tisdag 22 april 2014

Putins växande aptit


Händelseutvecklingen i Ukraina är oroväckande, för att uttrycka det milt.

Krim är förlorat. Nu håller delar av östra Ukraina på att slitas loss av kriminella gäng som ockuperar polisstationer, myndighetsbyggnader och lokala parlament, kidnappar polischefer och journalister och jagar bort demonstranter för ett enat Ukraina när polisen handfallen ser på. Det är skakande hur små beväpnade grupper kan överta kontrollen på detta sätt.

Putin tittar sannolikt på och bockar av sin lista punkt för punkt. Allt går nu hans väg. Ukraina är destabiliserat. Enskilda delar vill utropa självständighet och sannolikt ansluta till Ryssland. Putin gör sitt genom att underlätta för dem att bli ryska medborgare.

Putin kan komma att svälja sitt grannland bit för bit. Han har inte gjort någon hemlighet av att han ser Kiev och Ukraina som innerst inne ryska. Målet är sannolikt att destabilisera Ukraina så mycket att landet antingen upphör att existera som suverän statsbildning, alternativt blir en rysk lydstat under en ryssvänlig president.

Omvärlden? Den gör - ingenting. Sanktioner, javisst, men det var när Krim annekterades. Sedan har västvärlden inte velat gå vidare. Tyskland är rädda för att Putin ska stänga gaskranen. USA vill inte ha ett nytt kallt krig, och absolut inte några militära äventyr. Barack Obama har därför varit pinsamt lam i både uttalanden och handling. Och övriga börja inse att det är jobbigt att bråka med en jätte som Ryssland.

Ryssland använder förstås dubbla måttstockar i allting det företar sig. Utrikesminister Sergej Lavrov kritiserar Ukraina för att kalla "fredliga demonstranter" för "terrorister". Närmast genant, givetvis, när man betänker att det är just detta som Putin gjort under sin tid vid makten. Om det är något Lavrovs chef bemästrar till fulländning, är det att slå ned på oppositionella och brännmärka vanliga demonstranter som förrädare och terrorister.

Det finns inga goda avsikter i Rysslands agerande. Ja, det är faktiskt svårt att inte dra paralleller till Hitlers uppladdning under 30-talet som slutade med att Tjeckoslovakien slukades. Då tyckte britter och fransmän att det inte var så konstigt att tyskar ville förenas med andra tyskar. Detta synsätt gav grönt ljus för intagandet av Sudetlandet och Anschluß av Österrike. Argumentationen från den ryska regimen i dag bär tydliga likheter med den tyska då. Och i likhet med dåtiden vet ingen hur långt imperialisten är beredd att gå.

Kina vacklar fortfarande och tycks osäkert på hur det ska agera. Som kinesiska bedömare uttryckte det i statliga CCTV häromkvällen går den kinesiska regeringen en besvärlig balansgång just nu. Å ena sidan vill den behålla goda relationer med USA, EU och Ryssland. Å den andra markera mot att Ryssland kränker Ukrainas nationella suveränitet.

Det är upp till västvärlden att visa att Putins agerande får svåra konsekvenser. Hittills har varken EU eller USA förmått detta. Vilket givetvis har stärkt Putin ytterligare och ökat risken för ett sönderfall och i värsta fall inbördeskrig i Ukraina.

För varje dag, varje vecka, växer Putins självförtroende. Och, i värsta fall, även hans aptit. Ibland är historielösheten hos världens mäktigaste män och kvinnor förbluffande.

Läs även:
Fröjdhpunkt

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är egentligen rent principiellt, skillnaden gentemot gäng som ockuperar polisstationer, myndighetsbyggnader och lokala parlament, kidnappar journalister och jagar bort demonstranter, när gänget heter staten? Mer än naturligtvis, att de har råd med större eldkraft på de livegnas bekostnad?

Intressant libertariansk ekonomisk analys av läget på Krim:
http://bastiat.mises.org/2014/04/an-economic-interpretation-of-the-crimean-secessionannexation/

Micke sa...

Ukriana är libertarianism i i praktiken.

Anonym sa...

@ micketrollet

Är Ukraina ett statslöst eller ens ett minarkistiskt samhälle?

Studentroland sa...

EU:s och USA:s sätt att välja sina politiker på ger utslag i deras obenägenhet att agera som "starka ledare" i kristider...
http://vanstrastranden.wordpress.com/2014/04/15/vem-blir-partiledare-och-hur/
Att jämställa dessa statssammanslutningars ledares ledarstil med Putin´s ledarstil, och anta att de västliga ledarna drabbats av "historielöshet" för att de är obenägna att möta kärnvapenmakten Ryssland med "hårt mot hårt", är enligt mitt tänkande att bortse från kärnvapnen, och underskatta kraften i Internet och demokrati...Putin verkar förvisso kunna göra "precis som han vill" i många avseenden, men i takt med att Rysslands maktambitioner växer, ökar också västvärldens ambitioner att på sikt frigöra sig från behovet av Rysslands gas (och Kina´s kol), och den enda realistiska utvägen blir således att utveckla tredje och fjärde generationens kärnkraftverk...att övertyga miljövännerna om nödvändigheten av det kommer dock att ta tid, eftersom de flesta ännu inte begriper sambanden mellan baskraft, reglerkraft och intermittenta kraftkällor...

Anonym sa...

@ Studentroland

Se t ex Ann Marie Pålssons bok Knapptryckarkompaniet om det centraliserade svenska partiväldet.

Eller allt fusk Republikanska partiets elit gjorde sig skyldiga till för att få Mitt Romney och inte Ron Paul vald till presidentkandidat.

Eller Walter Blocks jämförelse med Putin:

https://www.lewrockwell.com/lrc-blog/walter-block-on-the-bundy-ranch-how-would-the-american-people-feel-about-putin-if/

Så väsensskilda är nog västliga och ryska politruker inte.

Anonym sa...

BTW, beträffande västliga politikers påstådda "obenägenhet" att agera som starka ledare i kristider, finns ju Robert Higgs berömda bok Crisis and Leviathan:

http://www.libertarianismo.org/livros/rhcal.pdf

Never let a good crisis go to waste, som Hillary Clinton sade.

Micke sa...

Är Ukraina ett statslöst eller ens ett minarkistiskt samhälle?
-----------------------------

Det är ett samhälle där man köper makt.

Amnexis sa...

Micke:

Det låter som Sverige..

https://www.youtube.com/watch?v=wm_CBl3dL-U

Micke sa...

Nej det låter som libertarianism.

Micke sa...

Vilka i Afa har betalat pengar till Löven för att han ska ta ställning mot nazism som den uttrcysk av dom obildade idioterna i SD och i övrig nazimiljö?

Amnexis sa...

Micke: Jaha, så skillnaden är alltså att i Sverige köps inte makten kontant, Lövens fotsoldater i SDU-molotow lockas med löften om avancemang i partiet istället? Eller jobb på SVT kanske..

Frikortet att använda våld har iofs AFA fått gratis av Statsministern. De betalade tillbaka med att hacka fram identiteten på anonyma kommentatorer som de nu kan bruka våld mot.

Det är ju pisslätt att vara vänstersocialist, då köper man makten för andras pengar.

Ola S sa...

Det var väl snarare så att kriminella nazistgäng understöda av EU och USA startade kravaller. Och med olaga hot och våld genomförde en olaglig parlamentsröstning som avsatte den legitimt folkvalde presidenten.

Vilket har lett till att de som röstat på den legitima presidenten blev lite snea.

Att du sympatiserar med fascisterna är tråkigt men icke alla förvånande.

Hans Li Engnell sa...

Betalar Putin bra?

Micke sa...

Att du sympatiserar med fascisterna är tråkigt men icke alla förvånande.
--------------------
Problemet med det resonemanget är att Ryssland är en fascistisk diktatur och att nazipacket lika göra hade kunnat sälja sig till Putin som till den minoritet nationalistiska fascister som finns i Ukraina.

Ukraina däremot var tills invasionen en korrumperad DEMOKRATI ungeför som Italien under Berlusconi. Borde nazipacket befriat Italien också med hjälp av Putin?

Micke sa...

Lövens fotsoldater i SDU-molotow lockas med löften om avancemang i partiet istället? Eller jobb på SVT kanske..
---------------------------------

AFA är inte socialdemokrater och om du lider av den vanföreställnigen bör du kanske söka hjälp?

Amnexis sa...

Micke: SDU molotow, AFA, RF, ResearchGruppen(tidigare AFA-Doku) och EXPO är alla samma skrot och korn. Vänsterextremister av olika rang som använder våld som politiskt arbetssätt.

De syns alltid sida vid sida.

Men Micke verkar väl initierad i denna värld så han kan säkert fylla på med info..

Studentroland sa...

Västliga och ryska "politruker" är förvisso inte så väsensskilda som personer och individer, utan det är de västliga stats-systemen vilka utvecklats efter protestantismen och den Franska revolutionen som skiljer sig från det ryska stats-systemet, p.g.a. att marxismen fick blomma ut i Ryssland, medan den inte gjorde det i USA... i mellanpositionen mellan USA och Ryssland kan Svenska kommentatorer ha åsikter vilka formats efter 200 år av fred på hemmaplan, medan vapenexporten pågår för fullt, och att västliga politiker väljer att inte agera på annat sätt än genom ekonomiska sanktioner, medan Putin stiftar nya lagar som befrämjar de rysktalande i Ukraina, talar endast till västvärldens fördel, enligt devisen "om man ger Fan tillräckligt långt rep, så hänger han sig själv"... ett nytt världskärnvapenkrig lär knappast hända längre, eftersom Kriget numer pågår konstant...Putins "aptit" är inte större än vilken svensk kommunalpolitikers som helst, och bara för att han syns mer i västlig TV som Rysslands ledare, så kan han inte därmed besvärja eller undkomma Rysslands oerfarenhet gentemot Kapitalismens avgrundsgrävande krafter...individualismens helveten är förmodligen djupare och mörkare än socialismens gemensamma och utbredda folkmord...samtidigt som västvärldens himmelriken är fler, högre och mer diversifierade än Rysslands någonsin tillåtits vara...