lördag 23 juli 2011

Gärningsmannens egna ord

Hat föder hat. Det är den enkla slutsatsen av alla krig och alla sorters konflikter genom historien.

Massakern på Utøya tycks vara en konsekvens av just hat. Men om nu hatet riktades mot socialdemokratin i Norge, och kanske etablissemanget i stort, vilka var då gärningsmannens egna ideologiska övertygelser? Han har utpekats som högerextrem, kanske rent av nazist. Men texterna skrivna av gärningsmannen Anders Behring Breivik som finns på dokument.no säger något annat. Han kommer säkert att ge sin egen förklaring till den norska polisen, men innan resultaten av förhören blir offentliga kan vi titta på vad Breivik skrivit på nätet tidigare. Det är bitvis surrealistisk läsning. Breivik vänder sig nämligen emot vad han uppfattar som hatideologier och skriver bland annat:
"For meg blir det svært hyklersk å behandle Muslimer, Nazister og Marxister forskjellig. De er alle tilhengere av hat-ideologier. Ikke alle Muslimer, Nazister og Marxister er konservative, de fleste er moderate. Men spiller det noen rolle? En moderat Nazist kan, etter å ha opplevd svindel, velge å bli konservativ. En moderat Muslim kan, etter å ha blitt nektet å komme inn på et utested, bli konservativ etc. Det ligger i kortene at moderate tilhengere av hat-ideologier, på et senere tidspunkt kan velge konservatisme."
Gärningsmannen beskriver sig själv som en person som vill bekämpa marxism och mångkultur. Breivik skriver:
"Ideologien multikulturalisme (kulturell marxisme) er en anti-Europeisk hatideologi som har som formål å ødelegge Europeisk kultur, identitet og kristendom forøvrig. Jeg sidestiller dermed multikulturalisme med de andre hatideologiene: nazisme (anti-jødisk), kommunisme (anti-individualisme) og Islam (anti-kafr)."
Ideologiskt skulle Breivik således kunna placeras nära Sverigedemokraterna eller möjligen Fremskrittspartiet. Varför han, i stället för att nöja sig med rätten att få föra ut sina åsikter, valde så radikala åtgärder mot det och de han föraktade får utredningen visa.

Det ryktas för närvarande om en andra gärningsman. Vittnen säger sig nämligen ha sett flera gärningsmän, varav en inte burit någon polisuniform. Det är vanligt att rykten om fler gärningsmän sprids efter en massaker av detta slag och de brukar oftast inte visa sig stämma.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bekräftat att vittnen säger sig ha sett flera skyttar, just det är iaf inget rykte.

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7723321

Hans Li Engnell sa...

Det är som sagt inte ovanligt med sådana påståenden vid dylika händelser. Polisen säger dock att det saknas "konkreta" tecken på fler gärningsmän, men vi får väl helt enkelt vänta och se.