tisdag 19 juli 2011

Det som inte sägs

Precis som HAX har jag reagerat över den närmast ekande tystnad som sprider sig om EU:s planer på att övervaka europeiska medborgares, företags och organisationers bankkonton och banktransaktioner. På Rapports hemsida debatterar visserligen Piratpartiets Christian Engström och kommissionär Cecilia Malmström. Men Rapportredaktionen har uppenbarligen beslutat inte säga ett ord i TV. Detsamma gäller för övrigt TV4.

Varför? Det handlar knappast om att nyheten är oväsentlig. Inte heller att den inte får plats - det är sedvanlig nyhetstorka just nu. I stället för att rapportera om (ännu en) integritetskränkande åtgärd som kommer att påverka alla EU-medborgare väljer Rapport att lägga tid på nyheten att fler korta semestrar är bättre än en enda lång. Bara så att vi vet.

Inte heller Aftonbladet, Expressen, SvD eller DN skriver om det här. Tänk vad en vettig nyhetsredaktion skulle kunna göra av detta. Ställa Malmström mot väggen. Kalla in bedömare som får diskutera vad det betyder för den personliga integriteten i EU. Få igång en diskussion om hur Sverige påverkas av de beslut som fattas i unionen och möjligen också en större diskussion om det demokratiska underskottet i EU. I stället tiger medierna. Svenska folket får inget veta.

Lika viktigt vad som sägs i media är vad som inte sägs. Här har svensk TV och tidningar tydligen bestämt sig: undvik sådant som kan tolkas som EU-kritiskt. Resultatet är att vi får en journalistkår som självcensurerar sig själv.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hans,
Krohnman nämner det på ledarplats i dag:
http://www.expressen.se/ledare/1.2503302/fredrik-krohnman-...-och-for-mycket-kontroll

Hans Li Engnell sa...

About bloody time! Nu är det bara att hoppas på några reportage. Det är ju inte så många som läser ledarsidorna.

Micke sa...

500 miljoner la Timbros uppdragsgivare ut på att vi skulle bli övervakade.

Jag skulle vända mig till dom.

Anonym sa...

Micke, vad menar du?

Micke sa...

Att Svenskt näringsliv la ut mest pengar av alla på att tala om att det är bra om vi stärker vårt medlemskap i Eu så att vi tack vare det kan sitta på trottoarserveringar i t.ex Oxelösund och låstas att vi är i Italien och att dom därför idag har ett stort ansvar för den övervakning som vi fick istället för sol,spagetti och Valpolicella som utlovat.