tisdag 18 oktober 2016

Krisen är inte över - den har knappt ens börjat


Försöket att bygga tillräckligt med bostäder för de nyanlända som Stockholms stad enligt den nya bosättningslagen åläggs att ta emot har strandat. Av de modulbostäder som skulle byggas har endast ett fåtal kunnat färdigställas, resten ligger i den välbekanta överklagandeprocessen (en länga i Fagersjö har dessutom brunnit).

Den rödgrönrosa majoriteten kommer misslyckas med att möta kraven för 2016 - endast 800 av de 2 800 nyanlända har hittills fått ett boende i huvudstaden. Under 2017 är det ytterligare 3 500 personer som ska ha bostad i Stockholms stad enligt den statliga omfördelningsmekanismen. Därför uppmanas nu stockholmarna av den politiska majoriteten att öppna sina hem. Enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen ges människor nu "en chans" att hjälpa till.

Först och främst handlar det om vuxna män som behöver bostad eftersom den stora majoriteten som kommit till Sverige under de senaste två åren är män.

Det är svårt att se hur detta ska gå till. Intresset för att hyra ut till ensamkommande män torde vara begränsad. Den insikten finns förmodligen någonstans även hos den styrande majoriteten, ty som komplement till stockholmarna hem upphandlas även hotell- och vandrarhemsplatser samtidigt som kontor och idrottshallar inventeras. (En tänkbar konsekvens är att socialtjänsten får svårare att hitta platser på vandrarhem åt sina klienter framöver.) Det doftar ganska mycket krishösten 2015 över allt detta.

Vissa låter sig dock inte påverkas av det som sker ute i verkligheten. I Aftonbladet skriver den oefterhärmlige Anders Lindberg att den nya asyllagen bör skrotas redan nu, inte 2019 när den löper ut. Skälet som anges är att det kommer så få asylsökande till EU just nu.
Att vi aktivt hindrar återförening av familjer kanske låter som en nödvändig uppoffring mitt i en kris när systemkollaps hotar, men hur rimligt är det tolv månader efter krisen?
Lindberg har uppenbarligen inte förstått situationen. Han tror att krisen handlar om platser på asylboenden när detta endast var en kortvarig och rent logistisk utmaning. Den långsiktiga krisen handlar inte om tak över huvudet utan om reguljära bostäder och arbete, av vilka det finns ingetdera för många nyanlända. Ett utanförskap påfyllt med hundratusentals människor - det är den kris som väntar Sverige under de kommande åren.

I detta läge vill Anders Lindberg alltså återgå till Europas mest generösa och lössläppta migrationspolitik. "Oansvarig" är ett för svagt ord för att beskriva den lindbergska hållningen. "Farlig" är en bättre beskrivning.

Lindberg har uppenbarligen inte tagit in hur allvarlig bostadssituationen är ute i många kommuner. Han har missat att Stockholms stad nu förlitar sig på att medborgarna ska hyra ut sina egna hem och att Enköping vill låta alla bostäder i det allmännyttiga bostadsbolaget - till vilka kommuninvånarna troget köar - tillfalla nyanlända. Det går nästan inte att tänka sig ett bättre recept för att så misstro och split mellan medborgare och politiker, mellan infödda och invandrade.

Lindberg fortsätter:
Sverige skulle förmodligen långsiktigt kunna ta emot och integrera omkring 100 000 människor per år, långt över årets nivå men inte så många som kom 2015.
Alla verkar överens om att 163 000 människor ett enskilt år var för många. Så många kan inte Sverige ta emot på ett bra sätt eller integrera. Men runt 100 000 människor, det går bra.

Aftonbladets ledarsida har förfäktat denna siffra förr, och det är lika oklart denna gång vad ledarskribenten bygger sitt resonemang på. Analyser från Arbetsförmedlingen? Nix. Spekulationer från migrationsministern? Nej, Morgan Johansson hävdar (åtminstone för tillfället) att svensk mottagningskapacitet ligger betydligt lägre. Historisk empiri? Nej, knappast med färsk statistik över integrationen av utomeuropeiska asylinvandrare i minnet.

Det finns helt enkelt inget stöd för att Sverige långsiktigt skulle kunna ta emot och integrera 100 000 asylsökande per år. Ty det är ju asylsökande och inte efterfrågade tyska ingenjörer och byggtekniker som Aftonbladet avser.

Den här sortens aningslöshet är farlig. Den lade grunden för den akuta situation som många kommuner nu tampas med. Lyckligtvis  är den inte regeringspolitik för närvarande, men med vetskap om hur snabbt det kan svänga i både opinion och partipolitik är jag långt ifrån övertygad om att det inte plötsligt kan svänga tillbaka igen.

Öppna era hjärtan, sade Reinfeldt. Öppna era hem, säger Stockholms stad. Vad kommer härnäst?

40 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså 100 000 är enkelt och runt liksom.En bra siffra,lätt att komma ihåg och låter vetenskapligt på något vis.Det räcker för Lindberg.
Och då räcker det för Aftonbladet.

Anonym sa...

"Öppna era hjärtan, sade Reinfeldt. Öppna era hem, säger Stockholms stad. Vad kommer härnäst?"

Vad sägs om: "öppna era underliv?"

Det råder inte någon som helst tvekan om att gammelmedia är det största hotet mot svensk demokrati, yttrandefrihet och ekonomi. Tillsammans med dårarna på Södermalm och sjuklövern. God help us all. Eller någon..

Anonym sa...

Om vi återigen utlokaliserar hela den administrativa sektorn från Stockholm och denna gång endast låter 349 riksdagsledamöter tillsammans med Regeringens ministrar vara kvar så tillförs en väldig massa byggnader till marknaden. De personer som utlokaliseras tillsammans med dess arbetsplatser får ställa sig sist i kön för nytt arbete och bostad i den ort dit de anvisas. Ta med administrationen av alla Banker, Museer, Institutioner, Pensionsfonder, Statliga verk etc så ökar boende marknaden i Stockholm och priserna reduceras. På så sätt så löser staden både bostadkrisen för nyanlända - kostnaderna för inköp av boenden - trångboheten - framtida bostadsbubblor.
De som får betala kalaset är de som har drivit på utvecklingen själva. I Sverige är det privatpersoner som är överbelånade på Bostaden (inte nödvändigtvis i Banker) och värst är det i Stockholm där den offentliga administrationen har härjat tillräckligt.

Tomas Lenke sa...

30.000 som beräknas i år motsvarar ett Landskrona VARJE ÅR, med bostäder, skolor, sjukvård, infrastuktur...

Uwe Dostler sa...

Tyska ingenjörer är det inga som helst problem att integrera - vår kultur, våra vanor och ovanor är i praktik identiska. Dessutom tillhör våra språk samma familj - enkelt att lära sig.

Fd moderat sa...

"Vi kommer tvinga er att öppna era plånböcker" är nästa steg. Frågan är hur långt ifrån en skatterevolt det svenska folket är när man tvingas att betala men inte får något för det längre.
Sedan kan vare sig nyliberaler, centerpartister, gröna liberaler eller andra som har sagt att vi av humanitära skäl skall släppa in alla även om det innebär direkt tillgång till välfärdsstaten klaga på att det blir skattehöjningar. Det är bara hyckleri som inte kan tas på allvar.

Anonym sa...

Våra PK-korrekta stockholmare har under lång tid tvingat övriga svenskar att ta emot människor som flyttat hit från främmande länder. Nu är det hög tid att stockholmarna tar samma ansvar som de påtvingat övriga svenskar. Det finns ett par tusen bostadsrätter till salu i Stockholm. Kommunen kan ju öppna börsen, höja kommunalskatten och köpa in dessa bostadsrätter åt de som migrationsverket vill skicka till stan. Som sagt, där hög tid att våra glappkäftade stockholmare tar samma ansvar som de vill påtvinga resten av svenskarna. Om exempelvis Reinfeldt tycker att Sverige är ett stort land som har plats för många fler kan han ju själv flytta ut på vischan och låta några nysvenskar bo i sin stockholmslya. Om nu inte bostadsrätterna räcker till kan de ju bygga paviljonger på Zinkensdamm, i Rålambshovsparken eller varför inte i Humlegården. Stockholmarna måste gå från att tycka åt oss andra till att själva föregå med goda exempel som står i proportion med deras uttalanden och deras antal.

Anonym sa...

Eller: Nu tar vi era hem!!!!

http://snaphanen.dk/2012/09/17/sondagskronika-egen-hard-ar-inte-din/

Anonym sa...


Många i Stockholm , ja, majoriteten har valt en rödgrönrosa styrelse i kommunen.
Det här med uthyrningen kommer gå bra.

0m det mot förmodan inte går bra så kan kommunen eller det allmänna tvångsinlösa villor och lägenheter och ägarna få tillbaka sitt boende när "krisen" är över, dvs aldrig.

FD Liberal sa...

Och så finns det paranoida människor som hävdar att det pågår ett folkutbyte!
Bara för att Sveriges förenade politikerkår vill pumpa in hundra tusen män från fientliga kulturer om året, jag menar kom igen!
(Ok, visst, svenska tonårspojkar är inte längre majoritet, men vadårå?)

Göteborgsposten förklarar att det bara är nazisstisk propaganda, puh, vilken tur.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/nazistisk-propaganda-sprids-inf%C3%B6r-demonstration-1.3878727

Anonym sa...

"Många i Stockholm , ja, majoriteten har valt en rödgrönrosa styrelse i kommunen.
Det här med uthyrningen kommer gå bra."

De som röstat i Stockholm var inte tillräckligt insatta för att inse att de själva skulle få ta ansvar, inte alls i den utsträckning som nu krävs via skattesedeln och personligt. Solidariteten med nyanlända från stockholmarna är således inte särskilt hög, trots att rödgrönrosa sitter i kommunen, Stockholms stad och SD har cirka 6 % i Stockholms stad.

Magne

Anonym sa...

Jag vet flera som hyr ut till andra. Men ingen har nämnt att ta in en nyanländ eller asylsökande. De har inga problem med att hitta folk som vill bo hos dem. Varför ta in nyanländ ifall man kan ta in en hyresgäst som är student eller arbetar med ett yrke som t.ex. snickare, målare, ingenjör eller lärare? Vilken hyresgäst ger minst komplikationer och är lättast att inhysa i sin bostad? Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad tror nog att det är nyanländ, men den uppfattningen har nog inte Svensson i Stockholms stad.

Jag ser från artikeln på DN att ersättningen är 4 000 kronor för ett rum till nyanländ, men den ersättningen är nog minimum för att få hyra rum i Stockholms stad. Ekonomiskt är det inte mer gynnsamt än att ta in någon som har arbete och pratar språket.

Magne

Anonym sa...

Äntligen skall vi få se alla inkännande fackeltågare på Södermalm utöva lite verkstad.

Ryktet förtäljer att de redan nu trängs i Stadshuset och bjuder UNDER varandra, vissa sägs acceptera så lite som 200 kronor i månaden för att göra skillnad.

Anonym sa...

Centerns ryske mästerspion och riksdagens säkerhetsrisk enligt sig själv.
Bedöm själva!

https://putilov.org/2016/10/18/om-spioner/comment-page-1/#comment-287

Frihetsgudinnan sa...

Klokt!
Själv är jag inne på en punktskatt på alla fysiska och juridiska personer som propagerat för totalinvandring al'a öppna hjärtan. En sisådär miljard och uppåt per person som sedan KFM får driva in till döds-/konkursdag.

Frihetsgudinnan sa...

Precis!

Fd moderat sa...

@Magne,

finns inte en chans att jag skulle ta emot en nyanländ i mitt hem från ett MENA-land. Jag har träffat rätt många personer från de länderna den senaste tiden. Helt ärligt, man vill inte ha med dem att göra.

Anonym sa...

Cecilia Wikström är allt en riktigt farlig liten kärring.Hon representerar inte ens det lilla L utan bara sig själv.

Anonym sa...

Öppna era plånböcker är redan taget men mer specifierat öppna era bankkonton kunde va nåt.

Anonym sa...

Först nazisterna, sedan clownerna och nu väktarna.De samhällsfarliga blir bara fler och fler.
Tur att vi har jihadisterna och islamisterna som vi kan demonstrera för.Det hade blivit så negativt annars.

Anonym sa...

Att skaffa tak över huvudet för en asylsökare eller bostad för samme person efter uppehållstillstånd och kommunplacering är det lilla problemet. Man hittar alltid något slags provisoriskt boende någonstans så att vederbörande slipper frysa ihjäl utomhus.

Det riktigt stora och groteska problemet kommer sedan: integration i samhället och på arbetsmarknaden. Detta är oändligt svårare än boendefrågan, för här handlar det om interaktion mellan människor. Det är inte bara något man kan fatta ett byråkratbeslut om.

Angående inneboende så var det någon i kommentarfältet på Ledarsidorna som skrev att när man tar en asylinvandrare som inneboende så får man räkna med att engagera sig mer personligen än om man tar en svensk inneboende. Men det personliga engagemanget borde ju finnas i riklig mängd i Stockholm, så det ska inte vara något problem.

Anonym sa...

Att man inte vet vad det innebär att vara miljöpartist är inte så konstigt nu för tiden.
Inte ens miljöpartister vet det.Men vad fan betyder det att man är liberal?

Anonym sa...

Privatpersoner som hamnar i tvist med en kommun riskerar skyhöga kostnader för jurister och våra kommuner och deras jurister skyr inga kostnader för att få rätt.
Om jag skulle hyra ut till en kommun skulle jag kräva att kommunen vid oenighet står för alla juridiska kostnader, sina egna samt mina, samt att kommunen i det fall jag gjort något felaktigt inte kommer att kräva mig på skadestånd eller ersättningar.

Anonym sa...

Hej.

Finns en vilja finnes vägen.

Så vilken väg vill vi finna?

Den partidemokratiska, som innebär mer av samma, eller är vi redo för andra val? Frihetens pris är som dess värde: absolut, inte relativt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Jag är så jädrans arg på den där Johaug och den där Sohlberg!
Dom är så dopade allihop och det är dags för nyval.Om inte
Margot eller Stefan kan rätta dom så borde vi i Sverige dra in EU-bidragen.
Norge måste ta sitt ansvar!

/Telejampa

anders sa...

Just så! Öppna era plånböcker säger PK-människorna. Öppna era (fi..) underliv säger feministerna.

Anonym sa...

Jag förutsätter att Lunds IS-samordnare tar grannkommunens krogägare och vakter i örat och vrider om det riktigt korrekt.Efter avklarad skuldsanering,nytt eget boende och ny praktikplats borde faktiskt också avhoppade IS-medlemmar kunna garanteras en trevlig kväll på krogen.
Vad annars skulle det vara för mening med att skatteutjämna söderut för oss i Stockholm?

Anonym sa...

För den som inte visste så betyder:

- "kommunerna moderniserar sina detaljplaner så att det blir rum för fler i våra villaområden."

- "förtätning av stadsbebyggelsen"

att man får en modul/Friggebod på gräsmattan i villastaden på KD-iska och MP-iska.
Dessa giganter till partier har funnit en väg att ge de goda chansen att vara goda samtidigt som respektive parti återtar sin rättmätiga plats som det tredje största partiet i valet.Man kan bara gratulera alla inblandade!

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/goer-rum-foer-fler-i-villaomraden-28484

Anonym sa...

Efter DN:s monumentala hjärnsläpp med undersökningen om inte clowner låg bakom mordbranden i Fagersjö har jag idag äntligen gjort slag i saken och sagt upp min prenumeration.Sedan lång tid kännetecknas sagda blaska av allt dummare och rent lögnaktiga påståenden om än det ena och än det andra.Mordbrännarclowner är så fullkomligt idiotiskt att jag inte tänker lägga en enda krona mer på något av familjen Bonniers alster.
Härmed påminns läsaren att det är en mycket möjlig möjlighet att helt enkelt bojkotta skit av den här sorten!

Anonym sa...

HAHAHAHA!
När en lögn blir så här uppenbart falsk är det inte bara patetiskt utan också ganska underhållande!

"Så jobbar DN med kvalitetsjournalistik
Bokmärk artikel Publicerad i dag 10:06

DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Det sistnämnda: trovärdighet och kvalitet, är redaktionens främsta ledord. Det vi publicerar ska vara relevant och bygga på säkra källor. Vid våra granskningar och fördjupningar ska fakta vara dubbelkontrollerat och uppgifter vi publicerar ska vara bekräftade från flera håll."


http://www.dn.se/info/info-hem/sa-jobbar-dn-med-kvalitetsjournalistik/

Anonym sa...

@ Anonym 10:31

Välkommen i anti-DN-klubben!

Det är 10 år sedan jag slutade prenumerera på DN. Och det är 4 år sedan jag slutade läsa tidningen på nätet.

Jag hade varit missnöjd länge med tidningens kvalitet, men det som blev droppen för mig var drevet mot Stefan Löfvens sambo 2012. (Det var något om att hon hade förfarit bedrägligt mot en tidigare arbetsgivare.) DN rättfärdigade drevet mot denna privatperson med att hon skulle vara en offentlig person p.g.a. att 1) hon närvarade vid partikongressen när Stefan Löfven valdes, 2) hon hade yttrat sig till någon journalist att hon var jätteglad över att sambon blivit partiledare. Jag är ingen beundrare av Stefan Löfven och jag försvarar inte hans sambos agerande, men sambon är en privatperson som avtjänat sitt straff och ska inte dömas i media.

Det jag har hört om DN under de senaste 4 åren (bland annat agendajournalistiken) gör mig bara säkrare i mitt val att bojkotta DN.

@ Anonym 12:49

Peter Wolodarski var ju helt öppen med den agendajournalistiska inriktningen för något år sedan. Det som i dag står om "kvalitetsjournalistik" är ju exakta motsatsen till agendajournalistiken.

Anonym sa...

Gustav Fridolins halva av regeringen ifrågasatt igen.
"Ett citat om demokratin, Fridolin?"
Som vanligt från en företrädare för de som tycker det är bäst att Fridolin sitter kvar och regerar trots allt.

http://www.unt.se/asikt/ledare/ett-citat-om-demokratin-fridolin-4408932.aspx

Anonym sa...

Jag utbrister också ett HAHAHHAAHAHAHAHAHAHA!!!!!: "Så jobbar DN med kvalitetsjournalistik. DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet." Menar DN likt Nord Korea att de har en nyanserad och balanserad nyhetsförmedling? Mycket pekar mot det.

Hela kampanjen mot Trump har varit en enda lång slentrianmässig kamp mot honom utan att belysa varför muren mot Mexico behövs. Det har varit en enda lång kampanj för öppna gränser osv. Debatten genomsyras av partiskhet och stöd för Hillarys Open Society (George Soros) världsbild. Har man så dålig självinsikt att man inte förstår detta eller är det en kampanj för att få svenskar att vilja ha öppna gränser, och ööööööppna hjärtan?

Det pekar mycket mot att det är öppna gränser och öööööppna hjärtan DN vill förmedla men gör som Nord Korea och trumpetar ut att de är balanserade och inte stödjer någon världsbild eller kampanj (Hillarys i detta fall).

Magne

Varangian sa...

@Tomas Lenke, 18 oktober 2016 09:55:

"30.000 som beräknas i år"
Vem räknar du in i de där 30000? Och var kommer siffran från?
Redan 31/7 2016 har Migrationsverket delat ut 29669 uppehållstillstånd till asylsökare. Sen tillkommer alla andra nykomna sammanlagt 72233 människor under de första 7 månaderna. Var ska alla bo?

http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac387159ee1a/1475480539781/Beviljade+uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd+2016.xls


Anonym sa...

Jaha
då berättar DN att Muf vill samarbeta med MP i valet 2018 och att FSB är skyldiga till mordet på Motorola i Ukraina eftersom DN inte hört talas om den ukrainska organisation som tagit på sig dådet.
"DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet."

Anonym sa...

Hej bäste Hans!
Är det inte så att "Anonym 12:49"
har blandat ihop vår käre Juholt med den säkerligen lika älskade Löfven?
Eller missminner jag mig?

Ha de bra!
TII

Dan sa...

Det är något som jag måste ha missat men varför pratar folk om 160 000 tusen som antalet som har passerat Sveriges gränser som det slutgiltiga numret?
om man lägger ihop 1+1 så blir det inte 160 000...
låtom oss räkna...

160 000 unga män har kommit...
det innebär att det finns förmodligen 320 000 föräldrar i vänte läge i något mena land
möjligen ...ca 80 000 fruar
och kanske ca 160 000 barn...lågt räknat

mao, som EU och UN och svensk lag och internationella avtal normal funkar så finns
ytterligare ca 560 000 som har en önskan och i vissa fall en rättighet att komma till Sverige.

har svenskarna bliviti så lurade eller naiva att de inte förstår hur man flyr?
att man skickar någon frisk och stark först för att tjäna pengar så att de andra kan följa efter?

nu komemr ju inte all dessa 560 000 att komma men även om det bara är hälften så är det ändå 280 000 till som kommer alltså
160 000 = 420 000 när allt är klart

Anonym sa...

@ Tll

Oj, så pinsamt! Självklart var det Juholt jag menade, och inte Löfven.

Tänk om jag hade råkat skriva detta på Twitter. Då hade det blivit repet nästa. Vilken tur att Hans har sådant bra diskussionsklimat här! En diskussion blir ju alltid så mycket bättre när man försöker förstå varandra och "fyller i" när någon minns fel. Jag har personer i min närmaste umgängeskrets som inte alls är så förlåtande som Tll är. Frågan är varför de öht tillhör min umgängeskrets, men det är en annan fråga.

Hälsningar från "Anonym 14:06"

Anonym sa...

"[N]u komemr ju inte all dessa 560 000 att komma men även om det bara är hälften så är det ändå 280 000 till som kommer alltså
160 000 = 420 000 när allt är klart"

Du vet att de som arbetade för mig.verket och de som hjälpte till frivilligt uppskattade att hälften inte ansökte om asyl? De uppskattade antalet som kom som migranter, sådana som har ambition att söka asyl i något land, till 400 000 2015.

Tyskarna passerade 2015 1 000 000 sådana som ville ha asyl, men alla sökte inte asyl pga de ville till annat land eller andra skäl. Sverige 400 000 med en folkmängd på 10 000 000 mot tyskarnas 80 000 000... så tokigt det kan bli när man leker Humanitär Stormakt.

Hur många av de 400 000 från 2015 uppehåller sig här illegalt. Potentiellt 240 000 uppehåller sig här illegalt, bara från migranter som kom 2015.

Magne

Dan sa...

Som diskuterats ovan.

Siffrorna är häpnadsväckande...och gammelmedia tysta som vanligt.
http://nyheteridag.se/nya-migrationsbomben-317-000-arenden-om-anhoriginvandring-fram-till-2019/

Så om jag läser rätt så pratar vi om 160 000+ 320 000 = 480 000
självklart så kommer endast en del tillåtas, men siffrorna är ändå
fenomenala