torsdag 11 september 2014

Researchgruppen ett hot mot det öppna samhället


Kriminella Researchgruppen bedriver i samarbete med Expressen ett korståg mot anonyma näthatare. De delade på en Guldspade för det arbetet.

Eftersom det är valår har fokus legat på att avslöja sverigedemokratiska företrädare som rasister och hänga ut dem. Detta har varit en välplanerad del i mediernas sätt att bekämpa SD.

Nu påstår sig Researchgruppen även ha fått tillgång till Flashbacks databas. Detta är oerhört graverande. Flashback utmålas i medierna som en kloak, ett skumt tillhåll för extremister och näthatare. Men det är så mycket mer än så.

Flashback är en yttrandefrihetens sista utpost i dagens känsliga klimat. En plats där väldigt privata och personliga frågor diskuteras öppet. Där människor erkänner missbruk och psykisk ohälsa och stöttar varandra. Där pedofiler kommer ut och ber om hjälp och stöd. Där ungdomar talar om sexuella övergrepp och svårigheter i livet.

Enligt företrädare för Researchgruppen har minst en tidning visat intresse för materialet. Det krävs inte så mycket tankeförmåga för att dra slutsatsen att det högst sannolikt är Expressen (på tal om kloaker). Totalt ska det röra sig om "ett par hundratusen" konton.

Många har reagerat med bestörtning över uppgifterna. Vi vet ännu inte om de stämmer och vad som i så fall kommer att publiceras. Bara att publiceringar kommer att skada enskilda individer, vilket förstås är poängen.

Neos Andreas Ericson frågar sig vad det egentligen är för politisk klimat vi har skapat. Ja, det kan man sannerligen undra. Ett skammens och intoleransens klimat. Ett klimat där journalistik som går ut på att förnedra människor offentligt belönas med priser.

Researchgruppen är nämligen inte ensamma. Robert Aschberg har gjort en programidé (Trolljägarna) av att spåra upp dem som skrivit kränkande eller olämpliga saker på nätet och dra ned brallorna på dem framför kameran. Vi förväntas skratta och känna att där fick de minsann så de teg.

Jag trodde att den sortens låg TV-underhållning hörde det tidiga 90-talet till, då Gert Fylking klädde ut sig till hund och juckade på folk och då det var fistävlingar på bästa sändningstid i TV3. Men icke. Välkommen till 2014.

För denna utveckling kan jag bara känna avsky.

Läs även:
Fnordspotting, Anna Troberg, Anna Troberg 2

9 kommentarer:

Anonym sa...

I det mesiga av PK marinerade Sverige går detta bra.I andra länder hade det sannolikt som en vänsterpartist sagt om moderater, de RG skulle få smaka bly!

Amnexis sa...

Jag känner inte en enda människa, som aldrig sagt någonting som ser dåligt ut i deras offentliga profil, och de som hänger ut människor har gjort det själva många gånger om inte värre! Herregud vad tror ni inte RG och AFA sitter och säger i hemlighet? Alla människor säger saker privat de inte säger annars! Därför låt er inte skrämmas! Låt inte RG få makten de vill ha, var inte rädda. De ska inte få besegra tankefriheten.

Amnexis sa...

SVT(r) godkände såklart inte min kommentar med några väl valda tweets från RG, provar här och ser om Hans vill publicera den:

"Vi är Sveriges stasi":
http://korta.nu/2V

"A stasi gotta do what a stasi gotta do..":
http://i.imgur.com/CeKx2Oe.png

"We're not stasi-level yet, but we're getting there":
http://i.imgur.com/CeKx2Oe.png

"Stasichampagnen öppnad":
http://i.imgur.com/JPzgaFk.png

Anonym sa...

Man skulle väl kunna hävda att man har en fem sex olika alias på Flashback. Som alla har lite olika inriktning. Och representerar olika uppfattningar. Vilket finns där för att stimulera debatt, utmana sig själv och framförallt hålla bort all form av onödig social censur.

Vilket då innebär att ingen enskild alias representerar den som skrivit kommentarerna.

alias nr 842

Falken sa...

Den ovetande fredagsmyssvensken tror att Flashback är ett forum enbart för rasister och nazister. Men Flashback innehåller forum om allt mellan himmel och jord, och är ett andningshål för folk som vill kunna diskutera vad som helst på ett totalt förutsättningslöst sätt.

Att gå in och hacka sajten för att sedan godtyckligt kunna avslöja vad olika individer skrivit är ett förödande slag mot den lilla yttrandefrihet som ännu finns kvar.

Det fanns en tid när dagstidningarna stod på den vanlige medborgarens sida, en motvikt mot myndigheter och politiker... "Den tredje statsmakten". När Expressen och andra medier nu börjar använda dessa olagliga metoder för att åsiktsregistrera och avslöja vanliga medborgare, då är vi illa ute. Då finns det ingen kvar som kan stå upp för medborgarnas rättigheter.

Det är en mycket oroande utveckling som påminner om dagens Ryssland, Kina och Nordkorea där alla kritiska och oliktänkande röster effektivt tystas. Samma sak hände i Tyskland på 30-talet, i Sovjetunionen under 70 år, i Östeuropa under 50 år, för att inte nämna ett antal andra diktaturer (Kina, Nordkorea, etc.).

Nu är det på väg att hända i Sverige, ett land som alltid beskrivs av politiker och journalister som världens friaste och mest demokratiska land.

Hur ser det ut om fem år? Om tio år? Själv är jag tyvärr mycket pessimistisk...

Anonym sa...

Jag är glad som flyttade till UK. Medierna här kan också vara hänsynslösa. Men när t ex News of the World avslöjades med metoder som påminde om Expressens så fick dom bakläxa. Expressen fick en guldspade istället. Det är riktigt ruttet, och det kommer nog dröja länge innan jag sätter min fot i Sverige igen. Och nej, jag röstar inte SD eller nåt utan liberalt. Men om vänstermaffian får fortsätta flytta fram sina positioner så kommer nog även det snart att beläggas med skamstraff. Kusligt är vad det är.

Anonym sa...

Om inte Trolljägarna hänger ut Researchgruppen så har de missförstått sin egen idé. För övrigt torde det vara rätt lätt att göra. Total överaskning.
/B

Amnexis sa...

Tyvärr har även vissa pirater börjat med att förstöra SD valaffischer:

http://korta.nu/fW

PP känns, tyvärr, i.o.m. detta mer o mer som ett spökskepp som driver längre och längre från oss tidlösa rebeller som värnar demokrati, yttrandefrihet och ett öppet debattklimat i samhället.

Anonym sa...

Jag har träffat på Flashback som jag inte visste existerade. Efter det påträffandet har jag inte längre något liv. De hängde ut mig på det värsta sätt man kan utan att jag var skyldig till det. Det var 6 år sedan och jag kan fortfarande inte få jobb, lägenhet och alla mina vänner är borta. Min släkt har vänt mig ryggen. Vad har jag då gjort som föranlett uthängning, kränkt, förtalad och avrättad på Flashback?
Jo, jag bodde i samma hus, har samma ålder, har samma förnamn som den riktige skyldige. Det var allt! För den oturen fick jag plikta med mitt liv.

Kom f'n inte och säg till mig att Flashback är bra på något sätt!!!!
Ni talar om den sista fria utposten, det är det fan inte för mig, för mig är det en jävla mobb som tog mitt liv ifrån mig! Det är ett jävla avlopp men en massa jävla avloppsohyra som skribenter!!!

Ber om ursäkt för mina svordomar men det är det enda jag har kvar i livet!