måndag 14 april 2014

Nu passar det att vara pirat


Medan medierna gör sitt bästa för att tiga ihjäl Piratpartiet genom både debattupplägg och obefintlig bevakning inför de kommande valen, försöker företrädare för andra partier stjäla uppmärksamhet i integritetsfrågorna. Nu ska alla integritetsmedvetna väljare strykas medhårs i några månader igen. Fan tro't om det fungerar.

Fredrick Federley från Centerpartiet har gjort sin offensiv. I Expressen utelämnar han finurligt nog både sitt eget partis och sin regerings ansvar för utbyggnaden av det övervakningssamhälle han säger sig vilja stoppa. Federley röstade själv ja till FRA-lagen 2008, något som betraktades som ett stort svek efter att han kommit ut som integritetsvän.

Folkpartiets Mathias Sundin är en annan integritetsprofil som gjort en del utspel, nu senast på DN Debatt angående EU-domstolens utslag om datalagringen.

Jag vill inte misstro Mathias Sundin. Han gjorde ett exemplariskt framträdande i riksdagens talarstol när han påtalade vikten av integritetsskydd i vår övervakade tidsålder. Men det parti han tillhör är en aktiv försvarare av övervakningssamhället.

Folkpartiet har röstat för både FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Folkpartiets ställningstaganden kan inte Sundin ensam lastas för, men som folkpartistisk riksdagsledamot är han en vattenpuss i en torr integritetsöken.

Miljöpartiet och Vänsterpartiets påpekar att Sundins parti faktiskt sitter i regeringen och att Folkpartiet där varit drivande för att öka övervakningen, inte minska den. Piratpartiet påminner om detsamma.

Det är kort sagt många som vill åt de integritetskänsliga väljarna nu. Ja, till och med moderaten Gunnar Hökmark har vaknat till liv. Men hans parti har så många fingrar i alla tänkbara syltburkar att det krävs en blind och döv väljare för att vinna en röst på dessa frågor.

Varken Centerpartiet eller Folkpartiet är det minsta pålitliga i frågor som rör frihet på nätet och rätten till personlig integritet. Detta kan vi utläsa av hur partierna har röstat, vilket är en bättre måttstock än vad enskilda företrädare säger på en debattsida inför ett val.

Ty är det något vi vet, är det att varken Moderaterna, Folkpartiet eller Centerpartiet kommer bry sig ett dugg om svenska folkets rätt till integritet efter den 14 september. 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Men tror du Piratpartiet kommer göra så stor skillnad Hans?

Finns inte problemets rot i Michael Clouds bevingade citat?

"The problem is not the abuse of power, it is the power to abuse".

Amnexis sa...

Piratpartiet har dömt sig själva till undergång genom att propagera för massinvandring och genusfrågor.
Då det är alltför många som vill dela på den kakan.

Beklämmande att läsa Christian Engströms debattartikel, trodde inte han vurmade för nedmonteringen av Sverige och genusdoktrin...

Tänk om man haft kvar integritetsfrågorna, kritiken mot ACTA t.ex, men sedan anammat frågor liknande SDs, t.ex. invandringspolitiken. Då hade PP haft större chans till riksdagsplats och blivit en seriös konkurrent till SD till Europa-parlamentsvalet.

Men, nu blev det inte så. SD here I come. Nu sparkar vi etablissemanget i rövva!

Anonym sa...

Tyvärr är det ju bara Piratpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har trovärdighet i integritetsfrågorna av de etablerade partierna. Litar däremot mycket att Centrum för Rättvisa med förre MUF ordföranden kommer ge Regeringen en käftsmäll. Därför så tycker jag inte Piratpartiet är ett bra alternativ ur liberalsynvinkel även om jag håller med dom i integritetsfrågorna som jag till större delen kommer lösa sig genom domstolsbeslut och sen är det ju lite kul att partiet vill avkriminalisera cannabis.

// Arg liberal EU kritiker

Anonym sa...

"Arg Liberal EU-kritiker": Miljöpartiets eventuella trovärdighet som försvarare av integriteten tillintetgjordes fullständigt idag av deras förslag om att förbjuda anonyma bloggar.

Sen finns för övrigt ett annat parti som är liberalt och trovärdighet flr integritet-Klassiskt Liberala partiet.

thove sa...

Bra skrivet! Övervakning måste tas som det hot det är. Man kan inte se alla medborgare som "skyldiga tills motsatsen bevisats". Detta skapar ett oroligt och inhumant samhälle.
vad tycker du om övervakning? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4266/tycker-du-att-overvakning-pa-internet-ar-bra

Mats Westholm sa...

Jag tycker det är synd att de borgerliga/liberala partierna har släppt integritetsfrågorna så totalt. En gång i tiden var det moderater och folkpartister som talade om integritet. Man motsatte sig t ex övervakningskameror. Ett tag var folkpartiet till och med emot personnumret eftersom det möjliggjorde statlig övervakning. Eller kommer jag ihåg fel?

Anonym sa...

@ Amnexis

Helt rätt, nationalistisk isolationism och hermetiskt stängda gränser (speciellt i Tornedalen och Skåne/Sjælland) is the way to go.

https://www.lewrockwell.com/2013/08/thomas-sowell/cultural-isolationism/

SD vill inte nedmontera svenska staten, men däremot svenska nationen.

Anonym sa...

Anonym: Jasså minsann så Miljöpartiet vill förbjuda anonyma bloggar ? Det var en nyhet för mig. Har ändå aldrig gillat Miljöpartiet men trisst att de ska bli oliberala i något området där de haft rätt kurs.

Som jag skrev så var det b.la de etablerade partierna, alltså de som sitter i olika parlament. KLP vet jag mycket väll har rätt kurs i integritetsfrågorna och till 99 % i övrigt också och det parti jag står närmst åsiktsmässigt. Men är däremot långt från 100 att jag väl röstar på dom.

Sen tycker jag som sagt väldigt synd att de borgerliga lämnar sig ideologi fullständigt i övervakningsfrågor, speciellt med tanke på att de inte har något att förlora opinionsmässigt.

// Arg liberal EU kritiker

Anonym sa...

Jag förstår inte vilket ljushuvud som kom på att invandrarna är "etablissemanget". De har normalt sett svårt att komma in på arbetsmarknaden, bor i socioekonomiskt utsatta områden och har ingen makt. Det är motsatsen till "etablissemang".

Sverigedemokraterna sätter fingret på en intressant fråga som de andra politikerna mestadels undviker: vem har ansvar när saker går fel?

Normalt sett behöver man dock ha makt för att kunna ha ansvar för saker som är fel, och det har inte invandrare. Så det är helt fel grupp att skuldbelägga.

Micke sa...

Men tror du Piratpartiet kommer göra så stor skillnad Hans?

Ingen alls.Västern kommer att vinna valet.soossran dominera och politiken kommer att skifta åt vänster Högern kommer tillsammans med nyliberalerna enligt egen utsago att applådera detta då ett av deras mest uttjatade argument under kampanjen för Reinfeld var att det i en demokrati är det bra med maktskifte med jämna mellanrum.

Anonym sa...

Apropå sd förresten, är de national-etatister snarare än nationalister.

http://www.mises.se/2013/03/14/staten-ar-nationens-fiende/

Amnexis sa...

anonym 14:54:

Invandrare = etablissemang??

Den enda jag sett som gjort den kopplingen är DU min kära anonym.

Etablissemanget jag tänker på består av de vita tidningsredaktionerna, det vita SVT, den vita sjuklövern, de vita enklaver där våra makthavare och andra högdjur bor. Invandrarna tillhör inget etablissemang, de bor i samma skitområde som jag. Fler och fler av dem tänker dessutom rösta SD pga att övriga politiker fattar NADA av vad som händer i utanförskapsområdena.