onsdag 19 oktober 2016

Sverige inget att lita på


"Vad kallas en svensk med tapperhetsmedalj? - Tjuv." Detta uppges vara en gammal norsk vits som beskriver den mindre hedervärda svenska insatsen mot nazismen under andra världskriget.

Tyvärr känns den lika aktuell i dag som för 70 år sedan. Sverige förblir ett land som talar vitt och brett om internationellt samarbete och om fred och mänskliga rättigheter. Men när saker ställs på sin spets, när det handlar om att välja sida och att faktiskt stå upp för allt det där fina genom att i konkret handling slåss för det, då sviker Sverige. Alltid.

Så även nu när världen försöker besegra IS i Irak och Syrien, åtminstone militärt. Liberalerna vill beväpna de kurdiska styrkorna med svenska vapen, men försvarsminister Peter Hultqvist avfärdar detta:
Vi har för avsikt att fördubbla den svenska styrkan från 35 till 70 man och det handlar om utbildning och mentorering. [...] Jag har uppfattat det som att det finns en bred uppslutning i riksdagen bakom karaktären på det svenska bidraget. Behoven är många men det svenska bidraget är uppskattat och det påverkar deras militära förmåga. Olika länder i koalitionen har tagit på sig olika roller. 
För all del. Men varför kan Sverige aldrig bidra militärt? Inte ens mot en av världshistoriens grymmaste och vidrigaste erövrare, Daesh, kan Sverige sträcka sig till att bidra med militärt materiel. Det är faktiskt ganska ynkligt.

Inte för att just svenska vapen nödvändigtvis behövs i kampen utan för att det skulle visa att även ett fredsälskande (fredsskadat?) land som Sverige kan plocka fram bössan när demokratin och grundläggande mänskliga värden ligger i vågskålen.

Men nej. Vi sysslar med "mentorering" i stället. Och den svenska Försvarsmakten på hemmaplan har fullt upp med att utbilda genusrådgivare.

Arma land.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste förut på en blogg för nationalister, Motpol.nu, att det som skyddar Sverige från islamistiska attentat är att vi har en feministisk regering. Med en feministisk regering angrips inte IS, Daesh, militärt och således angriper de inte oss i Sverige.

Vi kan också tacka feministerna för att vanliga svenskar får gå till arbetet och supa på helgen utan att riskera livet.

Magne

Riga sa...

Ja, skulle vi behöva hjälp kommer troligen hjälpen i form av:
Lite dåligt vin från Frankrike
Lite torkad fisk från Norge
Ett par flaskor Rigas Balsam från Lettland
En i guld inramad kopia på en drapa i DN om Trump från USA
En inbjudan till Arnstad att diskutera fascism igen från Danmark
En förfrågan om vi behöver fler genus- och dialogsoldater från Finland
o.s.v.
o.s.v.

Dan sa...

som svensk har man inte mycket att vara stolt över längre.
man skäms mest som utlandssvensk...kanske är det en aktiv strategi från regeringen?
genom att vara pinsamma och etiskt larvig-okunniga utan ryggrad så kan man behålla svenskar eller få de att flytta tillbaka för det är så skamligt att vara svensk ute i resten av världen?

Pyrrhus sa...

Jag håller med i det stora hela. Jag har länge önskat att Sverige internationellt ställer sig närmare den västliga demokratiska sfär där vi hör hemma istället för att förment hålla på "neutraliteten" (som ändå bara är tomma ord).

Men när det gäller andra världskriget så vet jag inte om Sverige var ynkligare än flertalet länder i Europa. De flesta länderna försökte hålla sig utanför kriget. Att Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Belgien drogs in var för att de attackerades, inte pga något idealistiskt motstånd mot nazismen. Att Norge och Danmark, men inte Sverige, är med i NATO har sannolikt sin grund i att Sverige till skillnad från de andra två inte blev indragna.

Anonym sa...

en bra sammanfattning av det förljugna landet Sverige där allt snack om demokrati, mänskliga rättigheter,frihet från förtryck, etc,etc betyder ingenting när det gäller.

spontant skulle jag säga att Sverige inte är lönt att försvara när myndigheterna på fullt allvar tycker att återvändande IS terrorister ska få skuldsanering , körkort, arbete på hederliga, arbetande människors och pensionärers bekostnad istället för att ställas inför rätta och bestraffas,
en sådan statsbildning har sagt upp sitt existensberättigande.

Anonym sa...

Tyskarna blev i varje fall tvugna att ockupera andra länder de ville åka tåg igenom.
Så icke för svensk del.Inte för att det hade förändrat något till det bättre men svensk ryggrad fanns inte då heller.

Anonym sa...

Vi har väl helt enkelt inga vapen att skicka, försvaret har ju inte ens tillräckligt med kängor åt det tusental soldater vi har.

Anonym sa...

Dåligt trams. (Är bloggaren nykter?)

Jonas sa...

Ja, det är konstigt att regeringen inte förstår vilken bra idé det är att beväpna en terroristgrupp för att bekämpa en annan terroristgrupp. Liksom, vad skulle kunna gå fel?

Anonym sa...

Jag ska sadla om och bli spågumma eller möjligen journalist.
För över en månad sedan visste jag att Clinton skulle vinna nattens debatt i Sverige.Och det överlägset.
Jag visste också att Yougovs opinionsundersökning inte skulle vara hett nyhetsstoff.För över en månad sedan hade jag alltså det klart för mig.
Det stod nämligen skrivet i kaffesumpen.Och tänk bara hur rätt jag hade.Jag hade så rätt att jag skulle kunna bli i-förvägs-journalist,alltså en sådan journalist som skriver nyheter redan innan de hänt.Ja, eller spågumma då?
Fast det är nog inte så bra betalt?

Anonym sa...

"Björn Wiman: Utländska lögner får stöd av svenska ”sanningssägare”

"DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet."

http://www.dn.se/kultur-noje/utlandska-logner-far-stod-av-svenska-sanningssagare/

Anonym sa...

Widar Andersson och Anders Lindberg går all in och kastar handskarna.
Lindberg har sett lite kraftlös ut på sistone så stalltipset är en överlägsen seger
för Folkbladets högerkrokar.

#popcorn

Anonym sa...

Brukar hålla med motpolbloggaren i mycket men inte här. Den svenska politik som höll Sverige utanför andra världskriget var bra - just för att den höll oss utanför. Annars hävdar man ju att en hållning som tvärtom dragit in oss i kriget varit bra för Sverige. En absurd tanke.

Anonym sa...

Hej.

Jag hoppas att de som är motståndare till att hjälpa kurderna besegra Islamska Staten, och som anser att Sverige gjorde rätt, aldrig någonsin blir utsatta för våld och skriker på hjälp, för att mötas av just sin egen attityd.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Dan sa...

argumentet för att neutraliteten räddade oss undan andra världskriget är inte speciellt bar eller nyanserat. man bör istället fråga sig följande tycker jag:
1939 neutralitet rätt/fel? sverige har inget millitärt försvar
1940 neutralitet rätt/fel? norge,danmark invaderat
1941 neutralitet rätt/fel? östfronten öppnas upp av tyskland delvis pga olja
1942 neutralitet rätt/fel?
1943 neutralitet rätt/fel? tyskland hårt pressat, afrika förlorat
1944 neutralitet rätt/fel? Normandy invasionen
1945 neutralitet rätt/fel? norge,danmark fritt igen

att vi var "neutrala" är ju också intressant koncept i ljuset av handelsflottans och sveriges förluster
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_krigshandlingar_mot_Sverige_under_andra_v%C3%A4rldskriget


en vanlig fråga är var det rätt av sverige att aldrig bryta "neutraliteten"...även 1944 samt 1945v t.ex.?

sen kan man ju diskutera hur neutrala vi var med tanke på hjalpen vi gav till väst makterna samt tyskland samt finland.

Anonym sa...

Jag tror inte mina ögon.

Är vi 'fegisar' som inte vill välja sida i en evig konflikt i mellanöstern?
Det är hur många sidor som helst. De flesta hatar varandra. De flesta finns i stora antal i Sverige och gör ingen distinktion mellan svenska trupper och svensk civilbefolkning.

Många av dem sorterar in oss under "västlänningar". Skitsamma vilket land vi kommer från, vi är otrogna hundar och USA-lakejer. När pastor Terry Jones brände en koran i Florida skar man halsen av bland många andra en svensk i Kabul för att han var "close enough".

---

Det finns ingen "god sida" i den här konflikten. Ni som hashtaggar TeamKurd (Whohoo, go kurdz!) är fånar som bara valt er egen favorit. Wow, de är typ sort of lite grann sekulära i alla fall, måste vara the good guys!

Ja, och i Sverige är de lika kriminella och våldtäktsbenägna ("Men hallå, min kompis e ju schysst!" NAXALT...) som de andra Mellanöstern-grupperingarna. Men de är open borders-antirasist-AlltÅtAlla-kommunister istället för islamister, alltid något?

Hardcore-nationalister vis a vis det förlovade Kurdistan, of course.

Såhär brukar det låta:

Sverige åt alla! (Du är väl inte rasist?)

Kurdistan åt kurderna! (Nationellt självbestämmande!)