fredag 22 juli 2011

Barbari

USA fortsätter att som enda västdemokrati avrätta människor. Härom dagen var det dags i Texas igen. I natt svensk tid avrättades Andrew Grant DeYoung med giftinjektion i Georgia. Det unika med avrättningen var att den filmades, något som inte har skett sedan tidigt 90-tal.

Syftet med att filma den barbariska handlingen var att säkerställa att avrättningen gått rätt till. Den 23 juni avlivades nämligen Roy Blankenship med giftinjektion. Det tog 12 minuter för honom att dö. Då experter (avrättningsexperter?) inte tilläts bevaka avrättningen kom advokater till en annan dödsdömd med förslaget att det hela skulle filmas.

Amerikanska delstater fortsätter att kränka de mänskliga rättigheterna. De fortsätter att ge staten makt över liv och död. Dessutom är hela processen med dödsceller förfärlig. Andrew Grant DeYoung hade suttit på "death row" sedan 1995 innan han togs av daga natten till i dag, 2011. Risken för att döma oskyldiga till döden är förstås ännu ett argument mot dödsstraffet. Innocence Project har visat att det sitter många oskyldiga i amerikanska fängelser. Men barbariet tillåts fortsätta.

Inga kommentarer: