lördag 1 oktober 2016

Svensk vanskötsel och flathet

Politiska beslut eller icke-beslut får alltid konsekvenser.

När politiker förbjuder sådant som många människor vill ha uppstår en svart marknad. Ökade tobaksskatter ökar smugglingen, höga alkoholskatter driver folk till att handla mer alkohol i andra länder och förbud mot köp av sexuella tjänster driver marknaden under radarn, in på thaisalonger och in på ljusskygga platser.

När vitala delar av samhällsfunktionerna börjar krackelera letar människor efter alternativ. Detta ser vi nu ske inom sjukvården. Svensk sjukvård är rätt bra i en internationell jämförelse, även om personalbristen blir alltmer akut på många håll.

Vårt största bekymmer är fortfarande tillgängligheten. Väntetiderna gör att alltfler skaffar privata försäkringar, betald av antingen arbetsgivaren eller av oss själva. I vilket fall är det en utgift som inte skulle behövas i ett generellt välfärdssystem där alla har rätt till vård efter behov men där det allmänna inte lever upp till sin del av avtalet. Vi betalar alltså dubbelt för att vi måste.

När blott tre procent av bostadsinbrotten klaras upp lägger vi allt mer pengar på hemmalarm och bättre lås. Säkerhetsbranschen blomstrar. När polisen inte kommer uppstår medborgargarden. Därtill ser nu nu inledningsfasen på en utveckling med så kallade gated communities, avskärmade bostadsområden med grindar och vakter. Människor i alla åldrar vill känna trygghet, och när staten misslyckas med att erbjuda detta uppstår alternativa lösningar.

En gemensam nämnare i ovanstående fall är politisk vanskötsel. Men det finns också exempel där den berömda svenska flatheten lett till konkreta konsekvenser. Tiggeriet runt om i landet är ett sådant. Under de senaste åren har antalet tiggare från andra EU-länder, i synnerhet Rumänien och Bulgarien, fullkomligen exploderat. Detta för med sig illegala bosättningar, ockupationer av privat och kommunal mark, nedskräpning och obehag för resenärer i bland annat tunnelbanan.

Hemlösa (läs tiggande EU-migranter) uppges ha tagit över skolgården som hör till Sverigefinska skolan i Stockholm. Lärare får inleda arbetsdagen med att plocka skräp och avföring från de objudna gästerna. Det används tvålvatten för att det inte ska lukta bajs på skolgården. Innan skolbarnen kommer på morgonen skickar fastighetsägaren dit någon som väcker de sovande.

Det miljöpartistiska socialborgarrådet Åsa Lindhagen säger att det ska "etableras en kontakt" med migranterna. Så dags nu när problemet pågått i två års tid. Det som borde vara en polisiär fråga görs till en social sådan, trots att Stockholms stad inte har något ansvar för personerna i fråga. I stället för att sätta ned foten och medelst polis visa var gränsen går, kommer stadens politiker fortsätta skicka runt migranterna på olika boenden.

Denna oerhörda flathet är väldigt typisk för Sverige, och den märks i allt från kriminalpolitik till skolpolitik. Det finns aldrig ett personligt ansvar. Det går alltid att skylla på sin utsatta situation när man begår brott. "Samhället" bär huvudansvaret.

Politisk inkompetens och oerhörd flathet får konsekvenser för vanligt skötsamt folk varje dag. Den kränker brottsoffer, räcker långt finger åt hederliga skattebetalare och premierar den som begår brott och lever på andras välvilja. Det är detta Sverige vi har fått. Jag gillar det inte.

Minns ni Solsidan? Felix Herngrens karaktär Alex personifierar det moderna Sverige. Det flata, osäkra och konflikträdda landet som inte vågar stå upp för någonting och när det väl gör det ber om ursäkt efteråt. Sverige hade tjänat på att vara mer som Fredde.

Jag har återkommit till det många gånger, men det förtjänar att upprepas: det samhälle som inte respekterar sig självt kan inte förvänta sig respekt från någon annan heller. 

19 kommentarer:

Anonym sa...

Flathet eller ren och skär dumhet?
Som frågan om tullen ska få beslagta handgranater.Den måste utredas och gå på remiss.
Vad ska Nisse i Hökarängen med handgranater till?
Eller en allmän amnesti för olagliga vapen samt mer krångel och förbud för lagliga vapen.
Det är nu inte just Nisse som råkar köpa en Scorpion från Balkan och sedan ångrar sig.
Det är heller inte älgstudsare som används i Malmö och Göteborg.

Slutsatsen får bli ren och skär dumhet.

Anonym sa...

Det viktigaste är att samhälleliga åtgärder får godkänt av journalistkåren. Den saken har våra politiker förstått.

Anonym sa...

Jag instämmer, den attityden fungerar inte om vi vill ha en seriös myndighets-bevakning och förvaltning.
Ett finskt uttryck har redan en relevant benämning på det:
http://ledarsidorna.se/2016/10/blomsterhattstanterna-det-ar-vi-det/

Utlandssvensk sa...


"Minns ni Solsidan? Felix Herngrens karaktär Alex personifierar det moderna Sverige. "

Klockren observation!

Man kan väl tillägga att Felix också är helt under toffeln, vilket också stämmer väl in på Sverige. Feminisering och bestämmande kvinnlig inflytande förefaller vara en enkel biljett till nationellt självmord.

Här är en provokativ video på detta tema som har blivit väldigt populär:

https://www.youtube.com/watch?v=UxpVwBzFAkw

Jag säger absolut inte att jag håller med om allt i den, men den presenterar en infallsvinkel som vi tyvärr nog måste börja fundera över. 800 tusen har sett den och det finns nästan 30 tusen kommentarer. Vidare har det blivit stor debatt kring dessa frågor i främst USA, även om det hittills är väldigt tyst i Sverige, trots att vi nog är de som är i störst behov av en sådan debatt.

Fd moderat sa...

Det sjuka är att detta självhat och självförakt får stöd både av vänstern och nyliberaler. Detta har fått mig att inse att nyliberaler i grunden är vänster för de visar samma avsky för auktoriteter, regler och ordning som vänstern gör. I alla fall gör deras svenska företrädare det.

Utlandssvensk sa...


@ Fd moderat,

"Det sjuka är att detta självhat och självförakt får stöd både av vänstern och nyliberaler."

Vänstern och nyliberalerna i Sverige förenas, enligt mig, av att de är fundamentalistiska utopister som inte vill höra talas om empiri från verkligheten.

"Detta har fått mig att inse att nyliberaler i grunden är vänster för de visar samma avsky för auktoriteter, regler och ordning som vänstern gör."

Min uppfattning är att många har röstat på M för att de inbillade sig att det var ett konservativt parti. Så var fallet under Bohman, men det blev för länge sen ett nyliberalt parti med starka inslag av revolutionärt utopistiskt tänkande. Samhället ska radikalt omformas för att att vi ska nå ett lyckorike av tidigare okänd typ. Detta är motsatsen till konservativt tänkande.

Det stora förfallet av Sverige kan sägas ha inletts när M inkorporerade mångkultur i sina utopiska fantasier kring 2000-2003. Det skedde då en konvergens mellan M och både "liberalerna" och vänstern i just denna aspekt av hur det framtida lyckoriket ska se ut. Vi fick då i princip konsensus på just detta område och vägen var då öppen för att denna målsättning (mångkultur och massimmigration) kunde utvecklas till vad som endast kan kallas en statsreligion fram till 2014-15.
Anonym sa...

I och för sig kommer nog Nisse i Hökarängen i en relativt snar framtid behöva en låda handgranater. Vi kommer alla behöva en låda hemma för säkerhets skull

Fd moderat sa...

Utlandssvensk, en person sa till mig att det ledande skiktet har genomfört en revolution uppifrån. Jag kan inte komma på någon framgångsrik revolution, den amerikanska undantagen om den nu skall ses som en revolution.

Anonym sa...

Ser att Fredrik Virtanen hoppas på jobb hos Helin på SVT.
Sverige är fantastiskt!

Anonym sa...

Det är jämt mellan blocken i samma undersökning presenterad av msm.
Det vill Annie Lööf C nu ändra på och påstår att Sverige skulle ha en generösare invandringspolitik med Alliansen...

Utlandssvensk sa...


"Det vill Annie Lööf C nu ändra på och påstår att Sverige skulle ha en generösare invandringspolitik med Alliansen..."

Det är väl knappast någon tvekan om att detta är sant.

Utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"Utlandssvensk, en person sa till mig att det ledande skiktet har genomfört en revolution uppifrån."

Jo, så kan man se det. Men de hade väldigt starkt stöd från väljarna tills helt nyligen, även om stora delar av dessa kanske inte förstod vad de röstade på.

"Jag kan inte komma på någon framgångsrik revolution, den amerikanska undantagen om den nu skall ses som en revolution."

En omfattande fråga, det där!

Ryska revolutionen lyckades väl i bemärkelsen att man tog och länge behöll makten, men misslyckades att skapa ett rikt land. Fast mäktigt var det! Revolutionen i Kina var samma historia länge, men kan nu möjligen sägas skapa rikedom.

Revolutionen på Haiti kan ju sägas ha varit framgångsrik i bemärkelsen att man som första västerländska (?) stat avskaffade slaveriet. Man annars gick det ju inte så bra....

Man kan argumentera för att det var en revolution i England som ledde fram till Magna Carta.

Etc, etc, etc.....

Man kan väl vända och vrida på saken, men från mitt perspektiv konstaterar jag att riskerna med dramatiska förändringar som inte är baserade på gedigna empiriska erfarenheter är massiva och om man har ett rimligt rikt och välfungerande land bör man absolut inte syssla med sådant.

Anonym sa...

Flatheten uppstår i ett kvinnligt konsensustänkande. Därför bara ord och ingen handling. Landet har alltså feminiserats. Tar vi inte fram kulorna NU så kommer vi att gå under.

Anonym sa...

Vad vi alla är rädda för media och vänsterns gråterskor...jag kan inte se att vi har ansvar för att försörja romerna och bistå dem med bostäder, sjukvård, skola. Och vi har inte råd. Vi har heller inte råd att städa efter deras illegala bosättningar. Och inte heller med den otrygghet de fört med sig. Senaste åren har jag då och då haft svårt att gå snabbt vilket har medfört att jag helst undvikt gågatan i vår stad. De ser på en gång att man är långsam och då är de på en som iglar och svär på romani (antar jag) åt en när man nekar dem pengar. Ingen vågar protestera mot det här för då blir man betraktad som hin håle och får höra om "allas lika värde", utsatta grupper" och Gud vet vad. Själv känner jag en stegrande ilska över det samhälle som beskattar mig hårt och kallar mig självisk om kräver något tillbaka.

Anonym sa...

Hej.

Kan någon numret till Putin?

Ryssen behöver inte skicka trupp ifall de av någon anledning vill ha Sverige. De skulle kunna deportera varenda j*vel de vill bli av med över Östersjön (via färja) och instruera dem i hur man säger 'asyl', 'vuxet ensamkommande barn' samt 'rasism' på svenska, och låta dessa ockupera vilken plats de vill.

Är det någon som på allvar tror att vår politikerkår skulle kunna ge nödvändiga order? De kan ju för f*en inte ens pissa i byxorna utan hjälp, handledning och karta!

För i det här landet kan endast svenska hemlösa vräkas med vattenslang och bulldozer.
För i det här landet kan endast svenskars vapeninnehav vara ett problem.
För i det här landet har alla rätt till allt, utom svenskarna.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Som kvinna kan jag bidra med det här feminina perspektivet: jag blir rädd av att träffa på påstridiga tiggare, speciellt då det är mörkt och inga andra är i närheten. Jag hatar att mina barn inte kan leka under träden i parken längre för där ligger det avföring. Jag vill inte att kommunen drar in på resurser i skolan för att kunna ge socialbidrag och bostad åt romerna. Jag önskar att samhället skulle kunna vara en sträng "stor-morsa" som kom med tillrättavisningar till de som missköter sig.

Anonym sa...

@Utlandssvensk

Men lyckas Annie bibehålla storleken mellan blocken då?

Anonym sa...

Det argumenteras friskt för att köra över Ungern oavsett valresultatet i dag.
Precis som med Polen härom dagen.
Och England innan det.

EU:s värdegrund då?

Fd moderat sa...

Från den 1/10 utvisar Schweiz invandrare som har beått grova brott till sina hemländer. I Sverige kan vi inte göra det för det är synd om förövarna.
Sverige är ett land där man kan begå grov brottslighet och komma undan med det. Snart har vi privata skyddstrupper i Sverige.