torsdag 14 juli 2011

Ett kinesiskt Internet

Kina satsar mer än någonsin på den interna säkerheten i landet. Dit räknas censur och blockering av oönskat material på Internet.

De senaste åren har kampen intensifierats. Bara under fjolåret stängdes över en miljon sajter ned. Facebook, YouTube, Blogger och Twitter är blockerade. Regimen har i stället ersatt dessa med strikt kontrollerade egna versioner. Samtidigt som antalet Internetanvändare i Kina växer och närmar sig en halv miljard, blir det allt besvärligare att surfa.

Det finns visserligen vägar att komma runt censuren (även om regimen har gått hårt åt VPN-tjänsterna på sistone) för den som har kunskapen. Men alla problem är inte lösta för det. Internet har en förmåga att bli väldigt segt periodvis i Kina. Det märks bland annat på att onlinetjänster som QQ och Skype fungerar sämre.

Senast hade jag till och med problem med min eposttjänst, vilket aldrig har hänt tidigare (oklart varför då andra sajter fungerade någorlunda normalt). Det var en sann befrielse att surfa hemma igen i normal hastighet utan strul. Vad du än gör när du surfar i Kina, förse dig med mycket tålamod.

Dessvärre pågår det en oroväckande trend även i västvärlden där allt fler politiker ser fördelarna med ett Internet som i likhet med det kinesiska står under politisk kontroll.

Inga kommentarer: