fredag 25 november 2016

Cirkelresonemanget


Det har gått ett år sedan en gråtande Åsa Romson och en surmulen Stefan Löfven, vars Europa inte bygger murar, höll en pressträff och förklarade att Sverige inte längre klarar av att ta emot fler asylsökande. Nu måste de söka sig till andra länder, konstaterade statsministern sammanbitet.

SR:s Studio Ett bjöd dagen till ära in Lisa Pelling från faktaresistenta Arena Idé för att diskutera framtiden för den tidigare huvudlösa politiken. Den har som bekant ersatts av en tillfällig lag som löper ut sommaren 2019. Pelling har inte helt gett upp hoppet om en comeback. Jörgen Huitfeldt, en av få anställda på SR som faktiskt ställer frågor ur olika perspektiv och pressar makthavare med följdfrågor, undrade:
Politiker ska väl i första hand ha Sveriges perspektiv, trots allt, alltså vad är bäst för Sverige och de som bor i Sverige? Om man har det perspektivet, var det inte rimligt att göra som man gjorde och [som] kanske egentligen borde ha gjorts tidigare?
Pelling förnekade föga förvånande detta eftersom beslut som fattas i Sverige även påverkar vår omgivning.

Studiodiskussionen föregicks av ett tidstypiskt inslag om en ung person som fått avslag på sin asylansökan. Han måste därför återvända till sitt hemland, vilket reportern helt uppenbart ville beskriva som hjärtlöst. Frågan om vad som är alternativet ställdes aldrig.

Vilket för oss in på Miljöpartiet. Utbildningsminister Gustav Fridolin har berättat att regeringen vill ändra lagen så att ensamkommande som saknar skyddsskäl och kom till Sverige före den 24 november i fjol ska få ett fyraårigt uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet. Därefter hoppas Fridolin sannolikt att reglerna har hunnits mildras eller att den unge kan få stanna utifrån anknytningsskäl.

De allra flesta av de 35 000 ensamkommande som kom 2015 skulle få stanna med hjälp av denna lagändring. Miljöpartiet bedriver ett uppenbart krypskytte för att underminera den nya migrationspolitik som de var med om att driva igenom.

Det reser också frågetecken om Stefan Löfvens ärlighet i det migrationspolitiska filbytet. Så sent som i torsdagskvällens duell mot Anna Kinberg Batra i TV4 upprepade Löfven att den som fått avslag måste lämna landet. Samtidigt lägger alltså hans egen regering förslag för att underlätta för personer med avslagsbeslut att stanna.

Löfven & Fridolin pekar nu ut vägen för en fortsättning på den politik som ledde i fördärvet, en politik där "ja" betydde "ja" och "nej" betydde "jamen, OK då". Det var en politik som rev grunden för ett välfungerande och rättvist asylsystem som gör skillnad på skyddsbehövande och lycksökare. Löfven kommer genom denna lagändring tappa all trovärdighet han eventuellt har lyckats bygga upp under det senaste året.

Regeringen för ett ytterst märkligt cirkelresonemang: ensamkommande får stanna för att de tagit del av svensk välfärd, och de får välfärd för att de fått stanna.


16 kommentarer:

Anonym sa...

Enkelt uttryckt är att Sverige har en regering som är skit, en statsminister som är en skam.
Steffes tid som statsminister garanteras av att oppositionen är ännu dummare, en oppositionsledare som är så dum att hon blir lurad av svetsarn.

Fd moderat sa...

Det enda parti som vill sätta stopp för detta är SD. Det går inte att lita på något annat parti i denna fråga.

Anonym sa...

Jag tror det handlar om att positionera sig.Eftersom ingen vet riktigt var de andra står vill man inte gå för långt ifall att de ändrar sig igen.Nu påstås det att AKB gjort upp med Reinfeldt, att hon bytt åsikt.Vi ska bli imponerade.AKB har bytt åsikt.
Det är enkelt att se vilka som aldrig har bytt åsikt och vilka som gör det mest hela tiden.De senare kan göra det både en och två gånger till.Minst.

Tomas Lenke sa...

Dessutom tycker UNHCR att vi ska spåra upp de ensamkommandes familjer för att försöka göra återföreningar där familjerna finns:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/unhcr-borja-med-att-spara-ensamkommandes-familjer/

Enligt Merit Wager så har majoriteten familjer (oftast i Iran, dit det går reguljära flygningar varje dag):
https://meritwager.se/2016/11/23/en-socialtjanstanstalld-nar-man-gar-in-i-vart-verksamhetssystem-for-dessa-unga-sa-kan-man-lasa-att-en-majoritet-av-dem-har-kontakt-med-sina-foraldrar-fran-dag-1/

Anonym sa...

Varje dag av mitt liv sen jag började läsa tidningarna för ca 10 år sedan har låtit såhär:

"Du är ond, du bär på arvsskuld, du finns inte, du förtjänar inte ditt land. Såhär byter vi ut dig"

Nej nej nej, det är bara dumma godhjärtade människor som gör att det blir tokigt i politiken. Att samma mönster går igen i alla västländer är bara en slump. Nothing to see here folks, move along, bara konspirationsteorier.


Finns det något politiskt läger som har min och mitt folks fortsatta existens i vårt land som grundpelare?

Fd moderat sa...

Jag litar inte ett dyft på att AKB har ändrat sig förrän hon visar det aktivt genom att motionera om att illegala invandrare inte har rätt till vård, skola och omsorg och en motion om att man måste vara självförsörjande och då inte genom bidrag för att få ta hit anhöriga.
Inte heller skall ges generell dispens för den som saknar asylskäl.
Då och inte förrän då kommer jag att tro att hon har ändrat sig.

Anonym sa...

Hej.

Det mesta har väl sagts tidigare, men kan någon utanför de anti-svenska partierna och dessas hjälpredor förneka att invandringen är sitt eget ändamål, och att måttstocken är strikt kvantitativ - ju fler och ju mer främmande desto bättre?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...


Om man läser den artikel från SVT som länkas här, kan man även se reaktionerna från övriga partier. Relevant i sammanhanget är:

"Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, skriver i ett sms till SVT att Centerpartiet är positivt till lagen. ”Det är bra att regeringen har insett att något måste göras. Det är svårt att uttala sig innan hela förslaget ligger på bordet, men vi är generellt positiva till sådant som gör situationen bättre för de här ungdomarna”."

Detta innebär att regeringen rimligen har erforderlig majoritet i riksdagen för den nya lagen.

Dessa cirka 40 tusen "ensamkommande" som kom 2014-15 håller redan på att helt förstöra många av landets gymnasieskolor samt bidrar tveklöst till att många kvalificerade människor nu överväger att lämna landet. Jag har tidigare skrivit om Lidingö, där det endast finns ett kommunalt gymnasium och där man ska ta emot cirka 200 "ensamkommande" detta år och troligen fler under 2017. Många, många rika och/eller högutbildade svenskar kommer att lämna landet när de inser att deras ungdomar ska tvingas att tillbringa dagarna tillsammans med fullvuxna män från MENA.

Vidare kommer dessa 40 tusen kunna importera fruar från hemlandet inom kort. I Afghanistan föder en kvinna i genomsnitt 5 barn och det finns inget som hindrar de ensamkommande att importera flera. Tvärtom, det funkar finfint i det svenska systemet. Invandrare med småbarn är den helt i särklass mest prioriterade gruppen när den "välfärd" som finns kvar ska delas ut. Desto fler barn, desto mer bidrag och desto större bostad från kommunen. Bidragen är cash i fickan och stora bostäder kan också generera mycket pengar, genom att man hyr ut rum eller sängplatser. De flesta MENA figurer har troligen inga som helst problem att packa in 4-6 ungar i ett rum och om man då får en hel villa av kommunen, vilket absolut förekommer, blir det jackpott.

Det är bara att gifta sig, så får kvinnan PUT eller TUT. När hon väl har fått några ungar och en rejäl bostad, skiljer man sig på pappret och gör samma sak igen. Eller man kan åtminstone ha det som plan, för som det ser ut lär landet totalt kollapsa inom 5-10 år. Men tills det inträffar, är det väl bara att mjölka dumsvennarna så mycket det går.....

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 9.37

" Att samma mönster går igen i alla västländer är bara en slump.2

Det stämmer inte. Det finns flera västländer som i princip inte har tagit emot några asylanter. Titta t.ex på siffrorna från Portugal. Vidare finns det flera västländer som är extremt restriktiva med att låta folk stanna, även om de lämnar in asylansökningar.

Sverige är helt extremt jämfört med ALLA andra västländer och även om det visst finns problem på många håll är det inte alls samma påtagliga risk för kollaps i närtid. Danmark är t.ex ett ganska normalt västland vad gäller asylimmigration de senaste 20 åren och problemen där är väl ungefär motsvarande vad vi hade i Sverige innan Reinfeldt. Detta är självklart likväl allvarligt, men även helt hanterbart om viljan finns. Det är realistiskt att tro att Danmark kommer att kunna fixa problemen och överleva som västland. I Finland ser det ännu bättre ut och problemen är direkt minimala och mycket lätt fixade.

För Sveriges del krävs det dock ett rent mirakel ganska omedelbart om inte landet ska vara permanent förlorat.

Magne sa...

"Det är realistiskt att tro att Danmark kommer att kunna fixa problemen och överleva som västland."

Mycket intressant. Jag har läst på om Danmark och det danska språket. Danmark tilldelade under perioden 2006-2015 40 619 uppehållstillstånd till asyl- och anhöriginvandrare. Lägre än Perssons 100 000, men Danmark är ett mindre land så det är inte heller en acceptabel nivå. Danmark har dock potential att minimera asyl- och arbetsmarknadsrelaterad invandring utanför Europa till en låg nivå (eller upphöra med den helt). Inger Stöjberg (utlänningsminister) har tagit ställningstagande för att landet är fullt, precis som Viktor Orban. Partier och skribenter för även diskussioner om att utvisa kriminella invandrare.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

Om man tittar på andelen muslimer uppgav PEW att det var 4% i Danmark år 2010 och denna andel beräknades öka till 5.5% år 2030. Detta är ett problem, men går att hantera. De har för övrigt redan börjat jobba med vettiga lösningar för repatrieringar, dvs. höga återvändarbidrag.

"The Government of Denmark's voluntary repatriation policy with financial assistance for refugees and permanent residents has encouraged Turkish people living in Denmark to return to Turkey as rates of emigration have surpassed rates of immigration to the country."

"The legislation was initially introduced in January 2000, was amended in 2010 and final reforms were introduced in April 2014, increasing the amount of financial assistance for those who want to return to their country of origin. For instance, they increased the amount to 127,517 DKR and each child would receive a total of 38,000 DKR, attracting more people to leave Denmark."

http://www.dailysabah.com/politics/2014/06/30/turks-in-denmark-encouraged-to-go-back-to-turkey

Enligt min uppfattning är detta den enda realistiska lösningen. I svenska kronor ger man 165 tusen per vuxen, vilket verkar ge viss effekt. Nu har de höjt beloppet flera gånger och min gissning är att man kommer att fortsätta med det, tills man kommer upp mot 3-4 hundra tusen per vuxen och 100 tusen per barn. Det kanske låter som mycket pengar, men det är likväl rent hysteriskt billigt, givet att MENA immigranter kostar 3-5 miljoner för samhället om de stannar.

Vad gäller Sverige har jag tidigare redovisat beräkningar som visar på att andelen muslimer redan nu ligger kring 10% och vi kan nog lugnt räkna med en fördubbling fram till 2030. Även 30% är helt möjligt. I den yngre halvan av befolkningen är andelen troligen 15-20% nu och andelen av de yngsta årskullarna kan mycket väl att ligga över 50% redan om några år. Helsvenska barn lär då utgöra 20-30%.

Det finns absolut inga smärtfria lösningar på detta och högst sannolikt finns det, från de etniska svenskarnas perspektiv, inga lösningar alls.

Anonym sa...

Är det så att de överväger att inte förlänga lagen. Då behöver SD inte köpa valaffischer inför nästa riksdagsval, folk vet vad som gäller och kommer att rösta därefter.

Unknown sa...


I dagens Studio ett (25/11 2016) framträdde ett socialdemokratiskt kommunalråd, som vill återgå snarast till "normala" mottagningsnivåer. På ett 50-tal platser i landet har man demonstrerat mot dagens asyllagar. Det är uppenbart att trycket från dessa galenpannor återigen håller på att växa sig starkt när nu även S-ledningen börjar vackla.

Hela utvecklingen är en kuslig demonstration av vad som händer när man skiljer moralen ifrån förnuftet. Dessa människor tänker inte en sekund på vad som händer och riskerar att hända (utöver att skaffa fram några tunna rationaliseringar om att "vi tjänar på detta själva"). De följer bara sina känslor. Skulle detta leda till inbördeskrig med tusentals döda skulle de bara rycka på axlarna och anse att de handlat rätt. Ett perfekt exempel på deontologisk etik.

Anonym sa...

Frida Boisen och Alex Schulman som hänger på vilka cirklar som helst är ute och cirkulerar igen.Med samma pinsamma resultat som alltid.Vad är det för fel på Expressen egentligen?

Anonym sa...

Allt är fel med Expressen , sossehjonet Lindström förkroppsligar denna urusla s k "tidning"

Anonym sa...

Amanda Björkman berättar liberalt om varför moderaterna måste förlora till Stefan Löfven och varnar för livsfarliga Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.Bra då vet vi.
Wolodarski och Bonniers är numera sossar!