fredag 14 oktober 2016

När feminister demonstrerar för misstänkta våldtäktsmän


Jag är en stark anhängare av rättssäkerhet. Det är en helt grundläggande del i ett fungerande demokratiskt samhälle. Vad rättsosäkra samhällen gör med tillit mellan människor och i slutändan hela samhällsstrukturen vet vi alltför väl.

Den som är anhängare av rättssäkerhet kan inte samtidigt ursäkta lynchjustis. Det är rättsstaten som ska döma, inte medborgarna. Förvisso finns det där oundvikliga sociala straffet som följer när någon förklarats skyldig i domstol för vissa brott, men det juridiska straffet måste en domstol stå för efter en rättssäker prövning av framlagda bevis.

Det som har hänt i Visby har åter fört upp frågan om rättssäkerhet och lynchjustis på dagordningen. Bakgrunden är att en rullstolsburen kvinna anmälde till polisen att hon blivit våldtagen av flera män. Fem män som uppges vara asylsökande är skäligen misstänkta men släpptes efter förhör. Åklagaren ansåg inte att det fanns bevis nog för att häkta dem. Detta skapade en oerhörd upprördhet bland många gotlänningar. En demonstration hölls och sedermera fick ansvarig åklagare påhälsning i sin bostad.

Det sistnämnda är att gå över gränsen och ska fördömas. Åklagaren har sedan dess bytts ut och ärendet utreds fortfarande. Men det är egentligen inte detta som är det mest anmärkningsvärda i denna historia, utan hur medier och politiker reagerar.

I det inslag om händelserna på Gotland som sändes i Sveriges Radio kallades de fem misstänkta männen för "syndabockar". Jag trodde att jag måste ha hört fel. Men nej, precis så beskrev SR:s medarbetare Jenny Pettersson de misstänkta. Jag har faktiskt aldrig hört något liknande i den svenska statsradion (lyssna på klippet här). Hon sade ordagrant så här:
Det är egentligen två grupper som man kan prata om. Det är gotlänningarna, som är upprörda över en sån här händelse, och att en kvinna ska ha utsatts för det här i en svag... i hennes ställning... då av fem män. Och då blir det naturliga då att hitta nån slags syndabockar i det här, och vilka blir syndabockarna? Jo, det blir de här fem männen och åklagaren, som då inte häktade de här personerna.
Det är viktigt att poängtera att dessa misstänkta inte är dömda än. Men de är under utredning för ett särdeles avskyvärt brott - att ha våldtagit en mer eller mindre försvarslös kvinna i rullstol. Det är inte en lynchmobb som har pekat ut dem utan kvinnan som har anmält. Om vi ska tro landets feminister ljuger kvinnor inte om sexuella övergrepp, så vi får med den logiken utgå från att övergreppet verkligen har inträffat.

I detta läge blir reaktionen från medier och politiska partier ytterst märklig. Att kalla misstänkta för "syndabockar" antyder att de skulle vara oskyldiga. Detta ska en domstol avgöra, inte Sveriges Radio.

För att göra det hela ännu mer skruvat har Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ på Gotland beslutat anordna en demonstration mot rasism och sexism. Företrädare för Svenska kyrkan deltar givetvis.

De partier som kallar sig feministiska anordnar alltså ett slags informell stöddemonstration för de misstänkta våldtäktsmännen. Inte heller detta har jag någonsin hört talas om tidigare. Det är så skruvat att det nästan blir komiskt.

Sverige blir i sanning allt märkligare för var dag som går.

Läs även:
I allmänhetens tjänst - granskning av public service

36 kommentarer:

Gammal tant sa...

Ok, om de här söta små flyktingbarnen är syndabockar så är väl Julian Assange också det men jag har inte sett några fackeltåg för hans skull. ;)

Anonym sa...

Och mitt i alla de absurditeterna tar sig gotlänningar, som ingen lyssnar på men alla pekar finger åt, rätten att föra sin egen talan.Ok, kanske saknar det den stil och finess man annars vant sig till med men man tar sig den rätten.Det är det saken gäller.
Naturligtvis kastas lynchmobb etc in i diskussionen lika snabbt som tillmälen av typen rasist/fascist/nazist annars.Det hör till.Det följer reglerna.
Tråkigt nog för en väloljad vänsterliberal elit i kungliga hufvudstaden är det något man får vänja sig vid.Folk kommer ta sig rätten att föra sin egen talan.

Fd moderat sa...

Jag har slutat att häpna över vad som händer i Sverige. Inget är för dumt. Ponera att fem svenska män skulle ha våldtagit en asylsökande kvinna, hur skulle det låta då?
Sedan kan man påstå som en person gjorde i samband med övergreppen på nyårsafton i Köln att övergreppen utfördes av tyskar eftersom förövarna inte var på semester i Tyskland.
När fem män utan svenskt medborgarskap genomförde en gruppvåldtäkt på en Finlands-färja hävdade kåkstad- och skörbjuggsliberalen Fredrik Segerfeldt att förövarna var svenskar för att de hade klivit ombord på färjan i Sverige. Huruvida en person som klev på en bår i Marseille till Korsika med automatik blev fransman kunde han dock inte svara på.

Anonym sa...

"Gotlandsmedier går ihop mot våld och hat"

"”Aldrig tidigare har reportrar, ledarskribenter och utgivare tillsammans tagit sig an ett angeläget ämne på det här sättet. Vi har lagt konkurrensen åt sidan för att tillsammans stå upp för demokrati och mot våld och hat”, skriver printchefen Ulrika Fransson i ett pressmeddelande."

Vi har lagt konkurrensen åt sidan för att tillsammans stå upp för tolkningsprivilegiet?

http://www.journalisten.se/nyheter/gotlandsmedier-gar-ihop-mot-vald-och-hat

Anonym sa...

Ja vad menar hon egentligen? En syndabock är någon som får bära skulden för fleras skulder. Menar hon att de får bära skulden för alla sexuella övergrepp som skett i migrationsvågens spår? Även om de kanske "bara" är skyldiga till ett? Att åklagaren får bära skulden för rättsväsendets undfallenhet gentemot gärningsmän i allmänhet och inte bara dessa? I vilket fall är det svårt att förstå att någon blir förvånad över att det kommer en reaktion, jag är förvånad över att det dröjt så länge. Varför kan man inte hålla två tankar i huvudet: nej man får inte hota åklagare och ja vi måste göra allt för att förhindra att den här typen av övergrepp begås.

Anonym sa...

Men dom härna clownerna då? Som sätter skräck i Sverige?
Sverige skulle vara ett mycket tryggare land utan clowner! Det måste vara polisens uppgift att omedelbart gripa dom.Regeringen kan skärpa straffen för allt clowneri och varför inte en manifestation mot clowner? Uppbackad av MSM och en debatt om att manliga clowner är värst?
Har den feministiska regeringen tagit avstånd än? Varför införs inte ett generellt förbud emot clowner? Stämmer det som vänstern säger att det bara är en bråkdel av alla clowner som uppträder osnyggt? Kan man komma åt problemet med fler fritidsgårdar och en statlig clownskola? Är det tillräckligt utrett vad som får en normal människa att aktivt välja att bli clown?

Frågorna hopar sig men jag ser inga svar.Vem tar ansvar?

Anonym sa...

Gotlandsmedier går ihop för asyl-sökares rätt att våldta rullstolsbundna närhelst de får lust. Har man inga bevis? Vad krävs för att det skall anses som våldtäkt, fysiska skador? Är det kampen mot våld och hat? Nej det är kampen mot SD, till vilket pris som helst. Medier har ju även gått ihop om att döma Julian Assange innan han var dömd. Men för att slippa ge SD rätt varje dag, så tar man hellre de misstänkta gärningsmännens parti. Fy f*n vad klibbig och totalitär politiken och samhället börjat bli. Det känns som en evighet i tid fram till nästa val.

Anonym sa...

"Person i clownmask jagas efter knivdåd" skriker Aftonblaskan ut.
Tänk om hen tagit av sig masken då tänker jag?
Blir inte signalementen lite kinkigt också för Aftonblaskan då?

Anonym sa...

Ja men det är ju vad jag brukar säga: om det nu verkligen vore så att dessa utpekade personer verkligen ägnat sig åt vad kvinnan hävdar att de ägnat sig åt ja då är det i feministernas skruvade värld så att det hela är orsakat av den vite mannens hegemoni. Det är helt enkelt det vita patriarkatet som (i så fall) våldtagit kvinnan, den vita heterosexuella cis-mannen har genom sitt rasistiska och rasistiska förtryck av den Andre, förmått dessa fem att förgripa sig på kvinnan. /Nietzsche

Anonym sa...

Hej.

Om det varit omvänd etnicitet - hade det sett likadant ut då? Vi känner väl svaret på den frågan.

Notera skillnaden i hur media hanterar detta och mordförsöket mot två poliser i Hallonbergen: där fritogs en misstänkt av en grupp om femton till tjugo kringstående. Ordet lynchjustis, medborgargarde, eller vigilantism dyker inte upp. Inte heller ett pip om hot mot rättsstat, eller liknande, och definitivt inget specialkommando av poliser som skickas in för att upprätthålla ordning, eller att Riksdagspartiets eget Gestapo (EXPO/AFA) skickar extra spioner och angivare till området.

Läxan för svenskar tycks vara att om du vill ha rättvisa, så sköt det tyst, sköt det snyggt, och använd inte elektroniska media, samt gräv ner empati och samvete bakom knuten.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Jag får upplevelsen att det här är som en miljöpartist beskrev: "Att våldtäkter sker när asylsökande och nyanlända bor i Sverige är förståeligt, eftersom de har med sig sina upplevelser hemifrån." Det är min spontana reaktion, efter läst detta och om fallet, att etablerade medier, feminister och antirasister (läs miljöpartister, f!are och Anders Lindbergare) framställer dem som är anklagade för våldtäkt som syndabockar i och med att de inte kunde veta att "fem män inte ska våldföra sig på en kvinna i rullstol mot hennes vilja".

Detta är Sveriges feminister, antirasister och medier.

Magne

Anonym sa...

@Rickard -man börjar gnugga sig i ögonen är det här verkligen på riktigt? Samhället/samhöllskontraktet håller bokstavligen på att slitas i stycken - och istället för att adressera problemet genom fler poliser/lärare/bostäder/friare marknad/bidragsstopp lever man i en paranoid värld av rasist- och nazistspöken (hade lika gärna kunnat vara marsianer).

Fd moderat sa...

Rikard, lärare

jag tor att det var du som påpekade för mig när jag skrev att Sverige var på väg att bli rasistiskt mot svenskar att det redan är det. Jo, så är det.

Idag fick jag ett nytt bevis för det när jag läste om att ensamkommande fick sina körkort betalda med skattemedel, en förmån som inte svenskar har hur fattiga de än är.

Inte nog med att vi svenskar behandlas sämre numera. Dessutom får vi höra att vi dessutom är rasister som inte släpper in alla som vill hit och att de invandrare som finns här blir rasistiskt behandlade.

Jag skulle inte bli förvånad om SD får 30% i nästa val.

Anonym sa...

Det är mycket mordhot på Gotland nu.Från alla håll och kanter.
Det kan bli en munter helg på öjn för influgna insatspoliser.
Men det är inte syndabockarnas fel.Det är det aldrig.

Anonym sa...

Tråkigt att en sådan samhällets stöttepelare som Awad Hersi känner sig tvungen att avgå.
Till och med hans eget parti, det gröna Miljöpartiet, har deltagit i drevet.
Nu påstås det att problemen med Hersi var kända innan han blev vald men att han trots det valdes.
Det är ett fullständigt orimligt påstående.Något sådant kan bara inte ske i Miljöpartiet som faktiskt sitter i regeringen.
Hersi är bara ännu en syndabock och saknar helt egen skuld.Han är dessutom utlandsfödd och
har hela tiden varit en garant för partiets framgångar i storstan.Men i dessa tider ska
vi inte prata för mycket om det.Det gagnar bara det rasistiska mörkrets krafter som
gynnas av att Miljöpartiet tappar ännu en av sina gröna toppnamn.

http://www.dn.se/sthlm/awad-hersi-avgar/

Anonym sa...

En bra saklig kommenterande text av Li Engnell. Sällsynt i media nu för tiden.

Anonym sa...

Hej FD Moderat,

Om inte M, var hittar du hem idag?

Anonym sa...

Skillnaden är nog att Herr Assange är skyldig 😎

Anonym sa...

Hej.

@Fd Moderat:

Jo, jag brukar reta mig på att det ständigt är i futurum man omtalar landets problem, när imperfekt vore mer korrekt. Ta nu inte det personligt (såvida du inte är Wolodarski eller Lindberg som smygbloggar) :) utan som ett uttryck på hur subtilt kommunikationskriget bedrivs gentemot oss.

Hur många svenskar skulle vara beredda att gå med på att det 'kan bli problem' jämfört med 'det är redan sk*tstora problem' t ex, eller på att socialism, fascism och nazism är i grunden samma ideologier? Så hjärntvättade är vi att vi inte förmår inse hur extremistiskt det här landets Riksdagsparti egentligen är, och jag själv är inget undantag.

Jag kommer dagligen på mig själv med att framkväka väl inövade passiviserande fraser som 'blir kriminell' eller 'har hamnat i utanförskap' trots att jag egentligen menar 'har valt att'.

Tur att det finns bloggar som den här där man kan tänka och tala fritt; finge jag inte möjlighet och rätt att framföra mina åsikter (med 'risken' att bli tillrättavisad eller motsagd - den skall inte underskattas för ens utveckling!) vore jag tvungen att döda min inre röst.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Somebody is wrong on the internet sa...

Skedde det en påhälsning i bostaden hos åklagaren?

Den som utreder saken påstår i en intervju att det inte förekom hot, våld eller ens en konversation. Inte heller var de misstänkta inne i bostaden eller på tomten. Man verkar ha uppehållit sig utanför på gatan. Tids nog får vi veta om det har förekommit olagligheter.

Anonym sa...

Gotlands sak är vår

Anonym sa...

"När feminister demonstrerar för misstänkta våldtäktsmän" innebär det att landet är sjukt, kanske t o m så sjukt att det är bortom räddning. Groteskt är ett annat ord, en havererad rättsordning ett annat, ett land och folk på väg mot sin naturliga plats, historiens skräphög innan området ta över av starkare folk med starkare övertygelser.

Olof sa...

Jag har hittils tyckt att tanken på att det skulle finnas en våldtäktskultur i väst varit helt absurd.

Men det verkar som jag inte letat på rätt ställe. Borde tydligen tittat nogrannare på de där våldtäktskultursidorna, kanske granskat lite våldtäktskulturarbetare och synat våldtäktskulturmarxisterna. För det här är nog första gången jag sett något sådant stöd för en anklagad.

A nonym sa...

Är nog lättare att bara börja benämna kulturvänstern helt enkelt som våldtäcktsvänstern.

Fd moderat sa...

Anonym 19:46,

jag hittar inte hem i något parti men kommer åtminstone i riksdagen att rösta på SD.

Fd moderat sa...

Rikard, lärare,

jag tar det absolut inte som kritik. Förvisso är det svårt att acceptera vissa tankar jag ibland får.
Jag är ytligt bekant med några av Sveriges främsta invandringsförespråkare. När jag läser hur de formulerar sig kan jag se hur de gör allt för att ljuga inför sig själva. De hittar på argument och låtsas att de problem vi har endast beror på för höga ingångslöner och att en avreglerad bostadsmarknad skulle lösa alla problem vi har med invandring. De ljuger också om överrepresentation vad gäller invandrar och kriminalitet och sexuella övergrepp. Jag kan inte tro att de inte vet för de är inte ointelligenta. I jämförelse med dem är jag betydligt mer realistisk.

Anonym sa...

Så börjar media larma om att mannen som konfronterar flyktingarna är känd nazist eftersom det med absolut säkerhet gör flyktingarna oskyldiga enligt medialogiken.Vilket väl måste betyda att det i grunden är feministiskt att anse att svenska kvinnor får ta en för laget helt enkelt?

Anonym sa...

De som tror att Assange är skyldig borde läsa förundersökningsprotokollet, men självklart ska detta utredas precis som alla andra misstänkta brott.

https://minfil.org/10s4h3b5b0/Julien_Assange__v_ldt_kt_FUP.pdf

Anonym sa...

Expressen tar tydligt ställning i den infekterade debatten om clownerna.
"Om jag skulle se en av dem hoppa fram och skrika i ens ansikte med en clownmask. Då skulle jag slå honom i huvudet, dra av masken och köra upp den i ändalykten på honom".

Av någon anledning anser Expressen att clowner, skyldiga som oskyldiga, ska misshandlas och därefter våldtas.Även icke-clowner bör ta avstånd från Expressens extremistiska och clownofobiska utspel.Att ta lagen i egna händer på det sätt Expressen förespråkar är ett hot mot vår liberala demokratis grunder.

http://www.expressen.se/sport/mma/conor-mcgregors-hot-mot-skrackclownerna/

Anonym sa...

I en situation där hederliga medborgare inte längre litar på att lagen står på deras sida kommer många så småningom att dra slutsatsen att de själv måste skipa rättvisa. Kanske var det ett embryo till detta som vi såg på Gotland. Mitt råd är i så fall "skjut, gräv och tig" eftersom rättssamhällets hela tyngd obönhörligen kommer att falla på den som själv vågar utmana statens rättskipningsprivilegium. Vederbörande kommer då att upptäcka att den myndighet som nyss varken hade resurser eller intresse att utreda upp ens allvarliga brott mer än gärna ingriper med full kraft mot dem som visar sitt missnöje genom att ta lagen i egna händer. Det är nu bara en tidsfråga innan någon faktiskt går över gränsen på riktigt och hur ogärna jag än vill se detta hända så är det en konsekvens av att våra folkvalda och våra myndigheter inte sköter sitt jobb.

Anonym sa...

Awad Hersi som igår blev tvingad att avgå från allt i miljöpartiet blev igår överfallen och misshandlad.
Polisen har inget signalemente och har heller inte gripit någon.
Jag vet ju inte men polisen borde undersöka om det inte kan finnas någon clown bakom det hela?

http://www.sydsvenskan.se/2016-10-15/omstridd-politiker-misshandlad

Erik sa...

Ej menat som försvar gentemot journalisten, men jag är fortfarande på det stadiet att jag tror public service om att ändå besitta någon slags anständighetsgränser, varför jag börjar undra om hon verkligen på fullt allvar menade att uttala sig med den semantiska innebörd som hennes ordval fick. Kan det vara ett resultat av den allt sämre språkhanteringen (även bland förmenta "proffs" som journalister); hon begrep helt enkelt inte vad ordvalet med "syndabockar" gav för vidare innebörd åt satsen?
Det är inte att hålla hennes kommunikativa förmågor särskilt högt att spekulera i de banorna, men det känns trots allt som en mindre nedgörande tanke än att hon faktiskt menade precis vad hon sade.

Anonym sa...

Frank Sinatra - Send in the Clowns

"Don't you love a farce? My fault, I fear
I thought that you'd want what I want, sorry my dear
But where are the clowns? Send in the clowns
Don't bother they're here"

https://www.youtube.com/watch?v=K1fVQGESUTo

Anonym sa...

Ja, eller inte !!!!

Thomas sa...

Syntax Error, ja. Att hata manligt, patriarkalt våld mot kvinnor är viktigt för do-gooders och radikalfeminister, men att hata "vita straighta män" är ännu viktigare. Om ett sådant här fall skapar en kontrast mellan de avskydda vita svennemännen och ensamkommande afghanska unga män (som dessutom inte har någon bakgrund här i landet, eftersom de är nykomlingar), då väljer PK-gänget att implicit stödja afghankillarna (eller exakt vilket -stan de nu kommer ifrån) som förmodligen begått en grov gängvåldtäkt.

Samma mekanism som i mediebevakningen av We are Sthlm och Putte i Parken, och helt sjukt.

Anonym sa...

I den libertarianska hörnan märker jag att ingen vågat lyssna på vad de hemska, hemska nassarna haft att säga om händelseutvecklingen.

Att mannen som skällde ut de misstänkta våldtäktsmännen blev godtyckligt gripen i sin arbetsbil har man missat.

"Hoppsan, du har visst lite flackande blick, kom med här till station ska vi se om du kanske är narkotikapåverkad!"

Att polisen samtidigt gjorde en gryningsräd i familjens lägenhet och beslagtog hans och hans flickväns datorer har man heller inte kommenterat.

(Polisen kom fram till att han hade googlat åklagarens namn(!!!) och någon i rörelsen hade visst satt en tejpbit med nasse-logga på en bil utanför bostaden. En tejpbit!)