söndag 8 april 2012

Veckan som gick #21

# Naiv fredsplan. Fredsplanen i Syrien är dömd att misslyckas, enligt den fria syriska armén. Regimen kräver skriftliga garantier från oppositionen innan den upphör med slakten av civila. Våldet har inte upphört eller ens minskat sedan Kofi Annan lagt fram en fredsplan för att få stopp på dödandet. Tvärtom har regimens armé fortsatt att bombardera städer i jakten på oppositionella.

En regim som den syriska kan bara bemötas på ett sätt: med våld.

# Hemliga domstolar i Danmark. Sedan den 11 september 2001 har rättsstaten i alla världens demokratiska länder varit under angrepp. Värst är det i USA, där gränsen mellan polis och militär alltmer suddas ut och militären ges utökade befogenheter. Och i Danmark har det inrättats hemliga domstolar i terrormål. Det är en otroligt oroande utveckling och värst av allt är allmänhetens ointresse för vår demokrati så grundläggande frågor som rättssäkerheten. Vi som känner ett engagemang och ser hotet måste jobba hårt för att få upp frågorna på den politiska agendan.

# Antidemokrater. Åter igen har ett politiskt möte störts av "engagerade medborgare". Denna gång var det Nationaldemokraternas yttrandefrihet som drabbades. Jag har alls inget till övers för deras politik, det behöver väl knappast påpekas, men just därför är det viktigt att stödja deras rätt att yttra sina åsikter. Vissa har dock uppenbart svårt att hålla sig till demokratins spelregler och det gör mig lika förbannad varje gång.

Inga kommentarer: