tisdag 5 juli 2011

Slaskbladet

Fredrick Federley visar åter igen att han är riksdagsborgerlighetens ende konsekvent liberala röst när han går till angrepp mot Aftonbladets slaskiga och moralistiska bevakning av Sven Otto Littorin.

För det första är det Aftonbladet sysslar med gårdagens nyheter - i bästa fall. Littorin avgick för ett år sedan och vilket allmänintresset är kan verkligen ifrågasättas. För det andra är rapporteringen ett led i den nypuritanska och nymoralistiska våg som drar genom Sverige och stora delar av västvärlden där allt som har med sex att göra ska hyschas och tabubeläggas. Aftonbladet försöker naturligtvis få historien att handla om något annat, men det är ingen tvekan om att det är ordet S-E-X som intresserar.

Kyrkans ställning i Sverige har försvagats radikalt de senaste decennierna - i dess ställe har förstoppade nymoralister kommit, från både höger och vänster. Idéerna när det kommer till sex är i stort sett desamma. Det är tabu och vi ska skämmas. Allt annat än vaniljsex är skäl för publicering.

Aftonbladets direktsvar till Federley är rent pinsamt. Men det avslöjar också en del om hur kvällstidningarna resonerar. Chefredaktören Jan Helin menar att bevakningen motiveras av att Littorins förehavanden "inte tål dagens ljus". Detta eftersom han "gömt sig bakom täcknamn". Helin visar en förbluffande okunskap om Internet som kommunikations- och mötesarena. Jag är registrerad på ett otal sajter - allt från TV-spel och film till hockey, musik och Flashback. Inte på någon sajt använder jag mitt fulla namn, även om jag ibland heter Hans. Det handlar inte nödvändigtvis om att jag har något att dölja utan om att skapa sig en identitet på ett specifikt forum. Registrerar man sig vid en sexsajt är det ganska självklart att man använder ett alias och inte sitt fulla namn. Det är inget olagligt med detta.

En minister, eller annan offentlig person, utsätter sig naturligtvis för en risk när han eller hon finns på en dylik sajt. Men det är knappast skäl för journalistisk granskning. Helin är en idiot och Aftonbladet är och förblir en slaskig skittidning.

1 kommentar:

Le_Hericon sa...

Jag har själv resonerat likadant som du. Har till och med i ilska skrivit ett eget inlägg till AB debatt... Den som lever får se om det släpps in - på nåder som vanligt. Detta är inte nyheter; det är inte heller journalistik. Det är ren och skär personförföljelse - OCH en del i deras led mot Alliansen.

Skämmes ta mig faan var det någon som sade för några år sedan...