söndag 4 december 2016

Den fria rörlighetens baksidor


TV4 har den senaste tiden haft partiledardueller enligt ett nytt koncept, vilket varit lite uppfriskande men i vanlig ordning alldeles för tidspressat.

I en av duellerna möttes Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och debatterade EU. Det är bra att EU-frågan lyfts. EU:s utveckling mot en statsbildning påverkar Sverige i allra högsta grad, och det är anmärkningsvärt hur lite detta diskuteras. I andra länder på kontinenten är EU en ständigt het potatis, men inte här. Svenska medier förefaller helt ointresserade av EU:s utveckling - förutom när någon kritiserar den.

Jag tror att detta åtminstone delvis beror på att EU inte är en höger-vänster-fråga i Sverige. Svensk politisk journalistik är helt inriktad på just denna konflikt mellan höger och vänster, och de frågor som inte riktigt passar in där, eller där det råder konsensus över blockgränsen, blir ointressanta. Det var detta som hände med migrationspolitiken.

Allt är inte skit med EU. Jag är i grunden för fri rörlighet, både inom och utom den europeiska unionen. Men vi måste förstå att det finns en fundamental skillnad mellan fri rörlighet för varor och kapital och fri rörlighet för människor. Människor tar med sig sin kultur, sina värderingar och sätt att leva till det nya landet. Det gör inte en bil eller ett paket müsli. Därför får fri rörlighet för människor helt andra konsekvenser, samtidigt som det givetvis erbjuder helt andra möjligheter om vi sköter den väl.

Ett exempel på hur svenska politiker har låtit den den fria rörligheten i EU missbrukas är framväxten av de östeuropeiska ligor som drar genom landet på rånturnéer. VD:n för Larmtjänst förklarar varför just Sverige är så attraktivt att verka i:
Vi har låga straffsatser, låg upptäcktsrisk och en bra bilpark. Samma sak med båtmotorerna. Det upplevs som väldigt riskfritt att dammsuga Sverige på värdesaker. Sverige skiljer ut sig negativt på alla punkter.
Som motexempel tas som så ofta Finland, som ligorna helst undviker på grund av högre straff och upptäcktsrisk.

Den gränsöverskridande brottslighet som Sveriges invånare nu utsätts för - i allt högre grad även försvarslösa äldre - har således i hög grad att göra med den svenska undfallenheten mot kriminalitet och oordning.

Låga straff, inga konsekvenser för ett upprepat oacceptabelt beteende och relativisering kring kriminalitetens orsaker (nu senast igen efter dubbelmorden i Rinkeby då stadsdelsnämnden tyckte att den har "misslyckats") har skapat denna situation. Att politikerna har lyckats försätta polisen i ett kristillstånd hjälper förstås inte heller.

Sverige har bejakat öppenheten men inte varit redo att möta de negativa aspekterna av den. Denna aningslöshet får nu konsekvenser på bred front. 

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Det är bara för våra politiska makthavare att komma med standardförklaringen. "Vi har varit naiva" och sedan tillsätta någon utredning som om några år kommer med ett par urvattnade och meningslösa förslag.

Jag har gett upp förhoppningen att de kommer säga sanningen, "Vi har varit inkompetenta" och avgår då förtroendet är förbrukat.

/Eskil

Anonym sa...

"Svenska medier förefaller helt ointresserade av EU:s utveckling - förutom när någon kritiserar den."

Ja, jag håller fullständigt med!

Samma sak med politiska nyheter i allmänhet inom EU.
Det är märkligt lite nyheter om politisk utveckling inom EU-länder. Såvida det inte gandlat om något förlorat val som Brexit eller val till fördel för nationalistiska partier.
Hade man varit naiv så skulle man ju kunna tro att man inte vill att svenska folket skall se hur fol tycker i andra länder...

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Redan Göran Persson varnade för den här utveckligen så någon överraskning kan det kanppast ha varit ens för socialdemokraterna i varje fall.Nej det handlar om att man vägrat se konsekvenserna.Vägrat eftersom de varit synliga bra länge nu.Man har vägrat och hänvisat till allas vår gemensamma värdegrund för att slippa diskutera konsekvenserna.
Värdegrunden och MR.Tillsammans trumfar de verkligheten.

Nu har de smartare insett att man klättrat väl långt ut på grenen och det där som låter knak knak är ljudet av en gren som inte håller.Nu sitter man där och grupptänker.Vi kan säga att vi var naiva men alla hinner inte tillbaks till stammen ändå.Vi kan låtsas som det regnar men det är just ingenting som blir bättre för det.
Vi kan säga att det var de andras fel men grenen håller ju inte för det.Jamen vaffan ska vi göra då?
Ingen som vet nä ingen som vet.

Anonym sa...

Skjutningarna i Rinkeby.
Skjutningarna i Imatra.
Det kläms åt runt halsen.
Det är snart bara Henrik Schyffert kvar som inte förstår.

Anonym sa...

En lustig liten detalj.
Det går att läsa överallt om det Österrikes presidentval.Valet har börjat,så här ser kandidaterna ut,vad företräder de och hur gick det förra gången.Samma ord, för att inte säga identiska meningar.
Tidpunkten när vallokalerna stänger står inte någonstans.Ett identiskt tomrum.I hela MSM.Enhälligt och samstämmigt.Samtidigt.

Anonym sa...

Hej.

Påföljden för ett brott måste vara sådan att brottslingen på intet sätt har gagn av brottet.
Påföljden skall tillse att nytt brott ej kan begås.

Rehabilitering enligt de modeller som använts under senare hälften av nittonhundratalet är marginellt effektivare än tidigare metoder såsom arbetsstraff och fästning, i den bemärkelsen. De är däremot mindre effektiva i att skydda den laglydige.

En sak, som svenskar och många andra aldrig fattar när man diskuterar kriminalitet, är att allt den kriminelle behöver göra för att inte riskera straff, är att låta bli att begå brott. Vägrar man acceptera eller inse detta som ett faktum kan man svårligen komma fram till annat än ineffektiva metoder, då man inte syftar till att förhindra brott utan till att normalisera dem som följden av misslyckad socialisering istället.

Tills den insikten får råda, kommer statens prioritering vara att skydda den kriminelle från att göra bot för sina medvetet med avsikt och vinning utförda brott.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Nu är väl Österrike inte så mycket att hänga läpp för.Bortsett en och annan trigger happy journalist som tar ut en symbolisk seger så vet alla att det är Italien som gäller.Går det fel där så öppnar sig sprickorna i EU ännu en gång.
SVT hade letat reda på en JA-förespråkare och en som inte visste för att opartiskt illustrera valet.Troligen betyder det att NEJ-sidan vinner precis som miljömuppen vann i
Österrike eftersom opinionsundersökningar och SVT hävdat att höger-extremist-populist-nazisten skulle vinna.Det är ju numera det gängse sättet att spå utgången av viktiga händelser..

Anonym sa...

Sofia Nerbrand refererar till en lögnaktig källa och vilseleder medvetet sina läsare:

"Europa håller på att polariseras och dess institutioner som bär internationalism, demokrati och öppenhet kan komma att falla. Per T Ohlsson påminner i sin söndagskrönika om faran med att ta dem för givet:

'Keynes beskrev tiden närmast före första världskriget, på franska la belle époque, som en fredlig och blomstrande era med stadiga tekniska och ekonomiska framsteg.'
...
Ingen ska kunna säga att de inte förstod vad som höll på att hända. De ifrågasatta etablerade medierna, intellektuella, politiker, akademiker rapporterar gång efter annan om detta."

Den tiden, innan första världskriget, liknar inte alls vår egen. Det är ren lögn SvD ägnar sig åt. Kommer Kuhnkes kommande sanningsministerium att frånta SvD sina publicistiska rättigheter, när den sprider lögner, desinformation och vilseleder sina läsare? Det vill gärna jag se! En SDare hade fråntagit SvD sina publicistiska rättigheter ifall de haft ett sanningsministerium, en MPare fråntagit Fria Tider, Nya tider m.fl. sina publicistiska rättigheter!

Magne

http://www.svd.se/opinionskriget-ar-har/om/presidentvalet-i-osterrike

Anonym sa...

Hej! Det är så intressant när miljö diskuteras att ingen politiker nämner överbefolkningens stora nackdel ur miljöhänseende! Ju fler vi blir, desto större negativa följder för vår miljö och i Europa har vi valt barnbegränsning, vilket inte är fallet bland migranterna som ser en stor familj som trygghet och säkerhet. Bara en tanke!

Anonym sa...

@Anonym 4 december 2016 16:46

"Samma ord, för att inte säga identiska meningar."

Om vi bara kunde ana hur lycklig och glad vår kultur-och-demokratiminister blir över dina ord.Allt är precis som det ska.Konsensus och inte ett fejk så långt ögat når.Nu får du bara ta ditt ansvar och skriva på Facebook också.
Vem vet vips så är det ingen som skriver ut hur stort hennes parti är längre utan bara lämnar ett tomrum.Då är det inte ens nödvändigt med några val mer.
-: Men Alice hur stort är MP egentligen?
-: Stort,mycket stort!svarar Alice.

"Sally called when she got the word,
And she said: "I suppose you've heard -
About Alice".
When I rushed to the window,
And I looked outside,
And I could hardly believe my eyes -
As a big limousine rolled up
Into Alice's drive..."

https://www.youtube.com/watch?v=Z6qnRS36EgE

Anonym sa...

Ja alltså det finns ju destruktiva lagar, vilka det är moraliskt förfinat att bryta (om tillräckligt många gör så måste de avskaffas). Brott utan (direkt) tredjepartsskada som narkotikabruk eller köp av sexuella tjänster är ju exempel på sådana. För brott mot tredje part bör straffen vara utformade så att de genererar största sammanlagd lycka. Detta bör väl i huvudsak vara en empirisk fråga? /Nietzsche

Magne sa...

"Detta bör väl i huvudsak vara en empirisk fråga?"

Empirin är inte viktig i svensk politik. Den är mera av karaktären att patos är överordnat logos.

Anonym sa...

Den ”liberala” ”öppenheten” och globalismen håller på att förstöra Europa. Öppenheten leder till att man bjuder in människor som hatar oss och vill skapa ett nytt radikalt annorlunda samhälle här i våra territorier. Jag satte mina förhoppningar till Österrike som ett av få västeuropeiska länder att kunna fly till. Nu har de valt extremisten Alexander van der Bellen till president. Lyckligtvis har Österrikes president inte så mycket att säga till om konkret, men han har ändå ett visst inflytande.

Jag vill bara leva på mitt sätt utan en auktoritär regim, utan religiösa dogmer och utan samhällsomstörtande experiment. Jag har tidigare identifierat mig som högerliberal, men med den huvudlösa politik som har bedrivits i "liberalismens" namn tvekar jag i dag att använda ordet.

Ett tänkbart europeiskt samarbetsprojekt skulle kunna vara att rita om Europas karta och medelst folkomflyttningar skapa nya länder för dem som

a) vill leva enligt realistiska och liberalkonservativa värderingar och som tror på demokrati och yttrandefrihet och

b) vill leva enligt vänsterliberala värderingar som tillåter allt, inklusive anti-liberala värderingar, och som vill hålla befolkningen permanent förslavad och indoktrinerad i ett totalitärt samhälle. Ja, detta verkar tilltala många.

När ska de extremister som styr Europas länder begripa att det inte är en god väg att förtrycka stora delar av sina befolkningar? Vi är många som inte är införstådda med det som ni har gjort de senaste åren. Vad har ni tänkt att göra med oss? Gasa ihäl oss, eller? Skulle vi inte kunna prata om saken i stället?

Anonym sa...

"Totalt utnyttjade över 68 procent av italienarna sin rösträtt. 1,4 miljoner italienare som bor utomlands har röstat, vilket motsvarar 31 procent."

Betyder det att det finns 4.2 miljoner röstberättigade italienare?
Eller att 31% av italienarna bor utomlands?
Eller att 31% av dom som 68% som har rösträtt = 1.4 miljoner?
Eller vad?
Vad säger Alice Bah Kunkhe? Att hon tycker det är en viktig fråga?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/matteo-renzi-avgar-efter-forlust-i-folkomrostningen/

Anonym sa...

Nu har österrikarna valt extremisten till president. Visserligen var det väldigt jämnt och visserligen talas det om att ena det österrikiska folket, men det förstår man väl hur det blir med den saken. Man kommer att fortsätta ignorera dem som vill leva i fred och sköta sig själva på det sätt de själva har valt och som vill undvika samhällsexperiment och utopier och som värderar traditioner och gemenskap. Man kommer självklart att fortsätta att förolämpa dessa människor. De som hörs är de som bor i städerna och arbetar inom media och där råder ideologisk konsensus.

Visst var det på ett sätt en seger att så pass många ändå röstade för frihet och rätten att inte upplösas i en anonym global grå massa utan gränser och värderingar, men "nära skjuter ingen hare" som det heter.

Jag vill bara leva på mitt sätt i samförstånd med andra i min region och i mitt land utan en auktoritär regim, utan religiösa dogmer och utan samhällsomstörtande experiment. Och jag vill att vi ska kunna prata om saker i stället för att kuppa igenom beslut och förolämpa motståndare. Är det extremt? Ja, då är jag extremist.

De politiska skiljelinjerna har ändrats beständigt. Det borde stå klart när man ser hur ÖVP (motsvarigheten till Moderaterna) till stor del indirekt har stöttat van der Bellen. (Fanns dock några partihöjdare som stödde Hofer.)

Anonym sa...

Här är en reklamfilm för Österrikes presidentkandidat Alexander van der Bellen: https://www.youtube.com/watch?v=WVR2QaMjVRs (engelsk textning)

Hans marknadsföringsteam har dragit fram en förintelseöverlevare. All heter åt henne och vilka omänskliga saker hon tvingades uppleva som ung. Men frågan är om hon har förstått vilka hot som finns mot Europas befolkning i dag, och att hotet kommer från annat håll än när hon var ung! Det ironiska är att en stor del av det hon säger egentligen är så allmänt uttryckt att det är på pricken relevant för Norbert Hofers anhängare!!

Anonym sa...

Aftonbladet tror att vinden har vänt eller åtmindstone mojnat.Aftonbladets knivskarpa hjärnor analyserar en f.d miljöpartists valseger och vänder vinden.En jordskredsseger var det när folket valde sin president och nu har den högerpopulistiska vinden vänt.
Om Stefan Löfven och hans feministiska regering läser Aftonbladet och tror på vad som där skrivs kan de vara säkra på en enda sak.Med sådana vänner behöver de inga fiender!

Anonym sa...

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg berättar i dag att vi behöver en invandring på 64000 per år för att hålla farten uppe i Sverige på sikt.
Ja vi ser det.Polisen behöver nyanställa.Sjukvården behöver nyanställa.Socialtjänsten behöver nyanställa.Skolan behöver nyanställa.
Åhej åhå vad bra det går på lite sikt.
Nu är ju måttet nått 2015 så vi får vänta med nya beslut tills efter S-kongressen.Sen djävlar i lådan ska det gå ännu bättre!

Anonym sa...

Daniel Crespi känd stockholmskrögare som driver bl.a restaurangen Djuret fasar för råttorna och ska lägga ut råttgift.Med råttor menar han SD som tydligen besökt Crespis krog.Nu ska hans allegori inte tas bokstavligt menar han.Råttgift ska alltså inte serveras hans gäster.Tur är nog det eftersom Hälsovårdsnämnden troligen skulle ha misstyckt.
Man får hoppas att inte någon högerextremist från orten tar ut sitt missnöje över det österrikiska valet på Crespis krog med en liten anlagd brasa.
En allegori man naturligvis inte ska läsa bokstavligt även om Hälsovårdsnämnden inte skulle misstycka.

Det finns baksidor och sen finns det ju baksidor -> http://www.metro.se/nyheter/krogprofilens-attack-mot-sd-dags-att-lagga-ut-rattgift/EVHpld!zH8SkonuWhFE/

Anonym sa...

Fri rörlighet inom EU var aldrig avsedd att omfatta andra än EU-medborgare, och då endast de som kunde påvisa att man flyttade i syfte att ta en anställning, starta företag eller studera, och dessutom kunde styrka att man hade medel för sitt och familjens uppehälle. Det gick bra så länge det bara gällde västeuropa, fri rörighet kan bara fungera mellan ekonomiskt relativt jämbördiga länder. Annars får vi den situation som nu finns i Sverige med dels social turism,dvs andra länders medborgare kommer hit för att utnyttja de förmånliga bidragssystemen, dels ökad kriminalitet.
Fri rörlighet utan villkor är en vacker men mycket naiv tanke.