fredag 13 april 2012

Fiaskolandet

Det skulle bli en hyllning till landsfadern Kim Il Sung. Men det slutade, som så ofta när Nordkorea försöker sig på något, i fiasko. Den långdistansraket som enligt regimen skulle skicka upp en satellit i omlopp, slutade i småbitar i havet. Allt inför världens ögon.

För ovanlighetens skull tillät Nordkorea omvärlden att besöka landet och ställa frågor. Runt 200 utländska journalister hade bjudits in, vilket gör det hela ännu mer genant för lillführern Kim Jong Un.

Den misslyckade uppskjutningen, som är ett dyrt projekt i ett land där befolkningen svälter, drar ett löjets skimmer över regimen. Nordkorea är ett tragiskt misslyckande - på så många sätt.

2 kommentarer:

Trash sa...

Jag har övergivit ståndpunkten att omvärlden skickar mat av rädsla för landets kärnvapen. Det är snarare så att man inte vill syna korten hos en som inte har något att komma med och kan börja skjuta gisslan om de tappar ansiktet.

Det är synd om dem, helt enkelt.

Anonym sa...

Kan ha varit ett slags spel för gallerierna för att få världen att tro att de inte än har tekniska kunskapen att skicka iväg kärnvapen skitlångt än.