onsdag 10 september 2014

Antirasisternas rasism

Sverigedemokraterna jobbar febrilt för att tvätta partiet rent från rasistiska utspel och idéer. Det går väl sådär. När partiets toppnamn i landets största stad tvingas hoppa av fem dagar före valdagen till följd av just rasistiska kommentarer, inser nog de flesta att det finns mer arbete kvar att göra.

Men det var inte om detta denna bloggpost skulle handla. Utan om rasismen från andra hållet. Från de fina "antirasisterna" som inte spiller ett tillfälle att stämpla SD som genomrasistiskt.

Ni har säkert sett SD:s valfilm i vilken två personer med utländskt utseende tar avstånd från rasism och gör skillnad mellan att "värna svensk kultur" och att vara rasist. En distinktion som jag tror många ställer upp på, men som i svenska medier skulle kallas extremistisk.

Camilla Jonasson är en av personerna i filmen. Hon är engagerad i ungdomsförbundet SDU och har enligt uppgift fått motta grova rasistiska påhopp för sin medverkan i reklamfilmen (se bild nedan). Det är inte första gången det händer.

Det kan tyckas oerhört ironiskt att en kvinna med asiatiskt utseende utsätts för detta för sin medverkan i en SD-film.

Men det stärker mig i uppfattningen att rasistiska föreställningar inte stannar vid parti- eller blockgränser. De finns överallt. I alla partier, i alla grupper. Och ska bekämpas lika bestämt överallt.


7 kommentarer:

Amnexis sa...

Egentligen är det väl bra att de verkliga rasisterna rensas ut från SD, men jag kan inte komma ifrån känslan av att media suttit och tryckt på material i månader och ofta flera år, innan de publicerar en skandal om dagen veckan innan valet. Slaskmedia försöker aktivt påverka valutgången.

Min undran är om det är förenligt med deras ursprungliga uppgift? Då det i SDs fall inte lika mycket handlar om att upplysa väljarkåren löpande, utan mer om att spara på sig en massa skandaler som man vältrar ut veckan innan riksdagsvalet. Tycker den arbetsmetoden är oerhört tveksam och att den inriktar sig i stort sett bara på SD.

Mordhotande sossar och vänsterpartister, antisemitiska centerpartister, rasistiska uttalanden från M-politiker etc, etc. får inte nämnvärt samma utrymme som SDs skandaler. Det förefaller iaf inte handlat om att media sparat ihop en "kasse" skandaler som man vänder upp och ner på VECKAN INNAN VALET, trots att de flesta händelser inträffat för flera år sedan. När man sedan vet vilka typer som sitter på SVT/SR och drar i trådarna blir det väldigt uppenbart vad som sker. På alternativa medier har man bemött dessa skandalartiklar med att gräva fram lika mycket skit om andra partiers företrädare (exempelvis en v-politiker som dömts för att beställt ett kontraktsmord), så att SD skulle vara ensamma om rötägg är ju en grovt vinklad och felaktig bild av verkligheten.

Man undrar när denna typ av djupgående granskning som drabbar SD också ska drabba övriga partier? Jag tycker egentligen det är OK att journalisterna gör sitt jobb när det kommer till SD, men då måste de övriga partierna också granskas likvärdigt. Jag tror man skulle hitta precis lika mycket skit där, om inte mer, om man grävde lite. Det visar alla inlägg som t.ex. Avpixlat gjort om övriga partiers politiker som blivit dömda för olika typer av, för folkvalda, tveksamma verksamheter.

Det luktar som att en hund inte begravts ordentligt...

Anonym sa...

Självklart granskas inte de övriga 7 riksdagspartierna som SD. Researchgruppen hackar anonyma internetkonton, vilket är ett lagbrott och kränker individers integritet.

Vad kan man säga mer? Titta på miljöpartister som bråkar: http://www.expressen.se/nyheter/har-utbryter-kaos-pa-mp-motet-i-haninge/. Återigen kaos och bråk på Miljöpartiets årsmöte: http://www.expressen.se/nyheter/har-ryker-deltagare-ihop-pa-mp-motet/. Listan kan göras lång..

Här har vi två moderater som senast igår avgått efter "främlingsfientliga uttalanden": http://www.dn.se/valet-2014/flera-avhopp-efter-framlingsfientliga-uttalanden/.

Var ser vi inte skiten komma ur politikerna? Var ser vi att SD är ett enskilt parti som för dessa uttalanden?

/ Magne

KnownUnknowns sa...

Jojo, såg denna frätande vrede om att "blattar" tog ställning för borgare redan 2006(på gamla PC-Gamers forum) i samband med att Nyamko Sabuni fick ministerpost i Reinfeldts första ministär. Det fick mig att omvärdera mina politiska ställningstaganden, numera ser jag mig själv som Libertariansk Vänster än någon slags socialist.

Denna slags fin-rasism, eller "rasifiering" som vissa socialist-tomtar vill kalla't, kommer fräta sönder all den vänster som inte tar avstånd från den inifrån.

A V S K Y V Ä R D

är det enda den är. Dessutom lämnar man, återigen, walk-over till Sverigedemokraterna.

Anonym sa...

Jag skriver inte med konto, för att minska risken att Researchgruppen hackar kontot. De måste nu spåra min IP-adress om de vill veta vad jag skriver, vilket är betydligt svårare. Mig veterligen har inte Researchgruppen enbart använt ip-adressen för att komma åt SDare.

Börjar Researchgruppen spåra SDare enbart med IP-adress, får jag helt enkelt sluta kommentera på bloggar. Det skulle vara tråkigt, men det blir konsekvensen av ett samhälle där hackare och medier vill åskådliggöra kritiska åsikter.

/ Magne

Unknown sa...

Instämmer i att tonläget stundtals är onödigt högt, och man "sparar" och är taktiskt med påhopp åt alla håll.

Jag gjorde nyss ett försöka att i sansad ton göra en grundlig analys utifrån lite nya infallsvinklar:

http://www.hittaframat.se/?p=24

Vore kul att höra din/era reflektioner.

Mvh Michael

Pyrrhus sa...

Jag undrar hur många av dessa "antirasister" som har träffat personer med invandrarbakgrund. Jag har jobbat med några, och generellt så tycker de att:

- Sverige tar emot fler invandrare än landet klarar av.
- De ser i regel ner på områden som Rinkeby betydligt mer än vad infödda svenskar gör.
- De tycker att polisen är för mjuka gentemot upploppsmakare i t ex Rosengård eller Husby.
- De gillar Sverige som land och verkar önska att Sverige ska vara mer patriotiskt.

Anonym sa...

För att generalisera alla länder har en släng av strukturell rasism,men Sverige skall vara värst bäst i att vara antirasistisk!främlingsavoghet torde vara allmänt förekommande i alla länder,men här är det snudd på dödsstraff om du ogillar en främling.Hur ofta pratar ni med era medresenärer på tunnelbanan?