lördag 17 december 2016

Moderaterna svamlarAnna Kinberg Batra har begått en intervju. Hon kunde ha varit tydlig med vad Moderaterna vill och hur partiet vill föra Sverige framåt. Tyvärr måste konstateras att moderatledaren inte tog chansen.

Intervjun i Svenska Dagbladet blev i stället ett typexempel på varför Moderaterna tappar väljare just nu. M har blivit vad Centerpartiet en gång var - veligt, vingligt och utan ryggrad. De dubbla svaren och omsvängningarna i stort och smått utan att medge exakt varför bidrar knappast till att skapa förtroende vare sig för partiet eller partiledaren. Som väljare får vi inga incitament alls att rösta på M.

Å ena sidan har Kinberg Batra i SVT:s Agenda hävdat att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Å andra sidan påstår hon nu att de väljare som gått till SD, vilket enligt opinionsmätningar kan vara så mycket som var femte väljare eller mer, känner "ett berättigat missnöje". Detta yttrar hon först nu när SD hotar M som landets andra största parti. Och så i nästa andetag liknar hon SD:s väljare vid Donald Trumps (och det ska inte ses som en komplimang).

M ändrar sin politik, men de gör det minsann inte för att locka tillbaka de väljare som har lämnat partiet, menar partiledaren. Trots att M närmar sig SD i migrationspolitiken vill hon inte medge denna förskjutning. Nej, Anna Kinberg Batra förhåller sig inte till någon annan.

Man behöver inte vara politisk konsult för att begripa att detta är rent och skärt skitsnack. Alla förstår att det enda M har ägnat sig åt sedan förlustvalet är att söka förstå varför så många av väljarna gick till Jimmie Åkesson och anpassa politiken därefter.

Genom att säga att de väljare som lämnat bland annat M för SD känner ett berättigat missnöje med utvecklingen i Sverige får Anna Kinberg Batra väldigt svårt att förklara varför dessa väljare ska återvända. M har ju som regeringsparti under åtta av de senaste tio åren i högsta grad varit delaktigt i att skapa den utveckling som så många är missnöjda med. Löfven har sänkt Kinberg Batra i ett antal debatter med just den repliken.

Avslutningsvis har M dessutom sedan valet 2014 gjort allt för att Stefan Löfven ska kunna sitta kvar som statsminister, vilket gjort att all kritik som riktas mot regeringen fått väljare att ställa frågan varför M då inte tar över i stället. M som ju säger sig "ha en plan". Partitaktiken har varit viktigare än landets väl och ve.

Valet av Anna Kinberg Batra till partiledarposten var ett misstag. Det bådar inte särskilt gott för 2018. Att försöka läsa av var Moderaterna står och vad partiet vill i dag är som att spegla sig i ett kaleidoskop.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Taktiserande,triangulering,röstoptimering,politikutveckling,hubottalk,nyspråk,
Decemberöverenskomelsen,mediaträning osv
Ord på rad.Förknippade med M.Klart det börjar kosta till slut.

x-mod

Anonym sa...

Vi som inte bor i stan vill ha en smart partiledare från vischan.

Anonym sa...

Moderaterna svamlar, med det sagt får man konstatera att sossarna svamlar liksom de flesta andra.Stefan Löfven står i Enköping och svamlar.Han har svamlat om tiggeriet i ett utspel.Antingen ska tiggeriet förbjudas eller så ska man ha ett tillstånd för att tigga.I ett land där man skjuter AK och kastar handgranater på gatorna ska det krävas tillstånd för att tigga.Vad händer om tiggarna skiter i tillståndet och tigger ändå?
Att dom bosätter sig lite varstans är en ledtråd...
För någon dag sedan svamlade Löfven om sanktioner mot Ryssland.AKB svamlade med.Det blev inga sanktioner.Dom andra tog inte sitt ansvar.
Dom andra ska ta sitt ansvar för flyktingarna som ju ska fördelas.Löfven och AKB svamlar om det närhelst dom kommer åt.EU svamlar om ett beslut i den frågan om något halvår.
Svamlet - kicking the can - är svaret den liberala representativa demokratin har att ge.Sparka burkjäveln någon meter till men passa er för dikena.Hur konstigt är det på en skala att det går åt helvete?

Anonym sa...

Moderaterna är sedan en längre tid ett av Löfvens lydpartier. Löfven har ju i praktiken lyckats med att knäcka de borgeliga partierna för lång tid framöver. Sverige och dess invånare kan se framemot ett längre sosseinnehav av makten.

A nonym sa...

Jag som är inflyttad från vischan sedan många år vill ha en smart partiledare [punkt]
Varför hänga upp sig på saker som ursprung, etnicitet eller kön?

Men visst jag förstår vad du vill skämta om.

Anonym sa...

Jag är en av dessa väljare. Kommer aldrig att gå tillbaka till svikarpartiet Moderaterna. De skulle kunna fälla sosseregeringen idag, men väljer att inte göra någonting. Ynkligt!

Utlandssvensk sa...


"Att försöka läsa av var Moderaterna står och vad partiet vill i dag är som att spegla sig i ett kaleidoskop."

Ja, det är helt omöjligt att begripa vad M verkligen vill, utifrån de fakta som är publikt kända. Min egen slutsats av detta är att det finns dolda omständigheter som förklarar AKBs agerande, troligen en uppgörelse med sossarna. Det är den enda rimliga förklaringen jag kan hitta.


Anonym sa...

Men seriöst, är svamlet något att hetsa upp sig över när allt handlar om berättelsen?
Det är bara tvunget att det går så långt att en förlorare och en vinnare utkristalliseras.Som alla vet är det sedan segraren som skriver historien.
Det behövs alltså direkta våldsamheter för en lösning.Det finns ingen debatt att få och inget konsensus att nå.Tills dess det är avklarat kommer det att svamlas och tramsas eftersom det är vad det går ut på."Kick the can" som någon skriver.Få tiden att gå, hoppas på det bästa och fortsätta med nyspråkliga innovationer tills vidare.
Det ska vi vara tydliga med..

Anonym sa...

"Valet av Anna Kinberg Batra till partiledarposten var ett misstag."

Blev hon inte tillsatt av Reinfeldt , vilket borde förklara det mesta.

Utlandssvensk sa...

@ tommie,

" i och med att Centerpartiet blivit helt rabiata i migrationsfrågan."

C har inte blivit rabiata, de har varit det i 10-15 år. M var lika rabiata från cirka 2003 till 2015. Möjligen har M nu ändrat uppfattning, men det är ytterst svårt att veta. Det går knappast att tro på något som sägs av företrädare för det partiet. C är däremot pålitliga och trovärdiga, men dessvärre även vansinniga......

Utlandssvensk sa...


Angående C får man tillägga att de ser ut som den klara vinnaren på haveriet inom MP. Det är väl det enda partiet som återstår om man är migrationsfanatiker, men inte samtidigt kommunist. Men tydligen finns det upp mot nästan 10% av befolkningen som passar in på den beskrivningen. L och KD flörtar dock öppet med 4% och MP verkar nu vara etablerade under.

Om det blir ett fritt val 2018, är det fullt möjligt att det inte kommer att räcka med S+M för majoritet och att man då kommer tvingas välja mellan C eller V som samarbetspartner, givet att man vägrar att jobba med SD. Det kan ju bli spännande.....

Magne sa...

"Jag tror Moderaterna måste acceptera att Alliansen i princip inte finns längre i och med att Centerpartiet blivit helt rabiata i migrationsfrågan. Det är inte trovärdigt att försöka gå till val när en vild Annie Lööf kan dyka upp och börja prata om 30 miljoner invandrare och då nämner jag inte ens problematiken med Fredrik den Stores uttalanden."

Lösningen är att dela in Sverige i två geografiska områden. Det ena är landet för mångkultur och fri invandring; det andra är landet för en kultur, ett folk och en gemensam framtid.

Det är sådana lösningar vi måste börja diskutera!

Anonym sa...

Hej.

Hon har en obehaglig syn på hur en politiker skall samla röster i en demokrati. Hon verkar ju anse det fel att som politiker föreslå lösningar på av folket upplevda problem om dessa lösningar är populära.

Jag antar att hennes uppfattning av [demokrati] är att folket skall rösta på det som politiker talat om är rätt åsikt och som är rätt enligt värdegrunden. Det verkar faktiskt som om samtliga riksdagens partier (SD möjligen undantagna tills de får vara aktiv part i utformandet av faktiska beslut) anser att demokrati inte betyder folkvilja och folkstyre, utan att det betyder ett system där folkets röst endast räknas om de röstar rätt enligt partiernas värdegrund.

Tänk, vad gamla överlevande politiker från vissa närbelägna stater skall känna avund. Allt som behövdes för att samtliga inom politik, media och utbildningsväsende skulle anamma det marxistiska synsättet var gedigen indoktrinering via välfärdssamhället.

Vi har sannerligen 'Kris i befolkningsfrågan'. Det känns som om en röst på moderaterna (orkar inte skämta om hur nya de är) är detsamma som en röst på kommunisterna.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Moder svea har ett politiskt system som levererar politiska ledare med olika sorters störningar som tex psykopater, sociopater, ja hela skalan är över diagnoser är representerad, varför tror ni att jimmie åkesson blev utbränd?, han blev mobbad och hatad för han är mest begåvad av våra partiledare och de är en 7klöver mardröm, en fri tänkande mäniska som inte bekänner sig till den falska religionen värdegrunden. Gud hjälpe sverige, Men han existerar ju inte.
Tack för en kvalite sida med intresanta komentarer.peter

Björn i Bromma sa...

Ja hur skall det egentligen sluta ?
Snart nog så återstår det inget annat än att skriva `Direktdemokrati` på röstsedeln 2018.

Utlandssvensk sa...

@ Björn i Bromma,

"Ja hur skall det egentligen sluta ?"

Är inte det uppenbart? En demografisk atombomb håller redan på att detonera i landet och om det inte inträffar ett rent mirakel ganska omgående, kommer Sverige med säkerhet att förvandlas till ett MENA land. Och det kommer att gå väldigt fort.

Anonym sa...

Varför fortsätter du gråta över moderaternas svek? I inlägg efter inlägg. "Om moderaterna ska kunna utgöra ett trovärdigt alternativ måste de definitivt..." etc, osv. Är det inte dags att inse att M är precis lika bankrutta som S bara ännu mer, eftersom de vänder kappan mycket snabbare än någon annan nuförtiden. Varför inte släppa den USA-romantiska drömmen eller hoppet eller vad det är om Sveriges Quislingparti och gå över till nationalisterna?

Anonym sa...

Det är hög tid för AKB, Kristoffersson m.fl. att kliva åt sidan, och hög tid att en ny generation, med Hanif Bali och Benjamin Dousa i spetsen, tar över inom M. Som det nu är har partiet ingen framtid.