tisdag 12 juli 2011

Personligt om Förintelsen

Jag tycker mig ha läst en del om Förintelsen genom åren - och plöjt en del dokumentärer. Mycket är upprepning. När jag sprang på den svenska översättningen av Saul Friedländers Tredje riket och judarna del II, denna gång om utrotningens år 1939-45, hade jag därför inte så jättestora förhoppningar om att det skulle bjuda på något nytt. Kanske lite mer fakta eftersom den trots allt är 900 sidor lång. Boken är dock helt suverän och översättningen av Nille Lindgren är oklanderlig. Det var länge sedan jag såg en så heltäckande berättelse om folkmordet och så pass många nya vinklar.

De brutala detaljerna finns där, precis som i Yitzhak Arads Belzec, Sobibor, Treblinka: The Operation Reinhard Death Camps (där skildringar av jäsande massgravar som kastar upp uppsvällda kroppar under sommarhettan medför att man måste lägga ifrån sig boken ett tag). De detaljerade skildringarna behövs, ty Förintelsen var fruktansvärt barbarisk och brutal och varje vittnesmål om detta är viktigt.

Boken utgår från vittnesmål, dagböcker, tal och promemorior - det är dels judar, politiker, kyrkans företrädare och vanliga vittnen men också Hitler, Goebbels och Himmler själva. Den sammanfattar judarnas situation i alla europeiska länder, den visar på hur utbredd antisemitismen var även bland vanligt folk (även hos sådana som var hätska motståndare till nazisterna) och hur den kristna kyrkan fullständigt fegade ur och inte ens kunde förmå sig till att öppet ta avstånd från folkmordet när det pågick. Även framstående amerikanska judars ointresse för de europeiska judarnas öde förvånar.

Den visar också, i likhet med David Cesaranis Eichmann: byråkrat och massmördare, på de enorma logistiska problemen och hur nazisterna när kriget gick åt skogen lade ned enorma resurser på att utrota judar i stället för att sätta dem i arbete i krigsindustrin. Framför allt tar Friedländer slutgiltigt död på myten att den tyska allmänheten inget visste om nazisternas utrotning av judarna.

Det är kort sagt ett fantastiskt arbete som har lagts ned på att lappa ihop ett svåröverblickbart 12-årigt skeende och ge det en personlig prägel. Boken knyter samman nazistledarnas beslut med direkta konsekvenser för enskilda judar och evakueringen av judarna nation för nation med enskilda människors dagboksanteckningar innan de deporteras. Läsaren får på så vis lära känna många personer innan deras liv, allt som oftast, tar slut i något av nazisternas koncentrations- och förintelseläger.

Om du ska läsa en bok om Förintelsen, ta dig tid att läsa Tredje riket och judarna del II: Utrotningens år 1939-45. Den är som namnet antyder del två (den första är Förföljelsens år 1933-39), men kan läsas oberoende av den första boken. Den kan bland annat köpas här.

11 kommentarer:

Micke sa...

Ska Sverigedemokraterna som parti bedömas utifrån partiets bakgrund?

Det anser jag vara den mest relvanta frågan i svensk politik som relaterar till detta ämne.

Anonym sa...

Man har alltså flyttat bak datumet igen? (det brukade vara 42)

Men tja.. en gång i tiden fanns det ju dödsläger inne i tyskland (det hade man vittnen på och allt) sen fanns dom bara på östfronten, och det utrotades 4,5miljoner människor i Auschwitz.. sen ändrades det till 1,5.

Vad svårt man har för att bestämma sig.

Anonym sa...

Nå, det är iaf inte SKMA-nivå som nyligen skrev och talade om den Svenska förintelseförnekelsen under 30-talet..!

"Efter en genomgång av det svenska förintelseförnekandets historia – från 1930-talets[!!!] Lindholmrörelse och Sveriges Nationella Förbund till.."
http://skma.se/2011/06/seminarium-om-antisemitism-och-islamofobi-vackte-stort-intresse/

LOL. Förintelseindustrin i sitt esse.

Micke sa...

Anonym sa...
Man har alltså flyttat bak datumet igen? (det brukade vara 42)

----------------------

Förintelsen började redan innan nazisternas maktöverttagande i början på 30 talet och det pack som relativiserar den genom att kackla om datum och dividera om omfattning trots att den und
der alla omständigheter är omöjlig för en enskild individ att föreställa sig förtjänar inget annat än förakt.

Hans Li Engnell sa...

Förintelsen i betydelsen fysiskt utrotning inleddes sommaren/hösten 1941. Det torde de flesta vara överens om. Ordet "förintelse" ändrade dock karaktär, från att ha betytt ekonomisk ruin till fysisk utplåning.

Anonym sa...

"Förintelsen började redan innan nazisternas maktöverttagande i början på 30 talet och det pack som relativiserar den genom att kackla om datum och dividera om omfattning trots att den und
der alla omständigheter är omöjlig för en enskild individ att föreställa sig förtjänar inget annat än förakt." -Micke

Vad pratar du för strunt? Innan man ens tog över? Början av 30-talet?? Vilken förintelse är det du diskuterar egentligen? Din häxprocess-liknande fördömelse rör mig sen inte i ryggen. Nån måtta får det ändå vara på alla galna påståenden man förväntas acceptera.

@ Hans
Du räknar med dödspatrullerna då.. Någon koll på när man började med dom elektriska golven och huvudkrossningsapparaterna som det berättas om.. Hitills har inga hittats iaf, trots att vittnen berättar att de minsann fanns.

Anonym sa...

@ Hans.
Ändrade karaktär? Ordet förintelse användes aldrig av nazisterna överhuvudtaget.

Hans Li Engnell sa...

Anonym 17:57: Det fanns massor av ryktesspridning om hur utrotningen gick till, däribland elektriska golv och bad. Lägg därtill den sammanblandning som ofta sker när uppgifter går från mun till mun. Men många tidiga vittnesmål från judar som lyckats rymma var förvånansvärt korrekta och detaljrika. 1942 stod det helt klart att nazisterna systematiskt utrotade judar.

Anonym 17:59: Hitler och nazisterna använde upprepade begreppet "judendomens förintelse" och det talades under 30-talet om just detta i betydelsen att judendomen skulle fråntas den makt de ansåg att den besatt i samhället. Hitler gjorde sin stora "spådom" i riksdagen den 30 januari 1939 när han sa:

"Wenn es dem internationalen Finanzjudentum inner- und außerhalb Europas gelingen sollte, die Völker noch einmal in einen Weltkrieg zu stürzen, dann wird das Ergebnis nicht die Bolschewisierung der Erde und damit der Sieg des Judentums sein, sondern die Vernichtung der jüdischen Rasse in Europa!"

Engelsk översättning:
(If the international finance-Jewry inside and outside Europe should succeed in plunging the nations into a world war yet again, then the outcome will not be the victory of Jewry, but rather the annihilation of the Jewish race in Europe!)

Denna "spådom" återkom han till gång på gång under pågående krig och förintelse.

Anonym sa...

Det är inte "ryktesspridning". Det är från vittnesmål, tom från vittnesmål som finns dokumenterade i Nürnbergrättegången. Det är folk som hävdar sig ha sett detta. Det finns värre saker.. vittnen som sett fontäner av blod och färgad eld från krematorier. (Dessa krematorier som, i motsats mot vanliga krematorier, sprutade ut både eld och massiv rök ur skorstenarna) Gaskammare förklädda till duschrum som inte fungerade, för det kom bara vatten ur dom osv.


Talet känner jag till, har hört det. En av dom "upprepningarna" du talar om gavs i ett tal den 30 januari 1942:

"Wir sind uns dabei im klaren darüber, daß der Krieg nur damit enden kann, daß entweder die germanische Völker ausgerottet werden, oder daß das Judentum aus Europa verschwindet.
Ich habe am 3. September im Deutschen Reichstag es schon ausgesprochen -- und ich hüte mich vor voreiligen Prophezeiungen -, daß dieser Krieg nicht so ausgehen wird, wie es sich die Juden vorstellen, nämlich daß die europäisch-arischen Völker ausgerottet werden, sondern daß das Ergebnis dieses Krieges die Vernichtung des Judentums ist."

Märk att han även använder ordet "verschwindet", försvinna. "Och Vernichtung des Judentums" dvs Judendomens förstörelse, inte "Förintelsen, min plan för att utrota judar".

Kort och gott: Nazisterna använde inte begreppet "Förintelsen". "Förintelsen" som namn på någon plan att bli av med judar användes aldrig.


Vidare, vilken dödssiffra presenteras för Auschwitz i den här boken då? Det har ju uppskattas till allt mellan 8 miljoner och sjuttiofyratusen.. (trendmässigt har uppskattningarna tenderat att sjunka över tid) Officiella siffor uppgivna vid Auschwitz var ju 4miljoner fram till 1995 då 2,5miljoner döda gick upp i rök och plattorna byttes ut.

PS. Har du varit där någon gång?

Hans Li Engnell sa...

Vad vill du ha sagt, egentligen? Du sprider revisionistiska vibbar här som inte uppskattas. I alla händelser, stora som små, finns vittnesmål som ofta inte stämmer och ibland är helt uppåt väggarna. Det är därför det är så vanskligt att hänga upp en berättelse på ett fåtal vittnesmål. När det gäller Förintelsen finns det lyckligtvis inte bara mängder av vittnesmål (från offer och förövare) utan all möjlig dokumentation tillgänglig. Det är världshistoriens bäst dokumenterade brott.

Vittnesmål är aldrig vetenskap. Det finns flygpassagerare som efter olyckor inte ens kunnat återge att planet var upp-och-ned när de räddades. Flera vittnade om att Titanic gick itu när hon sjönk medan de flesta vittnen med stor säkerhet hävdade att hon sjönk i ett stycke - inklusive befäl som varit ombord tills fartyget just gick itu. Betyder det att Titanic aldrig sjönk?

Nazisterna pratade om judendomens förintelse och Hitler om "förintelsen av den judiska rasen i Europa", som jag redan visat. Himmler höll flera tal inför SS där han öppet pratade om Förintelsen, detsamma gjorde Hans Frank. Lyssna det mest kända talet i Posen/Poznan:
http://www.youtube.com/watch?v=7_XS3Xra0Xs
Folkmordet var ingen hemlighet.

Nazisterna, däribland Rudolf Höss, försökte själva överdriva hur många som mördats. Den vedertagna siffran för Auschwitz är 1-1,1 miljoner mördade judar. Om du har för avsikt att komma med fler revisionistiska antydningar, räkna inte med något svar.

Micke sa...

Nån måtta får det ändå vara på alla galna påståenden man förväntas acceptera.
-----------------------

Precis.Tar man som dig på sig rollen som jävulens advokat genom att relativisera omfattningen ocjh karaktären av europeiska nazismens och fascismen folkmord genom att mäta den med mikrometer så får man räkna med att spottloskorna flyger.