tisdag 25 oktober 2016

Andrummets år


Efter att ha tagit emot en kvarts miljon asylsökande under två år kommer 2016 att bli hågkommet som andrummets år. Inte för att allt nu bara rullar på likt en välinoljad kedja utan för att 29 000 personer, som beräknas bli det antal som registreras under detta år, är ett så markant trendbrott mot hur det har sett ut under de senaste åren. Men tittar vi historiskt får vi en annan bild.

Först ska konstateras att 29 000 asylsökande inte är ett oansenligt antal - det motsvarar halva Gotlands befolkning. Inte heller historiskt är det lite. Blickar vi tillbaka över åren från millennieskiftet hittar vi inte mindre än sju enskilda år som legat lägre och flera år som tangerat denna siffra (se statistik för åren 2000-2015 här). Från 2010 inleds en ökning som sedan eskalerar år för år till toppen 2015. På 80- och 90-talen är hälften så många, mellan 10-15 000 asylsökande, en normal siffra (se statistik för åren 1984-1999 här).

Aftonbladet gör trots detta sitt bästa för att förstärka intrycket av 2016 som ett lugnt år när de sätter rubriken att det väntas komma "130 000 färre flyktingar" under 2016 jämfört med rekordåret 2015. Som om 163 000 var något slags normalläge att jämföra med.  Migrationsverket räknar med 36 700 asylsökande under nästa år. Var dessa människor ska bo vet ingen.

Lena Mellin upprepar samma misstag som många begått före henne när hon hävdar att ingen kunde förutse det som hände förra hösten när så många asylsökande kom på så kort tid. Hon tänker på Migrationsverkets sommarprognos och glömmer att myndigheten lade en annan prognos inför 2015 som tog höjd mot över 100 000 asylsökande.

Myndigheten väntade sig alltså ett rekordår. Detta glömde både media och politiker bort i villervallan efter valet. Men siffrorna fanns där.

I oktober 2014 spådde Migrationsverket att 2015 skulle bli ett rekordår för svenskt asylmottagande, betydligt högre än 1992. Och detta efter att verkets egna boenden tagit slut och med ett riktigt tufft 2014 med över 80 000 asylsökande i bagaget. Varningsklockorna borde ha ringt, både på dåvarande generaldirektören Anders Danielssons kontor och på den nye statsministerns. En krisplan borde ha tagits fram där och då. Men icke.

2012 var året då Migrationsverket fick slut platser på sina egna anläggningsboenden och började upphandla privata akutlösningar. Det var då Bert Karlsson och många andra såg chansen att tjäna riktigt mycket pengar. Dessa boenden avvecklas nu i rask takt. Alla som fått sin asylansökan beviljad ska nämligen kommunplaceras enligt den nya anvisningslagen, vilket ställer exceptionella krav på kommunerna i bostadskrisens Sverige. Integrationen kommer att försämras när akuta och dåliga boendelösningar blir långvariga.

Det är om detta och ett förmodat växande bidragsberoende bland utrikes födda som samhällsdiskussionen kommer handla under de kommande åren. Hittills har vi sett väldigt lite av krismedvetenhet hos regering och riksdag.

Sverige kommer få betala en dyr nota under lång tid för en politik som spårade ur.

Läs även:
Ivar Arpi

29 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Liknande beteende kan observeras hos andra missbrukare: efter en 'näta döden'-upplevelse orsakad av överdos o/e sviter av långvarigt missbruk sker en kort uppryckning varpå missbrukaren tror och känner att denne nu har etablerat kontroll över missbruket (vilken drog eller vilket beteende det är spelar ingen roll), för att snabbt återfalla för en sista intensiv period innan missbrukarens kroppsliga system kollapsar totalt.

Melin, Migverk, Wolodarski, Lindberg med flera på den långa lista av missbrukande langare och kolportörer i lidande för andras pengar är dock mest som den sortens missbrukare som köper en stor mängd av sitt rusmedel med familj och vänners egendom som säkerhet hos langaren.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

De har knaprat Pervitin (Herman-Göring-piller) alldeles för länge.

Anonym sa...

Ekerö kommun meddelar att man inte tänker ta emot de som migrationsverket anvisar.
Kommunalt uppror på ingående?

Anonym sa...

Lägg till Carl Bildt till den skara av lidandets kolportörer som menar att ett kriminellt samhälle höjer bnp,så jag antar han menar att dagens migration är bra,lite vardagligt lidande får enskilda stå ut med, vi blir alla rikare,eller bara Bildt och hans likar?

Anonym sa...

Precis. Hade det kommit 250.000 förra året hade de tyckt att 163.000 varit lite. Lite är under 3.000. Det är ändå innevånarantalet i en mindre stad. Lagom framöver är noll tills på förhand väl definierade mål för integration och bostadsbrist uppnås. Till alla debattörer: Våga prata volymer!!!

Anonym sa...

Dock lyckades Löfven få Europa att ta sitt ansvar om än inte på det sätt han hoppades. Nu får vi 2% av asylansökningarna vilket motsvarar vår andel av befolkningen. När Löfven öppnade murarna på Medborgarplatsen, påhejad av alliansen, tog vi emot 14%. Och det hade effekt, för därefter toppade vi med 23% av antalet asylansökningar.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Nej, det är inget andrum. Det har beviljats 94 000 uppehållstillstånd hittills i år. Räkna sedan med minst 400 000 anhöriginvandrare kommande tre år. Det finns en eftersläpningseffekt, men om ett par år landar hela byken i kommunernas och skattebetalarnas knä. Vi snackar om den perfekta stormen och alla moders systemhaveri. Blir det dessutom lågkonjunktur så talar vi 30-talsdepression, plus social oro och upplopp.

Anonym sa...

Jag förstår inte alls Li Engnells tvekan om invandrarna kommer ha bostad eller ej. Vad brukar ske? Mig.verker får det de behöver. Anders var Anders och fick 100 miljarder kronor på ett år 2015 och nästa ledare för koloniseringsprojektet får sina pengar för att buda på villor, bostadsrätter, andrahandslägenheter etc. Det hela bottnar i att man inte kan sätta ett pris på en människa, dock räknar man på sjukvårdsutgifter för cancerpatienter, men det är tyvärr svenskar.

Magne

Anonym sa...

Liknelsen som rickard gör är klockren ty politikerna samt journalisternas godhetsknarkande har gjort att hela sveriges befolkning är med missbrukare, många säger nej till dessa missbrukare men majoriteten blundar och hoppas på att de ska ta tag i problemen men moder svea har fått obotliga skador som skapar systemkriser inom alla viktiga samhällsfunktioner. Moder svea är döende och där finns inget botemedel, vad som ska ersätta moder svea är en öppen fråga.

Anonym sa...

Jag skulle vända på steken. Vad Är det för fel på missbrukare? De skadar mestadels sig själva och är åtminstone ärliga - det kan knappast sägas om "godhetsknarkarna".. man sparkar uppåt -inte på de som redan ligger- det är det bara fega kräk som gör. /Nietzsche

Anonym sa...

Klart att staten inte kan tvinga kommunerna. Varför räknar staten norrlands inland som "svaga" kommuner? För att de har få invånare? Men de bidrar med skog och vattenkraft och mer pengar till staten än andra kommuner med många fler invånare.

Anonym sa...

Ja hur f*n ska det gå för Sverige? (Ofinansierad) Massinvandring, bobubblornas bobubbla (som fått det att verka som att Sverige AB gått som tåget), genustrams/identitetspolitik, nedmonterad polis/försvar/rättsstat och kärnvapenryssen i vattnet utanför. /Nietzsche

Anonym sa...

Men miljöpartiets sammanbrott kan varken Löfven eller AKB göra något åt.Bonniermedia gör en här insats.Antagligen för att pressa AKB till samarbete med Löfven?

Fd moderat sa...

Lustigt att personer som tidigare följde Ayn Rand slaviskt och tyckte att varje människa var ett mål i sig själv och att man inte fick leva på andras bekostnad numera omfamnar tanken att det är helt ok att leva på andras bekostnad. I alla fall om man säger sig vara flykting och den man lever på är svensk.

Anonym sa...

Det blir intressant att se om fler kommuner följer i Ekerös spår och vad staten i så fall ska göra åt det.Det är heller inte otroligt att det blir moderata kommuner som är först ut och i så fall kommer frågan vad ska AKB göra åt det?
MP uppvisar alla tecken på en förestående implosion som kan ta alla möjliga vägar.Det förändrar en hel spelplan och frågan blir vad återstående 6-klöver ska göra åt det?

Anonym sa...

Ekerö tillhör de kommuner som erhåller slantar i det kommunala utjämningssystemet och för 2015 handlade det om 3 815 SEK/invånare. De kommuner som tog emot mest låg över 16 000 per invånare.

En hämndlysten stat skulle naturligtvis kunna hota med indragning av utjämningsbidraget men det är som med EU när de vill tvinga Orban till att efterfråga muslimer, hur göra det utan att det framstår just som hämndlystet och utanför regelverket?

Anonym sa...

Hej.

@Nietzsche:

Vad det är för fel på missbrukare? Att missbruket tar över personens liv och den offrar allt och alla runt sig i sin dödsspiral. En missbrukare behöver hjälp, men den hjälpen får aldrig vara sådan att den möjliggör fortsatt missbruk, och den måste alltid vara sådan att kraften och viljan kommer från missbrukaren. Ärliga är de inte, om du inte menar det självförakt som de kan uppvisa väl de börjar slåss mot sitt begär.

Jag använder dock missbruk som en liknelse och parallell för att tydligt beskriva en snarlik mental process. Lika lite som den som efter varje arbetsdag på ren impuls och av vana slappnar av med 'ett glas vin, till maten' (dvs ca fyra till sex dl vin, samt ca sex cl starksprit och kanske en eller två burkar öl) ser sig som alkoholist, eller ens i närheten av att vara alkoholist (för alkoholister är ju sådana där som sover i portar och prång - inte rattar en dyr bil i villaförorten) kan 'godhetsknarkarna' se sin egen roll i skapandet av dagens läge.

Jag använder vardags-alkoholism ovan då det troligen är det vanligast förekommande, och därmed den form som de flesta av oss har lärt oss blunda för.

Du får gärna visa en annan eller bättre liknelse - jag tycker missbruk passar då psykologin, som sagt, verkar snarlik. En annan möjlighet är förstås religion då det även finns gott om tendenser till homosocial sektmentalitet bland De Goda. Gemensamt är ju att saken blir sitt eget ändamål, men att detta döljs via rationaliseringar för att motivera och urskulda faktiskt agerande, istället för de konkreta kausala konsekvenserna.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Jag förstår din liknelse men föredrar religionsmetaforen. "Godhetsapostlarna" skadar framför allt (oss) andra när de förstör samhället. Visst finns det exempel, men det finns inget nödvändigt samband mellan alkoholism eller narkomani och skada för annan part. Många kreativa genier som skapat fantastiska konstverk har tex varit gravt alkoholiserade eller knarkat sig till döds. Världen hade helt uppenbart varit en mindre angenäm plats utan dessa. Man bör därför inte moralisera mot missbrukare, utan respektera deras val och erbjuda hjälp om de vill sluta. Att moralisera över dem är i mitt tycke dygdetiskt (de är människor som inte uppnår samma förfining som oss andra etc) eller religiöst (all religion är naturligtvis avskyvärd). /Nietzsche

Anonym sa...

Hoppas detta ligger inom ämnet eftersom detta blir en konsekvens av invandring från fjärran.

Li Engnell har ofta berört identitetspolitik och så har även Arpi, Marteus och Dahlberg, sådana jag betraktar har snarlik uppfattning av identitetspolitik som Li Engnell.

Marteus för resonemanget att Sverige kan ta en annan väg än USA och de flesta andra mångetniska samhällen eftersom vi är Sverige uppe i Norden med de allra mest liberala och aningslösa idéerna på klotet (http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/vem-ar-vit-vitare-vitast-i-hollywood/):

"USA kommer inte undan frågor om ras och representativitet. Det borgar landets historia för, med slaveri, raslagar och djupa etniska klyftor. Men Sverige är inte USA. Vi borde tänka över väldigt noga hur mycket identitetspolitisk nit vi vill importera och vad priset kan bli.
Det finns en annan, bättre amerikansk filosofi att utgå ifrån. Den står inskriven i självständighetsförklaringen: "all men are created equal"."

Så Sverige ska komma undan frågor om ras och representativitet genom att ha denna import av människor från tredje världen? Vi meddelar svarta, afghanar och MENA att detta är Sverige, de kan alla bli som svenskar och behöver inte bry sig om identitetspolitik. Jag tycker det är naivt av Sverige att vi kan gå emot människors vilja att identifiera sig med en grupp och påkalla att så ska man inte få tänka. Vill svarta se sig själva i TV-rutan så behöver de kvoteras in och så är det ifall de ska ha fler folk på universitet. Det blir helt enkelt en uppläggning där man ska kvotera in svarta osv. Har svårt att se att svarta inte skulle vilja se sig själva i rutan. Ifall svenskarna blir minoritet i Sverige skulle vi nog vilja ha vita i rutan och inte enbart afghaner, MENA och svarta.

Jag tror identitetsmotståndarna försöker kringgå människans inneboende vilja. De försöker skapa den liberala sfären för sina värderingar som går stick i stäv med hur människan resonerar.

Magne

Lars Åhlin sa...

Egentligen borde inte notan behöva bli så fruktansvärd dyr ändå, om man tillämpar mitt (delvis efter Bert Kalsson) förslag. Det är: Avsätt en del av dagens asylboenden till förläggningar för dem som fått uppehållstillstånd som flyktingar eller skyddsbehövande. Alternativt bygg särskilda barack- eller tältförläggningar långt från befintlig bebyggelse. Bedriv där språk-, samhälls-, och yrkesutbildning, svara för hälso/sjukvård, bespisning, kläder, internet mm, men undvik kontaktbidrag.

Kräv egen försörjning för boende utanför "flyktingförläggningar", betala inte bidrag till personer som inte försörjt sig själva i Sverige ett visst antal år innan bidragsbehovet uppkom. Inför de sociala krav i EBO-lagstiftningen som exempelvis Boel Godner efterlyser, dvs tillåt inte hur många boende per lägenhet som helst.

De nyanlända som har möjlighet att ta ett vanligt arbete kommer att göra detta. Så länge antalet nya asylsökande i Sverige (bl a genom att Sverige blir mindre attraktivt) kommer förläggningarna/lägren efter hand att kunna avvecklas.

Anonym sa...

"Lena Mellin upprepar samma misstag som många begått före henne när hon hävdar"

Lena Mellin gör inga misstag.Hon är fullt medveten om att hon ljuger.Det är det som är Lena Mellins uppdrag.Att ljuga.Fullt medvetet.

Anonym sa...

Haha
man får inte glömma regeringspartnern : MILJÖPARTIET.
Nu går Ojnareskogen samma väg som kolbiten och som Miljöpartiet.
Så var det med den framtiden!

Anonym sa...

Som jag ser det måste hela PK-sörjan rensas ut. Det gör politiker som Donald Trump och Nigel Farage allra bäst. De ger medier och dumma politiker på näsan gång efter gång. Man kan anse dem ohyfsade och populistiska i sina budskap, men de talar klarspråk och kommunicerar med "folket" (de är därmed så att säga populister) utan att säga att "lösningar" kommer med progressiva idéer som kan liknas vid enhörningar.

Nigel Farage vs Eminem: So empty without me: https://www.youtube.com/watch?v=JZoqhMgStB4

Trump Train (Official Music Video) - High Energy!: https://www.youtube.com/watch?v=OwDiPrFCM0M

Magne

Anonym sa...

Det här är ju vad MSM, diverse komiker och forskare berättat för oss hela tiden.
Sverige blir bara tryggare och tryggare i takt med allt fler skjutningar och färre poliser.
Vi 08:or kan glädja oss åt samma trend som Malmö och Göteborg!

http://www.metro.se/nyheter/allt-fler-skjutningar-i-stockholm/HdzpjA!l4u1eETPtAcumVfMkYKIBg/

Anonym sa...

"Liberalerna går framåt i TV4/Novus senaste väljarbarometer. Partiets stöd ökar med en procentenhet till 5,7 procent, vilket är den enda förändringen som är statistiskt säkerställd i oktobermätningen."
Enligt Dagens Industri om TV4/Novus opinionsundersökning.
Att M backar 1.7% och SD går fram 1.5% är alltså inte statistiskt säkerställt.
Alltså möjligen inte sant eller ens sannolikt faktiskt.
Liberalernas 1% är liksom mer lagomt och dessutom mindre och får då betraktas som statistiskt säkerställt?

/tror jag genast återgår till kaffesumpen

Anonym sa...

Hej.

@Nietzsche:

Det är inte en fråga om etikett-etik, utan om empiri, i mitt fall.

Den svenska narkotika- och missbrukspolitiken är i grunden moraliserande, ja, och därmed slumpmässigt framgångsrik då den inte utgår från empiri och nödvändighet. Missbruket i sig är inte ett val då det har en sammansatt kärna av personlig oförmåga till självkontroll och självdisciplin (vilket i sig självt har flera orsaker och varierar med individen), psykiska problem orsakade av till missbruket relaterade faktorer (påverkan på hjärnkemi, stressnivå, ekonomi, m fl) samt psykologiskt/fysiologiskt beroende (vanligast vid substanser men kan förekomma på annat vis).

All hjälp måste vara sådan att den tvingar den med missbrukarproblem (oavsett varför eller vilket) att konfrontera sig själv och besegra sig själv - att ta kontroll, och att veta hur man tar kontroll. Väl där kan missbruksimpulsen kontrolleras, och det övriga livet återuppbyggas. Om alla kan göra detta, eller om det hänger på att vilja kunna, eller på medfödd kapacitet och intelligens, eller 'moralisk fiber' är irrelevant - missbruk beror på individens eget agerande vilket löpt amok och bortom kontroll, och därmed är alla insatser som inte tar med detta i beräkningarna dömda att misslyckas.

Jag tror att vi riskerar att missbruka Hans gästfrihet med detta, då vi har glidit från det egentliga ämnet, så jag inbjuder till replik men tackar för de här gången.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

KnownUnknowns sa...

Det går nästan inte att ställa "prognoser" över hur många eller hur få det kan komma nästa år. Jag trodde Migrationsverket hade lärt sig den läxan efter 2015!

Magne sa...

"Det går nästan inte att ställa 'prognoser' över hur många eller hur få det kan komma nästa år."

Det är knepigt, sant , men Morgan Johansson och övriga hade ju "ingen aning" om hur många som skulle komma 2015 trots att mig.verket sade 100 000 + från tredje världen. Någon aning måste man ju ändå ha!

Jag tror Morgan Johansson, Ygeman, Löfven och andra ovetande personer är typ så här i sitt arbete; Hugo Den Fete - En sån dag [Officiell Musikvideo] : https://www.youtube.com/watch?v=12uRwOQWwa4.

Anonym sa...

Ja alltså huvudpoängen var bara missbrukarpersonlighet understundom korrelerar starkt med genialitet/kreativitet. Genier som Jean-Michel Basquiat eller Enerst Hemingway hade världen knappast varit lyckligare förutan./Nietzsche