måndag 24 oktober 2016

Löfven - relativisten


Stefan Löfven är tillsammans med höga toppar från svenskt näringsliv på besök i Saudiarabien. Till skillnad från vissa inom borgerligheten anser jag inte att besöket i sig är värt kritik - självfallet måste en svensk statsminister kunna besöka andra länder och träffa regeringschefer även för stater som inte är demokratier.

Min kritik mot Löfven är av en annan sort, nämligen sättet på vilket han relativiserar förtryck. Det är inte direkt så att Löfven skulle ha svårt för att fälla starka omdömen om andra. Han kan kalla ett riksdagsparti för "nazistiskt", han kan anklaga politiska motståndare för att vilja montera ned hela det svenska välfärdssamhället.

Men Löfven har vägrat att kalla Kina för en diktatur och när han ska beskriva en av världens mest hårdföra regimer, styrd av det saudiska kungahuset, är han om möjligt ännu försiktigare. Apropå kvinnors situation i Saudiarabien undslipper sig statsministern följande:
Vi ska ha en dialog och hjälpas åt att ha rätt utveckling. Kvinnor här beskriver att det är rätt riktning på utvecklingen för kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Men det är klart att det finns där, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige.
Så talar alltså ledaren för den självutnämnda "världens första feministiska regering" om ett land där kvinnor är en andra klassens medborgare, där de inte får köra bil, där de tvingas ha en manlig förmyndare, där de helt enkelt inte betraktas som myndiga människor. Han jämställer detta med svenska kvinnors rätt till heltid i äldreomsorgen.

Uttalandet är smaklöst. Aningslöst. Och helt oacceptabelt. Det är en sak att vara diplomatiskt försiktig i sina uttalanden om ett land man besöker - det hör till god ton (alla begriper att Löfven skulle vilja kalla Kina för dess rätta namn om han bara vågade). Men det är något helt annat att förminska de brott som begås av en av världens värsta regimer.

Att se en svensk statsminister relativisera det saudiska kvinnoförtrycket på det här sättet får det att vända sig i magen på mig (eller för att citera Johan Ingerö: "Stefan Löfven. Grammatikgrobian och fullblodsrelativist".)

Saudiarabien har en utveckling "där man gör på sitt sätt", berättade Stefan Löfven för Aftonbladet. Ja, så kan man ju uttrycka saken. Talibanerna gör minsann också på sitt sätt.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Löfven tror han är katten som alltid landar på fötterna.Röda khmererna gjorde också på sitt sätt kan man ju säga.Det finns fler exempel förstås men om de inte platsar i svensk inrikespolitik så klistrar vi inga epitet.Ok?

Anonym sa...

Med tänkare av Lindbergs och Arnstads kaliber på sin sida är det tvunget att Löfven hamnar där han hamnar.Någon annan utväg finns inte.

Anonym sa...

Hehehe, Löfven är oavsiktligt komisk, det här är ju riktigt kul!

Anonym sa...

- Va? Har ni ingenting att göra mina små barn?

- Näe det är så långtråkigt!

- Men kan ni inte hitta på något? Bygga en koja eller klättra i träd?
Eller varför inte KU-anmäla Stefan Löfven?

- Ja det gör vi! Tjihoooo!

Anonym sa...

Ser att kvalitetsjournalisterna på DN är så upprörda över SD:s twitterhån av pojken, som inte är en pojke enligt honom själv, att man vill ha betalt för att någon ska få läsa exakt hur upprörda man är.
Sorry DN - det känns faktiskt som om jag läst det förut.Så jag sparar slanten.

Anonym sa...

Löfven utgår från att folket i Sverige är obildade idioter eller så är han det själv. Vad som är värst för en svensk statsminister är värt att diskutera.

/Eskil

Anonym sa...

Har ni hört den förut? Ja, vi har har den förut!
Allt är, som tur är, relativt.

"Arvika tjänar på flyktingmottagande"
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/arvika-tjanar-pa-flyktingmottagande

Anonym sa...

Det är synd om Löfven han var den enda som var dum nog att ta jobbet som sosseledare, ingen annan ville ju! Att han hamnat långt över sin inkompetensnivå har varit väldigt tydligt de senaste åren, frågan är bara hur han skall ta sig ur det hela. Nu har han dessutom blivit statsminister, ytterligare en post ingen annan vill ha.

Anonym sa...

Fast alla vet ju förutsättningarna som gäller för att Svets-Steffe ska kunna sitta kvar?
Skänk alla mäster-strateger i den käcka Alliansen en tanke!

sven sa...

Han kände sig tvungen av svenska näringslivet att göra denna resan. Wallenberg ville att han skulle säga som han nu har gjort.

Anonym sa...

Hej.

Är marknaderna i islams länder verkligen så värdefulla för svenska exportföretag?

Nå, historien verkar upprepa sig, och med samma finansfamilj och samma regeringsparti.

Att verka utan att synas kan vara beundransvärt, och även avundsvärt. Löfven är bra på motsatsen; att synas utan att verka. En naturlig allians, måhända.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Kom att tänka på vad Göran Persson hasplade ur sig om Kina när han var där, hur fint det var med "stabilitet för den ekonomiska utvecklingen" osv men Löfven är om möjligt ännu värre i sitt kryp och fjäsk. Under partiledardebatten var han en slingerbult men nu jävlar... slingerbult är ett alltför hedervärt epitet för den mannen.