torsdag 15 oktober 2015

Nedslag i Sverige 2015Asylinvandringen sägs, om vi får tro public service och Aftonbladet, bidra med ett veritabelt kompetensregn över Sverige. Men om det är någonstans det behövs kompetens just nu, är det i riksdag, regering och statliga myndigheter.

Vart tog kompetensen vägen? Professionalismen? De sansade rösterna? Någon har sagt att dagens politiker är för unga. Och ja, Gustav Fridolin är fortfarande lillgammal, Ebba Busch Thor har inte ens fyllt 30, Jimmie Åkesson är inte heller lastgammal. Många makthavare går direkt från ungdomsförbundet och in i rikspolitiken utan att ens ha snuddat vid den riktiga arbetsmarknaden. Många har praktiskt tagit vuxit upp i politikens väldigt speciella värld.  Det påverkar förstås ens bild av samhället om man alltid har betraktat det från fönstret på en partilokal.

Men det tycks även finnas en kompetensbrist hos landets myndigheter. Polisen har varit en dysfunktionell myndighet i många år, och omorganisationen verkar tyvärr inte ha förbättrat någonting.

Att situationen i Sverige är så pass dyster just nu underlättas inte direkt av att rikspolischefen heter Dan Eliasson (han som blev så stormförtjust åt att Polishögskolan numera huserar på Södertörns lekskola), att landets kanske sämst fungerande myndighet Arbetsförmedlingen leds av sossen Mikael Sjöberg som dissar vissa politiska partier på Twitter och slutligen att Migrationsverkets chef är Anders Danielsson, en man som enligt egen utsago går omkring och "är Anders". Förtroendet för några av landets viktigaste myndigheter är inte på topp.

Om som någon från tidigare generationer satte sig i en DeLorean och reste in i framtiden, till Sverige 2015, skulle personen förmodligen drabbas av något slags psykisk kollaps. Därefter sätta sig i bilen raskt som tusan och återvända hem.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Börjar få en obehaglig känsla att fascismen uppstod som en motreaktion på denna typ av extrema politiska dumhet. Ju längre man tvingar ut en pendel åt ett håll desto längre åt andra hållet går den när det släpper. Snart släpper det oundvikligen i Sverige och då blir det ingen mittenpolitik direkt. Kommer inte bli vackert men de skyldiga är de ni ser dagligen orera i media, oavsett om det är politiker, journalister eller allmänna tyckare. Se hur det gick i Chile.

Lars Åhlin sa...

De lite äldre - läs Löfven, Wallström - tycks inte vara så mycket bättre. Att politikens och politikers kvalitet är så låg beror naturligtvis på oss väljare, och de medier vi anlitat när vi önskat informera oss. Exakt vilka fel vi (i detta fall är det befogat att tala om kollektiv skuld) kräver en lång artikel bara för att antydas.

Skulden till kvalitetsbristerna hos ledande tjänstemän ligger naturligtvis hos politikerna som tillsätter verkchefer och personal i regeringskansliet, UD osv. Dåliga verkchefer tillsätter usla medarbetare.

Anonym sa...

Politikerna väljs i fria val efter det att media asfalterat motorvägen in i väljarnas hjärtan åt dem.Chefstillsättnigen är politikernas medvetna val och har därmed sin förklaring.
Undrar just hur media får betalt för sina tjänster?

Melmac sa...

@ Anonym 07:26

Du är inte ensam om den oron! Ordet Lagom tycks ha totalt försvunnit ur den svenska politiken.
Det brukar bli en höger reaktion på en vänsterpolitik som hållit på för länge och vice versa. När detta sker kommer man att ångra att man vattnat ur alla begrepp, för de kommer att behövas då!

Utlandssvensk sa...


"Politikerna väljs i fria val efter det att media asfalterat motorvägen in i väljarnas hjärtan åt dem"

Jag håller med om medias roll men det är direkt felaktigt att prata om "fria val" i Sverige.

Allmänt används internationellt termen "free and fair" för att beskriva hur val bör gå till och Sverige uppfyller absolut INTE dessa kriterier. Det är ett stort ämne och man kan läsa massor, men om man bara kort utgår från wikipedias 4 exempel på hur "free and fair elections" kan saboteras ser man att samtliga förekommer i Sverige:

Lack of open political debate or an informed electorate

Ingen har väl någon tvekan längre om detta, men faktum är att det var betydlig värre förr. SD fick ofta inte vara med i debatter och väldigt ofta pratade man om SD utan deras närvaro.

Unfair rules

Man har länge systematiskt missgynnat SD vad gäller t.ex olika bidrag.

Interference with campaigns

Detta började i organiserad form 1998, då riktat mot Ian Wachtmeister. Sen blev det värre och värre varje val fram till 2010, då det var rent hysteriskt. Formen för detta är typisk, dvs. grupper som på pappret inte har någon koppling till regimen stör, skrämmer och hotar oppositionen. Regimen gör ingenting för att stoppa det och ger samtidigt indirekt stöd.

Alla har väl sett de massiva mötesstörningarna, men man har också systematiskt hotat kandidater. Yxor i dörrar, bensin i brevlådan etc, etc. Inför valet 2006 var detta helt öppet och AFA la stolt ut alla detaljer på sina hemsidor. Pressen vägrade att skriva om det och polisen struntade i det.

Fredrik Reinfeldts uttalande i valrörelsen 2010 att de systematiskt förföljda och misshandlade SD politikerna fick skylla sig själva var helt unikt i Västeuropa efter 1945 och hade påfallande likheter med hur despoter i tredje världen brukar formulera sig i dessa sammanhang.

Tampering with the election mechanism

Detta har pågått i massiv skala, helt öppet och organiserat. Främst avlägsnar man valsedlar från vallokaler, men man har även på olika sätt saboterat utskick av valsedlar med post.

Troligen förekommer också storskaligt fusk med de lagda rösterna. De som räknar kan lätt byta ut valsedlar om ingen tittar. Enda praktiska metoden att hindra detta är att ha folk på plats i vallokalerna och många modiga människor har på senare år ställt upp för att övervaka och om man läser om deras observationer är det ganska klart att fusket ligger i väggarna. Många av de som räknar är gamla trotjänare till sjuklövern och det har förekommit en hel del öppet prat om att SD rösterna borde "försvinna". Men förmodligen var det mindre fusk 2014 jämfört med tidigare val, tack vare alla frivilliga observatörer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Election

Anonym sa...

Jag tror inte att kompetenstillskottet (läkare, ingenjörer och andra akademiker) kan hjälpa Sverige på sikt. Troligen kommer dessa att lämna Sverige när tillfälle ges. Det kan vara så att hemlandet blir beboligt igen och då längtar de hem och vill vara med att bygga upp landet efter kriget. Ett annat alternativ är att de väntar på att bli svenska medborgare för att sedan söka sig till något annat EU-land där högutbildade avlönas bättre. Det är ju trots allt frågan om högutbildade människor som är vana att flytta på sig. De som blir kvar är troligen de som brukar kallas ekonomiska migranter.
Sedan kommer frågeställningen vad som sker i Sverige om flyktingströmmen går åt andra hållet. Om inte bostadsbubblan spruckit tidigare så bör den spricka då. Anledningen till att jag tror detta är att bostäder blir lediga när folk lämnar Sverige och de som tidigt är på hugget och säljer sina bostäder och flyttar in i en hyresrätt kan göra klipp. Men efter en tid kommer bostadspriserna att dala och då briserar bostadsbubblan.
Därför anser jag att vi bör ha ett rimligt flyktingmottagande. Asylgivandet bör flyttas från medlemsstater till EU. Vidare bör EU fördela flyktingarna bland medlemsstaterna, bidra till kostnaderna för flyktingmottagningen i de medlemsstater som tagit emot flyktingar och beskatta medlemsstaterna för EUs flyktingkostnader. Om EU ansvarar för flyktingmottagandet på detta sätt kan det bli attraktivt för östländerna att ta emot flyktingar eftersom kostnadsläget i dessa länder är lägre än det är i EUs västra länder.

Utlandssvensk sa...


"Jag tror inte att kompetenstillskottet (läkare, ingenjörer och andra akademiker) kan hjälpa Sverige på sikt."

Det finns inget "kompetenstillskott", det är ren propaganda.

OM man verkligen är högutbildad, dvs. har en verklig examen som är internationellt gångbar, då flyttar man absolut INTE till Sverige. Det går utmärkt att komma till länder med mycket högre löner och lägre skatter, där man dessutom pratar engelska eller franska.

Sen kan man fabulera hur mycket man vill i Sverige, men om man bara tänker efter lite inser man hur otroligt löjligt det är. Kring 90% av de som kommer hit slänger bort sina id-handlingar och det finns inga praktiskt möjliga metoder att fastställa deras identitet. Vi har inte en aning om vilka de är. Att då börja prata om vissa andelar "högutbildade" är direkt skrattretande.


Anonym sa...

Rimligt flyktingmottagande, lagomt flyktingmottagande, tvunget flyktingmottagande...
Det märks att det inte varit tillåtet att tala i termer av volymer.
Det märks att matematik är ett oprioriterat ämne.
Andra EU-stater måste göra sitt.Tycker vi.Tycker inte dom.
Och då gäller det kvotflyktingarna.Det är s.a.s långt ifrån alla som är kvotflyktingar..
Frau Merkel har större problem på hemmaplan än vad svenskarna får se.Då kan man låtsas vidare som om Stefan har stöd av de mäktigaste.Eller snarare, Stefan förhandlar med de mäktigaste.Och vann.Som vanligt.
I Sverige befann sig redan Ungern utanför EU.Inte så i EU visade det sig.Fast det pratar vi inte så mycket om dårå.
Nato är ett givet alternativ om vi inte talar om kostnaden.2% av BNP på försvaret?
Var kommer dom pengarna ifrån nu då?
Magdalena har dom inte.Anders hade dom inte.
Men om vi skiter helt i alla fakta så kan vi kanske låtsas som om det går vår väg?

Anonym sa...

@Utlandssvensk
Precis. Den som är högutbildad söker sig till ett land där han får a) arbeta och b) behålla så mycket som möjligt!

Anonym sa...

Det skruvas upp nu.Vad blir Löfvens svar på SD:s utspel?
Vad blir Löfvens svar på SD:s annonser?
Ska han annonsera efter flera? Lova mera?
Vad säger Kinberg Batra? Får hon säga något?Vill hon säga något?
Vad menar SD-Karlsson med att "vi har försökt den parlamentariska vägen"?

Utlandssvensk sa...

@ Kristian,

" Den som är högutbildad söker sig till ett land där han får a) arbeta och b) behålla så mycket som möjligt!"

Ja, det borde väl inte vara så svårt att förstå! Jag är själv högutbildad arbetskraftsinvandrare som har bott i flera olika länder och jag känner många andra i samma sits. Så jag är mycket bekant med regelverket i de flesta västländer och jag har även följt den internationella immigrationsdebatten aktivt i många år.

Men bland främst borgerliga politiker och debattörer i Sverige råder sen länge vad som endast kan beskrivas som ett militant kunskapsförakt på detta område. Man VÄGRAR att ta del av andra länders erfarenheter och skapar avsiktligen ett regelverk som är den direkta motsatsen till allt som har visat sig fungera.

Anonym sa...

Jag ser en gnutta hopp: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/sd-vill-ha-folkomr%C3%B6stning-om-invandringen-3211470. SD börjar föra en utomparlamentarisk kampanj. Halleluja, så ska det se ut. T.o.m. Jimmie verkar inte längre tro på att han kan förändra någonting i riksdagen. Han börjar förstå att det har gått alldeles på tok för långt. Han upprepar gång på gång: "gränsen är nådd för länge sen." Det är den sannerligen.

Magne

Utlandssvensk sa...


@ Magne,

Videoklippet fungerar inte, men jag förstod att det handlar om folkomröstning om invandringen. Det är ett synnerligen rimligt krav, men motståndet mot verkliga, dvs. bindande, folkomröstningar är väldigt grundmurat inom sjuklövern.

Jag vet inte om du såg länken som jag la upp här nyligen där en FP minister förklarade att folkomröstningar är en fara för demokratin (!!!!!), men även om detta var mer absurt än vanligt finns det en lång historik av hårdnackat motstånd. Det är väl heller inte så konstigt, eftersom länder som bygger på bindande folkomröstningar tenderar att ha betydligt färre heltidspolitiker som spenderar hela livet vid den mysiga och skattefinansierade köttgrytan. I Schweiz går det inte att leva på att vara politiker.

För övrigt fick Bengt Westerberg en direkt fråga en gång i tiden om det inte var rimligt att just folkomrösta om invandringen och han sa då att det var en för viktig fråga för att låta folk rösta om den! Ingen reagerade då heller.....

Johan sa...

@ Utlandssvensk.

Jag instämmer fullt ut i det du säger. Sverige har INTE en fungerande demokrati. Betr. det s.k. "kompetenstillskottet" så undrar jag var denna myt egentligen härrör från? Jag har aldrig sett några data, som belägger påståendet.

SVT:s nyhetschef Ulf Johansson hävdade i Publicistklubben diskussion, att de syrier, som idag kommer till i Sverige har en "högre utbildningsnivå" än "snittet tidigare".

https://www.youtube.com/watch?v=efzZof2SBho 2.23.19

Valet av den komparativa formen "högre" för adjektivet är intressant. SR skriver:

"Under åren 2013 och 2014 var det 727 personer i Kronoberg som gick ut från den tvååriga etableringsreformen – åtgärden som politikerna sagt snabbt skulle hjälpa nyanlända ut i arbete.

Men av de 727 var det bara tio som fick jobb utan stöd."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=6084173


I den här kohorten är det alltså 10 (!) personer av 727 som är anställningsbara (utan att skattebetalarna helt eller delvis finansierar anställningen).

Ulf Johansson kanske bara förmodar, att dagens inflöde av (personer som uppger att de är) syrier inte kan vara sämre?

Anonym sa...

Utlandssvensk:

Sverige kommer inte folkomrösta. Politikerna är de som bestämmer. De vet alltid bättre än folket. Jag tycker själv att både G. Persson och F. Reinfeldt ansåg att folket visste inte bättre. Båda var utmärkta på härskartekniker och manipulering.

Jag ser däremot mycket positivt på beskedet att SD börjar förstå, att sitt partiprogram inte håller. Situationen börjar gå så överstyr, att det är NU det måste ändras. Tältläger över hela Sverige och skolor som har undervisningen utomhus. Kollapsen har egentligen kunnat sköljas länge, för den som har haft ögonen öppna.

Jag ser hellre en politik som avvecklar många skatter, i stället för att med SDs hjälp behålla välfärden med högre skattetryck och kanske också rent fascistiska metoder mot svenskar, som de använder när de utesluter den som inte lyder despoten Mattias Karlsson.

Magne

Utlandssvensk sa...

@ Johan,

"Betr. det s.k. "kompetenstillskottet" så undrar jag var denna myt egentligen härrör från?"

Ja du..... Det är väl mest den vanliga soppan av önsketänkande och fantasi. Länge verkade det mest konkreta underlaget vara Mona Sahlins samtal med de som körde runt henne i taxi. Sen finns det också någon form av "data" från migrationsverket, som uppkommer genom att de helt enkelt frågar immigranterna om deras utbildningsnivå. Uppenbarligen kan de svara vad de känner för och varför inte dra till med att man är högutbildad? Ingen kan kontrollera det ändå och om inte annat minskar det väl risken att man blir anvisad något tråkigt städjobb.

Sen finns det väl även utrymme för ärliga misstag. Om frågan är hur många år man har gått i skolan (vilket är fallet om jag minns rätt) kan t.ex svaret 12 år tolkas som motsvarande 3 årigt gymnasium i Sverige men i MENA betyder det ofta koranskola. I England debatterades detta väldigt öppet när man jämförde immigranter från Indien och Pakistan. Ordet "högutbildad" hade helt olika betydelse, beroende på vilket av dessa länder man kom från. Även utfallet i samhället har varit dramatiskt annorlunda.

Slutligen så finns det nog även en liten grupp verkligt högutbildade. Detta är främst de som av olika anledningar inte vill behålla sin verkliga identitet pga. att de t.ex har varit del av någon otrevlig regim. Sverige är det i särklass lättaste västlandet att "födas på nytt" i och många av funktionärerna i t.ex Saddams gamla regim sitter säkert i Sverige med nya namn och en del av dem och deras familjer är nog även högutbildade på riktigt.

Anonym sa...

Börjar få en obehaglig känsla att fascismen uppstod som en motreaktion på denna typ av extrema politiska dumhet
Så var det också, till stor del. Både Hitler och Mussolini lyckades framställa sig själva som "upplysta diktatorer" som skulle rensa upp det kaos som deras länder hade hamnat i när demokratin slutat fungera.

Våra styrande tror också att riktiga fascistiska tendenser är ett hot mot deras eget maktinnehav, givetvis med deras egen frikostiga tolkning av vad som utgör rasism, nazism och fascism. Därför har man nyss klubbat att militären skall få sättas in mot landets civilbefolkningen (istället för endast polisen) - because terrorism!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article21583267.ab

Det som Oisin Cantwell väljer att inte nämna är att de nya reglerna inte alls handlar om att svenska värnpliktiga ska stoppa ISIS-wannabees eller Breivikar, utan att den dag upprörda folkmassor demonstrerar utanför Rosenbad och kräver regeringens avgång, då flyger man in utländska NATO-soldater som skjuter dem i huvudet med automateld. Because terrorism.

Man räknar med att det räcker med några agent provocateurs som "får demostrationen att urarta" och att sedan skjuta några när kamerorna rullar för att folkets missnöje ska lugna ner sig och alla blir nöjda och glada i den moraliska stormakten Sverige, landet där socialismen faktiskt fungerar och vi står upp för solidaritet och alla människors lika värde.

Anonym sa...

Om en tidsresenär kom hit skulle han bli tvugna att ansöka om status som ensamkommande flyktingbarn, för han skulle inte vara beredd på att en bidragsberoende hjärnkirurg skulle elda upp hans DeLorean.

utlandssvensk sa...


"Därför har man nyss klubbat att militären skall få sättas in mot landets civilbefolkningen (istället för endast polisen)"

Det klubbade man redan 2010, när sjuklövern genomförde väldigt omfattande förändringar i grundlagarna. Det skedde helt utan debatt, så jag förstår om många har missat det. Här är en tråd från Flashback:

https://www.flashback.org/t1205855