onsdag 3 september 2014

Lägg ned kvinnoförbunden!


Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet har ett kvinnoförbund. Även Piratpartiet ska tydligen få ett. Lika bra det, kanske, när partiet nu ändå har bestämt sig för att bli som alla andra.

I en tid när nästan alla partier är mer eller mindre feministiska, när i stort sett alla beskriver Sverige som ett land med en könsmaktsordning och när kvinnor anses mer skyddsvärda än män, är det för mig besynnerligt att politiska partier ska behöva ha särskilda avdelningar för kvinnofrågor.

Det är dessutom en väldigt konstig syn på kvinnor i politiken och på politiken som sådan. Kvinnoförbund inom de politiska partierna signalerar nästan att politik är en manlig syssla, vilket verkligen inte är fallet i dag, och att kvinnor får organisera sig tillsammans i särskilda avdelningar.

Så varför kvinnoförbund? Vad tycker exempelvis Nya Moderaterna som är så antifeministiskt eller kvinnofientligt att partiet behöver en särskild avdelning som driver just kvinnofrågor? Är det så svårt för kvinnliga moderater att driva hjärtefrågor på stämmorna?

Eller är kanske kvinnoförbunden bara en ursäkt för vissa att känna sig ännu lite godare än alla andra och dricka en massa kaffe under tiden?

Förklara gärna för mig, den som vet.

8 kommentarer:

Trash sa...

Det är ett sätt att få fler röster. "Halva partiet, hela kvinnoförbundet och halva ungdomsförbundet tycker som jag".

Amnexis sa...

"Eller är kanske kvinnoförbunden bara en ursäkt för vissa att känna sig ännu lite godare än alla andra och dricka en massa kaffe under tiden?"

Spot on igen Hans.

Anonym sa...

Precis som när Sverige sticker ut i Europa beträffande sex, prostitution, droger eller alkohol, gäller det att känna till de historiska orsakerna till Sveriges illiberalism, Hans.

Kvinnoförbunden går ända tillbaka till 1800-talets religiösa folkväckelse i Sverige.

Hans Li Engnell sa...

Fast jag var mer intresserad av kvinnoförbundens existensberättigande och funktion i dag.

Anonym sa...

Kvinnor gillar att vara i grupp (kvinnogrupp). Kanske extra mycket mer än män (mängrupp, tre-fem män som röker en cigg och diskuterar ekonomi och fräscha tjejer). Det är ett slags grupptänkande som berättigas, eftersom det handlar om kvinnor... kunde också ha varit baaaaaaaaaarn.

/ Magne

Anonym sa...

@ Hans

Beträffande existensberättigande och funktion i dag, har ur libertarianskt perspektiv öht. en institution där några härskar över andra (staten) det?

Brooke sa...

Har hört någonstansifrån att kvinnoförbunden skulle ha varit en metod att bakvägen smyga in socialdemokratisk politik i alla andra partier.

Denna person menade att i alla frågor så har kvinnoförbunden identiska åsikter.

Christoffer sa...

Hans, du inser väl att du här delar åsikt med Gudrun Schyman? Låt vara att era orsaker kanske skiljer sig åt, men i alla fall ;)