söndag 15 april 2012

Veckan som gick #22

# Nordkorea firar landsfadern. Tanken var att Nordkorea skulle få upp en satellit i omloppsbana för att fira den store ledaren, regimens grundare och avlidne statschef Kim Il Sung. Uppskjutningen slutade dock, som så mycket annat i det slutna landet, i fiasko. I dag, den 15 april, firar dock landet hundraårsdagen av Kim Il Sungs födelse med att visa upp en ny missil. För första gången framträdde Kim Jong Un och talade till folket. Man kan anta att folket hellre skulle ha velat se den nye ledaren presentera hur framtida svältkatastrofer ska undvikas. Nu har man dels kastat runt sex miljarder kronor bokstavligt i sjön, dels missat chansen att få matbistånd från USA.

# Titanic 100 år. Den 15 april 1912 sjönk Titanic i den kalla Nordatlanten. Nästan 1 500 människor omkom i katastrofen, som har uppmärksammats i hela världen men framför allt på de orter som är kopplade till fartyget på något sätt. En hel värld chockades av katastrofen, men positiva förändringar kom trots allt ur tragedin. Motvilligt gick rederierna med på att förse sina fartyg med fler livbåtar, alla passagerarfartyg försågs med telegrafister dygnet runt och en ispatrull som spanar efter isberg bildades. Titanic lade grunden till modern sjösäkerhetslagstiftning.

# Eurokrisen fortsätter. Det stora räddningspaketet till Grekland stoppade tills vidare krigsrubrikerna i medierna. Nu skulle en tid av lugn följa. Men problemen har ingalunda blivit mindre. I Grekland är läget riktigt illa. Arbetslösheten ligger på 21 procent och många unga förbereder sig på att emigrera. Både Spanien och Italien har betydande problem. Att inte låtsas om en kris genom att helt enkelt sluta prata om den kommer inte att avhjälpa problemen.

Inga kommentarer: