tisdag 15 april 2014

MP och den icke-anonyma anonymiteten

Miljöpartiet har snurrat till det rejält i frågan om rätten att vara anonym på nätet.

Först kom beskedet från språkröret Åsa Romson att "den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym". En väntad kritikstorm utbröt och blott några timmar senare tvangs MP gå ut och byta linje. Men det blev inte så mycket bättre.

Nej, något förbud mot anonymitet på nätet önskar man inte. Däremot vill partiet bekämpa näthat genom att "den nuvarande lagen utökas med krav på att ta bort inlägg som utgör förtal." MP säger sig vilja att den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla (typ ett kommentarsfält på en blogg) ska tvingas plocka bort inlägg om de strider mot lagen om hets mot folkgrupp eller innebär förtal.

Men vänta här nu. Om krav ska kunna framföras till någon att ett inlägg ska tas bort, måste ju den som framför kravet veta vem personen i fråga är. Och då kan en skribent helt enkelt inte vara anonym. Detta är ett steg tillbaka till idén om registrering av bloggare som hörts från bland annat EU-håll.

Det är tydligt att värnandet om integriteten och friheten på nätet inte direkt sitter i ryggmärgen på miljöpartisterna. Självfallet ska brott bekämpas även när de begås på internet. Men rätten att få vara anonym, vilken gäller alla som kommenterar på denna blogg, får inte ifrågasättas.

Brottsbekämpningen måste hitta andra vägar än att förvärra det registrerings- och kontrollsamhälle vi redan har.

"Det här med internet... Det är så svårt!"

9 kommentarer:

Anonym sa...

MP vet inte ens vad de pratar om, tycks det som?

"To publish a website, there are several points of weakness where identifying information could be gleaned. Political activists and whistleblowers will be able to easily circumvent identity requirements at each one of these points, allowing them to anonymously publish material online with an anonymous website."

http://www.lewrockwell.com/2012/03/bill-rounds/dissent-without-fear/

Anonym sa...

Nu är jag inte jätteinsatt men hur skulle staten förresten kunna komma åt anonymiteten på internet när t ex bit.no.com finns?

http://bit.no.com

Är inte det bland det viktigaste som hänt för ett fritt internet?

Amnexis sa...

Jag ser att MP tillsammans med V arbetat fram ett förslag, att man inte längre ska få rösta anonymt i riksdagsvalet i höst.

Allas röster ska med deras förslag registreras och listas, eftersom de anser det finns alltför många personer idag, som undgår socialt straff för dold främlingsfientlighet. Med sitt förslag skulle Sverige snabbt skulle på slut på denna gömda rasism, och de anonyma protester som finns mot den förda politiken skulle tystna.

I det fall det trots detta finns personer som framhärdar i sina nazistiska idéer kommer ärendet att överlämnas till berörda myndigheter.
I MP och Vänsterpartiets förslag skulle det vara möjligt att rehabilitera berörda personer genom upprättade av en viss sorts läger, där de kan tränas att tänka rätt.
Vänsterpartiet säger sig redan ha grupper som är villiga att genomgå utbildning till lägerchefer, eftersom de redan har den tunga och gedigna grundutbildningen.

----------

Nej visst sjutton... nu gned jag nog lite för hårt på min kristallkula. Det här förslaget har ju faktiskt inte lagts fram än...


Kommunisterna ville bara kolla av hur svenskarna reagerade! Detta kommer snart bli verklighet med MP! Sveriges i särklass farligaste parti för det går till sängs med vem som helst bara de har makt! Obehagligt!

Anonym sa...

@ Amnexis

Ja alla är ute efter SD.

Vänligen undvik att göra om alla diskussioner till diskussioner om SD, förföljelsen av dem, massinvandring, islamifiering eller mohammedaner etc. Det är tröttsamt.

Anonym sa...

Hur skall man ställa sig till den nya förtalslagen som har röstats igenom i riksdagen? Tidigare var det målsägaren som fick väcka åtal och på egen risk ev. betala kostnaderna.
Ny lag enligt betänkande 2013/2014: KU 17 Några ändringar på tryck- och yttrandefrihetsområdet.
Nu hamnar förtal under allmänt åtal och det allmänna betalar processen. Bl a sticker följande ut:
5§ pkt 2: Åklagare får väcka åtal för förolämpning mot någon i eller för hans eller hennes myndighetsutövning.
Tänk om jag som f d kommunaltjänste-
man hade hft denna lag!
Och tänk om Dan Eliasson hade haft tillgång till den. Ja efter nyår har han det. Han måtte fira rejält med nyårsskumpan.
Endast sd röstade emot.
Vad är Motpols inställning?
Kan jag nästa år skriva följande:
Jag tycker att invandringen till Sverige är för stor och att den kommer att medföra ekonomiska och kulturella problem!
Det är nog bra med yttandefrihet på papperet, men vad är den värd om ingen vågar ha några åsikter eller vågar yttra dem
Civilingenjör Bo Adolfsson

Anonym sa...

Hans Ingesson loggar in på sin dator med sitt Internet-ID-nummer 123432, en 6-siffrig kod som varje medborgare har för att koppla upp sig till statens Internetregister. Med denna metod kan staten kontrollera alla medborgare, och ingen har någon anonymitet alls. Vidare befinner sig en prekär situation för Hans Ingesson, eftersom han i vissa fall är kritisk mot kvinnoförtrycket i islam, feminismens framväxt i Sverige, där i synnerhet Fi påtalas som rabiata käringar. Inte nog med det, i viss mån är Hans Ingesson också fientligt inställd mot åsiktsregistrering, vilket staten ogillar något enormt. Staten ser inte med blida ögon på Hans Ingesson, åtal väcks 2014-10-09, för brott mot hets mot folkgrupp, hets mot kvinnor som grupp, förnekandet av mannens horribla historia och förmåga att utöva våld, vara allmänt överlägsen. Hans Ingesson döms till det grövsta straffet, fängelse i 2 år för att utan hänsyn nekat kvinnors enorma förtryck i Sverige och hets mot folkgrupp, där Hans Ingesson kommenterat niqaben som ett kvinnoförtryckande fenomen.

Hans Ingesson försökte överklaga domen till Högsta domstolen, men fick avslag. Dom fastställs av Svea hovrätt 2015-02-07. Maximalt straff utdelas, 2 år för att å det grövsta nekat kvinnors prekära situation i Sverige samt hets mot folkgrupp, där Hans Ingesson fällt fruktansvärda kommentarer om niqaben.

Sverige efter valet 2014 om socialisterna tillsammans med Miljöpopulisterna sitter i regeringen? Liberalerna kanske inte är så mycket bättre de heller. Men MP visar sig i vissa fall hutlösa i sin agenda att kontrollera Sveriges medborgare.

// Magne

Amnexis sa...

anonym 08:14:

Precis det här jag menar, miljöpartiet tycker nog också att det "är så tröttsamt att höra på". Kanske lika bra att förbjuda det ändå?

Jag gör inte om alla diskussioner till det. Jag är bekymrad över Sveriges invandringspolitik, då måste jag få skriva ur den synvinkeln om det passar. Miljöpartiet gjorde upp med regeringen om den nuvarande migrationspolitiken, nu vill de tysta kritiken (precis som du) genom att förbjuda, i förlängningen, anonymitet på nätet.

Du kan ju pröva på att ge svar i sak eller komma med egna siffror från scb etc, istället för att fjanta dig, det är så tröttsamt..

Micke sa...
Folk har börjat förstå SD.Det är tydligt. Dom fösta vet nu att partiet leds av idioter.

Amnexis sa...

Micke, Sveriges främsta inom området idioti:

Är det därför SD seglat upp och utmanar MP om platsen som tredje största parti?

Folk börjar snarare förstå att ohämmad massinvandring och tiggare i varje gathörn INTE är lösningen på Sveriges ekonomiska och sociala problem. Ej heller Sveriges ansvar att ta hand om bl.a. Rumäniens romer, även om Åsa Romsås och Gustaf Frigolit tycker det är en jättebra idé.

http://status.st/