tisdag 17 april 2012

Något har hänt

Socialdemokraterna skriver en debattartikel i vilken de erkänner att de varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att bli anställningsbara.

Wow. Det som inte riktigt fått sägas tidigare sägs nu öppet: även den som vill ha ett jobb bär ett ansvar för sin situation.

Något har kanske hänt i det gamla arbetarepartiet.

1 kommentar:

Christoffer sa...

Nja, alltså det här är inga nyheter egentligen. Detta har S i stort sätt alltid trott på, även om det blivit otydligt på senare år. Det är ju lite skillnad på att kräva att arbetsföra personer ska försöka göra rätt för sig och att tvinga ut sjuka personer att söka jobb som inte finns.

S har alltid varit ett arbetarparti. Visst har där alltid funnits som grundstenar att den som blir arbetslös eller sjuk ska kunna räkna med stöd, men tanken har aldrig varit annat än att den som åter blir arbetsför ska återgå i arbete eller att den arbetslöse ska göra sitt yttersta för att hitta ett nytt jobb och inte snylta i onödan på andras skattepengar.

Men M lyckades väldigt effektivt sälja väljarna en bild av S som ett "bidragsparti" för dom som bara ligger samhället till last. Man slog in en kil mellan de som jobbar och de som inte gör det, trots att det egentligen inte finns något motsatsförhållande.

Steg för steg så vred M under Reinfelts ledning begrepp ur händerna på sossarna och fick tolkningsföreträde i debatten. Nu försöker S ta tillbaka det. Och eftersom mycket i politik handlar om retorik och om hur man paketerar sitt budskap så är det bra att Juholt och Waidelich byttes ut mot Löfvén och Andersson, som har en helt annan tyngd och seriös framtoning.

Nu kan det bli match på riktigt :) Sverige behöver en stark opposition som pressar regeringen.