fredag 15 juli 2011

Ligga med Måns

Ett av Sveriges mest menlösa och ointressanta program, det folkkära Allsång på Skansen, har bytt programledare och blivit "vågat". Under Måns Zelmerlöws ledning sjöng publiken nämligen med i Eric Amarillos refräng "Vill du ligga med mig då?". Och så blev det rubriker. 12-åringar som står och sjunger sådana... sådana... saker!

Det är inte det minsta förvånande. Så fort sexualiteten ges lite replängd, så fort det gläntas på täcket, är de konservativa moralisterna framme och hugger. Ofta gör de gemensam sak med radikalfeministerna i bekämpandet av den fria sexualiteten. I det här fallet gör dock enstaka moralisttanter egna utspel mot omoralen i musiken. Att de bara orkar.

Skadas då barnen av att Veronica Maggio sjunger "jag kommer" på allsångsscenen? Samma barn som sedan kommer hem, tittar på brutala mord i CSI och slaktar skurkar i allehanda actionspel? Förutom att vissa föräldrar kan tycka att det är lite pinsamt, tror jag inte att vi kan räkna med några bestående men av uttalandet av dessa strofer - ej heller av CSI eller TV-spel, för den delen. Kristdemokraten Charlotta Levay går dock till attack:
"Sexualiteten har blivit någonting banalt, ett njutningsmedel bland många andra. Ja, för många upplevs sex till och med som en plikt, någonting det gäller att ägna sig åt tillräckligt regelbundet och skickligt för att vara en lyckad person."
När den fria sexualiteten kritiseras är det vanligaste argumentet att den inte är fin nog. Engångsligg är inte fina nog. Sex med flera partners samtidigt är inte fint nog. Porr är inte fint nog. Det är mycket som inte är fint nog för de som vill att just deras sexualmoral ska gälla för alla andra.

Nog för att kvällstidningar och livsstilsmagasin är fulla av tips på hur man får den perfekta "superorgasmen", men jag tror att Levay är ganska ensam om att uppleva det som negativt att kunna älska utan att nödvändigtvis alstra barn, att kunna ha sex enbart för njutningens skull. Ibland kan jag inte låta bli att undra att om nu någon sorts gud egentligen bara vill att vi ska ha samlag för att föra släktet vidare, varför gjorde han sex så fantastiskt skönt och roligt? Om det nu finns någon gudomlig plan måste den snarare vara att vi ska njuta tillsammans.

I den inskränkta kristdemokratiska världen är sexuell frigjordhet att betrakta som något ytligt och negativt. Nu är visserligen Levay långt ifrån ensam om att hysa sådana här åsikter. Läs insändarsidorna i bland annat Aftonbladet och det är uppenbart att mången torrkofta har upprörts av nya "vågade" Allsång på Skansen. Alla som rynkar på näsan är nog inte kristdemokrater. Inskränktheten finns där hos både lagstiftare och vanliga väljare. Därför slutar hotell att erbjuda porrkanaler. Därför är det förbjudet med massage av könsorganet mot betalning. Därför är Sverige ett torrt land i behov av både saliv och glidmedel för att mjukna upp.

2 kommentarer:

snawitz sa...

Suck
Undrar hur denne pojke kunde bli vald till allsångsledare.

OK, allsång på skansen är inte något jag tittar på.
Men borde inte den som leder detta program kunna sjunga?

Hans Li Engnell sa...

Måns Zelmerlöw kan sjunga. Det kunde däremot inte Anders Lundin.