onsdag 18 april 2012

Stenåldersavgiften på väg bort

Den förhatliga TV-licensen kan vara på väg bort. En uppgörelse ska ha nåtts över blockgränserna för att göra kostnaden för public service till en skattepost bland andra.

Radiotjänst är en kvarleva från svunna tider, ett kontrollsystem som väcker obehag och för tankarna till Östeuropa (och, kan påpekas, orsakar bekymmer för marginaliserade personer som bor i tillfälliga bostäder i kommunens försorg).

Teknikutvecklingen har dessutom gjort de regler på vilka TV-licensen bygger på föråldrade. I dag kan TV-program ses på datorer, mobiltelefoner och i bilar. SVT tillhandahåller själva en utmärkt onlinejtänst för sina program, fri att använda oavsett om du betalar TV-avgift eller inte.

Motståndare finns förstås. Kontrollsystemet för att få in licenspengar från alla som har en mobiltelefon eller dator skulle bli orimligt - det inser nog även de flesta av TV-licensens försvarare. Därför behövs en teknikneutral lösning. Överenskommelsen verkar handla om att avgiften för public service läggs på skatten.

Dagen när Radiotjänst i Kiruna, denna koloss som suger över 2 000 kronor årligen från varje person med anmält TV-innehav, läggs ned är en dag att fira. Sverige har då blivit ännu lite modernare.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer helt, men hur går det för de anställda i Kiruna? Jag menar inga privata aktörer vill ju investera i lapphelvetet så därför har staten åtagit sig detta.

Mvh Jan Saxman

Hans Li Engnell sa...

De får väl göra som vid regementsnedläggningarna i bland annat Östersund: flytta runt lite myndigheter.

Anonym sa...

Ja, det ordnar sig nog i slutändan. Lapparna måste ju någon gång ge någonting tillbaka och inte bara säga: Vi flytt inte. Angående just regementsneläggningen i Östersund så var den lyckad, i varje fall för en bekant till mig som fick ett betydligt bättre arbete i Nyköping.

Men licensen då?

Måste inte skatten generellt höjas?

Hur ska de annars få in kulorna?

Jag som kund i Bredbandsbolaget betalar ju redan 320 kr/mån. Vill inte pröjsa mer för SVT:s kablar som ju inte ens existerar i dessa dagar.


Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Hur ska jag nu undvika att betala för detta ...

Anonym sa...

Jag gillart inte, med systemet som vi har nu kan jag lätt skita i att betala. Skattefusk och skatteplanering är mycket mer avancerat...

Hans Li Engnell sa...

Tja, vem har sagt att det ska vara lätt att bryta mot lagen?

Anonym sa...

Så nu måste vi betala skiten även om vi inte lyssnar på radio och ser på deras skräp?

Nu blev det än mer orättvist, nu får jag äran att betala till PK propaganda vare sig jag ser skiten eller ej.

Fittland!

Hans Li Engnell sa...

Du betalar redan för sjukvård du inte utnyttjar, skolor du inte går i och gudvetvad. Detta är en droppe i havet i jämförelse.

Albert B sa...

Varför inte bara lägga ner public service tv och istället satsa på public service press med bok och tidningsutgivning