torsdag 10 april 2014

Moralisten Borg


Folk ska jobba, inte supa. De bevingade orden är finansminister Anders Borgs. Han har under de senaste åren inte bara kommit ut som feminist utan också som moralist.

Inte sällan går dessa epitet hand i hand, men Borg har mer låtit som en kristdemokratisk folkhälsominister när han gått till attack mot alkohol och tobak. Som finansminister har han haft stor makt över skattepolitiken, och just skatterna på alkohol och tobak tycks ligga honom särskilt varmt om hjärtat.

Den hårda kampen mot snuset är svårbegriplig. Folkhälsofascister har under lång tid försökt hitta kopplingar mellan snus och cancer. Men forskarna har bara kommit så långt som att snus har vissa måttligt negativa hälsoeffekter. Att det är äckligt är en annan sak, men det räcker knappast för att motivera höjda straffskatter.

Det finns dessutom en direkt positivt effekt av snus: det hjälper folk att sluta röka. Rökningens skadeverkningar råder inga som helst tvivel om. Men det är som om detta inte duger. Fallet är detsamma med e-cigaretterna, som är förbjudna att sälja i Sverige trots att politikerna borde ha välkomnat dem med öppna armar.

Vill politikerna månne att folk ska sluta röka på "rätt sätt"? Genom dyra självhjälpsböcker, nikotinplåster inköpta på apotek och kanske en och annan sluta röka-kurs?

Ännu märkligare blir denna hållning när man betänker hur hårt Sverige slogs för snuset i EU. Handelsminister Ewa Björling såg ju alldeles till sig ut när det stod klart att Sverige fick behålla undantaget. Det utropades som en stor seger.

Kanske försöker Anders Borg desperat motivera hur hans parti, som kallar sig "frihetens parti", kan höja skatter på alkohol och tobak. Hyckleriet är ju slående. Staten varnar för effekterna av alkoholkonsumtion - men de saluför den i egna butiker. Staten slåss frenetiskt i EU för att svenska företag ska få fortsätta sälja snus i Sverige - så att de kan höja skatten på det.

Tyvärr är riksdagens samtliga partier rörande ense om att sådant som är roligt, behagligt, avslappnande eller berusande ska straffbeskattas. Så nästa gång du tar dig en snus, glöm inte att skämmas lite också.

4 kommentarer:

Amnexis sa...

Den höga skatten kommer emellertid mest att drabba den största producenten, Swedish Match, med Morgan Stanley som störste ägare. Göteborgsföretaget Swedsnus har nämligen en lösning för snusaren som vill sänka skatten istället för att höja den.

Den svenska snusskatten är baserad på vikt och snuset från de stora märkena består till ungefär hälften av vatten. Med den nya produkten Swedsnus Lössnus Express levereras snuset i uttorkad form. Snusaren tillsätter själv vatten, aromer och fuktighetsbevarande ämnen ur en liten flaska som medföljer. Efter 48 timmar i kylskåpet har man 1,6 kg snus med hel kvalitet och halv skatt.

Efter den föreslagna höjningen av tobaksskatten kommer en dosa snus i kiosken att kosta uppemot 60 kronor. Swedsnus – som säljer via internet – lovar att kostnaden för deras hemblandade snus är på cirka 20 kronor per dosa, inräknat den planerade skattehöjningen.

Så det är bara att snusa på och blåsa Borg på somalie-skatten...

Anonym sa...

Är man bara beredd på att anstränga sig några hekto extra så kommer man ju undan rätt billigt. Det går att handla livsmedel mycket billigare än de flesta gör. Rätt butiker och köpa mer råvaror. Kan mer än halvera matkontot. Det går att få ner priset på sin alkoholkonsumtion rejält med utlandsköp och hemmabryggning. Man kan bo bra mycket billigare än de flesta. Där priserna är låga och man får göra merparten av allt jobb och fastighets service själv.

Att man nu dessutom skulle kunna göra sin snus själv, i stort sett, följer ju samma mönster.

Varför skulle politikerna göra det lättare eller bekvämare för folk? Det är väl inte dessa som man arbetar för. Hur skulle det se ut?

Anonym sa...

"Puritanism: den ständiga fruktan att någon, någonstans, kanske är lycklig." - H.L. Mencken

Varför kan de uppsvenska frikyrko- och nykterhetspuritanerna inte bara gå ur EU, och låta de övriga regionerna behålla sin europeiska kultur?

http://www.maltelewan.com/blog/uploaded_images/svensk-kyrkogeografi2-777102.jpg

Anonym sa...

Nu skall snusarna få börja betala dyrt för att finansiera den utomeuropeiska invandringen till Sverige.
Vem startar snusupproret?