torsdag 6 oktober 2016

Ett Sverige som inte är så fantastiskt längre


Sverige har aldrig varit perfekt. Det mesta är bättre än när våra föräldrar växte upp. Men det går inte att komma ifrån att mycket förändras till det sämre just nu. Den uppväxande generationen riskerar att få det sämre än vad vi fick.

Sverige är i dag landet där posten krånglar, där tågen inte går i tid, där polisen är i kris, där skolresultaten faller stadigt och där sjukvården haltar. Samtidigt. Politiken står påfallande handfallen inför allt detta.

Nämnde jag skolan? Sandåkraskolan är ett exempel på hur det kan se ut i dagens Skolsverige. Den har anmälts till Arbetsmiljöverket då platsbristen är så skriande att lärarna har fått ge upp sina arbetsrum och sätta in skolbänkar på toaletterna, vilket lokaltidningen kunde berätta om tidigare i år.

För oss som spanar efter en ny lya är det många aspekter som måste vägas in som inte har direkt med boendet att göra. Finns det en fungerande vårdcentral? Brinner det bilar på kvällarna? Hur ser brottsligheten i närmsta centrum ut?

Till detta kan numera även läggas om huruvida det finns tillräckligt med klassrum i närmsta skola eller om barnen får studera på toaletten.

Arbetsmarknads-(och numera även etablerings-)minister Ylva Johansson sade på fjolårets famösa tillställning "Sverige tillsammans" att "det är spännande att få vara med om när Sverige förändras".

Jo, tack. För den som har möjlighet att vid sidan om den digra skatteinbetalningen även köpa sig en bra sjukvård, skola och personskydd är nog livet i det nya välfärdslandet Sverige fina fisken. Dessvärre gäller det inte flertalet av oss.

31 kommentarer:

Anonym sa...

NEJ NEJ NEJ det går fantastiskt bra för Sverige!
Allt annat är surrealistiskt!
Så länge Alliansen gör som jag säger o inte tar stöd av SD kommer det att fortsätta o jag får bo kvar i Sagerska!

Stefan

Anonym sa...

Våra grannar i väst oroar sig i alla fall över den maoistiska (eller kanske nystalininistiska ?) förändringen av vårt land. Tino i Norge ca 45 minuter in: http://livestream.com/accounts/9417918/events/6372819/player

Anonym sa...

"Arbetsmarknads-(och numera även etablerings-)minister Ylva Johansson sade på fjolårets famösa tillställning "Sverige tillsammans" att "det är spännande att få vara med om när Sverige förändras"."

Sitter man en fredagskväll och tittar på en crime- och thrillerfilm typ "Menace 2 society" (sv. översättning "Hotet mot samhället") så är det ju spännande. Men inte vill man att det ska drabba en själv eller ens eget område. Jag menar att Johansson är den som tittar på thrillern med Sverige där många områden förvandlas till att ha skjutningar, etniska konflikter, våldsamheter, klankultur etc., precis som många ser en crime- thrillerfilm en fredagskväll och senare säger att den var spännande.

Magne

Anonym sa...

Hahaha nu vet tydligen inte Liberalerna om Björklund är partiledare eller inte.
Eller om det är Björklund som inte vet vad han vill?
Alliansen känns stabilt.Kommer bara en Reinfeldt tillbaks också vänder nog siffrorna.
Stefan sitter som fastsvetsad på tronen om inte SD växer.

Anonym sa...

Var visst bara riksdagen som tröttnat på Björklund.Lite förargligt kanske men det gör väl inte så mycket? Huvudsaken är att vi bekämpar desinformationen!

Anonym sa...

"Sverige har aldrig varit perfekt. Det mesta är bättre än när våra föräldrar växte upp. Men det går inte att komma ifrån att mycket förändras till det sämre just nu. Den uppväxande generationen riskerar att få det sämre än vad vi fick."

På radion hörde jag en svensk, född 1950-talet, att det har kanske inte blivit sämre men det har heller inte blivit bättre från hans egen ungdom.

Det man gör bäst nu är att skippa utbildning och ta ett arbete tidigt för att köpa lägenhet. Hade jag gett råd som lärare i grundskola eller gymnasium eller för den delen suttit som politiker skulle jag ge rådet till ungdomar att ta ett praktiskt arbete för att snabbt få lön och kunna köpa egen lägenhet. Utbildning i Sverige är till för dem som vill bli skuldsatta och stå där med koppen som en EU-migrant för att få ihop pengar till en lägenhet.

Magne

Anonym sa...

Det var naturligtvis Putilov eller Putin som smugit in i riksdagen och ändrat på websidan för att återigen lura stackars Aftonbladet!

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

"För den som har möjlighet att vid sidan om den digra skatteinbetalningen även köpa sig en bra sjukvård, skola och personskydd är nog livet i det nya välfärdslandet Sverige fina fisken."

Exakt så!

Men detta innebär även att om man är rik, framstår andra länder som allt mer attraktiva. Tidigare har det varit väldigt billigt att leva i Sverige jämför med t.ex Schweiz, eftersom man har fått mycket "gratis" som man i andra länder måste betala för. Men nu måste man snart betala för allt detta även i Sverige. Kvar finns då bara de höga skatterna. Varför ska man betala dessa??? Dessutom behövs det inget personskydd i Schweiz, även om du är miljardär. Det gäller knappast längre i Sverige.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Hade jag gett råd som lärare i grundskola eller gymnasium eller för den delen suttit som politiker skulle jag ge rådet till ungdomar att ta ett praktiskt arbete för att snabbt få lön och kunna köpa egen lägenhet."

Mitt råd skulle vara att försöka komma in på något av de universitet som fortfarande har kvar en del av sin internationella prestige, som Karolinska eller KTH, och sen gärna även försöka att gå utbytesår på något välkänt universitet i yttervärlden. Gör man detta, är det mycket lätt att få väldigt högbetalda jobb i valfritt västland. De svenska studielånen kommer då att framstå som småpengar och du kan nog betala tillbaka allt det första året du jobbar.

Men detta fungerar bara på de universitet som fortfarande är rankade och troligen inte så länge till. Men fönstret är fortfarande öppet och t.ex Karolinska har fortfarande en enorm internationell prestige, som det troligen tar ytterligare några år innan man har slösat bort.

Men merparten av universitetsutbildningarna i Sverige har redan noll värde i yttervärlden och att gå dessa är värre än meningslöst. Då är det helt klart bättre att skaffa sig något praktiskt yrke. Rörmokare och elektriker är t.ex ganska attraktiva jobb i många länder.

Det här med att köpa lägenhet i Stockholm verkar helt vansinnigt! Världens absolut högsta priser i relation till disponibel inkomst och landet håller i rekordfart på att förvandlas till en sophög i tredje världen.

Såg du att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tror att befolkningen kommer att öka med 650 000 personer fram till 2020? Vi pratar nu officiellt afrikansk nivå på befolkningstillväxten, trots att antalet asylanter har "normaliserats". Man röker några väldigt spännande svampar om man tror att Sverige kommer att vara ett fungerande västland om 10 år. Det bara går inte.

Anonym sa...

Det är rasistiskt att ogilla presstödet.
Och populistiskt att vara emot snabbtågen.
Samt teknistiskt att desinformera.

Alla ords lika värde?

Anonym sa...

Hej.

Utbildning lönar sig, och kunskap är makt.

Vad händer om man vänder på påståendena?

Den som har råd utbildar sig - med vilket måste avses den som har förutsättningar och förmåga till utbildning inom lönsam sektor (samt personlighet och fostran att kunna göra saker själv).

Den som har makt har kunskap - låter inget vidare, men blir sannare för var dag som går. Det är ju inte verkligheten sådan den är som är intressant, utan sådan den borde skola vara.

Om jag vore norsk, finsk eller dansk politiker skulle jag arbeta hårt för att passunion och obevakade gränser mot Sverige blev ett minne blott - en varfylld plita kläms ju bäst från alla håll, och den som inte stänger till kan bli sittande med svenskar på flykt om inte allt för länge.

Hysteri? Det var många judiska familjer som lämnade Tyskland i tid. De var väl också hysteriska kan tänka.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

Jag har nu varit i Polen ett antal gånger de senaste åren. Visst är husfasaderna på många håll risiga men lägenheterna är lika fina som i Sverige. Om 10 år kommer livskvaliteten i Polen vara avsevärt bättre än i Sverige. Jag vågar inte tänka på hur det kommer att vara i Sverige då.

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Om jag vore norsk, finsk eller dansk politiker skulle jag arbeta hårt för att passunion och obevakade gränser mot Sverige blev ett minne blott"

Det finns redan en ganska omfattande debatt om detta i Norge och Danmark. I Norge upprättade även regeringen konkreta planer på att stänga gränsen mot oss förra året.

Danmark inför gradvis inskränkningar mot svenskar. För 1-2 år sen var det en stor story att de inte längre accepterar svenska betyg på samma sätt vad gäller att komma in på en del utbildningar, som t.ex läkarlinjen. Om jag kommer ihåg rätt innebar detta att man då sa upp vissa nordiska samarbetsavtal som hade funnits länge.

Anonym sa...

Ser att Unni lämnar Dan och undrar när Anders följer efter?

Anonym sa...

@ Utlandssvensk:

Man kan säkerligen leva i många västländer som rörmokare, elektriker eller tandhygienist. Det är mer vad man finner sig till ro med. Men tar man Sverige och Stockholm som exempel är det lämpligast att sluta gymnasiet och ge sig in på en praktiskt inriktad karriär för att sedan kunna köpa bostad efter några år. Att ge sin elev rådet att den ska studera vidare efter gymnasiet är inte sjysst mot densamma, ifall det inte är så att eleven har föräldrar som kan ge dem några miljoner i "starta eget bidrag" för att betala för första bostaden.

Magne

Anonym sa...

"Jag vågar inte tänka på hur det kommer att vara i Sverige då."

Din bostad kommer vara mer värd. Det övriga angår inte svenskarna.

Magne

Anonym sa...

Det är en framgång för Sverige säger Morgan Johansson om att avtalet med Afghanistan som ger Sverige rätt att sända tillbaks afghaner som fått avslag på sin asylansökan.Sverige kan t.o.m skicka tillbaks afghaner som inte får stanna med tvång och Afghanistan kommer dessutom att ta emot dem.Det är en stor framgång för den humanitära stormakten Sverige och dess regering att man förhandlat fram detta mottagande eftersom man annars dragit in på biståndet.MP måste vara alldeles till sig eftersom framgångar är precis vad MP behöver.Sverige och Sveriges regering är en enda stor framgångssaga att berätta för de små vid läggdags.

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Anledningen till att jag resonerar som jag skrev i tidigare inlägg är för att ungdomar får hög skuldkvot (skuldkvot = totalt lån / disponibel inkomst) (https://blogg.skandiabanken.se/hem/Blogg/Bra-ekonomibloggen/Dates/2015/5/700-ar-mer-an-171/):

"Ta till exempel en ung låntagare (runt 25 år) i Stockholm. Vad tror ni denne låntagares skuldkvot ligger på? Ni kommer ihåg siffran 315. Dubbla den! Runt 700 är skuldkvoten för en ung låntagare som köper bostad i Stockholm. 700! Och glöm inte bort att detta är ett genomsnitt för gruppen unga låntagare i Stockholm – självklart finns det även spridning runt denna siffra."

Lite mer läsning (http://www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2015/02/Ungas-bolan-triggar-bostadsbubblan/):

"Exakt hur det ser ut bland Nackas och Värmdös ungdomar går inte att utläsa ur Riksbankens material. Men en väl fungerande lokal bostadskö, och ett större utbud av hyresrätter, hade sannolikt petat ner kommunerna några hack på skuldtoppen.
Nacka har sedan länge avvecklat sitt kommunala bostadsbolag och Värmdö är på väg åt samma håll.

Den dag bubblan brister, om den nu gör det, drabbas alla. Ironiskt är dock att ungdomar med låg lön är med och bygger upp trycket. Kanske hade det varit mer samhällsekonomiskt att ge dem vettiga möjligheter till en egen bostad redan från början?"

Magne

Anonym sa...

@Magne skuldsättningen (och därmed bobubblan) kan nog nästan helt förklaras av den onaturligt låga räntan. Historiskt har (någorlunda) riskfri avkastning på kapital varit 5%. Så att låna en miljon bör över tid kosta ca 50000kr/år realt (plus ev riskpremie.) ett hus som kostar 8 miljoner bör alltså kosta ca 400,000kr per år (vid noll procent inflation). Så om en månadshyra på 33000kr/mån (plus förslitning el och avlopp osv) inte är orimligt är villan ur ett historiskt perspektiv inte övervärderad. Jag lutar åt att vi har en bobubbla dvs att marknaden är "distortad" av att statslåneräntan för tillfället är negativ.

Anonym sa...

"skuldsättningen (och därmed bobubblan) kan nog nästan helt förklaras av den onaturligt låga räntan."

Jag vet att invandringsfrågan är den som jag mest berör och ingår i min expertis. Men jag är också lekmannaekonom och har förstått att låg ränta gör folk mera villiga att låna.

Magne

Anonym sa...

Hej.

@Magne 16:15

Jag har flera fd elever som faktiskt kan tänka sig att hälsa på sin gamle plågoande när man råkas på stan. Genomgående är att de som började arbeta efter gymnasiet är tacksamma för att jag var tydlig med att det är ens eget val när man är myndig, och att ifall man av en eller annan anledning kände ett senare behov av en termin på högre lärosäte så fanns med största sannolikhet sagda lärosäte och kurs kvar.

Jag skulle aldrig idag rekommendera en elev att ta studielån.

Vi har sådant överskott av långtidsutbildade akademiker i jag vet inte allt som arbetar med något helt annat än de tog lån för att läsa.

Ang. bostäder: känns det inte lite grann som att alla dessa rationella aktörer (stat, privat och korporativ) nu manövrerat sig i ett sådant läge att man står på sina händer?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Lotta Trouble sa...

Själv tror jag att om 5-10 år så införs terminsavgifter på universiteten. Det finns många anledningar till detta, men det främsta är naturligtvis att det kommer att saknas pengar. Dessutom: det är ändå huvudsakligen medelklassen som går på uni, så varför ska skattebetalarna subventionera medelklassen för att deras barn vill slå dank ett par år?

Vidare så kommer man att halvera föräldraförsäkringen - åtminstone för den fattigare delen av befolkningen (finns det NÅGON som tror att Muhammed i kaftan kommer att ta ut sina "pappamånader"? Inte ens Birgitta Ohlsson kan väl tro det?) Individuell föräldraförsäkring är helt enkelt SD's drömpolitik - fast det är pappskallarna i Fi etc som driver på. På ett snyggt sätt kan man påstå att man är feminist och för jämställdhet (och en God Människa) samtidigt som man gör en rejäl neddragning i bidragen till fattiga människor i förorten. Ein Teil von jener Kraft, Die stets das Böse will und stets das Gute schafft.

Anonym sa...

@ Utlandssvensk:

Jag har några bekanta från Italien och Kina som studerar på KTH. De båda ser faktiskt Sverige som ett framtidsland jämfört med sina hemländer och planerar att stanna här, vad jag förstått. En PHD på KTH får 28 000 SEK per månad medan lönen i Italien för PHD student ligger på 10 000 SEK per månad. Kinesen sade också att Sverige har bra löner jämfört med sitt hemland.

Snackade invandring med kinesen som studerar på KTH som sade: "Ni borde tänka på vilka ni vill ta emot. Selektivt välja." Fullständigt korrekt var mitt svar.

@ Rikard:

Det är rätt. Studentlån ger ofta skulder på 300 000 SEK efter färdigställd masterexamen och vidare ska du ta 1 500 000 SEK i bostadslån, alltså 1 800 000 i lån har ofta en färdig student efter bostadslånet är taget. Har man en ingångslön på 30 000 SEK i månaden har man då en skuldkvot på cirka 700 % av disponibel inkomst. Så den högutbildade kommer ju knappast undan med låg skuldkvot vid första köp av bostad, som artikeln som jag länkade till ovan tycktes påtala.

Det lämpligaste för en ung person är helt klart att ta en hyresrätt, men många jag pratar med säger "bostaden ökar i värde och det är bäst att äga bostad. Jättebra. Jag gjorde 100 000 kronor bara på bostaden under året som gått. Ta lån är en höjdare och jag betalar låg ränta men har inte alls en aning om att den en dag kan höjas", resonerar några jag talat med.

@ Lotta Trouble:

Sossarna skulle inte göra utbildning avgiftsbelagd, för det är inte "den svenska modellen". Återstår för de borgerliga att föra en sådan fråga.

Magne

Utlandssvensk sa...

@ Lotta,

Jaha, nu kör vi Goethe på tyska!! Modig infallsvinkel i svensk debatt!! Nu väntar jag med spänning på Rilke och Jünger!

Om befolkningen ska öka med 650 tusen under tre år, så lär terminsavgifter framstå som ett fullständigt meningslöst samtalsämne om 10 år. Det kommer nog att finnas betydligt mer akuta saker att prata om....

Anonym sa...

Klara besked från Janne Björklund i dag?
Han har avgått...eller inte.
Han ska samarbeta med S....eller inte.
Han är med i en Allians....eller inte.

Bäst hade varit om Janne kastat upp handskarna på hyllan och sagt adjö.

Anonym sa...

Polisen skickar in förstärkningar till Gotland med specialkompetens.
En insatsstyrka vad det verkar.Nu ska uppstudsiga gutar kväsas.Det mångkulturella samhället
är den enda också för dem.Behövs det så finns också militär på plats sedan en kort tid.
På Gotland ska ett slags inverterad samtyckeslag gälla.Det har Stockholm bestämt!

Anonym sa...

Ja, man har tvingats ändra sexualbrottslagen för att det blev nya behov tydligen. Skolans pengar täcker inte behovet. Landstingens pengar är slut. Polisens resurser räcker inte. Kommunerna måste höja skatten för de som fortfarande betalar skatt. Såg nyheterna att 112-personal inte har resurser utan sätter in automatisk telefonsvarare vid toppar.
Ett samhälle i fritt fall för Svenska invånare. Migrationsverket är enda myndighet, som verkar ha obegränsat med resurser för konstlade asyl-rättigheter, som egentligen aldrig funnits. Som sagt, det var bara under andra världskriget när Norge och Danmark var ockuperade, som asyl-skyddet var fullt motiverat för de som kom över gränsen.
Undrar fortfarande hur lagligt det kan vara att prioritera invånarnas välfärds-pengar och resurser godtyckligt till främmande människor av asyl-skäl, som inte finns på riktigt.

Lotta Trouble sa...

@Utlandssvensk: Goethe: only for you! + @Magne:

Som jag ser det, vilket de flesta (andra) "troll" även verkar göra, är att det är verkligheten bestämmer ditt handlingsutrymme - inte bisarra önskedrömmar om hur det "borde" vara. Om befolkningssammansättningen förändras så att gruppen utfattiga människor med små möjligheter att vara tillräckligt produktiva för att kunna efterfråga de avancerade tjänster som existerar, så finns det bara 2 utfall: 1) köbildning, med resultat att det är slumpmässigt vem som dör i kön i väntan på korrekt cancerbehandling ("solidaritet") 2) förändrade system som tydligare kopplar betalning till erhållen tjänst. (I "extremfallet" är det naturligtvis 1:1, vilket är det normala vid andra behov. Exvis, den som behöver en Porsche får betala för en Porsche och inte en Lada. Och tvärtom! Den som behöver en Lada betalar för det och inte priset för en Porsche.) "Solidaritet", därför att riktig solidaritet är något mellan jämbördiga individer (något ganska egoistiskt m.a.o.) - inte välgörenhet/snällism.

Jag är eg inte alls höger. Jag gillar välfärdsstaten. Jag tycker att den är effektiv och gynnar(/de) företagsamhet (exvis gör äldreomsorg att arbetskraft kan flytta från Korpilombolo till Västerås - och gamla mamma ligger inte ensam och dör i sin stuga!) Tyvärr har detta kontrakt brutits - och då får man anpassa sig till ett annat system. Eftersom det är omöjligt - i verkligheten, inte bisarra SD-fantasier - att utvisa folk, så gäller det att gilla läget. (Håller med Utlandssvensk att vi gott skulle kunna höja återvändandebidraget - 10-dubbla det och det vore ändå billigare - eftersom det faktiskt är vi som vår otroliga dumhet har lurat massor med människor att komma hit). Jag anser också att det är omöjligt att höja skatterna till "vad som behövs" (ca 40 kr i kommunalskatt) eller att expropriera egendom (som vissa inom vänstern - till sin heder - faktiskt tycker, men inte talar så högt om) så finns bara en väg: AVVECKLA VÄLFÄRDSSTATEN. Sänk skatterna till kanske 10-15% (som på 30-talet) och ha kvar barnbidrag och grundpension. (Det är fortfarande välfärd. Så var det inte förr i tiden.) Om skatterna vore 10-15% (givetvis på hela lönekostnaden, som arbetstagarna i stället verkligen får ut som lön) så vore det inga problem för de flesta inom medelklassen att både betala för samtliga av dagens välfärdstjänster. Kanske t.o.m. för en hygglig skola, även om just skolan är ett särskilt problem som även är förstörd rent innehållsmässigt (de totalt värdelösa pedagogiska metoderna) så det är inte säkert att man ens med pengar kan köpa en vettig utbildning i Sverige.

Utlandssvensk sa...

@ Lotta,

" AVVECKLA VÄLFÄRDSSTATEN. Sänk skatterna till kanske 10-15%"

Visst, men ungefär så är det redan i Schweiz. Detta innebär absolut INTE att man då kan hantera inflöden av stora mängder MENA människor. Verkligen inte!!!!! Om man försökte att trycka in liknande antal som man nu gör i Sverige, skulle det bli väpnat uppror. Det är inte ett skämt!

Jag skrev en längre kommentar angående min syn på det här med välfärdsstat och immigration här:

https://detgodasamhallet.com/2016/08/06/en-kalsuparteori/#comment-36426

Bakgrunden är att han som driver den bloggen, Patrik E, är fadern till friskolesystemet i Sverige samt nu driver tesen att immigrationen orsakas av mekanismer i välfärdsstaten, något han kallar VIK (Välfärdsindustriella komplexet).

Anonym sa...

Själv tror jag att om 5-10 år så införs terminsavgifter på universiteten. Det finns många anledningar till detta, men det främsta är naturligtvis att det kommer att saknas pengar. Dessutom: det är ändå huvudsakligen medelklassen som går på uni, så varför ska skattebetalarna subventionera medelklassen för att deras barn vill slå dank ett par år?

Jag tror tvärtom. Det finns redan terminsavgifter för studenter från länder utanför EU. Och de är så missnöjda att de kräver pengarna tillbaka. Om fler skulle behöva betala själva, och därmed börja ställa krav på utbildningens kvalitet skulle illusionen om det svenska "kunskapssamhället" rämna totalt.

Däremot är terminsavgifter naturligtvis det enda rimliga sättet att få styr på den svenska skolan. Alltså även grundskola och gymnasium. När folk betalar själva för saker ställer de krav. Det är därför dyrare varor/tjänster måste vara bättre än billiga dito. På en fri marknad, alltså. När staten/kommunen köper - och "någon annan" betalar - kan man leverera vad för skit som helst. Inte ens kommunerna levererar ju kvalitet till sig själva när de driver skolor. Varför skulle då någon annan göra det?

Anonym sa...

"Bakgrunden är att han som driver den bloggen, Patrik E, är fadern till friskolesystemet i Sverige samt nu driver tesen att immigrationen orsakas av mekanismer i välfärdsstaten, något han kallar VIK (Välfärdsindustriella komplexet)."

Man är bra trångsynt ifall man har det som orsak till invandringen från tredje till första världen. Vem vill inte bo fetare än ett stenhus? Rinkeby är Beverly Hills för somaliern Mohamed eller Abdi från Irak. Dessutom bor de ju med sina landsmän, alltså ett litet Somalia eller Irak i Sverige.

Magne