lördag 22 oktober 2016

IS-krigare är inte vilka kriminella som helst


Den senaste veckans stora snackis har varit hur Sverige och svenska kommuner ska hantera de IS-sympatisörer som återvänder från striderna i Irak och Syrien.

Vi kan backa ett och ett halvt år till våren 2015. Då släpptes ett strategidokument "i arbetet mot våldsbejakande extremism". Den rödgrönrosa majoriteten ville bemöta återvändarna genom att skapa ett tätare samarbete mellan försörjningsstödsenheter, stadens Jobbtorg, Arbetsförmedlingen och de kommunala bostadsbolagen.

Föga förvånande tolkades detta som att IS-krigare och sympatisörer skulle mötas av en samordnad och välkomnande insats från Stockholms stad så snart de återvände. Det miljöpartistiska socialborgarrådet Ewa Larsson kallade detta stolt för "Stockholmsmodellen". Dokumentet kom att bli så kritiserat att det snart drogs tillbaka från Stockholms stads hemsida och ersattes av ett nytt som tonade ned de kritiserade delarna.

Spola fram till i dag. Frågan om hur kommuner ska hantera återvändande IS-sympatisörer har åter hamnat i strålkastarljuset efter att Lunds samordnare mot våldsbejakande extremism yppat något som påminner om Ewa Larssons "Stockholmsmodell". Så här beskrivs den av Sveriges Radio:
I Lund är slutsatsen att avhoppare från våldsbejakande extremistiska grupper ska hanteras som avhoppare från andra miljöer, till exempel den organiserade brottsligheten. Efter en utredning av personens behov kan kommunen hjälpa till med boende, sysselsättning och försörjning. 
Det arbetssättet får stöd i en rapport från den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Rapportförfattaren, Christoffer Carlsson, menar att en person som vill lämna extremistmiljöer ofta behöver stöd för att kunna göra det.  
– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det.
Resonemanget från både Lund och den nationella samordnaren är förbluffande naivt. Det är naturligt att kommunen fokuserar på sociala insatser i stället för rättsliga - de sistnämnda ligger på polisens och rättsväsendets bord. Men naiviteten blir tydlig när återvändande IS-krigare som har ledsnat på att halshugga fler otrogna jämställs med exempelvis avhoppare från en nazistisk grupp.

Lunds kommunala samordnare Anna Sjöstrand gör inte saken bättre när hon hävdar att "man får ju samma hjälp som övriga som söker hjälp hos oss" och tillägger att "vi kan ju inte säga att för att du gjorde ett felaktigt val så har du inte rätt att komma tillbaka och leva i vårt samhälle."

Ett felaktigt val. Som om det handlade om snatteri eller möjligen en bilstöld i sena tonåren. En så här hopplöst infantil inställning till folkmördare och dess sympatisörer får vi bara inte ha. Ej heller hos kommunala företrädare som ska behandla alla kommuninvånare lika.

I efterhand har det uppstått en diskussion om vad den där handlingsplanen i Lund egentligen innehöll. En titt på den visar att Lunds kommun ser på avhoppade jihadister som vilka exkriminella som helst, vilket jag tror är ett misstag.

Sydsvenskan gör en stor grej av debatten när tidningen hävdar att "Borgerliga politiker trodde på myter om lyxliv för avhoppade IS-krigare". Det är fascinerande att Sydsvenskan i en artikel som vill knäppa några borgerliga politiker på näsan själva gör sig skyldiga till en halmgubbe redan i rubriken. Något lyxliv har ingen pratat om - däremot har relevanta invändningar inkommit mot tanken på att avhoppade IS-jihadister ska få hjälp med bostad och arbete.

Det bästa vore förstås om dessa människor med blod på sina händer aldrig kom tillbaka till Sverige över huvud taget. Men när de väl gör det måste vi fundera över vad som är bäst för hela samhället, inte främst för den som återvänder.

Det kanske är så att vissa brott är så fasansfulla, och utgör brott mot hela mänskligheten, att medborgarskapet faktiskt kan dras tillbaka. Personen i fråga har i dessa fall exkluderat sig själv från det svenska samhället. Den saken borde utredas.

Oundvikligen finns en rad rättssäkerhetsaspekter här som måste beaktas - om en person inte kan fällas för brott, kan samhället ändå ge sanktioner? Ska vi i stället för att tänka integrering tvärtom tänka exkludering av före detta IS-jhadister?

En sak är i alla fall säker: vi ska inte inbilla oss att integrering av IS-sympatisörer i det öppna demokratiska samhället kan ske med jobb och bostad. 

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Jag antar att man anser det logiskt givet svenska politikers tidigare hanterande av olika krigsförbrytare och liknande.

Jag antar också att politiker från Riksdagspartiet, med sina sju partiledare, givet allas lika värde håller en av islams barnamördare som lika mycket värd en svensk pensionär.

Det gör inte jag.

Det gör ingen jag känner väl man ställer frågan vem de skulle ge den enda livbojen.

Vårt land styrs av människor som i en situation mellan att hjälpa dig, eller en av islams förkämpar, singlar slant.

Något att tänka på.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Grunden är att alla blir ståtligt liberalt demokratiska när de passerar den svenska gränsen.
Det är också därför alla från polis till tanten i kassan på Ica förnekar att det var IS som eldade upp shiiternas bönelokal i Malmö.Det är helt enkelt omöjligt eftersom liberala demokrater inte eldar upp varandras bönelokaler.

Anonym sa...

Kalle Kniivilä heter journalisten på Sydsvenskan som står för bevakningen av Lunds s.k arbete mot våldsbejakande extremism.
Det är Kalle som bestämt att det är en tidningsanka.Det är också Kalle som idag kör trumfkortet.
" Uttalandet upprörde många och fick stor spridning i sociala medier och i tidningar även långt utanför Sveriges gränser."
En flod av hatbrev.Näthat.Troll och allt det där. De goda får alltid hatbrev från näthatarna,trollen,faktaresistenta och rasisterna.
Alltid.Alltid.Alltid.
Klart de gör.Annars vore de ju inte de goda?

http://www.sydsvenskan.se/2016-10-22/lund-arbetar-forebyggande-mot-extremism

Anonym sa...

Liknande händer dagligen i vårt samhälle när åklagare mfl underlåter att utvisa grova brottslingar och istället låter dem stanna, ofta helt fria att skada fler människor.

Att då behandla IS-terrorister på samma sätt är ju bara en förlängning av den komplett idiotiska inställningen.

Ansvariga borde skämmas och aldrig mer visa sig ute, men de verkar sakna de känslorna.

Anonym sa...

IS-krigarna får komma tillbaka av ett skäl. De ska göra sånt som svenskarna har slutat att göra, att rösta på sossarna till vilket pris som helst. Makten framför allt.

Anonym sa...

http://www.dt.se/dalarna/borlange/kommunen-vill-inte-hjalpa-avhoppande-is-soldater

Borlänge kommuns inställning går tvärtemot till exempel Lunds, som menar att avhoppare från våldsbejakande extremistiska grupper ska hanteras inom ramen för arbetsmetoden "sociala insatsgruppen" som är en etablerad arbetsmetod för att underlätta avhopp från kriminalitet.

Kenneth Persson (S), jobbar med frågor om våldsbejakande extremism och håller inte med och tycker att det är en väsentlig skillnad på avhoppare från högerextrema miljöer och IS.

– Högerextremism kan vara frågan om att man har begått mindre brott. Här pratar vi om brott mot mänskligheten, det är terrorister. Man halshugger människor, skjuter människor och våldtar kvinnor. Att man skulle se på det här som vilken brottsling som helst är mig främmande, säger han.

Läs också: IS försöker rekrytera i Borlänge

Fd moderat sa...

Jag läste en kommentar om detta. Personen påpekade att även den som har anslutit sig till IS som kock eller sjukvårdare är medskyldig till brotten. De har genom sitt agerande stöttat IS.
Sedan är det ungefär som om man skulle ursäkta medlemmar ur SS som ville hoppa av i mars 1945 när t o m de insåg vartåt det barkade. De som vill hoppa av IS nu gör det för att de inser att IS är på väg att förlora.

Anonym sa...

Det numera vedertagna (tror jag) psykologiska begreppet "stockholmsyndromet" kan utan tvekan sättas som diagnos för en stor del av den styrande svenska s.k. eliten.

Anonym sa...

Jag brukar vanligtvis inte läsa avpixlat, men de har en artikel av en doktorand (nationalekonomi) som beskriver situationen förträffligt så jag rekommenderar även er försynta medkommentatorer att svälja principerna och läsa den: http://avpixlat.info/2016/10/22/nej-vi-maste-inte-hjalpa-is-krigarna/ /Nietzsche

Anonym sa...

Är inte helt säker på att jag vill att kommunalskatten går till dom här grabbarna faktiskt.Är ganska så säker på att grabbarna kan stanna där dom är.
I Malmö räcker inte pengarna till en ordentlig socialtjänst men köpa nyanlända bostadrätter för den kommunala skatteutjämningen går bra.Det har det rödgröna styret bestämt.
Vi i Sverige behöver en revolution snarast.Vi måste görs oss av med
idioterna i toppen på pyramiden!

http://www.express.co.uk/news/world/723942/ISIS-kills-250-children-dough-kneader-burns-men-alive-oven-Syria-Open-Doors-report

Olof sa...

Jag håller med den krönikan som Mathias Bred skrev i GP; de som frivilligt anslutit sig till IS bör betraktas som minst jämförbara med frivilliga svenskar i SS, och egentligen värre eftersom det här helt saknas legitim statsbildning plus att IS varit väldigt tydliga med sina brott mot mänskligheten så alla som deltagit på deras sida kan förväntas vara fullt införstådda med vad de är delaktiga i.

Men till skillnad från SS svenskarna bör vi faktiskt försöka göra upp med det så vi inte får ytterligare en skamfläck på det svenska samvetet. Eftersom det här till stor del handlar om ren terrorverksamhet så bör Sverige upprätta utlämningsavtal med länderna där IS varit verksamma som medger utlämning för vidare rättslig prövning.

Anonym sa...

På 1980-talet hade spanska polisen en hemlig specialgrupp (GAL) som lönnmördade ETA-soldater. Och då var inte ETA ens i närheten av vad IS är.

Anonym sa...


"Inom asylrätten är det en grundläggande princip att den asylsökande ska göra sitt behov av internationellt skydd sannolikt. Det är den asylsökande som enligt svensk rätt har bevisbördan, vilket innebär att det är denne som i första hand har att åberopa och till verket komma in med relevanta uppgifter för att verket ska kunna bedöma behovet av skydd. För de fall den sökande inte medverkar eller inte presterar vad som är rimligt i det enskilda fallet ska ansökan avslås."

http://www.svd.se/migrationsverket-arbetar-pa-fel-satt-med-asyl

Anonym sa...

Inte bara Sverige som är fantastiskt.Men DN är nog fantastiskare om inte fantastiskast?
Fy dom som skriver negativt! Bättre då att hantera problem så här:

"Gängkriminaliteten delar landet på mitten."

"– Vi vet inte varför det ser ut så här, säger polisens analyschef Emma Hedenvind."
"– Nej, vi har inget bra svar.

Det har inte heller Brottsförebyggande rådet, som ansvar för den statliga forskningen kring brottsutvecklingen."

Några svar har inte DN heller.Men så ställer man ju inte frågorna heller förstås.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gangkriminaliteten-delar-landet-pa-mitten/

Magne sa...

"Jag brukar vanligtvis inte läsa avpixlat, men de [...] beskriver situationen förträffligt så jag rekommenderar även er försynta medkommentatorer att svälja principerna och läsa den: http://avpixlat.info/2016/10/22/nej-vi-maste-inte-hjalpa-is-krigarna/ /Nietzsche"

Är den läskig? Jag har sett att många medier inte beskriver så som DN, SvD, SvT och SR gör. På de sidorna får jag alltid en tillrättalagd bild av vad som sker. Jag vill inte få något som kan liknas vid att Sverige inte är det trygga svenska landet utan en mångkulturell härva som har laglöshet och sådana hemskheter. Kan du garantera mig att jag inte stöter på sådana hemskheter som alternativa medier sprider? Jag vågar inte klicka på de där sidorna som inte förvränger information. Alla mina vänner vill inte heller läsa de där läskiga sidorna som Avpixlat, Fria tider och Nya tider, där tar de upp läskiga händelser som gör att jag sover dåligt om nätterna. Jag tror inte jag vågar klicka på den där Avpixlat-länken du skickade, nu tar jag en grogg i stället och läser en tillrättalagd artikeln i DN.

Anonym sa...

IS-krigare? När blev terrorister krigare? IS är, i varje fall i min värld, inget annat än terrorister. Måhända har du en annan åsikt. //tompas11