torsdag 13 oktober 2016

Hycklarnas marknad


Det finns tillväxtfientliga partier som mer än gärna lägger budgetmotioner vars innehåll hade varit omöjligt att få ihop om det inte hade varit just för landets tillväxt.

På samma sätt finns en stor ironi i att den sittande regeringens så kallade reformer är helt beroende av en strypt asylinvandring. Löfvens regering sparar nämligen tiotals miljarder på minskat asylmottagande under de kommande åren, pengar som nu används till "välfärdssatsningar". Hur hade regeringen tänkt sig finansiera dessa satsningar med en bibehållen migrationspolitik? Ingen ställer frågan.

Regeringen är emellertid inte ensam om att hyckla. Även Centerpartiet lever i två parallella verkligheter. Partiet är det öppet mest flyktingvänliga bland allianspartierna och har i kraftfulla ordalag kritiserat den nya tillfälliga lagstiftning som försvårat familjeåterförening.

I sin budgetmotion skjuter C emellertid inte till en krona för just detta. Till skillnad från regeringen och Moderaterna vill Centern att familjer ska kunna återförenas utan att den vuxne i Sverige har en försörjning, vilket alltså betyder kostnader för skattebetalarna.

Partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström hävdar:
Vi förhåller oss till de prognoser som Migrationsverket har. Vi försöker inte kvantifiera vad en förändrad anhöriginvandring skulle innebära, och det vore oanständigt att börja göra sådana beräkningar.
Det är svårt att begripa vad som är oanständigt i att beräkna effekterna av sin politik. Det går alldeles utmärkt att göra historiska jämförelser för att få en hygglig uppfattning om hur många anhöriga per asylsökande som kommer till Sverige när uppehållstillstånd är beviljat. I snitt. Utifrån detta kan en beräkning av kostnader sedan göras.

Därtill ska nämnas att Migrationsverkets beräkningar inte är så relevanta eftersom de bygger på dagens lagstiftning medan C:s mer generösa politik skulle öka tillströmningen (och, åter igen, kostnaderna) jämfört med i dag.

Månne är Centerpartiet inte berett att visa på att deras politik inte minskar utan tvärtom ökar utgifterna för migrationen. För det gör den givetvis. Poängen med att sätta ett försörjningskrav var att inte fler människor ska slussas direkt in i ett ekonomiskt och socialt utanförskap direkt när de kommer till Sverige utan i stället få bättre förutsättningar. Detta ignorerar Centerpartiet i sin kritik mot lagen.

Centern ignorerar också boendesituationen, som på sina håll i landet är under all kritik. I Jönköping har kommunen så svårt att få fram bostäder att nyanlända får bo i hopsnickrade plywoodbås i en bilhall. Är detta värdigt? Är det detta som är den humanitära stormakten?

När godhet mäts i hur många som får komma till Sverige, inte i hur de tas emot, hamnar vi snett.

Det är anmärkningsvärt att Centerpartiet inte har lyckats dra fler slutsatser av det haveri som skedde förra hösten och de långsiktiga konsekvenser som politiken kommer att få på hela samhället. Men det säger ganska mycket om det partiet.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Hur man än vrider och vänder på det - vi har INTE råd med att vänta fram till valet 2018.
Vi måste lösa det här på det ena eller det andra sättet!

Trollan sa...

Hej...har de ändrat citatet eller skrev de fel? Just nu står det att han säger "oansvarigt" inte oanständigt.

Hans Li Engnell sa...

Då har de ändrat. Det stod "oanständigt" så sent som för någon timme sedan. Ack, man ska alltid ta skärmdumpar.

Anonym sa...

Vi har sparat lite tid, men slutresultatet att byta ut svenskarna mot araber och afrikaner är fortfarande glasklart från regering och Alliansen. Nu kanske inte Per Gudmundsson och Patrik Kronqvist formulerar sig så, däremot är det slutresultatet med nuvarande invandrarpolitik.

http://www.svd.se/antingen-har-de-misslyckats-eller-sa-bluffar-de

http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sverige-har-inte-stangt-gransen/

Magne

Anonym sa...

Hoppsan!
Det ser ut som LO lät sig bjudas av Wallenberg.En gratislunch som Jonas Sjöstedt kommer att kritisera hårt gång på gång i debatt efter debatt.Det är inte acceptabelt, kommer Jonas att säga och vara så där upprörd som vi vill ha honom.LO står inte på löntagarnas sida utan kan förhandla om att byta fot när det vankas gratisluncher kommer Jonas att säga.Vi löntagare vet var vi har vår Jonas.Han är på vår sida i vått och torrt.Eller inte..

Anonym sa...

I Polen vill man skärpa abortlagarna trots protester skriver DN.
I Sverige vill DN öka invandringen trots protester skriver DN.
Hyckleri någon?

Anonym sa...

Jag kan trösta migranterna med att studenter inte har det bättre. Studenter vid Stockholms universitet tältar på gräsmattan vid studentområdet.

"”Riskerar sin egen säkerhet”
Vad är det värsta som kan hända om det inte tillkommer fler studentbostäder?

– Jag tycker att det värsta redan har hänt. Det finns de som är så desperata att de väljer att riskera sin egen säkerhet och bo i trånga förrådsutrymmen som kan innebära en livsfara om det skulle börja brinna."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/studenter-tvingas-avbryta-studierna-hittar-ingen-bostad

"I Göteborg behövs till exempel registrerad kötid på 1,5 år för att få ett enkelrum med gruppkök.

Niklas Allander från Ludvika som precis vaknat upp på golvet i källarlokalen. Han berättar att han redan har fixat ett boende. Men det enda han fick tag på ligger i Timmersdala, norr om Skövde, 40 minuters busspendling från högskolan."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/studenterna-tvingas-sova-pa-madrasser-i-en-kallare

Jag fattar helt ärligt inte varför vi ska erbjuda migranterna bättre boende än våra studenter. Men såklart: det är viktigare att befolkningen i Syrien och Afghanistan får vår hjälp än våra studenter. Hela systemet är sjukt och behöver bytas ut!

Magne

Anonym sa...

Politiker är posörer.

Posörer kan ej avkrävas ordinärt förstånd då de är så uppfyllda av sitt poserande så varje försök att avtvinga dem den enklaste konsekvensbeskrivning betraktas som direkt oförskämt, slag i ansiktet, människosynsbristande och en attack på demokratin! Ja, det där sista - med demokratin - brukar man ju ta till när det skall understrykas hur illa man ser på att bli angripen för sin humanism. Då är det allvar.

Tänk vilken utsikt det måste vara för de kompetenta dårarna med utvecklat messiaskomplex och lidande av emotionell inkontinens, när de blickar ut från den höga hästen som står stadig på den moraliska kommandohöjden.

Känner mig rätt liten och småaktig som vill tala ekonomiskt utfall. Dumma mig.

Och fy på dig, Hans. Kronor och ören? När människor flyr för sina liv hela vägen upp genom Europa? Lågt, riktigt lågt.

Anonym sa...

De berömda twitter-trollen, följarna, svansen - kort sagt de lojala fotsoldaterna.

"@BoerjeBrandt: #Sverigedemokrater & #högerextrema anklaga #flyktingar & #muslimer f sexuella trakasserier...Men är tyst när #DonaldTrump gör det....#Svpol"

"@hansson_elin: Fem nya reformgrupper - @nya_moderaterna fortsätter driva på för politik som behövs för ett starkare Sverige #svpol"

För att i Visby bör man snarast anordna en demonstration mot Trump?
För att i evig opposition blir Sverige starkare av nya reformgrupper?

Sven-Hassan sa...

"Niklas Allander från Ludvika som precis vaknat upp på golvet i källarlokalen. Han berättar att han redan har fixat ett boende. Men det enda han fick tag på ligger i Timmersdala, norr om Skövde, 40 minuters busspendling från högskolan."
Wow, 40 minuters pendling. Så kan man ju inte ha det. Man kan ju inte tolerera mer än 10 minuters pendling. Ett så mesigt folk förtjänar nästan att bytas ut.

Fd moderat sa...

Jag kan inte påstå att Reinfeldt är mycket bättre. Han hävdar att vi behöver invandring för att rädda pensionssystemet. Antingen hittar han bara på eller så ljuger han medvetet. Premiepensionsmyndigheten har räknat ut att en invandrare i snitt dränerar systemet på 800 tusen kronor. Vi skulle med andra ord tjäna på att skicka i väg invandrarna.
Sedan undrar jag vad vi som bott våra liv i Sverige har tjänat på den stora invandring vi har haft sedan 1980 från katastrofländer. Det räcker inte att svara haloumi och Zlatan.
Jag skulle säga att vi har förlorat på den utomeuropeiska invandring, i alla från MENA och Afrika. Sverige skulle vara ett klart bättre land utan dessa liksom det skulle vara bättre utan personer från fd Jugoslavien.

Fd moderat sa...

@Anonym 11:33,

jo får samma personer har ju högjutt protesterat mot Bill Clintons behandling av kvinnor. Elelr kanske inte.

Fd moderat sa...

@Magne,

en s k grön nyliberal hävdar att det är rasism att behandla svenska medborgare annorlunda än icke-medborgare. Han har dock svårt att förklara det kan anses vara nyliberalism att hela världen skall få tillgång till svensk välfärd. Å andra sidan är han nog mer miljöpartist.

Anonym sa...

Har svårt att se problemet med plywoodbåsen. Det finns inte lägenheter som står lediga och är gratis. Att kommunen ordnar något boende är väl gott nog. Skaffar man sig en försörjning kan man ju sedan själv bekosta en bostad.

Anonym sa...

"Wow, 40 minuters pendling. Så kan man ju inte ha det. Man kan ju inte tolerera mer än 10 minuters pendling. Ett så mesigt folk förtjänar nästan att bytas ut."

Han är nog mer där för att supa och festa. 40 minuter på buss stupfull är faktiskt brutalt. Många ungdomar har också börjat experimentera med LSD, hasch, speed osv. Det är andra tider nu och boende 5 min från festen är absolut minimum ifall man ska orka med fyllan och ruset.

Magne

Anonym sa...

19 statliga myndighetschefer med bihang låter sig bjudas av Wallenberg.V:s Jonas Sjöstedt jobbar i uppförsbacke nu.Statsministern, som Sjöstedt ju stöttar, med bihang ska också gå.Självfallet utan att betala något.Jonas Sjöstedts blodtryck har nog aldrig legat så högt om man bortser från då när han inte fick vara med i regeringen.

Anonym sa...

Sveriges stassminister Stefan Löfven säger i en intervju att han får återkomma med vilken Dylan-låt som är hans favorit.Ja det är väl det, eller tillsätta en utredning eller en samordnare?

Hans Li Engnell sa...

Jo. Men om det är denna nivå vi tänker oss är ju ett plywoodbås i Syriens närområde betydligt billigare.

Anonym sa...

Flyktingar ska ha en av kommunen inköpt bostadsrätt.Det tjänar både integrationen och kommunen på eftersom priserna historiskt sett går upp.
Sedan får man köpa dem ett jobb eftersom det historiskt har lönat sig över tid.Samt en del annat smått och gott.

Om jag förstått rätt vill säga.Frågor på det?

Anonym sa...

@ Anonym 15:32

"Flyktingar ska ha en av kommunen inköpt bostadsrätt.Det tjänar både integrationen och kommunen på eftersom priserna historiskt sett går upp. Sedan får man köpa dem ett jobb eftersom det historiskt har lönat sig över tid.Samt en del annat smått och gott."

Och när vi köper det åt asylinvandrarna kommer BNP att öka. Så det måste ju bara vara fantastiskt för vår ekonomi!

För jag antar att BNP är ett mått på hur bra ekonomin går för ett land, eller? Eller är det möjligen ett mått på något annat? (Avsiktlig ironi.)

Anonym sa...

Hej.

Ett intressant påstående i artikel bilden är tagen ifrån: det kan ta mer än ett år att få en lägenhet.

Intressant för den som letat och väntat i flera år i kommunala köer.

Hans har för övrigt rätt i att pengarna vi spenderar hade krona för krona, inklusive utgifter för militärt skydd, hjälpt fler på plats. Varför vi skall hjälpa människor som flyr i grannländer till några av världens rikaste olje-diktaturer är en annan fråga, men så länge vi betalar slipper ju de hjälpa sina trosfränder, oavsett vad profeten har sagt.

Men vi får det SVMp+Alliansens väljare röstat för.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Inte utan att det går att ana en ganska skitnödig och vettskrämd redaktion bakom DN:s ledare idag.Det börjar bli obehagligt och kryper för nära.Snart kanske inte ens journalisterna och det vackra media-folket i Stockholms innerstad går säkra för "lynchmobbarna"?
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/upplos-lynchmobben/

Lars-O Samuelsson sa...

För Annie Lööf är en obegränsad invandring inga problem, hon ser till att fler kommer i arbete sen löser det sej.

Tompa sa...

Precis. Man får ju betalt för att bo, så detta måste vara oerhört lönsamt för kommunerna. Hit med fler asylinvandrare!

Fast det kanske är moraliskt tveksamt att kommunens skattebetalare skor sig på de utsatta 'flyktingarna'?

Anonym sa...

Om studenter har möjlighet att genomföra sin utbildning kan de bidra positivt till landets ekonomi. Att det ska finnas billiga studentbostäder i anslutning till lärosäten är en självklarhet. Att detta har försummats i decennier är inte bara en gåta utan också något som hämmar den ekonomiska tillväxten på sikt. En student som tvingas flytta tillbaka till föräldrarna "i skogen" är inte bara ett förlorat människoöde, utan också en förlorad chans för Sverige att satsa på en individ som hade kunnat bidra till samhällets väl.

Varför kan det inte skakas fram gratis vandrarhem, konferenshotell, kursgårdar etc. när de behövs för studenter? Och varför måste de studentbostäder som finns kosta så mycket att en alltför stor del av studielånet går åt till att betala hyran? Varför måste standarden vara så hög att det blir så dyrt? Ja, frågorna är många.

@ Lars-O Samuelsson

När Ylva Johansson tillträdde som arbetsmarknads- och integrationsminister slog hon fast att alla invandrare ska ha ett jobb inom två år. Punkt slut. Inget att diskutera. Hon undrade säkert varför ingen av hennes företrädare bestämt detta innan. Det var ju så jättelätt att bara bestämma sig för att det ska vara så. Annie Lööf har således en själsfrände i partikollegan Ylva Johansson. (Ja, jag vet, de tillhör olika falanger inom partiet, men det är detaljer.)

Anonym sa...

Folk som söker asyl skall få skydd och då är inkvarteringen av sekundär betydelse.

Anonym sa...

Börjar tro att "vi" faktiskt inte "tänkt oss" något. Alla verkar ha blundat, hållt för öronen och ansträngt sig så hårt det gick för att slippa "tänka sig" vilka resultat den förda politiken skulle ge. Och nu är det som det är. Varför inte erbjuda plywoodbås eller sovsalar? Den som vill kan ju starta en insamling för att köpa in bostadsrätter. Låt den som vill visa "solidaritet" göra det med egna medel. Som det är nu gör vi det med skattemedel inbetalade med löfte om att ge annat än migranthjälp: polis, skola, sjukvård...Lidande uppstår där också när resurserna inte räcker till. Och ja jag ser hellre att mitt funktionshindrade barn får den rehabilitering han behöver(och enligt lag har rätt till) än att en grupp som består av minst 70% ekonomiska migranter får bo i lägenheter. Är det själviskt? Målkonflikterna finns här vare sig vi vill det eller inte. Och i slutändan väljer man sitt eget barn framför andras, vilken sorts människa vore man annars?

Anonym sa...

Inte utan att det går att ana en ganska skitnödig och vettskrämd redaktion bakom DN:s ledare idag.
Det börjar bli obehagligt och kryper för nära.Snart kanske inte ens journalisterna och det vackra media-folket i Stockholms innerstad går säkra för "lynchmobbarna"?
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/upplos-lynchmobben/

Anonym sa...

Jag kommer snart att sälja min fastighet pga utlandsflytt. Funderar på att erbjuda den till kommunen för några sköna miljoner. Här finns nämnligen ett större stall med toalett, dusch och pentry förutom bostadshuset. Boende för minst 20 pers med smärre ändringar! Ser dollartecken framför ögonen...

Anonym sa...

Så kommer förklaringen till sossarnas hysteriska tonläge.Sahlin har gått på MMA och bott på lyxhotell och låtit skattebetalarna stå för notan.LO har förhandlat under bordet och käkat lyxmiddag med Wallenbergarna.Ja - det ser inte så bra ut.Med en Löfven som har svårt att hålla tungan rätt i munnen och slinter hit och dit är det inte så konstigt att man får gräva fram gamla videos och gasta om antisemitism.Skulle paradtabloiden dessutom fällas av JK är olyckan mer än fullständig.

Anonym sa...

"Varför kan det inte skakas fram gratis vandrarhem, konferenshotell, kursgårdar etc. när de behövs för studenter? Och varför måste de studentbostäder som finns kosta så mycket att en alltför stor del av studielånet går åt till att betala hyran? Varför måste standarden vara så hög att det blir så dyrt? Ja, frågorna är många."

Mycket går tillbaks till den dumma invandringspolitiken. Skulle verkligen vara intressant att se vad en mer restriktiv invandrarpolitik hade utmynnat i. Danmark har i snart två decennier haft en mer restriktiv invandrarpolitik än Sverige, och som jag förstår efter att ha talat med danska studenter och sökt på Internet, är utbudet av studentbostäder hyggligt.

Kan man inte ta studentbostad tar man ju hyresrätt. Men det är inte direkt möjligt det heller i det nutida Sverige.

Jag säger som jag brukar: vi kommer aldrig ha överutbud av bostäder med denna invandrarpolitik. 35 000 eller 50 000 asylsökande från jordens mest underutvecklade länder är prognosen för 2016. Mycket illa för svennar som vill studera och få en studentbostad. Många studentbostäder görs också om till flyktingförläggningar (migrantförläggningar) och har väl också getts till nyanlända för att de ska bo där, som skulle kunna vara hyggliga studentbostäder.

Jag håller för övrigt med dig om att studentbostäder bör vara prioriterat. Men sen har jag inte inflytande över resursfördelningen utan den har regering som satsar på en ensamkommande som kostar 3 000 kronor per dag. Sprätter ut 30 miljarder på ett år på ungarna, som i många fall är 49 år.

Magne

Anonym sa...

Jag får en känsla av att Nobels litteraturpris var en markering mot hycklarnas marknad.
Det är en gissning, men Bob Dylan var väl inte glad över hycklare, lyssna bl.a. på låten positively 4th street.

Anonym sa...

Hur skall Sverige ha råd? När våra industrinav tvingas ta emot tusentals flyktingar, hur skall då de som försörjer Sverige kunna rekrytera personal? Högutbildad attraktiv arbetskraft som inte bor i Stockholm eller Göteborg har knappast råd att bosätta sig där. Hus och bostadsrätter kostar allt för mycket i dessa områden och hyreslägenheter skall ju användas till att hjälpa kommunerna att uppfylla sin flyktingkvot. Ingen förnuftig människa sätter sig i skuld för hus eller bostadsrätt i dessa områden eftersom folk riskerar att bli skuldsatta för livet när bostadsbubblan brister och den brister säkerligen när vi byggt de flyktingar som kommit hit fått rimliga bostäder. Detta såvida vi inte fortsätter att locka hit fler flyktingar, men då riskerar vi vår välfärd och då flyttar attraktiv arbetskraft utomlands. Hur skall den högteknologiska industrin få folk? Om inte industrin får rätt personal kommer Sverige inte att kunna försörja sin befolkning. Vi måste slänga ut curlinggenerationen från våra beslutsorgan, eftersom den verkar tro att staten har oändligt mycket pengar och kan kosta på sig oändliga utsvävningar. Vi borde kanske låta curlade ungdomar betala mer av det som vår flyktingmottagning kostar istället för att försöka gömma kostnader lite varstans i välfärden som urholkas pga detta.