söndag 9 oktober 2016

En ohanterlig situation


På söndag kväll hålls höstens första partiledardebatt i SVT:s Agenda. Ämnena går att lista ut i förväg: jobben, skolan, integrationen, klimatet och kanske något till. Även regeringsfrågan lär komma upp i någon form, om inte annat för att partierna till vänster vill fortsätta pressa allianspartierna om relationen till Sverigedemokraterna. Spelet är numera viktigare än det politiska innehållet.

Hela debatten borde egentligen handla om en sak: bostäder. Bostadspolitiken är den mest akuta frågan Sverige har att tampas med just nu. Situationen har varit akut länge, men den har knappast blivit bättre av att Sverige tagit emot en kvarts miljon asylsökande de senaste två åren.

Migrationsverket beräknar att lite drygt 100 000 nyanlända kommer bosätta sig ute i landets kommer under 2017. Det motsvarar två Sundsvall. 70 procent bedöms kunna ordna sitt boende på egen hand, vilket ofta betyder att de flyttar in hos familj, släkt eller bekanta. Resten ska kommunplaceras enligt den tvångslag som gäller från och med den 1 mars.

För 2016 var antalet som skulle fördelas bland kommunerna drygt 21 000. Nästa år ökar antalet med 50 procent upp till nästan 31 000 individer. Sveriges kommuner klarade inte av att ta emot alla för 2016, så frågan är hur det är tänkt att fungera under nästa år. Migrationsverket tömmer nu asylboendena - Bert Karlsson lägger ned 90 procent av sina boenden i ett svep - vilket gör att kommunerna ställs inför fullbordat faktum: "ta emot!".

I Stockholm har landshövding Chris Heister sagt att länet inte klarar att ta emot det antal som fördelats på grund av den bedrövligt svåra bostadssituationen. Planerade modulbostäder har överklagats. Helsingborgshem inleder däremot byggandet av modulbostäder innan överklagandeprocessen ens är avslutad.

Ordet vi söker är "panik". Bostadsbristen är ett faktum i 90 procent av landets kommuner. Att på en handvändning ordna fram bostäder åt hundratals eller tusentals människor går helt enkelt inte. Det vi ser är därför dyra, dåliga och långsiktigt ohållbara boendelösningar.

I Stockholm sätts många barnfamiljer, om de har turen att inte behöva bo på hotell, i lägenheter via stadens sociala bostadsbolag med hyror som överstiger dem i nyproduktion. Det rör sig bland annat om ombyggda äldreboenden. Kommunen har helt enkelt inget annat val än att betala.

De 70 procenten som "löst sin boendesituation själva" kan heller inte räknas bort. Det är nämligen inte ovanligt att dessa människor efter en tid dyker upp i socialtjänstens reception när trångboddheten blivit för jobbig eller konflikter uppstått. I slutändan står kommunen där med  Svarte Petter i alla fall.

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och en profil i bostadsfrågan, konstaterar:
Vi har skapat en ohanterlig situation. I början av 90-talet fanns det tomma lägenheter. Men sedan dess har det fyllts på med en miljon människor. Vi kommer att få se en enorm trängsel i utanförskapsområdena och hur många dåliga, tillfälliga lösningar som helst. 
Detta ser vi redan, men situationen kommer förvärras. I den politiska debatten låter det som att detta är en tillfällig situation som reder upp sig bara de nyanlända kommer ut i arbete och kan ordna ett eget boende. Här uppstår nästa stora problemområde: Arbetsförmedlingen.

Som arbetssökande är du hänvisad till den statliga Arbetsförmedlingen. Den har varit en katastrof länge, men i takt med att dess ansvar ökat för etableringen av nyanlända - vilket kräver större kompetens än att ha uppföljningsmöten med en infödd svensk akademiker - har dess brister blivit genant uppenbara. Socialtjänsten skulle helst vilja kapa samarbetet helt och hållet.

Uppkomsten av kommuners egna så kallade Jobbtorg är en direkt följd av att Arbetsförmedlingen inte fungerar. AF kommer, vad Ylva Johansson än hoppas, inte att bidra med någonting i den så kallade utmaning som nu väntar.

Att hålla god min duger inte längre. Precis som Jan Jörnmark säger är situationen ohanterlig. Regering och riksdag kräver snabba lösningar på sådant som tar många år att lösa. Nyproducerade lägenheter har hyror som nyanlända i Sverige inte kan betala. Den kommunala bostadskön kräver många års kötid. Hyrorna i andrahandsboende skenar. Vart ska människor ta vägen? Bo i socialtjänstens regi under de kommande tio åren? Ingen politiker kan svara.

Politik är att vilja. Men politik är faktiskt också att välja att ha ögonen öppna. Det är ett tecken på dåligt ledarskap att ignorera alla varningssignaler och reagera först när situationen är akut. För det är den nu. Nu återstår bara paniklösningar som kommer vara dåliga för skattebetalarna, för integrationen, för samhällsekonomin och i förlängningen för hela Sverige.

Med en slev politisk opportunism och en stor skopa naivitet har svenska politiker byggt en rejäl rävsax som ingen vet hur man tar sig ur.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Visst kan man ta sig ur rävsaxar: amputera det som sitter fast.

Meddela att samtliga PUT och TUT som utfärdats sedan, säg 2000 för att ta en siffra, skall omprövas på grund av en stor mängd oegentligheter i prövning, tolkning och asylprocess. Fläska på med mängder med ord om rättssäkerhet, att ingen skall åka snålskjuts, terroristbekämpning och så vidare. Passa på att beröva facket all påverkan på besluten.

Strama upp Mig-verket och sparka alla aktivist-handläggare. Meddela att samtliga som redan vet att de har ljugit sig till att få stanna, eller egentligen saknar flyktingskäl kommer att erbjudas åtalsunderlåtelse och betald hemresa om de frivilligt inställer sig för deportering. Upprätta ett av militär o/e hemvärn skött centralläger för de som skall utvisas, med en särskild avdelning för besvärliga fall.

Med rätt snurr på retoriken kan man se till att de egna leden ställer upp utan knot, och de som upplever viss tveksamhet kan finna rationaliseringar så de slipper inse vad som görs, och varför.

Alla nöjda, alla glada, utom de som ändå aldrig borde släppts in.

Fast det viktiga i svensk politik är de två gyllene reglerna:
A) Det var oppositionen som skapade problemet
B) Det var vi som skapade de goda förutsättningarna

Det är underbetyg åt svenska valmanskåren att svälja samma skopa med gröpa och sörpa val efter val.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Man kan också bli fri genom att yla på hjälp, men vem vet om det inte är en opportunistisk jägare som dyker upp? Ds

en väldigt sur tant sa...

Lösningen för många kommuner är att de nya går före i kön och du köar förgäves. Omfördela studentbostäder för dem, slopa äldreboenden och omvandla de till ungdomsboenden är ett knep. Samt att man med våra skattemedel (alltså du betalar) köper bostadsrätter (trissar upp priset) för att hyra för de kommunplacerade.
Då få de ungdomar som vill flytta hemifrån bo kvar hemma.
Det byggs ju en del hyreslägenheter men de hyror är så höga att normalinkomsttagare kan inte betala de, bara socialtjänsten kan lägga ut en månadshyra på 12000 kr. Så, vilka får dom lägenheterna?

Hans Li Engnell sa...

Meddela att samtliga PUT och TUT som utfärdats sedan, säg 2000 för att ta en siffra, skall omprövas på grund av en stor mängd oegentligheter i prövning, tolkning och asylprocess.

Du vet mycket väl att detta aldrig kommer att ske, så det är rätt meningslöst att ens diskutera saken. Dels för att vi inte ska ha retroaktiv lagstiftning, dels för att MV knappast har resurser att genomföra dessa omprövningar.

Anonym sa...

Jag håller med en väldigt sur tant. Hans' vet också att flyktingar och immigranter från tredje världen prioriteras före första världens invånare i Sverige. Att dessa nyanlända skulle stå utan bostad eller 21 000 kronor i månaden är inte sannolikt alls. De kommer ha lägenheter, pengar, subventionerad Iphone och så vidare medan priser för svenskar att köpa lägenhet ökar och hyresbostäder och möjligheten till att få ett hyreskontrakt är nästintill omöjliga.

Bloggposten hade bättre skrivit: det kommer ordna sig för de nyanlända eftersom resurserna prioriteras där. Däremot är det, som beskrivits ovan, annorlunda för infödingarna.

Svenskarna kommer fråga vart går skatten? Till Migrationsverket! Vilka får gå före i kön till hyresrätter? Nyanlända! Vilka har bostadsbrist? Är det nyanlända? Nej, det är svenskarna och nyanlända går före i kön och det köps villor till dem också.

Magne

Uwe Dostler sa...

"Kommunen har helt enkelt inget annat val än att betala" Jag tror att vi inom en snar framtid kommer att se åtminstone några kommuner som säger: 'Oaktat vad lagen säger om rätt till boende för flyktingar så kommer vi inte att ställa upp på detta".

Vad skulle statsmakterna kunna göra åt det? Ämbetsmannaansvaret är ju borta så de som beslutar i sådan riktning skulle inte kunna straffas.

FD Liberal sa...

Som ung svensk man ser jag hur min föräldrageneration skänker bort min framtid till utlänningar från hela världen. Jag har vuxit upp på vad jag i efterhand inser var en av de absolut sista svenska orterna i landet och har i mitt dryga kvartssekel på jorden sett hur man i alla delar av samhället eldat på ersättandet av mitt folk.

Jag har också hyst liberala åsikter, men det var innan jag insåg vidden av den här vansinnespolitiken. Eller ja, vansinne antyder något kaotiskt och oförutsägbart, men det som sker är inte det minsta oförutsägbart. Något så kalkylerat och hänsynslöst vill jag faktiskt kalla ondska.
Den enda uppenbara slutsatsen är att jag skall ersättas och trängas bort från min arvsrätt.

En ärlig fråga, Hans:

Varför ska jag inte bli nationalist?

Populist?

Varför ska jag inte ägna min politiska energi åt en rörelse som ämnar bromsa, stoppa och återgälda den stöld som har begåtts?

Jag är väl medveten om att socialism är otäckt och man ska passa sig för att lita på starka ledare. Jag har också läst the Road to Serfdom. :)
Men i dagsläget så betalar mitt folk för sin egen ersättning. Makten tystar minsta protest. Man skickar poliser med automatvapen för att, citat, "Möta opinionsyttringar" på Gotland.

Jag ser ingen annan väg för svenska folket att överleva än att rycka på axlarna, be om ursäkt att vi inte lyssnade och ansluta sig till nationalisterna.

(Din blogg är f.ö. en av de bästa politiska bloggarna i landet och i de flesta frågor är du konsekvent, rimlig och rättvis.)

Anonym sa...

"Vad skulle statsmakterna kunna göra åt det?"

Ge dem pengar.

Magne

Lotta Trouble sa...

Nu har väl dock retoriken om den humanistiska stormakten varit att människor flyr för sina liv. Livet i flyktinglägren i Libanon och Turkiet är hemska etc. Då är väl ett korridorboende i Norberg eller Korpilombolo MYCKET bättre? Folk har föreställt sig att flyktingarna kommer från Bergen-Belsen alternativt flyr undan Nürnberg-lagar (exvis homosexuella i Iran) så vad är problemet att sitta kvar i ankomstboendena?

Anonym sa...

Om ingen lyssnar så får man se till att de hör..

Utlandssvensk sa...

"För 2016 var antalet som skulle fördelas bland kommunerna drygt 21 000."

Jo, det stämmer! Men det är inte hela sanningen, eftersom det bara innefattar "vanliga" asylanter. Till detta tillkommer även ytterligare tvångsanvisade "ensamkommande", som för 2016 är ungefär lika många (jag har sett siffran 24.000)

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2016/2016-04-01-Ny-anvisningsmodell-for-ensamkommande-barn-fran-1-april.html

De kommuner som tidigare har tagit emot få, får nu större tilldelning. För t.ex Lidingö innebär detta 171 "vanliga" asylanter och 189 "ensamkommande" under 2016:

https://mitti.se/lidingo-ska-ta-emot-171-flyktingar/

http://kundforum.lidingo.se/org/lidingo/d/hur-manga-ensamkommande-barn-har-staden-ansvar-for/

Detta är absolut helt extrema antal i relation till den befintliga befolkningen i yngre årskullar. År 2015 fanns det 1.600 ungdomar på ön mellan 16-18 år och vi kan nu se upp mot 500 nyanlända i den åldersgruppen under 2016-17. Det är ingenting annat än rangnarök!

Så där ser det ut i alla kommuner som tidigare har lyckats att komma undan, som Danderyd, Täby, etc.

Vad sen gäller huvudfrågan i dagens, som vanligt, utmärkta inlägg kan man väl säga att det ändå är rimligt att både argumentera för vad man tycker borde ske (som Rikard gör) samt att även fundera över vad som sannolikt kommer att ske inom ramarna för det befintliga systemet.
Den senare infallsvinkeln har större praktisk relevans, men samtidigt är den så avgrundsdjupt deprimerande att om man endast ska prata om detta är det nog bättre att låta bli.

Nu tar jag en lite paus från svenskt bloggande, men vill verkligen tacka för den synnerligen trevliga och fria debatten här. Jag kommer tillbaka om någon månad!

Anonym sa...

Flashback går inte att nå och enligt uppgift funkar inte nätet på Gotland som det ska.
Färjorna går sporadiskt efter insatsstyrkans ankomst.Sammanträffande?

Anonym sa...

Man får göra som flygbolagen gör när en flight är överbokad fast tvärtom. När en flight är överbokad frågar man i första hand ensamresenärer om de kan tänkas åka en dag senare mot ekonomisk ersättning och betalt hotellrum. I det aktuella problemet, vad kostar det att få någon att åka tillbaka till sitt hemland och att aldrig återvända? Det andra alternativet, hur mycket kostar det att få en svensk att lämna landet för att aldrig återvända? Jag är övertygad att landets politiker skulle föredra det senare. Det skulle nämligen trygga deras maktutövning trots att landets ekonomi skulle störtas rätt ner i fördärvet. Mugabe har visat att det går rätt bra ändå trots att Zimbabwe är bland världens fattigaste länder. När jag hör en svensk politiker prata kommer jag att tänka på det här: "Mrs. Lincoln, apart from the President being shot and killed, how was the play?"

Anonym sa...

Är det sant som dom säger att MP:s opinionssiffror korrelerar negativt med antalet ouppklarade mord?

Anonym sa...

Den nya tidens journalistik: Alex Schulman hänger ut mossan o fassan o samlar godhetspoäng.

Anonym sa...

När en annan gotländska, Anna Ardin, kände sig våldtagen eftersom Julian Assange inte använt kondom rusade varenda vaken feminist och aktivist ut till hennes försvar.En historia som inte fått sitt slut än.Nu är ju Anna Ardin du och kindpuss med hela sosse-eliten vilket gör tydlig skillnad.En funktionsnedsatt gotländska utan kontakter i den fina världen får stå ut med att hennes ord inte väger så tungt.Också..

Anonym sa...

Så är det dags för Erik Helmerson och DN att lite försiktigt smygande byta fot och göra en 180-gradare.Kritik av Islam är okej om den är tillräckligt konkret och gärna skriven av någon som jobbar på DN.Så har det varit hela tiden.I självaste verket har DN alltid riktat en vass kritik emot naiv och aningslös kritik som inte är tillräckligt konkret hela tiden.

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-kritiken-mot-islams-avarter-maste-vara-konkret/

Anonym sa...

Men det är ju jättespännande när ett helt land förändras, det är spännande med mångkulturen och att att möta dess små utmaningar... kanske vi borde gå ut i mörkret och kylan och göra det lite extra spännande för våra makthavare, ni vet dom där som hatar internet och folkomröstningar.

Anonym sa...

Angående Anna Ardin och fallet Assange respektive fallet på Gotland...
Säg, är det inte ytterst konstigt att man i våldtäcktsärendet på Gotland så enkelt väljer att sätta de anklagade på fri fot, då man i fallet Assange i stället slirar på alla juridiska knep man kan (trots avsaknaden av några som helst bevis)?
Ytterligare förhör erbjöds av Assange innan han lämnde Sverige (då har han redan varit på två olika förhör!), men blev efterlyst av Marianne Ny (åklagare) direkt efter att han lämnat landet.
Hon frångick dessutom gängse rutiner för att utfärda efterlysningen, och har därefter vägrat förhör utomlands trots att det görs ett flertal gånger om året i olika brottsmål.

Man behöver inte vara konspiratorisk alls för att inse att här ligger en politisk hund begraven.
Diplomatiskt uttryckt dessutom.

I kontrast till detta skall man ställa alla dessa förmildrande ursäkter och juridiska beslut i många brottsmål med människor som flyttat in till Sverige.
Eller alla dessa fall där polisen vägrar utföra sina plikter vid pågående eller begågna brott med nysvenskar eller romer.
Att t.ex. vägra göra något åt romer som olagligen vistas i landet (>6 månader) eller gjort ollaga intrång/inbrott etc...är egentligen grovt tjänstefel då förövarna tveklöst begår brott.
Vad som sker efter gripanden är en annan fråga, men nog borde man kunna förvänta sig polisiär assistans vid dessa brott???
Annars kan ju varenda människa tillåtas bryta sig in överallt och börja ta över någon annans bostad...
Kanske borde börja med polischefens och ordförandes för advokatsamfundets bostäder?

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Måhända lite off-topic (ursäkta!) och apropå Wongs senaste artikel i SvD. Är det inte egentligen FI&Co som liknar nazisterna mest? När jag för en tid såg FI marschera längs Hornsgatan- ja de marscherade verkligen, bakom ett militärfordon och till suggestiv musik ("unstoppable")-så att man nästa själv ville gå med - så drabbades jag av den insikten. Det är väl snarare de som förvränger verkligheten, åsiktskontrollerar och använder sig av massuggestion? Inget nytt men jag tror verkligen det som hänt i Sverige under de senaste åren på psykologiskt plan är jämförbart med vad som hände i Tyskland på 30-talet. Det är dock inte SD som utgör dagens brunskjortor... /Nietzsche

Anonym sa...

Hej.

@ Hans:

Jo jag vet det. Ett sätt att få en idé diskuterad är dock att framföra den, och myndighetsbeslut fattade på illegal eller felaktig grund går mycket väl att ompröva och överpröva - myndigheter skall besluta enligt lag, inte politisk opportunism, vilket mycket väl kan ha förelegat i gränsdragning vid tolkningen av regelverk och lagar.

Det är i mitt tycke inte frågan om retroaktiv lagstiftning, utan om att korrigera tidigare felaktig tillämpning. Vill man ha prejudikat för principen att korrigera det som enligt rådande norm och värdegrund var rätt när beslutet fattades kan man jämföra med statens agerande re: adoptionsfall, barnhemsbarn och steriliseringsärenden. Oavsett dessas moraliska förkastlighet stred inte agerandet hos dåtida myndigheter mot praxis eller lag - (utan att göra andra liknelser förstås) men ändock beslutades att skadestånd skulle utbetalas.

Så visst går det att retroaktivt korrigera det man senare anser ha varit fel. Det är viljan som saknas.

Men som du också påpekar så är det inget som kommer att ske. Men hur skall vi annars göra? Alternativen, med denna massiva invandring och demografiförändring som skett de senaste tjugofem åren, är få:
A) Segregation och Balkanisering - sker redan per automatik
B) Deportation och repatriering - orimligt givet politik och relaterat
C) Spontan frivillig assimilering och försvenskning av kulturer
D) Framtvingad assimilering som villkor för PUT och medborgarskap; lika orimligt som B)
E) Balkanisering + folkutbyte; svenskar då en av flera etniciteter i konflikt; mångkultur

De sannolika utfallen är långt ifrån positiva för Sverige, vilket är min prio ett. Tro mig när jag säger att jag önskar att jag kunde komma på ett sätt att fredligt och utan tvång assimilera och integrera alla de som flyttar hit så att alla inhumana beteende avarter med rötter i kulturer och religioner/traditioner kunde trollas bort. Det är helt blankt.

Allt gott,

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Uwe Dostler sa...

@Rikard, lärare

Det förefaller sannolikt att det inte går att tvångsassimilera eller för den delen integrera de som av olika anledningar valt att komma till Sverige. Det som däremot skulle kunna fungera är ett bindande kontrakt där den enskilde som kommer tvingas att assimilera sig och stå för sin egen försörjning för att få stanna. Följer man det inte så deporteras man. Beslut ska givetvis inte gå att överklaga.

Anonym sa...

Rubrik: "Terrortysken gripen i natt"

Undertext : "Mannen från Syrien tros ha förberett ett terrorattentat."

Pravda drar sig inte för någonting.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23685199.ab

Anonym sa...

Vad som sker efter gripanden är en annan fråga, men nog borde man kunna förvänta sig polisiär assistans vid dessa brott???
Annars kan ju varenda människa tillåtas bryta sig in överallt och börja ta över någon annans bostad...


Nej. Det är bara om man tillhör en "utsatt grupp" som man kan göra som man vill. Om det inte är "synd om" den misstänkte, så har inte rättsväsendet något att oroa sig för när de gör sitt jobb.

Anonym sa...

Självklart kan vi repatriera oönskade emigranter, vi har ju både polis och (viss) militär. Tänk baltutlämningen men i större skala. Och skulle det visa sig problematiskt med logistiken kan säkert dansk respektive finsk militär ge ett välbehövligt handtag, förutsatt att den svenska politiska viljan och ansvaret finns (läs: sverigedemokratiskt ledd regering alt regering med sveridemokrater på de tunga ministerposterna och en symbolisk moderat som statsminister).

Anonym sa...

Det finns inte lediga bostäder i Sverige. Det finns inte lediga jobb. Hur länge till kommer det att finnas en vilja att betala skatt för att finansiera bostäder och "skapa jobb" till migranter?