tisdag 5 juli 2011

Microsoft censurerar i Kina

Microsoft har skrivit ett kontrakt med den kinesiska sökmotorn Báidù (白度). Tanken är att den amerikanska mjukvarujätten via sin söktjänst Bing ska tillhandahålla engelska sökresultat. För att avtalet skulle vara möjligt tvangs Microsoft givetvis gå med på den kinesiska regimens censurkrav.

Google flyttade i fjol till Hongkong efter att ha vägrat att censurera sökresultaten. Microsoft ser förstås chansen att öka sin marknadsandel på den kinesiska marknaden. Men det sker till ett pris. Företaget förlorar goodwill på att hjälpa den kinesiska regimen att censurera information från sina medborgare.

Eller så ser man det så här: genom att tillhandahålla bättre tjänster som möjliggör för kinesiska surfare att komma åt engelsk information ökar kunskapen bland Kinas befolkning om omvärlden och därmed ökar också chansen för kritik mot det egna systemet. Allt som skrivs kan inte censureras. Men det är naturligtvis inte med omtanke om det kinesiska folket som Microsoft har valt att sluta avtal med Báidù utan för att tjäna pengar på världens största marknad.

Genom avtalet går Microsoft med på precis det som Google till slut vägrade acceptera, nämligen att tillmötesgå den kinesiska regimens censurkrav. Men så har ju Microsoft heller ingen slogan som heter "Don't be evil".

Inga kommentarer: