söndag 29 april 2012

Veckan som gick #24

# MP störst bland journalister. När Journalistförbundets medlemmar får frågan om vilket parti de tycker bäst om svarar 4 av 10 Miljöpartiet. Även Vänsterpartiet är överrepresenterat bland landets journalister. Även om Socialdemokraternas siffror är dåliga i förhållande till partiets verkliga storlek bidrar dess siffror till att de rödgröna får 70 procent - om journalisterna får bestämma. Ett förkrossande övertag. Frågan om hur detta påverkar nyhetsförmedlingen i medierna är intressant. Vi är ju så vana vid att se problem formuleras ur en vänstervinkel att vi knappt reagerar längre.

# FN tittar på - igen. FN har placerat observatörer i Syrien. När samtliga är på plats ska det finnas 300 i hela landet. Det går att hävda att observatörer kan ha en återhållande effekt på mördarregimen. Men klart är att våldet har fortsatt, med eller utan observatörer, med eller utan "vapenvila". Det finns bara ett sätt att agera mot en regim som fullständigt skiter i sin egen befolkning, som bryter vapenvilor och konsekvent mördar civila: bemöt den med våld. Den fria syriska armén bör således få alla vapen den begär för att åtminstone ha en sportslig chans att försvara sig. Allt annat vore orättfärdigt.


# Wen Jiabao till Sverige. Wen Jiabao är inne på sitt sista år som kinesisk premiärminister. Till Sverige kom Wen inte med några nyheter. Men de svensk-kinesiska relationerna förblir mycket goda. Wen besökte bland annat Geelyägda Volvo och mottog applåder på fabriken. Wen Jiabao har de senaste åren återkommit till Kinas behov av politiska reformer. Under hans tid som premiärminister har emellertid mycket lite hänt. Tumskruvarna har tvärtom dragits åt. Det går därför att hävda att Wen främst arbetar på sitt eftermäle när han lyfter frågan om demokrati och yttrandefrihet. Viktigast för de framtida ledarna blir att börja stärka rättssäkerheten och att bekämpa den omfattande korruptionen. Det är onekligen ett enormt arbete som väntar - om nu partiet bara vill påbörja det.

Inga kommentarer: