måndag 13 oktober 2014

Förbereder regeringen en skattechock?


Ladan är helt tom, utbrister nya finansminstern Magdalena Andersson, till synes häpen över att alliansregeringen inte hade några dolda miljarder som present till henne och den nya regeringen.

Det tillhör det politiska spelet att måla bilden av det ekonomiska läget helt olika beroende på vem som styr och vem som har styrt. Nu tar en rekordsvag rödgrön regering över makten efter åtta års borgerligt styre. Självklart kommer S och MP att vilja svartmåla allt Alliansen har gjort.

Stefan Löfven satte den svarta tonen redan i regeringsförklaringen. Sverige befinner sig i "ett allvarligt läge", sa han då. Magdalena Andersson förstärker detta när hon målar bilden av tomma lador nu inför den stundande vintern.

Underskott i budgeten kan ju låta illa. Men allt är ändå relativt. Frankrike har så stor statsskuld att de kan sluta räkna. Euroområdet har haft nolltillväxt eller väldigt måttlig tillväxt länge nu. Sverige har en av Europas starkaste ekonomier. Lite ärlig bör man vara, även som nytillträdd regering.

I samma andetag som vi får veta att överskottsmålet inte kommer nås, varnar MP:s Per Bolund fler skattehöjningar för att finansiera regeringens reformer. Kanske är det detta som det nya finansministerparet försöker förbereda svenska folket för; en acceptans för högre skatter.

Svenskarna har i åtta år vant sig vid större marginaler i hushållsekonomin. De rödgröna vill höja inkomstskatterna för att bygga ut bidragssystemen. Mot detta kommer både allianspartierna och SD ta strid.

Genom att måla ekonomin i väldigt mörka färger tror sig den nya regeringen kunna öka allmänhetens stöd för högre skatter. Det kan då vara bra att minnas att bilden som målas inte riktigt stämmer.

7 kommentarer:

Melmac sa...

Ett allvarligt läge är den totalt avsaknade planen för hur vi ska ta hand om de människor som kommer hit! Ett allvarligt läge är att vi snart har ett SD som är över 20% men som då ändå ska motarbetas p.g.a. att de inte tycker rätt! Det här landet går emot en systemkollaps, jag tycker synd om mina barn som ska växa upp i ett land som styrs av självgoda politiker utan verklighetsförankring!

Innan mandatperioden är slut kommer S+M + något annat part att ta ett beslut liknande Luciabeslutet för att helt enkelt klara av det! Därefter kommer en regeringskris som heter duga!

Anonym sa...

Vad säger att ditt (uppenbarligen) nya favorit- och älsklingsparti SD, vilka beskriver sig själva som socialdemokrater när det gäller ekonomi och välfärdsstat, skulle ta strid mot höjda skatter?

Hans Li Engnell sa...

Kanske att partiet röstat för fyra av fem jobbskatteavdrag och att Åkesson i valdebatterna varnade just för de rödgrönas skattehöjningar?

Hans Li Engnell sa...

Sd är naturligtvis inget lågskatteparti (det finns inget sådant i riksdagen). Men partiets väljare består av både sossar och moderater numera.

Anonym sa...

Åkesson är gammal moderat och nu talar vi om första hälften av 90-talet. Därmed är han inte nymoderat, utan moderat. Stor skillnad. Säger dessa meningar någonting om Åkessons förhållande till skattepolitik och välfärdssamhället i stort? Självklart. Åkesson är gammal moderat som har en konservativ hållning. Han vill sänka asyl- och anhöriginvandring för att ge utrymme åt skattesänkningar. Han har stark aversion gentemot bidragsberoendet.

/ Magne

Amnexis sa...

Moderaterna har tappat 240.000 väljare till SD.

http://www.metro.se/nyheter/moderaterna-har-tappat-240-000-valjare-till-sd/EVHnci!sZ9KMxM5PsO9w/

Medan S "bara" tappade ca 160.000 till SD...

SD är sleven som rör om i den stelnade maktgrytan. Plus att de har en hel del vettig politik. Inte allt, men tillräckligt för att inse att de är det enda realistiska alternativet tills sossarnas och moderaternas hegemoni är bruten. Två partier så insyltade i Bilderberg-sfären så de de är bortom all räddning. Om Åkesson besöker ett sådant möte är mitt förtroende för honom förbrukat. Så där har pressen nåt att gräva i, besöker Åkesson Bilderberg? (Inget tyder på det hittills.) Vilka andra partiföreträdare besöker dessa möten?

Anonym sa...

Genuin ärlighet, för en gångs skull(!), av ZHENGYANG WU, i SVD (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kanada-staller-helt-andra-krav_4003799.svd):

"Så den korrekta slutsatsen, som tyvärr ligger i linje med Sverigedemokraternas och därför har svårt få komma fram i den svenska debatten, är att när staten driver en ansvarsfull invandringspolitik så lyckas man med integrationen, annars inte."

/ Magne