måndag 2 april 2012

Utsläppsfanatism

Miljöpartiet vill ha ett utsläppstak som fungerar lite likt utgiftstaket och sätter gränser för hur mycket koldioxid Sverige får släppa ut. De vill ha en blocköverskridande överenskommelse om ett klimatpolitiskt ramverk.

Det är inte svårt att förstå vartåt detta skulle barka. Miljöpartiet vill skruva åt tumskruvarna ytterligare - en klimatlag som ska tvinga alla regeringar oavsett färg att underordna sig klimatideologin.

Den globala uppvärmningen är en global angelägenhet och kan inte lösas av lilla Sverige, som står för promilledelar av planetens utsläpp. Det brukar sägas att någon måste gå före och visst är det så. Och jag ser gärna en satsning på energibesparande teknik och åtgärder. Vi slösar fortfarande alldeles för mycket med det vi har. Men den extrema fokuseringen på just fossila utsläpp måste upphöra.

Våra utmaningar framöver är större än så. Hur Miljöpartiets tillväxtskepsis (hur många gånger har vi inte hört dem säga att tillväxten nått sin gräns?) ska kunna förenas med ny teknik och minskad fattigdom världen över är en gåta. Efter utsläppstak kommer säkert tilläxttak.

3 kommentarer:

Halsingen sa...

Är överhuvudtaget uppvärmning av ondo och en global angelägenhet? Bl a ger Christopher C Horners bok Red Hot Lies en skrämmande inblick i hur forskningen politiserats och vetenskapens brunnar förgiftats:
http://thepiratebay.se/torrent/5619938/Red_Hot_Lies_-_Christopher_Horner_(Unabridged)_MP3_120_
Vi har ju alltid haft klimatförändringar. Jag skulle inte ha något emot en återgång till stenålderns värmeperiod då Barumkvinnan levde i Skåne och vi hade medelhavsklimat här. Skål under vinrankorna! :-)

Hans Li Engnell sa...

Jag tror inte på den befängda idén att människan kan KONTROLLERA klimatet (som det ju faktiskt pratas om ibland). Däremot är det klart att vi behöver anpassa oss - oavsett om planeten blir varmare eller kallare och orsakerna till det. Att minska fattigdomen är ett bra sätt då rika länder klarar extrema väder betydligt bättre än fattiga och vi med ny teknik kan minska vår påverkan på djur och natur.

Johnny sa...

(MP) verkar vilja sänka hela Sverige med sin utopiska vindsnurrepolitik och ingen ny kärnkraft. CO2 är inte ett miljöproblem, lite varmare och lite grönare men inga kastrofer är vad oberoende seriösa forskare säger.

http://www.unt.se/debatt/vaumlxthusgasers-inverkan-aumlr-ringa-147615.aspx

Nya generationen kärnkraft är fantastisk, läs allt om utvecklingen här, finns en bra video på 5 min en bit ner på sidan:

http://gunnarlittmarck.blogspot.se/