måndag 10 oktober 2016

Ni då! Amen, ni då!


Jag har undvikit att se de amerikanska presidentvalsdebatterna mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Jag har försökt se bitar i efterhand, men jag klarar inte av det. Det kryper i kroppen på mig. Tyvärr var gårdagens partiledardebatt i Agenda ett tecken på att även den politiska debatten i Sverige är på väg i fel riktning.

Egentligen räcker det att se en partiledardebatt ungefär en gång var 18 månad. Det är samma angrepp, samma retoriska knep, samma oneliners. Och inget är så viktigt att det inte kan vara glömt om ett halvår.

Vi kan gå tillbaka till maj 2015. I debatten i Agenda i SVT den gången kallade Stefan Löfven asylinvandringen för "en liten ansträngning". Ett halvår senare använde hans regering ordet "krissituation". I söndagens debatt sade han att det bara handlade om "några stycken" som kommer till Sverige och helt saknar utbildning. Vad kommer Löfven att säga om ett halvår?

Det blev en oerhört gnällig debatt. Annie Lööf får sägas vara vinnare. Kanske inte för att hon lockade så många nya väljare utan för att hon åter framträdde som ledaren för Alliansen, i den mån den fortfarande existerar.

Jimmie Åkesson har en både tacksam och otacksam position i svensk politik. Tacksam för att han står klanderfri när det gäller allt från krisen i polisen och de fallande skolresultaten till bostadshaveriet och alla problem inom välfärdssektorn. Otacksam för att han ständigt tvingas försvara etikettangrepp från övriga partier och även arbeta för att tona ned alla klavertramp hans partikamrater bistår honom med.

Annie Lööf må framträda som borgerlighetens skinande stjärna i enstaka debatter. Men Alliansen har problem med sin trovärdighet i nästan varje politisk fråga. Det blev i går uppenbart ännu en gång. Medan Alliansen beskyller Löfven för inaktivitet i två års tid kontrar Löfven med att beskylla Alliansen för detsamma under åtta år. Touché.

Just trovärdighet är väl vad allt kokar ned till. Eller snarare frånvaron av den. Svensk politik håller på att förlamas av det politiska spelet, och tyvärr eldar mediedramaturgin på detta genom att ständigt lyfta frågan om vem som ska regera med vem, vem som gillar vem och framför allt vem som inte gillar vem. Som om det vore en jäkla skolförening.

Jag har aldrig känt en sådan avsmak för svensk politik som jag gör just nu.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Sådana här pajkastardebatter mellan politikerna gynnar bara det alltmer växande politikerföraktet. Något som dessa usla politiker uppenbarligen inte inser eller förstår. Vanligt hyfs tycks dessutom vara främmande för dessa uppumpade verklighetsfrånvända broilers. //tompas11

Anonym sa...

Enligt obekräftade uppgifter ska kvinnan på Gotland vara rasifierad som det heter.
Hela historien tar då en ny och mindre förutsägbar vändning med rasister
som försvarar en rasifierad mot eventuellt rasistiska asylanter som stöttas
av antirasister och statsapparaten.Det ger plats för mängder med nya utspel.
Det är i varje fall tydligt att verkligheten inte anpassar sig till den givna dramaturgin.

Fd moderat sa...

Jag tittade lite kort på debatten. AKB anklagade Löfvén för att vi tagit emot så många outbildade. Var var hon mellan 2006-2014?
Löfvén skall ha kritik för att han inte agerade snabbt nog förra året. Å andra sidan skall de borgerliga ha skarp kritik för att det var de som kraftigt förvärrade situationen i Sverige med framför allt med den migrationspolitiska överenskommelsen med MP 2011. Akkt hade inte varit frid och fröjd utan den men situationen hade varit mindre akut.

Anonym sa...

Jag brukar försöka vara lagom pessimistisk bara för att ibland kunna bli positivt överraskad. Men denna debatt verifierade bara mina värsta farhågor. Ta t.ex skoldebatten, vid förra PISA-mätningen gav internationella experter konkreta förslag om hur länder som befunnit sig i liknande situation vänt utvecklingen inom några år. Detta har dock våra politiker och media valt att totalt strunta i till förmån för sin politiska övertygelse. Allt mitt hopp om att få se politiker jobba för Sveriges bästa i överskådlig framtid är borta.
/plainview

Anonym sa...

Våra folkvalda ser det som ett centralt inslag i sin verklighet att vägra att se den verkliga verkligheten.

Anonym sa...

Alfonso Ramirez socialdemokratisk ledamot i Hovrätten är ute och bekrigar SD på Twitter.

"Inte förrän den siste svejjedemokraten är död.
Ju tidigare desto bättre."

Nu tillhör ju Ramirez frälset så det är väl ok förstås.Somliga är likare inför lagen.

Anonym sa...

Tidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm rusar ut och försvarar Ledaren i den andra blaskan.
Enligt Palm kallade Ledaren Åkesson rasist och Åkessons ögon tårades.
I själva verket sa ju Ledaren nazist och blev så rädd för sitt tilltag att han pudlade omgående.
Åkessons lista över sossepampar och hotet om KU blev för mycket för Ledaren helt enkelt.
Det blir så när Ledaren både ska stå och tala på en och samma gång.Fel, det blir lite fel lite varstans.Det är så mycket som man ska koncentrera sig på.
Tur då att det finns f.d riksdagsledamöter som hör lika illa som Ledaren talar.

Anonym sa...

Ärligt talat så är det ju skitkul när pösmunkarna sitter o ojjar sig över det amerikanska valet som är smutsigt,sämst,värst o dummast.I varje fall om man har sett de svenska försöken att vara smutsiga,sämst,värst o dummast.När pösmunkarna sen gravallvarligt ska kora sina alldeles egna vinnare blir det bara för mycket.Skämskudde och en snabb överdos stark sprit är förlösande.

Anonym sa...

Tycker att jag känner igen det här.Påminner om något på något vis.Tror inte det var en toppolitiker men nåt liknande eller så.

"Toppolitiker i Vallentuna agerade under falskt namn
I minst sju år har toppolitikern Mattias Andersson (C) använt ett alias vid kontakt med andra politiker och med förvaltningar. Han har också gått under falsk flagg på sociala medier, avslöjar Vallentuna Nyheter.

Nyheter
Publicerad 15:01, 10 okt 2016
Uffe Lindeborg
uffe.lindeborg@direktpress.se
073-6004089
I september i år mejlade Mattias Andersson (C) två gånger till Fritidsförvaltningen i en fråga som berör en av de nämnder han själv representerar, teknik- och fastighetsskottet.

Först förnekar han att han skrivit under pseudonym, men strax börjar han förklara hur han tänkt när han låtsas vara en annan person."


Vad ska Anders W Jonsson säga nu då? Blir Annie så där eldfängt upprörd?

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/toppolitiker-i-vallentuna-agerade-under-falskt-namn/

Anonym sa...

"Jag har undvikit att se de amerikanska presidentvalsdebatterna mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Jag har försökt se bitar i efterhand, men jag klarar inte av det. Det kryper i kroppen på mig."

Jag har sett alla tre presidentvalsdebatter, då inkluderat den mellan vicepresidenterna Pence (Republikanerna) och Kaine (Demokraterna). Kan säga att man nog inte behöver se de två första men den senaste, söndag natt svensk tid, skulle jag inte velat missa. Trump kommer ut och försvarar sexismanklagelserna med "locker room talk" och ber även om ursäkt och sedan svingar han mot Bill Clinton om att denne ägnade sig åt oförskämdheter mot kvinnor. Clinton försvarade sig knappt, hon vet ju vad maken har gjort. Partiledarna ville också diskutera politik och gjorde det: bl.a. Irakkriget, skatteregler, sjukvård, immigration.

Magne

Anonym sa...

Att sossarna går tillbaks till sandlådan och grinar som femåringar beror på att de vet att de förlorar sin framtid.Så enkelt är det.

Anonym sa...

HAHAHA
Stefan Löfven, mannen vars fot fastnat hans i mun, har nu bara Arnstad att luta sig emot.Inte ens Expo håller med.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/expo-inga-belagg-for-att-sd-anvant-hakkors/

Anonym sa...

"Jag har aldrig känt en sådan avsmak för svensk politik som jag gör just nu."

För mig toppade det någon gång 2009 eller 2010. Reinfeldt stod och pratade och fick stå utan kritik för sina direkta påhopp mot svenskarna och i synnerhet de som röstar på Sverigedemokraterna. En lärare till mig sade 2012 att när Reinfeldt talar lyssnar svenskarna som om han är en landsfader. Hade vid det ögonblicket lust att protestera mot den bilden av psykopaten, och meddela läraren att den statsministern är ett manipulativt ärsle. Jag satt dock tyst för den fortsatta trivseln, det var trots allt början av kursen.

Magne

Anonym sa...

DAN ELIASSONS WALK OF SHAME
http://www.uvell.se/2016/10/10/dan-eliassons-walk-of-shame-33696019


så behöver ingen undra längre.

Anonym sa...

Storpotäten ser hakkors där de inte finns.
Storpolitruken vill ändra spelreglerna och förbjuda SD.
Flashback ligger nere igen.
MS-sjuka hittas döda på muggen.
Gotland är kuvat.
Bilar bränns och skotten ekar.

Är det någon som fått det sämre?
Räck upp en hand!