söndag 3 juli 2011

al-Qaida i pengaknipa

Beslagtagna dokument från Usama bin Ladins gömställe visar att terrornätverket al-Qaida har svårt att få in pengar för att finansiera terrordåd. Terroristerna har budgetproblem, helt enkelt. al-Qaida-personer ska också ha beklagat sig över att amerikanska drönare dödat många lokala ledare. Dessa uppgifter gör det allt mer osannolikt att vi kommer att få se några storslagna terroristattacker mot västerländska mål under överskådlig tid.

Det brukar hävdas att "kriget mot terrorismen" inte kan vinnas med militära medel. Det stämmer förstås, men det ska samtidigt påpekas att avrättningen av bin Ladin och många ledare på mellannivå kraftigt försvårar terrornätverkets arbete. För att förhindra nyrekrytering räcker det dock inte att bara hugga av grenarna - personer som har skäl att sympatisera med islamistiska krafter måste nås. Inte minst amerikanska bombanfall mot civila riskerar att driva folk i al-Qaidas armar. Och så länge kriget pågår kommer civila att stryka med och mänskliga rättigheter att kränkas.

Vad gör politikerna av vetskapen om ett försvagat al-Qaida? Om terroristerna nu är nere för räkning, om nu risken för stora terrordåd har minskat - kan då inte politikerna tänka sig att minska på övervakningen och kontrollen av vanligt folk? Nej, naturligtvis inte. Ty för de flesta av oss har terrorismen aldrig varit ett reellt hot. Övervakningsstaten kommer därför bli väldigt svår att rulla tillbaka.

2 kommentarer:

Håkan sa...

al Qaida är ont om stålar, USA har ont om stålar. Hur skulle det vara om de två ställde in sitt krigande så vi vanliga människor kan få gå tillbaks till en lite mindre paranoid värld?

Hans Li Engnell sa...

Ja, det vore väl alldeles förträffligt.