onsdag 30 november 2016

Strid om asylpolitiken väntar i S


I april håller Socialdemokraterna partikongress. Partiledningen sitter just nu och går igenom floden av motioner som medlemmar ute i distrikten har lämnat in. Flertalet verkar handla om välfärdsfrågor, men en rad av dem berör asylpolitiken.

Ett antal distrikt vill nämligen att regeringspartiet återgår till den gamla asyl- och migrationspolitiken så snart som möjligt. Dit hör Lund, som anser att den nya asylpolitiken "spelar de högerpopulistiska krafterna i händerna".

Den tillfälliga uppstramningen löper ut sommaren 2019, och Stefan Löfven har sagt att han vill se en gemensam migrationspolitik på EU-nivå innan dess. Det är kul att vilja saker, men en överenskommelse på EU-nivå förefaller långsökt. Riksdagen måste därför ta ställning till vilken migrationspolitik Sverige ska ha - vi kan inte förlita oss på andra länder.

Det kan mycket väl bli strid på S-kongressen. En strid som kan få partiledningen att gå kritikerna till mötes, åtminstone till viss del genom att lova att den tillfälliga asyllagen ska avskaffas så snart det bara är möjligt. En sådan formulering kanske Löfven skulle kunna leva med.

Nog är det oroväckande, och en smula anmärkningsvärt, att vissa socialdemokratiska distrikt kräver en återgång till den politik som skapade en situation där kommuner måste buda på bostadsrätter mot sina egna invånare, upphandla vandrarhem, vädja till kommuninvånarna att ställa upp med husrum och rent av placera nyanlända med uppehållstillstånd i plywoodbås i en bilhall då det inte finns några bostäder att uppbåda.

Jag är orolig för att det politiska etablissemangets oförmåga till rimliga konsekvensanalyser av sin egen politik kommer att leda till enorm frustration och i förlängningen även en ökad främlingsfientlighet. Ty det är inte mot migranterna vi ska rikta vår ilska utan mot beslutsfattarna. Mot lagstiftarna som möjliggjorde fusk, mot de politiker som brännmärkte alla som varnade för en ohållbar invandring och mot skaparna av ett system som inte fungerar ändamålsenligt.

Superministern Ylva Johansson höll under onsdagen en pressträff och förklarade hur regeringen ser på fördelningen av nyanlända under kommande år. I Sveriges Radio beskrevs det hela som en eftergift till kommunerna, men det kommunsektorn får är två extra månaders respit. På 60 dagar byggs inga bostäder.

2017 kommer bli blodigt för svenska kommuner. 

Tidigare bloggat:
Krisen är inte över - den har knappt ens börjat

10 kommentarer:

Magne sa...

"Jag är orolig för att det politiska etablissemangets oförmåga till rimliga konsekvensanalyser av sin egen politik kommer att leda till enorm frustration och i förlängningen även en ökad främlingsfientlighet."

Men den främlingsfientlighet som svenskarna upplever är inte aktuell? Eller menar du att i 'främlingsfientlighet' rymmer den redan nu kända svenskfientligheten från invandrarna? Invandraren som bjuder upp till konfrontation, handgemäng, och rena provokationer pga. du är svensk. Avundsjukan som uppstår när invandraren tror att svensken fått allting serverat, mamma och pappa har gett dem det mesta du kan tänka på, hela ens utbildning och bildning är ett privilegium svensken fötts med.

Och ja, jag har upplevt det själv när invandrare (araber, svarta afrikaner, mestadels) på krogen, på kvällar där folk samlas etc., frågar: Tittar du snett? Vad heter du? Marcus? Rör du tjejerna? Din pappa är rik? Det tar emot, men jag smäller om jag måste. Kan inte lägga fingrarna emellan mot blattetugget.

Svenskarna har inte samma avundsjuka mot varandra och är inte heller avundsjuka på invandrarna. Du är inte precis avundsjuk på Tenstas tuggare, annat är det för invandrare som ser svensken som bor i ett villakvarter.

Klassklyftorna mellan svenskar existerar, men övergår inte till fysiskt handgemäng och förolämpningar. Den rena avundsjukan och illasinnade inställningen mellan svenskar existerar inte.

Anonym sa...

En fortsatt destruktiv politik kommer att leda till att Medelsvensson välkomnar Nordiska Motståndsrörelsen som befriare.

Läs vad Westerholm skriver: http://ledarsidorna.se/2016/11/i-horby-kan-vi-se-maktens-arrogans-en-arrogans-som-har-ett-pris/

Politiker har ett ansvar att bedriva en balanserad politik som har bredast möjliga stöd i befolkningen. Gör de inte det bäddar de för djupa motsättningar och så småningom att extrema rörelser växer. SD är som en söndagsskola jämfört med vad som kan komma om inte politikerna skärper sig.

Anonym sa...

Håller inte med om att bara våra politiker skall kritiseras för migrationen,de som söker sig hit via ett antal länder flyr till bidragen,inget annat.En del migrerar som Muhammed gjorde till Medina,där kunde han parasitera,röva råna undertrycka andra värderingar.

Anonym sa...

Kan bara hålla med Magne.Tron att främlingsfientlighet inte skulle öka i bakvattnet på den socialdemokratiska skutan är faktiskt lite väl naiv.Varför skulle folk spela med den liberala demokratins spelregler? Tillräckligt trängda blir också möss förbannade och aggressiva.
På den skånska landsbygden visar eliten opp sitt förakt och är för dumma för att förstå att man leker med elden.Rätt var det är börjar det brinna!

http://www.skd.se/2016/11/25/tioaring-nedsparkad-och-skenavrattad/

http://www.skd.se/2016/11/26/debatt-oonskad-pa-mote-om-tryggheten/

http://ledarsidorna.se/2016/11/i-horby-kan-vi-se-maktens-arrogans-en-arrogans-som-har-ett-pris/

Anonym sa...

Jag gick i skolan på 80-talet och läste om "öststaterna" och hur folk hade det där. Aldrig hade jag kunnat tro att vi även i Sverige skulle ha politiker och media emot oss och att vi skulle ha självutnämnda politiska kommissarier i vår bekantskapskrets. Bara det senaste året har jag fått överväga och omvärdera mina prioriteringar och värderingar här i livet på så omvälvande sätt som jag aldrig gjort tidigare. Stanna kvar och försöka påverka? Hopplöst när Svensson sover och politikerna likt ideologiska robotar drivs av något, okänt vad. Och flytta, men vart? En lång rad västländer är allvarligt smittade av kulturmarxismen eller vad man nu vill kalla det.

Jag vill bara ha lugn och ro, att lagar följs och att vi arbetar för att vi i Sverige ska ha det bra. Jag är höger, men jag kan leva med en socialdemokratisk regering, för det har jag gjort förut med Ingvar Carlsson och Göran Persson. Om en socialdemokratisk regering värnar om låginkomsttagare och gör skatte- och arbetsreformer, ja jag kan ha viss tolerans för det, eftersom det gynnar några svenska medborgare. Men jag kan inte leva med en regering som hela tiden prioriterar andra länders medborgare före det egna landets befolkning.

Det är dags att vi i Sverige återupptäcker konservatismen - den bortglömda ideologin. Konservatismen är inte lika cynisk som (ny)liberalismen, utan har något att erbjuda även för vanliga människor. Vi ser ju det allt mer i Sverige och andra länder, hur arbetare röstar antingen på M och motsvarande partier eller på SD och motsvarande partier.

Anders Eriksson

Magne sa...

Jag måste säga att denna studie som Petra Åkesson gjorde 2006 i sociologi ganska bra sammanfattar mina och andra svenskars upplevelser:

"- Pojkarna från en av skolorna berättade leende att 'det kommer en härlig känsla genom kroppen när vi rånar, man känner sig nöjd och glad, det känns som man har lyckats'."
...
"Nej, när vi ser några svenskar som verkar rika eller har bra mobiler så rånar vi dom."

Under intervjuerna talar ungdomarna om svenskarna som mesiga, rädda och dumma.
...
"Svenskarna gör ingenting, det bara ger oss sakerna, de är så mesiga."
...
Varför detta hat mot svenskar?

- "Dom hatar ju oss", svarar pojkarna med en sorts självklarhet, säger Petra Åkesson. En av dem gav ett litet, litet exempel.

"När en svensk handlar i Pressbyrån får han pengar tillbaka i handen, damen bakom disken ser honom i ögonen och ler. När vi handlar lägger hon pengarna långt ifrån sig på disken och tittar åt sidan."
...
Varför finns det så mycket hat mot svenskar bland dessa ungdomar?

- Hat är ett för starkt ord. Men när det gått så långt att unga människor känner sig så frustrerade att de väljer att slå tillbaka mot samhället genom kriminalitet, då finns det också stor risk att de kan utnyttjas av både politiska och religiösa fundamentalistiska krafter till ännu värre handlingar.

Det finns även svenskar som utfört förkastliga handlingar mot invandrare, det ska påpekas. Men att ensidigt oroa sig över det främlingsfientliga våldet mot invandrare från Mellanöstern, Afrika, Sri Lanka etc. är inte intellektuellt hederligt. Jag tror det var så Hans tänkte, du får gärna rätta mig om jag har fel.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/invandrare-krigar-mot-svenskar-med-ran/

Anonym sa...

Fullständigt fantastiskt!
Om inte svenska kommuner kan ta emot afghaner så hotar Ylva Johansson med sanktioner och får det att låta som om det är bombanfall hon menar.Samtidigt ska Ylvas kompisar inte ta till några sanktioner emot Afghanistan som vägrar ta emot afghaner enligt överenskommelse.
Ärligt talat så är det dags att tända vårdkasarna och ringa i kyrkklockorna!

Anonym sa...

@ Magne

Oj, det var klara ord i Petra Åkessons studie. Jag antar att denna studie har hamnat i runda arkivet hos alla ansvariga politiker och myndighetspersoner för att den inte motsvarar deras ideologi. Men kunskapen finns alltså sedan TIO år!!

Anonym sa...

@ Anonym 23:21

"Ärligt talat så är det dags att tända vårdkasarna och ringa i kyrkklockorna!"

Ja, jo, ähm, kanske... Men, ähm, i kväll är det "Lyxfällan" och "Desperate Housewives" på TV. Och öh, vi ska renovera köket i helgen, så måste jag hinna åka till Byggmax. Så, äh, lycka till, och jag kanske kommer med nästa gång.

Utlandssvensk sa...

Om man vill förstå de ekonomiska effekterna av migrationen till Sverige, är det produktivt att tänka i termer av turister och hotellnätter.

Under reinfeldtpuckeln 2012-2015 tog vi emot 350.000 asylanter. De omedelbara ekonomiska effekterna av detta är i princip identiska med om vi hade bjudit in ett stort antal turister till att vistas gratis i landet. Asylanterna bor i huvudsak på liknande boenden som turister och de är renodlade konsumenter.

350 tusen multiplicerat med 365 ger ungefär 127 miljoner övernattningar. Detta är cirka 2.5 gånger Sveriges hela turistsektor och överträffar även antalet turistnätter i betydligt mer populära resmål, som t.ex Österrike:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tourism_statistics_-_annual_results_for_the_accommodation_sector

År 2015 uppskattades den totala omsättningen inom turistnäringen till 281,7 miljarder kronor och antalet anställda inom sektorn angavs till 165.000:

https://tillvaxtverket.se/statistik/turism/ekonomi--och-sysselsattning.html

Nu kan man visst debatter om konsumtionen per asylant motsvarar den per turist, men jag gissar att det finns goda skäl att anta att så minst är fallet. Boendeformerna är likartade (hotell, vandrarhem, stugbyar) och precis som turisterna får asylanterna all mat lagad av någon annan. Sen köper nog asylanterna mindre prylar, men det kompenserar rimligen av att de konsumerar andra tjänster, som SFI. Sen finns det visst vissa grupper av turister som komsumerar mycket och bor på fina Hotell, men dessa motsvaras rimligen av de "ensamkommande" som kostar 3-6 tusen per dag.

Så om vi utgår från att asylanterna skapar samma sysselsättningseffekt som turister, skulle vi gissa på att det borde ha skapats kring 400 tusen nya jobb mellan 2011 och nu. Detta motsvar ganska väl hela sysselsättningsökningen mellan 2011 och 2016, som ligger kring 300 tusen:

http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattning-per-manad/

Självklart driver detta hela ekonomin VÄLDIGT kraftigt. Men samtidigt är det en ren kostnad, med negativ framtida avkastning. Effekterna är ungefär desamma som om man hade lånat upp eller beskattat befolkningen för att anställa några hundra tusen svenskar som gick runt på heltid för att gräva ner radioaktivt avfall i plåtfat. Det är en ren kostnad nu, men drar samtidigt upp både BNP och sysselsättning. Vidare gäller att desto fler migranter eller barn till migranter, desto större del av hela landets produktion kommer att gå åt för att försörja dessa. När de börjar föda barn på allvar om några år kommer vi snabbt att hamna i ett läge där de vanliga svenskarna endast betalar skatt, utan att få något tillbaka, dvs. de har blivit slavar.

Men kostnaden i pengar är likväl det minsta problemet. Den verkliga kostnaden kommer självklart när migranternas kultur blir dominant. Detta motsvarar att plåtfaten börjar läcka och landet blir obeboeligt.

PS.
Självklart är dessa beräkningar rent absurt förenklade och för en verklig jämförelse skulle man behöva gräva och räkna under lång tid. Men likväl visar resonemanget ovan i princip vad det är som nu sker. Om det sen har skapats 153 tusen eller 223 tusen, eller 378 tusen jobb spelar inte så stor roll. Det är stora tal och de kommer bara att växa tills systemet bryter ihop under sin egen tyngd.
DS.