkligen tillämpa svensk lag och sen även döma till långa fängelsestraff, så kommer vi väldigt snabbt att gå om USA vad gäller fängelsepopulation per capita.

Att konsekvent tillämpa svensk lag i nuläget är helt omöjligt. Stora befolkningsgrupper lever sina vardagsliv på ett sätt som är grovt kriminellt. Självklart misshandlas fruar och barn i väldigt stor skala av folk från kulturer som anser att detta är rätt och riktigt. Självklart begås det rent enorma mängder sexualbrott av folk som inte anser att dessa handlingar är klandervärda. Det är fria fantasier att vi skulle kunna påtvinga dessa svensk lag. Det går inte med några metoder som vi skulle kunna tänka oss.

Sen länge löser man detta med selektiv tillämpning av regelverket fast det börjar väl glida mot ingen tillämpning alls i många fall. Se t.ex denna ganska färska nyhet:

”Flyktingbarn misstänks bli sålda som sexslavar i lägenheter i Malmö. Men polisen utreder inte brotten. Fall efter fall läggs ner. ”Vi har inte förmågan att göra vårt jobb”, säger ansvarig polischef”

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-06/polisen-prioriterar-bort-de-salda-flyktingbarnen

Att använda småbarn som sexslavar är ett mycket bra exempel på kulturella olikheter. I princip 100% av de etniska svenskarna anser att detta är ett helt fruktansvärt brott, men hos många av de som nu har kommit till Sverige är det något helt normalt och väldigt utbrett.

Jag skrev för några dagar sen om antalet afghaner i Sverige och jag har även läst en del om kulturen i det landet. Den är så fullständigt, totalt annorlunda att vi lika gärna hade kunnat tala om helt olika planeter. Sexslaveri är extremt utbrett och innefattar också, i högsta grad, småpojkar. Här kan ni läsa lite om detta:

https://detgodasamhallet.com/2016/04/01/gastskribent-anna-ernius-boys-are-for-pleasure-women-are-for-marriage/

Sen tillkommer självklart många fler ytterst djupgående kulturella skillnader, vad gäller synen på rätt och fel. Att verkligen tillämpa svenska lag samt dessutom ha långa fängelsestraff, skulle innebära att vi behöva styra om hela ekonomin till att bygga fängelser och även barnhem, eftersom det skulle bli väldigt många barn med inlåsta föräldrar. Det är totalt orealistiskt.

Sven-Hassan sa...

Lotta Rudholm kunde haft bättre omdöme. Titta hellre på pappan i Trollhättan som misshandlade sin son till döds. Han fick ett år och eftersom han suttit häktad 2/3 av strafftiden släpps han fri. Där kan man fråga sig hur lite ett liv är värt.

Utlandssvensk sa...

@ A nonym,

"Det måste ändras till kan man inte bevisa sin ålder ska man anses vara myndig, personen ska dock kunna begära en medicinsk prövning för att bevisa sin ålder.
Då hamnar bevisbördan där den hör hemma."

Nja, kanske. Man måste nämligen betänka att en stor del av läkarkåren i Sverige är rena aktivister. Barnläkarföreningen har länge och framgångsrikt stridit mot effektiva åldersbestämningar. Om man verkligen vill få till ett fungerande system, vore det klart bästa att anlita experter från andra länder.

Anonym sa...

Lägg till en nolla på straffet för alla grövre brott. Begår man "vuxna" brott ska man dömas som vuxen oavsett 6 eller 66 år.

Anonym sa...

Vad krävs för utvisning tro, skattebrott?

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

i stället för att döma afghaner, syriet, irakier och somalier till fängelse i Sverige är det avsevärt billigare att inte låsa in dem utan i stället skicka hem dem till sina hemländer. Man får ta biometrisk data så att de inte kan ta sig in i EU igen.
Även om de då skulle vara fria så slipper vi dem i Sverige.

A nonym sa...

Tja vilken läkare som helst ska naturligtvis inte få göra det annars har du moralhaverister och möjlighet att betala/hota för rätt utfall. Anlitade experter från andra länder kan klart vara en väg framåt.

A nonym sa...

Eller som i USA där barn kan behandlas som vuxna beroende på brott och omständigheter är också ett alternativ.

Anonym sa...

Är det inte ganska tydligt att Sverige är utsatt för en attack? En långsam statskupp? Ett maktövertagande som sker i tystnad?
Med avledande manövrar som all skuld på Trump, Putin och Brexit.Juluppropet som moraliskt ska hindra riksdag och regering.Jurister som obstruerar
tillsammans med andra yrkesgrupper.Listan är alldeles för lång för att det inte ska vara ganska tydligt.Och ändå...

/Fienden ibland oss

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"i stället för att döma afghaner, syriet, irakier och somalier till fängelse i Sverige är det avsevärt billigare att inte låsa in dem utan i stället skicka hem dem till sina hemländer."

Visst, självklart är det så. Vidare är det då bäst att skicka tillbaka alla på en gång, eftersom en stor majoritet av dem har en fundamentalt annorlunda uppfattning om rätt och fel, jämfört med helsvenskar. Dessutom har de mycket begränsade utsikter att försörja sig och betala skatt.

Men ingen ska inbilla sig att det blir gratis. Om vi talar om dömda brottslingar, är de flesta länder, till skillnad från Sverige, inte vidare pigga på att få in sådana figurer. Nästan alla som har kommit från länderna du räknar upp saknar pass. Hur ska vi tvinga andra länder att ta emot dem? Det finns bara ett realistiskt svar på detta, nämligen att betala. Även om de inte är dömda, lär vi få betala. Inga länder vill ha fler MENA figurer och det gäller även MENA länder...........

Anonym sa...

"Hittills har straffen varit låga för den som hanterar handgranater. Orsaken är att granater i nuläget inte klassas som vapen utan som explosiva varor. Regeringen har dock föreslagit att fängelsestraffet för innehav av granater ska höjas från sex månader till ett år om det handar om grovt brott."

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/handgranat-hittad-i-uppsala-4482797.aspx

Utlandssvensk sa...


God Jul till Hans och alla som kommenterar!

Jag vill återigen tacka Hans för en fantastisk blogg och ett helt öppet kommentarsfält! Troligen står jag och många andra ganska långt ifrån blogginnehavaren i flera frågor, men likväl tillåts vi att breda ut oss och debatten är dessutom väldigt trevlig och saklig. Det är en mycket stor prestation att uppnå detta och helt klart är det Hans förtjänst. Tack så mycket för detta!

Anonym sa...

"Efter omkörningen märkte kvinnan att bilen hon kört om följde efter. När hon sedan parkerat blev hon först slagen i ansiktet och sedan hotad med kniv av en man i den efterföljande bilen, enligt polisen i Nyköping, som nu misstänker mannen för olaga hot och misshandel."

Det står inte, men alla kan gissa sig till det som saknas!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/slagen-och-knivhotad-efter-omkorning/

Anonym sa...

Visst är det en statskupp när HD obstruerar mot åldersbedömningar och MSM mörkar vad som egentligen hänt i Ronneby.Vi är bara i början men det kommer en motreaktion och
sedan återstår bara att se vem som förlorar...

God Jul alla!

Anonym sa...

Hej.

Det finns en mycket enkel lösning som inte ens kräver lagändring:

Döm fullt straff för varje brott.

Om ett slag är misshandel, så är två slag misshandel två gånger. Addera samtliga straff, och tillåt ingen nådeansökan förrän minst fyra femtedelar av strafftiden avtjänats - av varje straff, där nåd söks för ett straff i taget och endast när det föregående är avtjänat.

Då jag håller inlåsning för inhumant, anser jag att fångar med fördel kan organiseras i arbetsplutoner för diverse farliga, slitsamma och smutsiga manuella arbeten - sopsortering, minröjning och manuellt jordbruk är bara några förslag.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Ps Glöm inte i fall ni hamnar i delo med 'rättvisan': bär aldrig id-handlingar, eller släng dessa innan polisen får tag på dem. Säg att ni är sjutton år gamla vid gripandet, och ändra sedan till fjorton när ni träffar advokat. Enligt HD får ingen åldersbestämning göras. Ds

Anonym sa...

Rättsstaten packar ihop och lägger ner.Man bekymrar sig inte ens om att försöka hålla skenet uppe längre.Faktum är ju att det inte skulle gå om man försökte.
Så man repriserar en gammal goding, favorit i repris, så här inför Julen.Och visst blir lögnen sann om man bara tjatar den tillräckligt ofta.Om man är politiker i varje fall.Sparka burken en liten bit till om det så är bara någon centimeter.
http://www.blt.se/ronneby/det-basta-vi-kan-gora-att-vara-ute-gemensamt/
http://www.blt.se/ronneby/ronneby-ar-en-oerhort-segregerad-stad/

Anonym sa...

Om man ser det från den positiva sidan så kommer Världens tryggaste Sverige i alla fall slå rekord vad det gäller mord och våldtäkter i år.Alltid någonting att vara stolt för.Eliasson och Ygeman kan sträcka på ryggen och dela med sig av äran till den lilla Ask.En och annan komiker kan ta upp det i nyårsrevyn också.Det lär framkalla många goda skratt och dånande applådåskor.

Anonym sa...

Utanför ämnet, men kan bidra till analys av kulturmarxisterna (Åsa Linderborg, http://www.aftonbladet.se/kultur/article21250689.ab):

"Göteborgs-Posten, typ enda tidning i Sveriges andra största stad, har tagit ett sjumilakliv för att tillmötesgå SD:s väljare. Svenska Dagbladet pendlar mellan det unket dunkelt sagda och direkt aggression. Expressens ledarsida har länge larmat om en hotfull framtid, kaos och katastrof.

Viktigt dock – och det kan inte nog understrykas – är att Dagens Nyheter och Sydsvenskan ännu sitter still i bräcklig farkost. Allt hänger på det, vacklar de är vi förlorade."

Dat var som fan! Åsa Linderborg anser att kulturmarxismen står och faller med DN och Sydsvenskan. Hur det ser ut med Sydsvenskan låter jag vara osagt (ingen information om det), men DN med Wolodarski är en bergsäker kulturmarxistisk liberal tidning.

Anonym sa...

Håller med om samtliga punkter på din lista. Kanske borde utvisning för tungt kriminella invandrare med PUT läggas till. Dvs att man drar gränsen vid medborgarskap (såvida gm inte har dubbla medborgarskap) men river upp PUT i händelse av brott som grov misshandel, våldtäkt, vapenbrott, inbrott osv.

Anonym sa...

Varför dra gränsen vid medborgarskap?

Om en migrant/invandrare begår ett brott av allvarlig karaktär med flerårigt fängelsestraff som följd borde denne utvisas på livstid efter avtjänat straff.
Problemet uppstår väl vid 2 och 3 generations migranter/invandrare, men även här borde indraget medborgarskap och utvisning kunna diskuteras då personen i fråga uppenbarligen inte trots födsel i Sverige klarar att följa svenska värderingar.

Så länge utvisning aldrig diskuteras eller krävs vid grov brottslighet, kommer heller inte migranter/invandrare känna något krav på att sköta sig och följa svenska värderingar med följd att det bara kommer bli värre.

//Per

Anonym sa...

Förbereder sig Expressen för ett nytt och radikalt Nyårslöfte?
Börjar sjunkande läsarsiffror och katastrofala förtroendenivåer slå igenom?
Reagerar Expressen bara snabbare än DN?

"Vår linje i samhällsjournalistiken är att inte enbart bekräfta din åsikt eller skriva dig en ny på näsan utan istället berätta så mycket som möjligt, inom ramen för de pressetiska reglerna, i vår roll som nyhetsförmedlare så att du själv kan bilda dig en uppfattning.
Flera medier rapporterade om det stora skolbråket i Ronneby på julavslutningen, men större delen av bevakningen blev svår att förstå när det nästan bara framgick att 100 elever hamnat i ett tumult utan att nästan några detaljer nämndes eller analys gavs varken i lokalmedia eller på riksnivå. Men Expressens Johanna Karlsson, som tidigare berättat om poliskrisen i just Ronneby och de gäng som tillåtits ta över när polisreceptionen stängts ned, har även nu rapporterat om bakgrunden till bråket som definitivt har betydelse i sammanhanget: motsättningarna mellan afghaner och syrier, de konflikterna som bubblat under ytan och kopplingen till ett hvb-hem i Blekinge."

http://bloggar.expressen.se/nyhetsbloggen/2016/12/23/darfor-berattar-vi-om-maktforhallanden-bland-utsatta-grupper/

Anonym sa...

Per:

därför att man måste dra gränsen någonstans och ett medborgarskap måste vara värt något. Det måste garantera ett visst mått av rättsäkerhet. Å andra sidan måste det bli oändligt mycket svårare att uppnå medborgarskap. Det måste ställas krav som i princip ingen MENA-migrant kan uppfylla. Det där med att utvisa andra och tredje generationer är sådant som SvP var inne på och började grotta ner sig i genetiskt ursprung osv, en av anledningarna till att jag aldrig ens övervägde att rösta på dem. Jag är snarare kulturnationalist än etnonationalist- vet flera adopterade och andra utlänningar som uppfostrats med/anammat svenska värderingar lika väl som någon "arisk" viking.

Anonym sa...

Anonym, kultur är summan av gener+geografi+tid. Om inte den etniska grupp som gav upphov till en viss kultur förblir absolut majoritet kommer den kulturen upphöra att existera. C'est la vie.

En adopterad korean eller två, visst, det kan samhället absorbera* - men hundratusentals araber och afrikaner? You farked up, son. Gör om, gör rätt.



* = eller så får man en Tobias Hübinette vars personliga identitetstrauma muterat till ett hat starkare än solen mot folket som fostrade honom. "Låt det vita västerlandet gå under i en våg av blod" etc...