fredag 25 april 2014

Ännu en präktig rättsskandal


Minns ni "fallet Ulf"? Mannen som anklagades av sin dotter för grova och upprepade våldtäkter med sadistiska inslag. Efter att mannen tagit kontakt med Uppdrag Gransknings redaktion, började Hannes Råstam gräva i ärendet.

Bo Larsson, som han egentligen heter, beviljades resning och frikändes slutligen från alla misstankar. Då hade han redan suttit inspärrad i flera år, misstänkt och dömd för ett brott som nog kan sägas väcka mer avsky än mord.

Han fälldes på synnerligen skakiga grunder. Flickans berättelse var den enda bevisning åklagaren hade. Fantasier om sadistiska sekter, gruppvåldtäkter och barnprostitution borde ha fått utredarna att höja på ögonbrynen. Men allvarliga brister i utredningsarbetet - uppenbart orimliga uppgifter kontrollerades inte - kombinerat med att domstolarna undanhölls vital information låg till grund för de fällande domarna. Och precis som i fallet Quick spelade terapi en viktig roll.

Nu har ett fall som bär tydliga likheter med ovanstående rättsskandal uppmärksammats. Det handlar om en man som satt nio år i fängelse för grova och upprepade sexövergrepp på sin dotter och som nu är friad från alla misstankar. Det pris han har betalat för det svenska rättssamhällets misslyckande är omöjligt att begripa.

En ointresserad advokat, en åklagare alltför kåt på en fällande dom och oprofessionella utredare. Det är allt som behövs för att en människa orätt ska fråntas sin frihet.

Jag minns mitt besök på föreningen Atsub (Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) för ett antal år sedan. När jag lyfte "fallet Ulf", som Hannes Råstam engagerade sig i, och var en avgörande och påpekade att mannen beviljats resning och frikänts, blev svaret: "Jag vet nog vad han har gjort". Den kalla kommentaren, som helt ignorerade att personen i fråga friats från alla misstankar, berörde mig.

Det förfärande i dessa rättsskandaler är att ett frikännande i domstol inte räcker. En person som misstänkts och dömts för ett dylikt brott kan aldrig kan bli riktigt rentvådd i allmänhetens ögon, hur friad han än blir rent juridiskt. Det kan inget skadestånd göra något åt.

Se Hannes Råstam uppföljning av "fallet Ulf" - lika skakande i dag som då. 

Alla måste läsa:
HAX

12 kommentarer:

Anonym sa...

Man påminns osökt om paranoikern Eva Lungren som blev professor vid ärevördiga Uppsala Universitet på en helt fabulerad avhandling om organiserad sadistisk pedofili.
Den patologiska feminismen har djupa rötter som sträcker sig in i rättsväsendet.

Anonym sa...

Libertarianer i andra länder brukar ha jurynullifiering högt på agendan:

http://fija.org/

Går det ens i det svenska nämndemannasystemet?

Anonym sa...

Man kommer förresten tänka på Jan Guillous bok Häxornas försvarare, som också tar upp "obefogade misstankar om barnvåldtäkt och incest – enligt Guillou nutida varianter av häxjakt".

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xornas_f%C3%B6rsvarare

Det är intressant att alla fallen är från USA, Norge och Sverige där amerikansk frikyrklig evangelikalism varit dominerande sedan 1800-talet. Är detta något speciellt för puritanska kulturer?

Johan Langworth sa...

Det som skrämmer mig mest är hur många som inte bryr sig. "En ointresserad advokat, en åklagare alltför kåt på en fällande dom och oprofessionella utredare. Det är allt som behövs för att en människa orätt ska fråntas sin frihet".

Hur vore det om den lilla bagatellen "oskyldig tills motsatsen är bevisad" var det som gällde?

Anonym sa...

Guillou i tv-serien Häxornas tid om parallellerna mellan detta och 1600-talets häxjakter:

http://www.youtube.com/watch?v=fPhf6Tujchc

VotePirate sa...

Det är alltid oerhört problematiskt med fall som dessa där det är närmast omöjligt att ta den anklagades sida utan att själv drabbas av samma misstankar. En sorts guilt by association

Försvarar man en misstänkt pedofil misstänks en själv lätt för att också vara just detta, vilket ofta leder till en sorts kapplöpning om fördömande av personen i fråga. Allt för att en själv inte ska bli misstänkt/fördömd.

Micke sa...

Anonym sa...

Libertarianer i andra länder brukar ha jurynullifiering högt på agendan:

---------------------------
Libertarianer brukar ha kapitalets diktatur högst på agendan och när den är inrättad kan vem som helst köpa en fällande dom i det av företag drivna rättsystemet om man har tillräckligt med resurser.

Micke sa...

Guillou i tv-serien Häxornas tid om parallellerna mellan detta och 1600-talets häxjakter:
--------------------------

Guillou har fått Leninpriset av Jan Myrdal.

Anonym sa...

@ VotePirate

Men är inte det väldigt jantelags- och konformitetssvenskt?

Utmärkande för Västerlandet är väl att det inte är för bekväma åsikter yttrandefriheten finns och att oskuldspresumtionen inte bara är fina ord på pappret?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oskuldspresumtion

Anonym sa...

@ micketrollet

Hur går ekvationen libertarianism och diktatur eller ens förespråkandet av en stat ihop?

Micketrollet går vilse i sina egna tankar. Det är okänt territorium.

Micke sa...


Hur går ekvationen libertarianism och diktatur eller ens förespråkandet av en stat ihop?
-----------------------
den går ihop därför att målet med den högerextrema ideologin libertarianism är att göra all makt till en vara som köps och säljs vilket i slutändan innebär att all egentlig makt kommer att landa hos ännu färre kapitalägare än idag.

Amnexis sa...

Det här är dessvärre inte första eller sista gången något sånt här sker. Det spelar ingen roll om rättsväsendet rannsakar sig själva, det är inte juridik utan politik som ligger bakom den felaktiga domen. I feminismens Sverige ses alla män som potentiella monster medan tjejer är oskyldiga änglar som lider under patriarkatet.

Att ett påstått våldtäktsoffer skulle vara en listig och beräknande lögnerska går inte ihop med världsbilden som folk, inklusive domstolsledamöter, matats med.