söndag 22 april 2012

Hockey inget för kärringar eller Croneman

DN:s sportkrönikör Johan Croneman har mången gång i sina texter återkommit till hur dålig TV4:s (tidigare SVT:s) hockeyexpert Niklas Wikegård är. I lördagens krönika var det dags igen. Denna gång handlade det om "mansgriseri".

Skälet? Niklas Wikegård hade krävt att Skellefteå skulle visa lite stake i SM-finalen mot Brynäs. Norrlänningarna låg under och var på väg att förlora finalserien. Croneman tycker att "stake" är ett ord man kan uttala i ett omklädningsrum eller i ett lumparminne från 40-talet, men absolut inte i TV.

Ty Croneman vill ha en politiskt korrekt sportsändning. Där får man inte säga ord som "stake", det är nämligen "reaktionärt mansgriseri". Croneman tar i från tårna upp till hårfästet och det är oerhört svårt att förstå upprördheten. Vidare upprörs han av att Wikegård (helt uppenbart) gillar slagsmål i hockeyn. Detta kan man tycka vad man vill om och svensk hockey är betydligt snällare än nordamerikansk. Själv tycker jag att det i laddade möten kan tända till matchen - men så följer jag också Philadelphia Flyers och inte Skellefteå.

Förflyttad till andra sidan Atlanten blir Wikegård vare sig någon tuffing eller mansgris utan en helt vanlig kommentator. Lyssna gärna till presskonferenserna efter en match där. Lyssna till New York Rangers' coach Tortorella efter en förlust. Croneman skulle behöva en "bleep"-funktion varje gång. Ja, det är en grabbig stämning. Men sådan ska hockeyn i mina ögon också vara.

Wikegård är nog ganska van vid kritik och något säger mig att han gillar att sådana som Johan Croneman blir upprörda. I stället för att låtsas att damhockey är sevärt tog Wikegård tidigare fram storsågen - vilket genast väckte ilska hos somliga. Men han hade ju rätt. Damhockey är inte kul att titta på.

Niklas Wikegård fungerar bra som sidekick och tyckare men dåligt som matchkommentator (en sådan ska inte under några omständigheter skrika "sassabrassa mandelmassa"). Om Johan Croneman har problem med att hockey är en hård och manlig sport får han nog helt enkelt se på fotboll i stället. Där är manlighet ofta en bristvara.

3 kommentarer:

Anonym sa...

TV4 behöver bättre kommentatorer. Canal+ med för den delen. Särkisjärvi skulle bli en bra rekrytering.

Wikegård skulle antagligen bli en bra coach för Damkronorna. Han skulle nog få fart på dem.

Sen förstår jag inte hur någon kan intressera sig för NHL. En stängd liga betyder att det inte är på planen det avgörs. (Och för övrigt en metafor för ett samhälle rädd för konkurens och tävlingsmentalitet och dominterat av bailouts.)
/B

apa tycka, apa skriva sa...

Men hur skall vi någonsin få en jämn könsfördelning i hockeyn om männen håller på så här?

Hans Li Engnell sa...

B: Jag håller med om kommentatorerna. De amerikanska är klart bättre (även om Viasat Hockey har OK kommentatorer ibland).

Men när det gäller NHL: En stängd liga ger förutsägbarhet. Lönetaket har gett lagen någotsånär lika förutsättningar vilket gör att det är helt omöjligt att gissa vilket lag som kommer att vinna Stanley Cup inför varje säsong. Att gissa vinnaren i Premier League är inte fullt lika svårt.

82 omgångar plus 16 vinster i slutspelet - att vinna Stanley Cup är nog det största man kan göra på klubbnivå i världen.