onsdag 5 oktober 2016

Väljare som inte har något att förlora


Varför stöder så många amerikaner Donald Trump? Frågan ställs överallt men ingen, allra minst i Sverige, tycks ha något vettigt svar att ge.

Hillary Clinton anser att det beror på att alla, eller åtminstone hälften av Trumps väljare, är rasister, homofober, islamofober och sexister. Men svaret förefaller faktiskt vara betydligt enklare än I ett land där 8 procent av befolkningen har förtroende för kongressen är det inte så förvånande att en outsider som Donald Trump kan vinna stöd.

Det som siffran 8 procent illustrerar är ett avgrundsdjupt gap mellan väljare och politiker, en förtroendeklyfta som gränsar till politisk apati och desperation. Ur detta har Donald Trump kunnat bygga ett växande stöd.

David Blankenhorn vid The American Interest reste runt och frågade Trump-supportrar hur de resonerar. Många har invändningar mot Trumps beteende men vill för allt i världen inte ha ännu en president med politiken i blodet. De har fått nog av elitpolitiker som alltid lovar mycket men aldrig levererar. För många blev nog Barack Obama droppen som fick bägaren att rinna över.

En Trumpväljare sammanfattar hur många verkar resonera:
Jag är beredd att ta en chans på Trump eftersom de andra har ljugit för mig. Vad är det värsta som kan hända? Att han inte gör det han säger att han ska göra? Det har jag sett i 30 år.
Denna krassa kommentar belyser något som svenska medier inte riktigt har greppat. Halva amerikanska valmanskåren har inte gått och blivit rasister. De har fått nog av ett politiskt etablissemang som aldrig levererar, och det enda sätt de kan uttrycka detta på så att det går fram är via valsedeln.

Hillary Clinton representerar detta etablissemang mer än kanske någon annan, och inte bara det: hon står för status quo. Clintons budskap är inte ett nytt Amerika utan samma Amerika som hittills. Ett som inte riktigt fungerar.

Jag beklagar att det inte var en bättre outsider än Donald Trump som lyckades fånga upp denna vrede bland väljarna. Men jag förstår allt bättre varför många kommer rösta på honom.

Oavsett hur det går i valet har Trumps framgångar satt tydliga spår för framtida presidentval. Om Hillary Clinton vinner i ett jämnt val kan vi räkna med fler kandidater i nästa val som försöker locka en säkerligen växande skara av besvikna och förbannade väljare. Vilket kommer göra det svårt för Clinton att bli omvald.

Väljare som inte anser sig ha något att förlora är livsfarliga för etablissemangspolitiker. De kan inte talas in i ledet. De kan inte skrämmas till underkastelse. De inte köpas med valfläsk, för de har hört samma skit i decennier.

Den 8 november kommer miljoner av amerikanska väljare göra det som nästan 13 procent av svenskarna gjorde 2014: lägga en röst som först och främst är en pungspark mot det politiska och mediala etablissemanget.

Värdet av denna pungspark ska inte underskattas.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det är så enkelt att ett svenskt etablissemang inte vill se ett amerikanskt etablissemang bli bortröstat eftersom de då inte kan förneka att det också kan hända i Sverige.
I Sverige skulle det få som bieffekt att mängder med journalister,proffs-tyckare,forskare och programledare blev arbetslösa och karriären skulle vara slut.Jag tycker den rädslan syns tydligt i klassen på de argument som framförs.

Anonym sa...

Väljs Hillary Clinton så är det slutet för det Republikanska partiet. 12 miljoner illegala sydamerikaner och fler kommer också in i landet. Demografin kommer göra att republikanerna aldrig vinner ett till val eftersom sydamerikanerna är vänster och röstar på Demokraterna.

Ann Coulter brukar förklara det här ingående och tydligt.

Magne

Anonym sa...

Den himmelska ironin och anledningen till att man inget har att förlora.
"Hårdare tag mot våldtäkt - nytt förslag uttrycker vad som är okej sex" skriver Sydsvenskan samtidigt som åklagaren i Visby släpper de anhållna för gruppvåldtäkten.Bevisläget är besvärligt,identitet och signalemente hemligstämplat.Eller så gäller bara inte lagen för dem med funktionshinder?
Feministerna är i varje fall gladare än vanligt!

Anonym sa...

Folk är konstiga. Vissa tycker att det är konstigt att Trump får så många anhängare, medan andra tycker att det är märkligt att Clinton förs fram som en kandidat. Jag tror att det är intolerans som gör att folk hatar antingen Donald eller Hillary. Men få verkar förstå att de förmedlar sina budskap på helt olika sätt. Tänk er en händelse som väcker folks känslor. Läs om samma händelse i olika media. Hur tror ni att en händelse förmedlas i en kvällstidning respektive på UDs hemsida. Ganska olika skulle jag tro och få skulle känna igen sig när de läser på UDs hemsida medan många tar till sig kvällstidningens berättelse som trovärdig, kanske rent av självupplevd. I detta perspektiv är det lätt att förstå varför Trump har sådan stor framgång.
Sedan kommer det klassiska politikerföraktet att göra sitt till. Clinton har suttit i maktens centrum i decennier och hennes väljare ser henne oftast bara inför val. Hur många känner igen sig i Clintons berättelser och hur många känner igen sig i Trumps? De flesta vet ju att Clinton gång på gång har sagt en sak och gjort något annat, medan Trump är ett oprövat kort som ofta återberättar episoder på ett ganska brutalt vardagsspråk. Vanligt folk känner igen Trumps språk från fikabord på jobbet och från afterworks, medan Clintons språk är till för de redan frälsta inom etablissemanget.
Nu ifrågasätts Trump pga en stor förlust i en tjugo år gammal deklaration. Förstår inte folk att det är stor skillnad på en bokföringsmässig förlust och en förlust i kontanta pengar. Det är likadant i Sverige. Om ett företag har bokfört en förlust slipper det att betala skatt för förlusten, företaget får dessutom kvitta tidigare förluster mot vinster framöver tills det bara har bokförda vinster och på detta sätt kan en bokförd förlust ett år ge skattelindring flera kommande år. Därför är det många företag som köper förlustföretag för att kunna minska sin skatt. Jag har sett hur företag som levererar till vår välfärd gjort sådana avdrag. Förlustföretag är en lukurativ bransch, en bokförd förlust behöver inte betyda att någon förlorat pengar och det kan till och med betyda att ägaren till förlustföretaget har en tillgång som kan ge ytterligare intäkter genom försäljning till någon som tycker sig betala för mycket skatt.

Anonym sa...

Sexualbrottslagen handlar naturligtvis bara om vita cis-män. Dessa är ju naturligtvis ansvariga för ALLA våldtäkter. (OBS ironi).

Hans Li Engnell sa...

Spara kommentarerna om den föreslagna nya sexualbrottslagen. Det kommer en bloggpost om det också lite senare i dag/i kväll.

Anonym sa...

Kompetensregnet, berikningen och den lönsamma invandringen.Malmö kräver nu att få sin försörjning tryggad.Generösa bidrag kostar visst i Skåne också? Men att etablissemanget handskats lite ovarsamt med sanningen vore att gå för långt? Eller?

"Att Malmö har många hushåll med låga inkomster är till stor del en följd av att staden under decennier burit en oproportionerligt stor del av ansvaret för den svenska flyktingmottagningen. Men asylpolitiken beslutas av riksdagen, den är därmed ett nationellt ansvar. Då är det inte orimligt att den ekonomiska bördan bärs solidariskt."

"Malmös situation är svår men i grunden varken unik eller självförvållad."

http://www.sydsvenskan.se/2016-10-04/populistiskt-hackande-pa-malmo

Anonym sa...

En rätt skitnödig Jan Helin försöker i Expressen hitta någonstans att sätta ner fötterna för att här bottnar han i varje fall inte.Sannolikt rycker någon av de vanliga ut och kastar fram en livboj.Han simmar ju för sitt liv stackarn.Så vad gör Anne Ramberg, Ulf Bjereldh, Expo, Cecilia Hagen och Henrik Arnstad?
Vad väntar dom på?
Ajdå, är det dom som guppar där ändå längre ut? Hur ska det här gå?

Anonym sa...

Hur många i det här kommentarsfältet vet att Trump och Clinton har starka politiska band sedan nittiotalet. Jag ser bara en Win-Win för Clinton, och en Loss för Bush inom det republikanska partiet. Glöm skådespeleriet i debatterna...

Anonym sa...

Hej.

Amerikaner brukar vara intuitivt benägna att ha anlag för spelteori (i min anekdotiska erfarenhet...). Då blir ju Trump det rationella valet. Antingen är han, som påpekas, lika illa som föregående, eller så är han bättre. Sämre än föregående verkar inte existera vare sig personen röstade Obama eller ej.

Till den kommande bloggposten om Sexualbrottsutredningen vill jag föreslå följande glada trudelutt: [https://www.youtube.com/watch?v=9tvk7WzXOVs]

Man kan också roa sig med Wikipedias sammanfattning om den som sången ovan handlar om:
[https://sv.wikipedia.org/wiki/Sexualbrottsutredningen]

Tänk att dåtidens feminister var grogrunden för dagens, där alla män är talibaner och man inte får se skillnad på kulturella patriarkala strukturer.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det går upp för både amerikaner och svenskar att eliten ljugit för dom i många år.
Då kan det sluta lite hur som helst.Klart eliten gör sitt bästa för att undvika det.

Arthur sa...


Om de åtta procenten som har förtroende för kongressen kan det passa att lägga till att en större andel har förtroende för sina egna representanter.


Anonym sa...

Jag tror att den viktigaste frågan för amerikaner inför valet är om Amerika ska bli mer eller mindre amerikanskt, mer eller mindre europeiskt. Vem man då ska rösta på blir mycket tydligt.

Frihetsgudinnan sa...

Har just sett klart TV-serien "USA enligt Oliver Stone" som sänds på urplay.se Mycket intressant om USA's politiska historia sedan 2:a världskriget!
Sista avsnittet handlar om Obama, näst sista om Bush. Dessa ger en tankeställare som inte gärna kommer fram i MSM. Är det någon som vet om det stämmer att Norska Nobelkommittén bett att få tillbaks priset från Obama, eller om det bara är en skröna? Efter att ha sett avsnittet skulle jag förstå att kommittén återkallade priset.
http://urplay.se/program/195242-usa-enligt-oliver-stone-aren-med-obama

Anonym sa...

Nu vet vi vilken värld Cecilia Hagen lever i (http://www.expressen.se/kronikorer/cecilia-hagen/sluta-rasista-sluta-nazista-sluta-terrorista-och-extremista/):

"Jag var i hennes värld i somras, i Vimmerby. Där framfördes tolkningar av hennes böcker i fantastiska scenerier.‬‬"

Hennes egna ord. Hagen befinner sig i Vimmerby och beskriver hur hon är Skorpan Lejonhjärta (de Goda) mot "den grymme, riddar Kato" (populism, sverigedemokrater).

Nu förstår vi Hagen. Vi andra är i Sverige och försöker se hur denna värld är. Hagen hur världen ser ut i Astrid Lindgrens värld Vimmerby.

Någon annan journalist (Anders Lindberg?) kanske befinner sig i världen Midgård i "Sagan om ringen" och tror sig vara Frodo som kämpar mot Sauron (populism, sverigedemokrater)?

Galenskap?

Magne

Anonym sa...

De klagar på Trump för att han stött på en gift kvinna.
Jag har haft en gift kvinna som älskarinna. Inledningsvis visste jag inte att hon var gift och när hon berättade detta var "skadan" redan var skedd var det ju bara att fortsätta.
Visste Trump att tjejen han stötte på var gift när han stötte på henne?